Na kraji změny - infofeed

Moderátoři: PKS Moravskoslezský kraj, KoKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

  • Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2666 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Na kraji změny - infofeed

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Zdravím,

zde prosím vkládejte články, citace atd. které se budou týkat krajských voleb, ať to máme na jedné kupě. Jde hlavně o tom, co se šustne u konkurence, co se děje v kraji atd. Díky.
1.png

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2666 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Re: Na kraji změny - infofeed

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Jan Světlík: Karanténa ukázala, že lidi mohou nahradit stroje
Jaký dopad mohou mít poslední měsíce na lokální průmysl?
Ukázalo se, že v našem regionu máme inovační firmy a školy, které mohou nabídnout nové věci. Od IT až po podporu dýchání, kterou se zabýváme i my v Cylinders Holding společně s VŠB – Technickou univerzitou. Tohle jsou určitě pozitivní důsledky – vývoj půjde rychleji dopředu, inovace se budou prosazovat snadněji. Na druhé straně tu bude řada firem navázaných silně na automotiv, na tradiční strojírenské obory, které to budou mít ještě nějakou dobu velmi složité. Část lidí přijde o práci už jen proto, že karanténa ukázala, že jsou mnohde nahraditelní technikou nebo lepší organizací práce.
Jsou ale i firmy, které míří k zániku…
Jsou tu i takové podniky, avšak u nich koronavirus nehraje až takovou roli. Do útlumu mířily už před ním. Jen se ten proces ještě urychlí. Zato turismus a gastro se snad vzpamatují, a pokud Češi letos dají většinou přednost tuzemským dovoleným, mohlo by to pomoct. Delší dobu bude ještě trpět kultura, sport i vzdělávání. Vidíme to ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích, kam nám zatím pořád chodí jen zlomek dětí oproti době před pandemií a zavřením škol.
Buďme konkrétní. Je to poněkud kontroverzní otázka, ale nestálo by možná za to některé velké průmyslové kolosy začít pomalu utlumovat? Huť Liberty zhasíná vysokou pec, karvinští Piráti zase prosazují rychlejší útlum v karvinských dolech
Pokud jde o doly, jejich „životnost“ je vždy časově omezená a je jasné, že útlum přijde, protože je dán podmínkami ložiska. Jakmile se těžba přestane vyplácet, není šance doly uměle držet. Uvědomte si ale, že i pak musí někdo šachty řízeně utlumovat, řešit důlní vody, metan a podobně. Nemůžete odejít metodou náhlého zhasnutí. Čili ten proces je delší a postupný. U hutí je to na jedné straně otázka sortimentu a jeho ceny na trhu, na druhé straně pak nutných investic. Ty jsou při modernizací hutí obrovské a každý vlastník zvažuje, jestli se to vrátí. Pokud se přitvrdí evropský Green Deal (opatření EU ke zlepšení klimatu na úrovni celého kontinentu), pak budou hutě v Evropě obecně ohrožený druh.

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Odpovědět

Zpět na „Moravskoslezský kraj“