Reporty poslance Lukáše Bartoně

Moderátoři: Poslanecka snemovna - poslanci, Poslanecka snemovna - asistenti poslancu

Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Září 2019

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích
2. září - účast na oslavách J.A. Komenského v Národním muzeu na pozvání národního muzea.
3. září - jednání poslaneckého klubu
9.9. schůzka resortního týmu pro oblast školství viz. zápis *
10.-13.9. jednání pléna
24.-27.9. jednání pléna
12.9.Účast na večeři s velvyslancem Korei v rámci meziparlamentní skupiny přátel ČR - Korea. Rozloučení s velvyslancem Moonem, který končí na tomto postu.
13.9. Účast na schůzce k tvorbě krajského programu za resort školství.
17.9. Schůzka k tvorbě školského webu.

19.9. Účast na platformě pro školství vedenou senátorem Drahošem. Debata o podobě a budoucnosti maturit a o podání pozměňovacího návrhu k zákonu o pedagogických pracovnících. Piráti budou iniciovat pozměňovací návrh, který vychází od senátora Drahoše ve smyslu umožnění učitelům vykonávání učitelské profese i bez formálního pedagogického vzdělání pokud učitelskou profesi vykonávají alespoň 10 let. Ačkoliv se může jednat o nesystémové opatření, tak v důsledku to je legalizace současného stavu na školách. Desetiletá praxe na pozici učitele bude ekvivalentem formálního pedagogického vzdělání, ale pouze pro danou školu, ve které učitel učí.
20.9. Mediální školení - lektorka Taušová.
24.9. Jednání klubu viz interní zápis https://mrak.pirati.cz/f/186571
(po 17 měsících legislativního procesu byl zamítnut mnou předložený zákon o vnitrozemské plavbě, který povoluje malé množství alkoholu pro vodáky. Návrh byl vrácen ze senátu doplněný o cyklisty, což byla chyba, poněvadž vodáci měli v senátu velkou podporu. Poslanecká sněmovna zamítla senátní verzi s cyklisty a sněmovní verze s vodáky, tudíž potřebovala 101 hlasů. O 12 hlasů zákon nebyl schválen a kompletně spadl pod stůl. Zákon znovu předložím, poněvadž se pro něj vždy vyslovila většina sněmovny a měl podporu i v senátu má tedy smysl ho znovu předložit.)
26.9. Mimořádná schůze k ústavní žalobě na prezidenta republiky podanou senátem.

jednání výborů a podvýborů
4. září - účast na školském výboru. Projednávání sloučení NÚV a NIDV do jednoho ústavu. Dále bylo jednáno o rozpočtové kapitole č. 333 pro Ministerstvo školství pro rok 2020.
Jednání výborů. A další viz. zápis http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=161968
9.10. 9. jednání klubu. viz interní zápis https://mrak.pirati.cz/f/186571
18.9. Školský výbor viz zápis http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=162628 . Projednávání výroční zprávy a účetní uzávěrky Státního fondu kinematografie a uznávání vzdělání včelařů. Ostaní viz zápis.
26.9. Společné jednání podvýboru pro regionální školství a podvýboru pro vědu a vysoké školy, již jsem obou dvou členem, s ministrem Plagou nad dlouhodobým záměrem školské soustavy do roku 2023. Ačkoliv Pirátská strana není připomínkovým místem, tak jsme k tomuto dokumentu zaslali připomínky již na jaře tohoto roku a mnoho připomínek bylo akceptováno. Diskuse nad připomínkami, které nebyly akceptovány, zejména nad povolováním vzniku soukromých škol a platech učitelů. Diskuse nebyla ukončena, jednání bylo přerušeno z důvodu jednání pléna sněmovny. Dlouhodobý záměr bude znovu otevřen na dalším jednání podvýborů.
26.9. podvýbor pro sport - schválení poslankyně Procházkové a její doporučení školskému výboru jako předsedkyně pro podvýbor pro sport.
17.9. Účast na klubíku svoboda. Výstupy pro klub.
11.9 schůzka předsednictva Školského výboru. Jednání o programu výboru.

schůzky a lobbistické kontakty
3. září - schůzka s Odřejem Štefflem ze společnosti SCIO. Předmětem schůzky byla Novela zákona o pedagogických pracovnících, kde v paragrafu sedm byla v průběhu připomínkového řízení vypuštěna možnost získání pedagogického minima studiem pedagogiky. Toto vnímáme jako jednu z relevantních možností. Dohodli jsme se, že Piráti iniciují podání pozměňovacího návrhu, který by možnost studiem pedagogiky do novely vrátil.
3. září - návštěva Štěpána Štrébla z Prahy 3 a diskuse o novele zákona o pedagogických pracovnících. Praha 3 potřebuje pro své školy, kde probíhá výuka v cizím jazyce (nejedná se o výuku cizích jazyků) změnu zákona o p.p. aby tuto výuku mohli zajišťovat s bakalářským stupněm vzděláním, poněvadž jde o běžný stupeň vzdělání pro učitele v anglosaských zemích. Piráti požadují tuto připomínku za relevantní a budeme iniciovat pozměňovací návrh, který tuto věc umožní.
4.9. schůzka s Arnoštem Veselým a diskuse nad Strategií vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. Probírání témat a představení vizi Pirátů pro oblast školství. Snaha předání našich podnětů pro tvorbu Strategie 2030.
5.9. osobní návštěva ministra R. Plagy. Dvouhodinová diskuse o Pirátských tématech v oblastech školství.
10. září - Pracovní oběd s Giancarlo Lamberti - předsedou studentské komory Rad VŠ a probírání školských témat, postavení studentů doktorských studijních programů. Domluvení jeho účasti na mém semináři o maturitách.
11.9. schůzka s dr. Libuši Beníčkovou. Paní doktorka se na Piráty obrátila ve věci formálních pochybení Ministerstva školství při povolování soukromé školy. Představila nám svůj případ, lze na něm ilustrovat chyby a nekomunkaci Ministerstva školství, které s největší pravděpodobností povedou k prohranému soudnímu sporu a tudíž zbytečných výdajů státu. V žádném případě jsme nehodnotili typ školy, její zaměření školy, ani výrok odborné komise. Pochybení se týkají pouze procesu povolování a odvolání jak ostatně konstatuje veřejná ochránkyně práv. Celou věc jsem postoupil senátnímu výboru, který je nezávislý na koaličních poslancích a může nezávisle zhodnotit postup ministerstva.
13.9. Pracovní večeře na Česko-Japonské obchodní komoře k výročí jejího působení v ČR. Neformální debata s ministry Maláčovou a Havlíčkem, kteří zde zastupovali stát.
17.9. Schůzka se senátorem Drahošem a diskuse nad koncepcí maturit v ČR. Domluvena účast na mé konferenci Budoucnost maturit v ČR.
18.9. Pracovní večeře s delegací z Iráku. Debata o možnosti vzdělávání iráckých studentů v ČR.
19.9. Schůzka s Petrem Bayerlem - předsedou vysokoškolských odborů. Rozhovor na téma postavení studentů doktorských studijních programů a platech učitelů na VŠ.
19.9. Schůzka s vícepřezidentkou Svazu průmyslu a dopravy Milenou Jabůrkovou. Diskuse nad stanoviskem svazu k novele školského zákona ve věci zrušení povinnosti a maturitních předmětů z matematiky a cizího jazyka. Paní víceprezidentka mi objasila jejich postoj a z čeho vycházejí a co je jejich cílem. V důsledku Pirátské vize nejsou vzdálené vizím Průmyslu a dopravy, máme jen rozdílnou představu o tom, jak se dostat ke stejnému cíli.

Aktivita ve volebním kraji
16.9. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
23.9. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
30.9. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Říjen 2019

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích
2.10. účast na Korea national day. Účast z pozice předsedy meziparlamentní skupiny přátel Korea-ČR. Rozloučení s velvyslancem Moonem.
3.10. Pracovní schůze ke vzniku nového webu vzdelavani2030.cz
4.10. Účast na konferenci na téma Paliativní péče, která byla pořádána poslankyni Golasovskou a institutem pro křesťansko-demokratickou politiku. Účel semináře bylo vystrašit všechny účastníky před připravovaným zákonem o eutanazii. Šílenější a bizarnější konferenci jsem v poslanecké sněmovně ještě nezažil. Konference mě přesvědčila, že zákon o eutanazii má smysl. Veškeré mé pochyby byly rozptýleny.
4.10. Byl jsem se podívat na protestní demonstraci proti povinné maturitě z matematiky, kterou pořádali studenti na malostranské náměstí. Mají mé sympatie.
7.10. Návštěva střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích. Rozhovor s ředitelem a učiteli o problematice maturit a problematice provozování střední odborné školy. Ředitel jako jeden z největších problémů uvádí nízké platy učitelů, zejména těch, kteří učí odborné předměty, kteří si mohou vedle ve fabrice vydělat 2x tolik. Ředitel by si přál větší a hlubší znalostí svých žáků v oblasti matematiky, nicméně zavedení povinné maturity z matematiky považuje za likvidační pro všechny střední odborné školy.
9.10. Pracovní schůzka k zákonu o eutanazii. Plánování konference s účastí zahraničních hostů.
9.10. Účast a podpora oslavy national day pořádané Taiwanským obchodním zastoupením v Praze.
11.10. Schůzka s realizačním týmem pro nový web vzdelavani2030.cz
11.10. Schůzka resortního týmu školství k vizím k terciárnímu vzdělávání.
14.10. Spolupořádání konference k připravovanému zákonu o eutanazii ve sněmovně. Účast zahraničních hostů ze zemí Benelux, Německo a Švýcarsko.
15.10. Účast na senátní akci setkání s předsedou Tibetské správy. Na akci zahrál Tomáš Klus, který se veřejně přiznal k tomu, že nikdy netušil, že bude hrát politikům a i nikdy neprohlásí, že je na nás hrdý.
22.10. jednání Poslaneckého klubu
22.10-25.10. jednání sněmovny.
25.10. Na mimořádné schůzi sněmovny byl projednáván daňový balíček. Celý den došlo k obstrukcím Stanjury a Kalouska. Tento den byl absolutně zbytečný. Vůbec nic jsme neudělali. Nesnáším obstrukce!!!
29.10. Účast na konferenci ITI na fakultě aplikovaných věd v Plzni.
30.10. mimořádná schůze k daňovému balíčku. Kalousek obstruoval. Další naprosto ztracený den. Nesnáším obstrukce!!!
30.10. Uspořádal jsem seminář Budoucnost maturit ČR. Kde se diskutovala o smyslu a vypovídající hodnotě maturit a jejich nastavení do budoucna. Senátor Drahoš za platformu pro vzdělání přednesl možné dvanáctero, jak by se se maturita mohla do budoucna změnit.
31.10. Účast na kulatém stolu o roli, financován a veřejným obrazu neziskovým organizacím. Setkání se zástupci mnoha neziskových organizací, mimo neziskových organizací z oblast sportu.


jednání výborů a podvýborů
2.10. – Schůze předsednictva školského výboru zařadit do výboru
2.10. schůze školského výboru, kde jsem zařadil kontrolu naplňování usnesení Poslanecké sněmovny č. 66 ve věci platů učitelů na rok 2020. Dle informaci ministra školství ve státním rozpočtu na rok 2020 chybí 26 mld. Na to, aby platy učitelů na rok 2020 dosáhly 130 % průměrné mzdy v ČR. Avizoval jsem snahu o navýšení rozpočtu na platy učitelů aspoň o 5 %. Dále jsem navrhl aby další zahraniční cesta školského výboru v roce 2020 byla na Taiwan. Tento návrh se moc neshledal s nadšením, Taiwan byl vybrán jako náhradní země pro Izraeli. Byl jsem pověřen školským výborem, abych převzal záštitu nad konferencí akademie věd na začátku Listopadu.
2.10. účast na semináři Sytém vzdělávání pedagogických pracovníků v ČR. Seminář byl tendenční a jednostranně zaměřený. Diskutovalo se o vzdělávání pedagogických pracovníků a možnosti vstupu odborníků z praxe do školství.
23.10. schůze předsednictva školského výboru. Mimořádná schůze předsednictva školského výboru k problematice mateřských školek a stížností jejich učitelek. Toto téma jsem si vzal na starosti a svolal k němu podvýbor pro regionální školství.
25.10. schůze školského výboru a projednávání dlouhodobého záměru školské soustavy. Projednáván dlouhodobý záměr zdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2019 – 2023 ST. 563. Zde bylo zapracováno několik pozměňovacích návrhů, které Piráti poslali do připomínkového řízení, ačkoliv nebyly připomínkovým místem. Dlouhodobý záměr nebyl do-projednán, slíbili jsme poslat dotazy předem n jednání podvýboru.


Lobbistické kontakty:
2.10. Schůzka s doc. Dolejší z jednoty českých matematiků a fyziků. Debata na téma povinná maturita z matematiky, výměna názorů. Ve výsledku jsme se shodli, že matematika je důležitá, nicméně maturitu z ní nemusí mít opravdu každý, kdo absolvuje střední školu s maturitou.
7.10. návštěva Jiřího Hurníka ze Sdružení automobilových dopravců ČESMAD, se kterým jsem hovořil o připravovaném zákonu o pozemních komunikacích. Loboval za nerozšiřování zákazu jízdy pro kamiony. Jako jeden z největších problémů v dopravě také zmínil neexistující parkoviště u hlavních dopravních cest, které znemožňují řidičům řádný odpočinek.
9.10. schůzka se zástupci svazu průmyslu a dopravy a debata nad připravovaným zákonech o zrušení povinné maturitě z matematiky.
11.10. Ve vlaku jsem potkal Petra Baierla, který znovu lobboval za navýšení platů VŠ učitelů, kde chybí cca 300 mil. Kč na dorovnání o stejnou částku jakou mají ostatní státní zaměstnanci. V tomto jsem ho ujistil, že jsme ve shodě a s případným návrhem může počítat s podporou Pirátů.
16.10. - Schůzka s Mgr. Margit Slimáková, Ph.D. - specialistka na zdravotní prevenci a výživu / odborný průvodce zdravou výživou, lobbovala za aktivaci MŠMT ohledně programu pod garancí Ministerstva zdravotnictví, který má manuály pro školní jídelny o tom jak lépe a zdravěji vařit. Slíbil jsem poslat dotaz na MŠMT formou písemné interpelace.
17.10. - Schůzka s panem Schneiderem ohledně situace v uměleckém školství. Jeho taneční škola na Praze 5 čelí zániku. Lobboval za jakékoliv kroky, které by vedli k záchraně školy.
18.10. schůzka se senátorem Drahošem a dopracování dvanáctero pro budoucnost maturit za platformu školství.

Aktivita ve volebním kraji:
1.10. – účast na Slavností vědecké radě Fakulty strojní.
7.10. –Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
8.10. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
10.10. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
14.10. – 15. 10. jednání klubu
15.-18. – schůze
21.10. Návštěva církevní základní a střední školy v Plzni. Hospitace v hodině při výuce matematiky Hajného metodou. Rozhovor s ředitelkou a učitelkami. Prohlédl jsem si nový slabikář se čtyřlístkem.
21.10. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
21.10. paní Srbková a její občansko-právní spor o vlastnictví domů.

Redmine výkaz:
04.10.2019 - Cílem je vytvoření pirátského školského webu, na kterém budou dostupné informace o aktivitách v oblasti školství a vzdělávání. Dále také obsahovat vize, aktuální problémy či informace o politických řešeních s odkazem na analýzy a datové výstupy. Web by měl být interaktivní (https://redmine.pirati.cz/issues/24544).
04.10.2019 - Představení vize vzdělávání do roku 2030, ve kterém jsou představeny požadavky, které povedou ke zlepšení vzdělání. Mezi ně patří zlepšení rozlišování a zpracování informací, nabídku vzdělání rozšířit tak, aby bylo umožněno žákům rozvíjet jejich potenciál (https://redmine.pirati.cz/issues/17308).
04.10.2019 - Interpelace na ministra školství týkající se vyřazování sportovních dotací jen na základě formálních chyb bez možnosti opravy (https://redmine.pirati.cz/issues/22483).
04.10.2019 - Návrh na změnu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování (https://redmine.pirati.cz/issues/22996).
04.10.2019 - Požadavek na ministra školství na větší informovanost o současném stavu revizí rámcových vzdělávacích programů základního a středoškolského vzdělání. Zajistit změnu obsahu vzdělávání ve vztahu k změnám na pracovním trhu (https://redmine.pirati.cz/issues/17308).
07.10.2019 - Nedostatek učitelů a zvyšující se věkový průměr učitelů, který se pohybuje okolo 46 let představuje pro Českou republiku do budoucna problém. Profese učitele by se měla otevřít odborníkům, kterým chybí pedagogické zaměření, a umožnit jim doplnění si kvalifikaci se zahájením studia do tří let. Pirátská strana navrhuje adaptační období, během něhož by na začínající učitele dohlíželi zkušení učitelé. Pirátská strana se chce soustředit také na zatraktivnění profese učitelů (https://redmine.pirati.cz/issues/9126).
21.10.2019 - Systém státních maturit je špatně nastavený, znevýhodňuje studenty s odborným vzděláním. V návaznosti na to je zde požadavek, aby proběhla diskuze o zavedení rozdílných maturitních zkoušek pro gymnázia a odborné školy. Pro žáky, kteří dokončili poslední ročník maturitního oboru, ale nesložili maturitní zkoušku, chceme zavézt vzdělanostní úroveň "střední vzdělání", čímž by se zamezilo předčasným odchodům ze vzdělání (https://redmine.pirati.cz/issues/17306).
25.10.2019 - Předčasné ukončení vzdělání přináší překážku na trhu práce, opakovanou a dlouhodobou nezaměstnanost. Nedostatečná kvalifikace je pro žáka celoživotní riziko. Od roku 2011/2012 se počet žáků, kteří odcházejí předčasně zvyšuje. Tento trend je z části zapříčiněn vysokou neúspěšností žáků u státních maturit. Cílem by mělo být udržet mladé lidi ve vzdělání a z toho důvodu zavést konkrétní opatření, aby se předčasným odchodům ze škol zamezilo. Motivací by mohlo být získání profesní kvalifikace, ke které je nutná spolupráce resortu školství a zaměstanosti. Úřady práce by měly být schopny zařazovat lidi do rekvalifikačních programů, či spolupracovat se školou, ze které žák předčasně odešel, a zafinancovat zkoušku z profesní kvalifikace v daném oboru (https://redmine.pirati.cz/issues/15964).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Barton za příspěvek:
Mikulas.Ferjencik
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Listopad 2019

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích
1.11. – účast na mimořádné schůzi sněmovny k daňovému balíčku a rodičovské. Obstrukce celý den. Nesnáším obstrukce!!!
4.11. – účast na konferenci akademie věd na téma Strategie 21. Byl jsem hostitelem za školský výbor. Byly předneseny výsledky výzkumu akademie věd. Konference se konala ve státních aktech Poslanecké sněmovny.
5.-8. 11. – účast na schůzi sněmovny včetně mimořádných schůzí.
7.11. – účast na konferenci Představení hlavních směrů vzdělávání strategie 2030+. Na konferenci jsem dorazil až nakonec. O přestávce mezi jednáním sněmovny. Konference se konala na magistrátu hl. města Prahy. Byla zde výzva k připomínkování hlavních směrů. Termín je do konce roku, který určitě využijeme.
8.11. – Účast po schůzi na platformě pro školství senátora Drahoše. Tentokrát i s účasti ministra školství. Probírali jsme hlavní směry strategie 2030+ zejména postavení ředitele školy co by lídra pedagogického sboru.
8.-10.11 – účast na teambuildingu.
14.11. účast na konferenci České středoškolské unie. Panelová diskuse na téma školství s poslanci Baxou, Výborným a senátorem Bekem. Diskusi moderoval Bohumil Kartous a René Schilke.
21.11. – účast na konferenci Mariánskolázeňské dialogy 2019 v ML. Které pořádala německá řemeslnická komora. Účastnil jsem se panelu ke vzdělávání. Byly zde dobré přednášky zejména k digitálnímu vzdělávání a odlišnému přístupu Němců vůči němu.
22.11. – účast na společném setkání s místopředsedkyní O. Richterovou v Pirátském centru v Plzni. Diskuse nad sociální politikou.
23.11. Pořádání celorepublikového setkání všech Pirátů zajímající se o oblast školství v Praze. Sešlo cca. 25 lidí a diskutovali se Pirátské postoje k zásadním věcem v oblasti školství. Pro školský resortní tým pro to vyplynulo více se zabývat otázkami vzdělávání pedagogických pracovníků a rovnými příležitostmi vzdělávání.
25.11. – Schůzka resortního týmu školství. Projednání stanovisek k sněmovním bodů k oblastem školství.
25.-26.11. účast najednání poslaneckého klubu.
26.-29. – účast na jednání sněmovny.
27.11. schůzka nad webovou strategií v oblasti vzdělávání.
28.11. účast na akci Snídaně s učiteli, kterou pořádala učitelská platforma v prostorách sněmovní 7. Diskuse nad tématy v oblasti školství. S části učitelské platformy následná diskuse ve sněmovně nad Pirátskými legislativními návrhy, zejména konzultace našeho návrhu k zafixování platů učitelů k ekonomickému ukazateli a naše pozměňovací návrhy k zákonu o pedagogických pracovnících.
30.11. – účast na sněmu Jednoty českých matematiků a fyziků – debata v jámě lvové o návrhu o nezavádění povinné maturity z matematiky. Ačkoliv se jedná o zájmovou skupinu jejíž zájem je zjevný hned s názvu sdružení, dvouhodinová debata byla konstruktivní.


jednání výborů a podvýborů
13.11. účast na školském výboru. Schválení jednotlivých kapitol rozpočtu (národní sportovní agentury, ministerstva kultury, státního fondu kultury, technologické agentury ČR, akademie věd, grantové agentury ČR a ministerstva školství). Schválení výročních zpráv a informací o činnosti TAČR a GAČR.
14.11. – Účast na Podvýboru pro vědu a vysoké školy. Jednání o dlouhodobém záměru rozvoje školské soustavy do roku 2023 a financování vědy a výzkumu. Účast na podvýboru pro regionální školství. Několikahodinová diskuse s ředitelkami škol a rozebrání komplet všech problémů, které ředitelky přednesly.

Lobbistické kontakty:
4.11. – pracovní oběd s předsedkyní akademie věd prof. Zažímalovou v PSP. Probírali jsme spolu financování vědy a vývoje a postavení akademie věd.
11.11. Schůzka s Martinem Mikulášem a diskuse na téma maturity. Rozebírali jsme spolu především britský systém, který považuji za vzorový pro budoucnost maturit u nás.
19.11. – Diskuse s předsedou vysokoškolských odborů Petrem Baierlem, který si přisedl ke mně ve vlaku do Prahy. Probírali jsme pozměňovací návrh na navýšení platů učitelů.
19.11. – Schůzka s panem Haldou s obce Kamík nad Vltavou, předsedou sdružení místních samospráv, který požádal o možnosti účastnit se podvýboru pro regionální školství. Ujistil jsem ho, že je zván jako vždy pouze nedopatřením se mu neodeslala pozvánka. Dále jsme diskutovali na téma vztahu mezi zřizovatelem a ředitelem školy.
19.11. – schůzka s předsedou školských odborů panem Dobšíkem. Diskuse nad pozměňovacími návrhy k rozpočtu na navýšení platů učitelů a představení našeho návrhu na zafixovaní platů učitelů k ekonomickému ukazateli.

Aktivita ve volebním kraji:
11.11. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři. Návštěva od Marka Zajíce, který mi přišel vynadat za to, že má nízký plat. Pohovořili jsme o minimální mzdě a pracovních příležitostech.
18.11. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
20.11. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.


Redmine výkaz:
04.11.2019 - Proces schvalování žádostí o zápis do rejstříků škol není transparentní a je nejasné, dle jakých parametrů jsou žádosti do rejstříků posuzovány. Nabídka vzdělání by měla více reagovat na poptávku rodičů a více nabízet alternativní vzdělání a moderní postupy ve výuce na běžných školách (https://redmine.pirati.cz/issues/17296).
14.11.2019 - V rámci strategie 2020 byly připraveny navazující dokumenty, které obsahují priority pro rozvoj vzdělávání. Těchto priorit by mělo být dosaženo s cílem zvyšovat kvalitu vzdělání (https://redmine.pirati.cz/issues/17410).
18.11.2019 - 25.4. byla R. Plagovi odeslána písemná interpelace ve věci navyšování platů a plánu na rok 2020 (https://redmine.pirati.cz/issues/23578).
18.11.2019 - 25.04. byla R. Plagovi odeslána písemná interpelace ve věci ovlivňování počtu přijímaných žáků a vzdělávací nabídky SŠ z pozice kraje jako zřizovatele (https://redmine.pirati.cz/issues/23579).
18.11.2019 - 05.08. byla R. Plagovi odeslána písemná interpelace v souvislosti s udržitelností a financováním vědeckých center VaVpI v krajích (https://redmine.pirati.cz/issues/23580).
18.11.2019 - Pirátská strana předložila pozměňovací návrh školského zákona, jehož cílem je zjednodušení možnosti individuálního vzdělávání. Ředitelé škol by poté musel řádně zdůvodnit, proč byla možnost individuálního vzdělávání zamítnuta. Díky tomuto návrhu by bylo snažší využití alternativních forem vzdělávání. Součástí návrhu bylo také zachování financování dětských skupin po roce 2020 ze státního rozpočtu (https://redmine.pirati.cz/issues/23982).
18.11.2019 - Nízké platy učitelů i přes jejich postupné navyšování. Kvůli tomuto faktu dochází k neatraktivitě učitelské profese a vystudovaní pedagogové odcházejí na pracovní místa v jiných oborech (https://redmine.pirati.cz/issues/20315).
21.11.2019 - 25.4. byla odeslána písemná interpelace R. Plagovi ve věci zveřejnění aktualizovaných RVP pro odborné vzdělávání (https://redmine.pirati.cz/issues/23577).
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Prosinec 2019

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:
3.-6.12. - účast na schůzi sněmovny
3.12. - účast na jednání pirátského poslaneckého klubu
4. 12. - účast na tiskové konferenci odborníku na školství opozičních stran. Snaha prosadit navýšení prostředků na platy učitelů o 5 miliard. (nakonec se nepodařilo)
4.12. - pracovní schůzka k webovým stránkám o školství (https://redmine.pirati.cz/issues/24544)
10.12. - pracovní schůzka k přípravě zákonu o eutanazii
10.12. - účast na koncertu v PS od Plzeňské konzervatoře
11.12. - pracovní schůzka školského resortního týmu k pozměňovacím návrhům k pedagogickým pracovníkům
12.12. – schůzka k projednání konečné podoby navázání platů pedagogických pracovníků na ekonomický index
17.-18. 12. - účast na jednání sněmovny

jednání výborů a podvýborů:
11.12. - účast na školském výboru. Diskuse nad metodickým výkladem zákonu k platbě DPH pro vysoké školy. Rozsáhlá diskuse nad dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na roky 2019-2023
18.12. - účast na jednání předsednictva školského výboru. Projednávání programu budoucího výboru

Aktivita ve volebním kraji:
1.12. - účast na adventní neděli v Plzeňském Pirátském centru. Akce pro veřejnost.
2.12. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
9.12. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
16.12. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.

21.-31.12. - osobní volno

Redmine výkaz:
2.12. - V souvislosti s novelou zákona o pedagogických pracovnících připravujeme pozměňovací návrhy, které předložíme na projednání ve Sněmovně. Jedním z pozměňovacích návrhů bude rovněž věcný záměr navázání platu pedagogických pracovníků na průměrnou mzdu (https://redmine.pirati.cz/issues/9126).
2.12. - V rámci střednědobého cíle jsme zpracovali vize pro oblast regionálního školství, kde byla zpracována klíčová témata související s podporou zvyšování kvality vzdělávání. Do konce roku plánujeme připravit aktualizovanou verzi vizí pro vysoké školství, které chceme konzultovat s vybranými zástupci VŠ tak, aby měl materiál skutečnou relevanci a byl spíše přijet na úrovni cílové skupiny. V souvislosti se zpracováním vizí pro vysoké školství počítáme s medializací, kde chceme posilovat pirátský obraz ve smyslu expertním a ve schopnosti zpracovat komplexní návrh řešení problémů a výzev (https://redmine.pirati.cz/issues/15666).
2.12. - V rámci poslaneckého návrhu k maturitě jsme zapracovali opatření snižující riziko předčasných odchodů z důvodu neúspěchu u maturitní zkoušky. V této chvíli čekáme na to, jak dopadne projednávání poslaneckého a vládního návrhu. Následujícím krokem bude návrh opatření ve vazbě na prevenci předčasných odchodů na úrovni přechodu ze ZŠ na SŠ, ideálně ve spolupráci s týmem Olgy Richterové (https://redmine.pirati.cz/issues/15964).
2.12 - V rámci střednědobého cíle zatím proběhly pouze vstupní analýzy a připomínkování strategických dokumentů MŠMT, a to i ve vazbě na prioritizaci dalších témat, které jsme v tomto roce řešili. Plánujeme pokračovat v dalším roce, ideálně se zapojením KET v jednotlivých krajích, prostřednictvím kterých bychom mohli lépe mapovat reálnou poptávku rodičovské veřejnosti po vzdělávání. Velkým mediálním tématem budou rovněž víceletá gymnázia, an něž chceme rovněž více soustředit pozornost (https://redmine.pirati.cz/issues/17296).
2. 12. - V souvislosti s dalším vyjednáváním chceme prostřednictvím připomínkového řízení MŠMT ke Strategii 2030 propašovat téma maturit do strategického materiálu včetně konkrétních návrhů podoby maturity do budoucna (https://redmine.pirati.cz/issues/25072).
2.12. - V souvislosti s našimi programovými prioritami jsme zpracovali vyhodnocení naplňování cílů Strategie 2020. Výstupy a naše programové priority chceme promítnout do Strategie 2030, kterou v současnosti MŠMT připravuje. Posílíme tak i šanci na prosazení / projednání našich klíčových témat (https://redmine.pirati.cz/issues/17410).
2.12. - V souvislosti s dalším navyšováním platu učitelů a ostatních pedagogických pracovníků byl vypracován věcný záměr, který je v současnosti průběžně konzultován s MŠMT i dalšími zástupci v resortu školství (školské odbory, učitelské platformy). Návrh bude v tuto chvíli zpracován do podoby pozměňovacího návrhu k novele zákona o pedagogických pracovnících. Zároveň téma předložíme v rámci politické platformy profesora Drahoše v Senátu, kde budeme vyjednávat s dalšími zástupci politických stran (https://redmine.pirati.cz/issues/20315).
2.12 -
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Leden 2020

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:

7.1. - pracovní schůzka k zákonu o eutanazii. Vydáváme se cestou předložení zákonu o paliativní péči. Musíme mít oba zákony, abychom dokázali popsat všechny situace na sklonku života.
7.1. - účast na jednání poslaneckého klubu.
8.1. - vedení rezortního týmu školství
8.1. - účast na politické platformě senátora Drahoše. Zde jsme předložili návrh na uzákonění výše platů pedagogických pracovníků a dostali zpětnou vazbu od zástupců politických stran. S politickými stranami jsme také diskutovali možné změny u zákona o pedagogických pracovnících.
9.1. Schůzka s ministrem Plagou. Představili jsme mu naše návrhy na změnu o návrhu zákona pedagogických pracovnících. Dohodli jsme další postup při jednání s ministerstvem.
15.1. přijetí delegace vedené starostou Tchaj-peje.
17.1. schůzka se senátorem Drahošem. Domluva na budoucí politickou platformu.
20.1. – 21.1. jednání poslaneckého klubu Pirátů.
21.1.-24.1. účast na 40. schůzi poslanecké sněmovny.
28.1.31.1. - účast na 40. schůzi poslanecké sněmovny.
23.1. – schůzka se zástupci národního parlamentu dětí a mládeže a rozebrání jejich stanoviska ze školství, se kterým se až na názor zrušit inkluzi, shodujeme.
23.1. – schůzka na platformě školství u Drahoše. Prezentace mých návrhů na změnu o zákonu o pedagogických pracovnících.
24.1. - schůze předsednictva školského výboru. Diskuse nad programem výboru.
27.1. – pracovní schůze k zákonu o eutanazii, resp. O zákonu paliativní péči.
28.1. – účast na jednání poslaneckého klubu.

Aktivita ve volebním kraji:
6.1. – kancelář – lobbistické kontakty – návštěva paní Pavlisové – rozebírání výběrových řízení na pozic ředitele mateřské a základní školy. Diskutována ochrana ředitele školy před zlovůlí a nekorektním jednáním zřizovatele.
6.1. - účast na krajské schůzi. Podání reportu činnosti poslance za Plzeňský kraj.
13.1. - lobbistické kontakty - schůzka s paní paní Westerdikovou a diskutovali jsme problematiku zákazu chovu slepic v klecích. Paní W. lobovala za zákaz tohoto typu chovu. Sdělil jsem jí své stanovisko, že zákaz podpořím v momentě kdy nebudou čeští "slepičáři" vystavení nerovnému konkurenčnímu prostředí ze strany zahraničních producentů vajec, na který se český zákaz nevztahuje.
13.1. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
27.1. - návštěva střední živnostenské školy v Plzni, kde jsem studentům prezentoval legislativní proces vniku zákonů a hodinu s nimi diskutoval na různá témata, která je zajímají. Nejvíce jsme diskutovali o zákazu kouření studentů před školou.

Lobbistické kontakty:
15.1. schůzka s profesorkou Spilkovou k novele zákona o pedagogických pracovnících. Diskuse nad konsekutivním modelem vzdělávání pedagogů. Tento model se nám zdá mnohem lepší, než současný stav výuky na současných pedagogických fakultách.
15. 1. schůzka s lobbistickou organizací Eduin, konkrétně paní Hradilovou a panem Gargulákem. Diskuse nad metodami ve školství. Detailněji rozebírán náš přístup k maturitám. Eduin nás ve výsledku nějak neloboval, poněvadž jsme stejného názoru.
29.1. schůzka s Martinem Mikulášem, s kterým jsem se domluvil na jeho účasti v našem rezortním týmu školství.



5.1. - osobní volno
10.-12.1. – účast na celostátním fóru v Ostravě.

Redmine výkaz:
9.1.2020 Příprava aktualizované verze návrhu a vypořádání připomínek MŠMT v rámci oponentury (https://redmine.pirati.cz/issues/26784)
28.1.2020 Novelizace školského zákona č. 561/2004 a podpora individuálního vzdělávání (https://redmine.pirati.cz/issues/8787)
29.1.2020 Připravit PN k vládní novele školského zákona k maturitám (https://redmine.pirati.cz/issues/26792)

V Lednu jsem se nejvíce zabýval cca. 5 pozměňovacími návrhu k zákonu o pedagogických pracovnících, s niž jeden řeší zákonné indexování platů učitelů k ekonomickému ukazateli průměrné mzdy v ČR. Minimální průměrný plat učitele by tak byl zákonem daný na cca. 130 % průměrné mzdy. Dále jsem se věnoval nastavení maturit na jednání sněmovny byl zamítnut můj návrh na ponechaný svobodného výběru cizího jazyka a matematiky u maturity, nicméně dále pokračuje návrh vládní, který tímto podporujeme. U obou tiskou, tedy u školského zákona a zákonu o pedagogických pracovnících jsem zpravodajem a ohlížím na celý legislativní proces.
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Únor

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:

4.2.- účast na auditu vzdělávacího systému v senátu. Konference o tom co se děje v oblasti vzdělávání, kam směřuje ČR, kde jsou slabá místa a kde příležitosti.
5.2. – seminář poslanecké sněmovny k dětem s ADHD. Seminář byl bohužel pro mě zaměřen moc lékařsky, než pedagogicky.
7.2. – schůzka k eduzměně. Pilotnímu projektu v Kutné Hoře. Přítomen Vít Šnajder.
11.-13. 2. - schůze sněmovny.
11.2. – jednání poslaneckého klubu.
12.2. – jednání mandátového a imunitního výboru.
18.2. – jednání poslaneckého klubu
18.2. - pracovní schůzka k zákonu o eutanazii.
25.2. – schůzka s Tomášem Adamcem. Pirátským asistentem pro školství europoslanců.


jednání výborů a podvýborů:
4.2. – podvýbor pro sport – řešila problematika sportovních lékařů. Dále se měla řešit národní sportovní agentura. Bohužel představitel agentury se na podvýbor bez omluvy nedostavil.
5.2. – Účast na Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Výbor probíral zejména školský zákon a o pedagogických pracovnících. Oboje přerušil pro podávání pozměňovacích návrhů. Na výboru jsem navrhoval konání zahraniční cesty na Taiwan a Japonsko s cílem přizvat k této cestě představitele věděckých institucí ČR a služební cestu pojmout jako příležitost otevřít jim dveře pro spolupráci se špičkovými technologickými giganty. Vládní koalice se zalekla a Taiwan zamítla. (https://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=169524)
18.2. pracovní schůzka s legislativním oddělení na školském výboru k návrhu procedury školského zákona.
19.2. – účast na Výboru pro vědu vzdělávání mládež a tělovýchovu. Hlavním bodem programu byl školský zákon a pozměňovací návrhy k němu. Jako zpravodaj jsem předložil i čtyři návrhy, které jsem si osvojil, ale autorem bylo ministerstvo školství. Sám jsem předložil pozměňovací návrh na uznání středního vzdělání pro studenty středoškolského oboru s maturitou, kteří ukončí všechny ročníky studia, ale nezískají maturitu. Pozměňovací návrh nebyl školským výborem přijat. Odpůrci, kteří říkají, že je to moc se spojili s odpůrci tohoto návrhu, kteří říkají, že jet o málo. Byly přijaty jiné pozměňovací návrhy, zejména návrh na oddálení maturity o dva roky, který přeložili koaliční poslanci. Paradoxně tak koaliční poslanci se snaží změnit, či potom vládní návrh zákona, zatímco opoziční poslanci se ho snaží prosadit v původním znění. Další přijaté návrhy se netýkaly přímo navrhované změny, ale samotného zákona, zejména jako návrh poslance Raise, který navrhnul vypuštění národní programu vzdělávání ze zákona, aniž by to sám věděl.
Na výboru se dále řešil zákoník práce, který by přizná vyšší příplatky za třídnictví. Obecně zastávám názor, že tyto příplatky do zákona nepatří. Ředitel školy by měl mít dostatečné zdroje na příplatky pro učitele a sám by měl rozhodnout, na základě jakých kritérií či činností, je bude učitelům rozdělovat. Nicméně v zákoníku práce to nyní je, proto souhlasíme s navýšením této položky, aby odpovídala zasloužené odměně za tuto práci. Na můj dotaz na mini. Školství, zda na to budou přidány do rozpočtu peníze nebo se pouze část odměny učitelů bude jinak jmenovat mi ministerstvo školství odpovědělo, že při navýšení tohoto příplatku budou po mini. Financí požadovat navýšení prostředků v rozpočtu o tuto částku.
19.2.- konání Podvýboru pro regionální školství, jemuž předsedám zápis. Byly dvě témata. 1, školské rady, které přednesl zástupce Fóra rodičů – Petr Chaluš. 2, vyhrocenější debata na očkování dětí a jejich vstup do předškolního vzdělávání. Mini. Školství má neoblomné stanovisko, nicméně poslanci ve výboru se shodují, že zákaz vstupu neočkovaným dětem do předškolního vzdělávání by měl být čistě ze zdravotních důvodu a ochrany kolektivu. Neměla by to být represe vůči neočkovaným dětem za to, že nejsou očkovány. Zdůrazňoval jsem míru vyváženosti mezi zdravotními riziky v kolektivu a vyloučení z kolektivu pro neočkované děti. Je třeba hledat rozumnou míru nastavení. Mini. Zdravotnictví, že rozumná míra nastavení je okolo pěti let věku, kde potřeba předškolního vzdělávání je vyrovnána se zdravotními riziky neokovaných děti. Z Tohoto důvodu připustili povinný rok předškolního vzdělávání i pro neočkované.


Lobbistické kontakty:
4.2. - schůzka se zástupci pedagogické komory s R. Sarkozy a Jankem Wagnerem. Diskutován zákon o pedagogických pracovnicích. Pedagogická komora nám sdělila své stanovisko, se kterým se neztotožňujeme. Piráti chtějí liberální přístup i v oblasti vázané profese pedagogických pracovníků
5.2. – setkání s novým velvyslancem Korejské republiky, panem Kim Taejinem, kterého jsem přivítal v poslanecké sněmovně a jako předseda meziparlamentní skupiny ČR-Korea mu nabídl pomoc a spolupráci.
25.2. – oběd s Tibeťany Sonamem Tseringem, Rinpočhem, a Pemou Samdupem Lamou při příležitosti oslavy Losaru - Tibetského nového roku železné myši.

Aktivita ve volebním kraji:
1.-2. účast na jednání RV v Plzni
3.2. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
17.2. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
23. 2. – návštěva schůze MS Tachovsko.
24.2. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.


Výkaz redmine:
27.2. - Studenti musí mít možnost volby mezi maturitními předměty (https://redmine.pirati.cz/issues/17306)
27.2. - Připravit prezentaci s návrhem modelu maturitní zkoušky (https://redmine.pirati.cz/issues/28129)
27.2. - Připravit podklady pro jednání kulatého stolu k maturitě (https://redmine.pirati.cz/issues/28131)
27.2. - Zorganizovat schůzku se zástupci MŠMT (https://redmine.pirati.cz/issues/28133)
27.2. - Novelizace zákona č. 563/2004 o pedagogických pracovnících (https://redmine.pirati.cz/issues/9126)

Jiné akce:
20.2. – Výjezd skupiny poslanců do filmových studií Barrandov s ředitelkou Národního fond kinematografie. Debata nad filmovými pobídkami.


V únoru jsem především finišoval práci na pozměňovacích návrzích k zákonu o pedagogických pracovnících. A 28. 2. předložili pozměňovací návrh na navýšení platů učitelů, který je naším hlavním materiálem. Práce na něm trvala přes půl roku až do finální předlohy, kterou jsme podali. Pro návrh vyjednáváme ve všech stranách a v dalších organizacích zabývající se školstvím (https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ma ... ImyKcI63Yo).
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Březen 2020

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:
2.3. - účast na jednání klubu
3.3. - jednání poslaneckého klubu
3.-6. - přítomnost na jednání sněmovny
4.3. - pořádání setkání s novináři. Prezentace našeho návrhu na legislativní ukotvení platů učitelů k ekonomickému indexu.

  1. 3. - účast na kulatém stolu ministra školství k projednání nastavení maturitní zkoušky v budoucnosti. Nač jsem představil návrh z dílny Pirátů. Ministr si vyžádal stanoviska k některým stanoviskům klubu, které jsem za Piráty zpracoval a zapsal.
    6.3. - Přijmutí návštěvy nového Taiwanského obchodního zástupce, který vystřídal starého. Rozhovor na téma možnosti stáží studentů na Taiwanu nebo Taiwainských studentů na našich univerzitách. Dostal jsem nabídku v případě návštěvy Taiwanu zprostředkování návštěvy místních univerzit.
    10.- 3. - účast na jednání PSP. Přičemž byl vyhlášen nouzový stav.
    11.3. - bylo jednání PSP přerušeno.
    10.3. - účast na jednání poslaneckého klubu.
    16.3. videokonference setkání k přípravě programu pro sněmovní volby 2021.
    18.3. videokonference pracovní skupiny k zákonu o eutanazii. Zákon se chýlí ke konci. Sbíráme a vypořádáváme připomínky odborníků.
  2. 3 – videokonference pirátského krizového štábu. Jehož jsem se stal součástí, členem a který se bude pravidelně 2x do týdne scházet a řešit aktuální dění v době nouzového stavu.
  3. 23, 24., 25., 26, 27., 28 . 30. 3. - videokonference školského resortního týmu. Pravidelné setkání školského resortního týmu. Projednávání agendy v nouzovém stavu.
  4. 3. - videokonference k pracovní skupiny k eutanazii
  5. 3. - celodenní projednávání školského týmu, který se ráno v 10:30 dozvěděl o změně školského zákona v legislativní nouzi, který bude projednáván na mimořádném jednání sněmovny den poté. Resortní tým nastudoval a analyzoval celý předkládání zákon a vyhodnotil dvě slabá místa zákona. Jedná se o umožnění pouze jednoho termínu jednotných přijímacích zkoušek. Zrušení institutu odvolání vůči výsledků jednotné přijímací zkoušky. Ostatní části zákona nejsou nejlepší, ale nejsou kontroverzní.
    24.3. - mimořádné zasedání školského výboru, kde jsem načetl dva pozměňující návrhy ke školskému zákonu předkládaného v legislativní nouzi. Jednalo se o přidání druhého termínu jednotné přijímací zkoušky a znovu umožnění institutu odvolání. Ze strany ministerstva bylo vzneseno negativní stanovisko a vzhledem k tomu, že na přípravu pozměňovacích návrhů nebyl přes jednu noc dostatek času, tudíž tyto pozměňovací návrhy nebyly legislativní čisté a propracované, rozhodl jsem se je do druhého čtení jednání pléna nepředkládat s tím, že jsem raději zvolil cestu na čtení doprovodného usnesení, kterým by sněmovna vyzývala ministerstvo školství, aby legislativně umožnilo druhý termín jednotné přijímací zkoušky. Ani toto doprovodné usnesení nebylo sněmovnou přijato.
    24.3. - účast na jednání mimořádná schůze k zákonům v legislativní nouzi.
  6. 3. - účast na jednání Pirátského krizového štábu.
    26.3. - videokonference k pracovní skupiny k eutanazii.
    30.3. - účast na jednání krizového štábu Pirátů.
    31.3. - videokonference jednání poslaneckého klubu.

jednání výborů a podvýborů:

  1. 3. - účast na jednání předsednického výboru. Sestavení programu jednání dalšího výboru.
  2. 3. - Účast na jednání mandátního a imunitního výboru. Zahájení projednávání vydání k trestnímu stíhání poslankyně Maříkové.

Lobbistické kontakty:
2.3 – setkání rady se zástupci vysokých škol. Rozhovor na téma vyjmutí kolejí z poplatků na ubytovací služby. Principiálně jsem slíbil podporu, nicméně zůstávají výhrady vůči legislativnímu znění, které zpracoval právník předkládá D. Feri.
začátek března a 14.3. - Tomáš Kuba, zakladatel Waldorfské školy Dobromysl v Plzni. Volali jsme si ohledně Zákona o pedagogických pracovnících, kdy přišel s podnětem, aby se kvalifikace učitele na ZŠ dala doplnit i Studiem pedagogiky. S tímto podnětem souhlasím a zpracoval jsem v tomto smyslu pozměňovací návrh.

Aktivita ve volebním kraji:
7.3. - účast na vzpomínkovém setkání u příležitosti narození T.G. Masaryka. V Plzni.
9.3. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.
9.3. - účast na krajské schůzi. Report z dění v PSP
30.3. - testovací pokus videokonference na pivo s Piráty.

Výkaz redmine:
30.3. - Usnadnit elektronizaci zápisů do škol (https://redmine.pirati.cz/issues/29537)

Vzhledem k vyhlášení nouzového stavu byly všechny schůzky a pracovní skupiny zrušeny, a dokonce měsíce nahrazeny formou videokonferencí. Podvýbory a výbory, pokud nešlo o jednání k zákonu v legislativní nouzi, byly zrušeny bez náhrady.
Veškeré akce v Plzeňském centru a v kanceláři byly zrušeny.

Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

Duben 2020

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:
2.4. - Účast na krizovém štábu
6.4. - Účast na krizovém štábu
9.4. - Účast na krizovém štábu
16.4. - Účast na krizovém štábu
20.4. - Účast na krizovém štábu
23.4. - Účast na krizovém štábu
27.4 - Účast na krizovém štábu
7.- 8. 4. účast na mimořádném jednání sněmovny k zákonům v legislativní nouzi.
9.4. videokonference pracovní skupiny k eutanazii.
9.4. videokonference s legislativním oddělením od min. školstvím, škol. Výborem za účelem přípravy procedury ke školskému zákonu (maturitám) a k zákonu o pedagogických pracovnících.
14. 4. videokonference k jednání poslaneckého klubu.
15.4. videokonference s učitelskou platformou
15.4. videokonference se školskou platformou od senátora Drahoše.
20.4. účast na části jednání poslaneckého klubu. Neúčast na začátku z důvodu účasti na školském výboru.
20.4. setkání k přípravě programu pro sněmovní volby 2021.
22. poslanecký klub.
21.-22. účast na jednání sněmovny
23.4. videokonference s tématem inkluze s odlišným mateřským jazykem.
26.4. účast na videokonferenci pořádané českou středoškolskou unii. Debata nad maturitami a její budoucnosti.
27.4. videokonference s učitelskou platformou. Debata nad termíny jednotné přijímací zkoušky.
28.4. videokonference se Silvia Streti. Za účelem sestavení odborného metodického plánu odborného pro návrat studentů do škol.
28.4. účast na mimořádné schůzi k prodloužení nouzového stavu v ČR. Zde jsem hlasoval o prodloužení o týden, nikoliv do 17.5., což prošlo. S Piráty se přikláním k názoru, že mnoho zdravotních opatření pro zamezení šíření koronaviru lze dělat bez nouzového stavu. Naopak dlouhé trvání nouzového stavu má vážné ekonomické důsledky na všechny rodiny v ČR i drastické následky na zdravotní stav pacientů, kteří odloží rutinní operace a běžné návštěvy lékaře.
29.4. videokonference pracovní schůzka k eutanazii.
29.4. videokonference se zástupkyni ombudsmana dr. Šimůnková, které jsme poskytly informace ohledně naší aktivity k legislativy k jednotným přijímacím zkouškám.


jednání výborů a podvýborů:
7.4. účast na mimořádném jednání školského výboru k vysokoškolskému zákonu v legislativní nouzi. Videokonference. - 7.4. projednávání vysokoškolského zákona v nouzi k přijímacím zkouškám, státním závěrečným zkouškám na VŠ. Školský tým předložený zákon analyzoval a vyhodnotil slabá místa v přikázání konání přijímací zkoušky distančně i pro studenty i pro studenty pro sociálně slabších rodin, kteří nemají zkoušku bezpečně konat. Na výbor jsme předložili pozměňovací návrh, který říká že v případě nemožnosti konání distanční zkoušky musí škola umožnit konání prezenční po skončení nouzového stavu. Tento pozměňovák nebyl přijat.
Druhý pozměňovací návrh, který jsme předložili bylo prodloužení lhůty pro dodání potvrzení o složení maturitní zkoušky. 45 dnů po zahájení akademického roku. Tento pozměňovací návrh umožní studentům podmínečné přijetí na VŠ a bezproblémové dodání a absolvování maturitní zkoušce, co student může předložit v podzimním termínu u univerzity, jejíž akademický rok začíná v záři. Tento pozměňovací návrh byl schválen sněmovnou a vešel v platnost.
20.4. školský výbor, kde jsem jako zpravodaj zpravodajoval dva zákony a to školské zákony týkajících se maturit a zákon o pedagogických pracovnících.
O zákonu o pedagogických pracovnících jsem předložil sem pozměňovacích návrhů, kde nejstaženějším byl pozměňovací návrh, který se týká platů učitelů a jejich navázání na ekonomický index. Tento pozměňovací návrh, těsnou menšinou neprošel.
Dalším pozměňovacím návrhem byl návrh, který umožňuje učitelům, kteří jsou bez pedagogického vzdělání, kteří učí přes deset, aby jim ředitel na dané škole mohl kvalifikaci uznat a ponechat si je jako řádné učitele. Alternativně k tomu podán pozměňovací návrh, že tak ředitel může učinit pouze se souhlasem školské rady.
Další pozměňovací návrh se týkal ponechání studia pedagogiky jako studia, kterým lze získat odbornost pro výkon profese pedagoga. Vládní novela toto vypouští ze zákona.
Další pozměňovací návrh se týkal ponechání akreditací u kurzu pedagogických pracovníků, které se u menších kurzů ruší. Zde Piráti navrhují zavedení reputačního systému tak, aby učitele sami mohli hodnotit tyto kurzy a ostatní ředitelé tak dostávali preferenci o tom, jak je daný kurz kvalitní. Dokud nebude reputační systém navrhujeme ponechání akreditaci ministerstvem školství.
Další návrh se týkal možnosti výuky zahraničních učitelů ve výuce nejazykových předmětu v cizím jazyce bez nutnosti absolvování magisterského stupně. V některých zemích (VB) je standardní, že učitel končí bakalářským stupněm a je plnohodnotným pedagogem. Ačkoliv tento stupeň trvá čtyři roky, tak z pohledu našeho školského zákonu je tento pedagog nekvalifikovaný na českých školách. V pozměňovacím návrhu navrhujeme umožnění těchto zahraničích kvalifikován učitelů, aby mohli učit i u nás, např. matiku v anglickém jazyce. Na výboru jsem si osvojil i návrh ministerstva školství o prodloužení činnosti zákona, jednalo se o technikálii. Zároveň jsem navrhl na výboru další pozměňovací návrh, který by umožnil řediteli uznat kvalifikaci absolventům bakalářským učitelských oborů, kteří si dodělávají magisterský stupeň. Výbor přijal dva pozměňovací návrhy a pozměňovací návrh, který ponechává studium pedagogiky jako způsob získání kvalifikace učitele.
21.4. účast na jednání mandátového a imunitního výboru. Vyslechnutí poslankyně Maříkové a komisařky. Poprvé za historii, kdy sedím v tomto výboru, jsem souhlasil s uplatněním imunity pro poslance, který tak bude trestnímu stíhaní vydán až po ukončení poslaneckého mandátu.



Lobbistické kontakty:


Aktivita ve volebním kraji:
6.4. účast na krajské schůzi – online

Výkaz redmine:
13.4. - Identifikovat rizikové oblasti v souvislosti s metodickou podporou online vzdělávání (https://redmine.pirati.cz/issues/30204)

V měsíci dubnu jsme se převážně věnovali k podkladů a vypracování chytrého plánů Pirátů „Budoucnost řešíme teď“ v oblasti vzdělávání, která je na adrese https://vzdelavani2030.cz/
Vypracovávali jsme i otevřený dopis ministerstvu školství a plán návratu žáků do škol.
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

květen 2020

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:
4.5. – Účast na krizovém štábu
11.5. – Účast na krizovém štábu
14.5. – Účast na krizovém štábu
18.5. – Účast na krizovém štábu
21.5. – Účast na krizovém štábu
25.5. – Účast na krizovém štábu
5.5. – jednání poslaneckého klubu
5.-7. 5. – účast na schůzi Poslanecké sněmovny.
12. 5. - jednání poslaneckého klubu
13.5. - schůze Poslanecké sněmovny
14.5. – videokonference na téma patentů.
18. a 21. 5. - setkání k programu pro sněmovní volby 2021.
25. 5. a 26.5. - jednání poslaneckého klubu
26.5. - schůzka se senátorem Drahošem a diskuse na téma školské platformy.
27.5. - schůzka školského resortního týmu
26.-29. 5 . – schůze poslanecké sněmovny.


jednání výborů a podvýborů:
5.5. – školský výbor – projednávání zákona v legislativní nouzi vládní návrh zákona ke zmírnění dopadů epidemii koronaviru v oblasti sportu. Vláda mění zákon o sportu tak, aby v roku 2020 mohla vyplácet národní sportovní agentura dotace pro sportovní kluby. Bude se jednat pouze o kompenzace v rámci tlumení ztrát související s epidemií koronaviru.
13.5. - školský výbor, kde jsem přednesl požadavek na otevření speciálních škol pro všechny žáky. Ministr školství reagoval tím, že prověří dané okolnosti a bude usilovat o to, aby se otevřely pro všechny žáky s tím, že hlavní slovo má ministerstvo zdravotnictví.
28.5. – schůze místopředsedů školského výboru. Plánování pořadu dalšího jednání

Lobbistické kontakty:
7.5. - videokonference s ČOSIV. Ohledně otevření speciálních škol na jednání jsem přislíbil otevřít téma speciálních škol na nadcházejícím školském výboru. Změn nepochopitelných důvodu min. školství uzavřelo speciální školy pro žáky s některými druhy handicapu. V extenzivním významu by šlo toto jednání označit za diskriminační.

Aktivita ve volebním kraji:
4.5. - účast na krajské schůzi. Report z dění v PSP
18. 5. - Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři.


Výkaz redmine:
21. 5. - Zajistíme vyšší platy učitelům. Pozměňovací návrh na školském výboru nezískal podporu, návrh předložíme v rámci 2. čtení novely zákona o pedagogických pracovnících. (https://redmine.pirati.cz/issues/20315)

Téměř každý den probíhala videokonference se školským resortním týmem. (školský resortní tým v průběhu května zpracovával analýzu otevírání škol s tím, že jsem se zaměřili metodické pokyny ministerstva školství a vypracovali web https://koronavirus.pirati.cz/ o tom, jak jednotlivé školy jsou otevřené, jaká platí opatření a z pohledu Pirátů, co by chtělo zlepšit). V resortním týmu jsme se zabývali přípravou programu pro sněmovní volby 2021. V resortním týmu jsme sepsali a odeslali otevřený dopis ministerstvu školství s výzvou prodloužení termín jednotné přijímací zkoušky nebo alternativně prodloužení času na jednotlivé testy. Min. školství prodloužili časy na jednotlivé testy.

Na jednání sněmovny se podařilo schválit ve třetím čtení školský zákon, který ponechá svobodu volby mezi cizím jazykem a maturity, za které jsem rok bojoval. Toto vše vzniklo díky Pirátům, když jsme předložili poslanecký návrh, který vznikl návrh vládní, který byl nyní schválen. Do jisté míry lze říci, že mě byl schválen můj první vládní návrh zákona.
Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1915
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 758 poděkování
Dostal poděkování: 2230 poděkování

Re: Reporty poslance Lukáše Bartoně

Příspěvek od Lukas.Barton »

červen 2020

Přítomnost v Poslanecké sněmovně (jednání pléna), účast na akcích:
2.6 - 5.6. - schůze poslanecké sněmovny
6.6. – videokonference s Republikovým výborem a zastupování resortního týmu školství
8. 6. - Účast na krizovém štábu
11.6. – Účast na krizovém štábu
15.6. - Účast na krizovém štábu
12. 6. účast na setkání výkonných týmu
14.6. účast v Otázkách Václava Moravce (https://plzenskypirat.cz/2020/06/15/cesty-do-skoly/)
16.6. -19.6. - schůze poslanecké sněmovny
16.6. – účast na jednání poslaneckého klubu.
22.6. - Účast na krizovém štábu
25.6. - Účast na krizovém štábu
19.6. – schůze resortního týmu programu pro sněmovní volby
22.6. – mimořádné jednání poslaneckého klubu
23.6. - přítomnost na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny
25.6. – účast na platformě pro školství senátora Drahoše
26.6. – účast na slavnostním předání dopisu korejskému velvyslanci od prezidenta České republiky.
30.6. – účast na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny.



jednání výborů a podvýborů:
10.6. – schůze školského výboru. Na výboru byly projednávány závěrečné účty podkapitol spadající pod výbor. (https://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=178826)
16.6. – účast na jednání mandátového a imunitního výboru. Projednávání sněmovního tisku ke klouzavému mandátu.
18.6. – schůzka vedení školského výboru. Stanovení programu jednání dalšího výboru. Domluvení přijetí zástupců koalice romských reprezentantů Libereckého kraje.
25.7. – vedení podvýboru pro regionální školství. Hlavním tématem bylo online vzdělávání a technické vybavení škol


Lobbistické kontakty:
18.6. – schůzka se zástupci svazu měst a obcí. Projednávání rozpočtového výdaje pro nákup techniky pro online vyučování.

Aktivita ve volebním kraji:
1.6. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři. Na krajské schůzi prezentována práce ve sněmovně.
8.6. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři
15.6. Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři
22.6. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři
29.6. – Přítomnost v regionální poslanecké kanceláři. a krajské schůzi prezentována práce ve sněmovně.

Výkaz redmine:
23.6. - Identifikace rizik a návrhů opatření v souvislosti s koronavirovou situací - V souvislosti se zajištěním online výuky na školách byly připraveny podklady pro základní kalkulaci nákladů, rovněž byl svolán Podvýbor pro regionální školství na 25.6. s účastí zástupců zřizovatelů, MŠMT a Česko.Digital. Vyhodnocení postupu MŠMT v uvolňování opatření a postupném návratů žáků a dětí do škol je zveřejněno zde a průběžně aktualizováno(https://redmine.pirati.cz/issues/29535)
23.6. - Zpracovat připomínky pro aktualizovanou verzi Strategie 2030+ - MŠMT zveřejnilo aktualizovanou verzi Strategie 2030+, kterou bude možné připomínkovat. Ve spolupráci s širším resortním týmem budou připraveny podněty a připomínky, kterou budou MŠMT předloženy. Ve vazbě na připomínkování dokumentu bude zajištěna schůzka se zástupci MŠMT. (https://redmine.pirati.cz/issues/31724)
23.6. - Novelizace zákona č. 563/2004 o pedagogických pracovnících - Všechny PN jsme nahráli do systému ve vazbě na projednávání tisku ve 2. čtení. Čekáme na projednání tisku na plénu Sněmovny. (https://redmine.pirati.cz/issues/9126)
23.6. - Zajistíme vyšší platy učitelům - Pozměňovací návrh byl nahrán do systému do 2. čtení. V tuto chvíli čekáme na projednání tisku na plénu (https://redmine.pirati.cz/issues/20315)



V rámci debaty o jednání o schodku rozpočtu poslanecké kluby přijaly náš návrh dovybavení škol technikou, aby v případě další vlny covidu-19 byly školy již připraveny na online vyučování. K tomuto jsem připravil doprovodné usnesení, které jsem předal poslanci Dolejšovi, který je přednesl na rozpočtovým výboru. Usnesení se stalo výborovým a poté jako jeden z mála byl schválen poslaneckou sněmovnou. V rámci zasedání výboru jsem se stal místo pověřeným předsedou s dohledem nad plněním tohoto usnesení.
Odpovědět

Zpět na „Reporty z jednání klubu“