Ahoj,
Jmenuji se Marek, je mi 43 let, pracuji jako IT Projektovy manažer pro mezinarodní firmu. Jsem rozvedený, mám 3 děti. Přes polovinu svého źivota jsem žil v Londýně, kde jsem studoval a pracoval. Do ČR jsem se vrátil před 12 lety. Zajímám se o ekologii, IT, psychologii, kulturu a všeobecné politické dění, v poslední době hlavně v mém městě.
- Proč my a ne někdo jiný? Popiš strany, nad kterými bys uvažoval/a, a proč jsi je zavrhl/a.
Piráti jsou mi velmi blízcí svým programem, otevřeností, transparentním jednáním a jsou douho očekávaný čerstvý vítr v politické žumpě, která se zde vytvořila. Chvíli jsem působil v ČSSD na Praze 2, ale s velkou nechutí jsem tuto stranu opustil v roce 2009. - Máš nějakou politickou nebo aktivistickou minulost? Kandidoval(a)s ve veřejných volbách?
Ne - Myslíš, že existuje něco z tvé minulosti či současnosti nebo z tvého okolí, co by mohlo po tvém případném přijetí poškodit dobré jméno Pirátské strany? Např. spolupráce s represivními složkami (agent nebo spolupracovník, v minulosti např. u STB), nebo je proti tobě vedeno trestní řízení a nebo to očekáváš?
Ne, nic takového. Někteří lidé si mě možná spojují s mým dědečkem Ottou Šlingem a snaží se to použít proti mě (nadávky a osobní útoky na FB) - Jaký máš názor na legalizaci drog? Legalizoval/a bys konopí? LSD? Heroin?
Jsem pro legalizaci marihuany a pro švýcarský model ohledně tvrdých drog. Myslím, že kliniky pro distribuci a užívání tvdých drog jako jsou heroin by zachránily lidské životy, snížily kriminalitu spojenou s drogami a hrály duležitou roly pro ty, kteří s drogami chtějí přestat. Prohibice nefunguje. - Co si myslíš o státních dotacích? V zemědělství? V průmyslu? V ohledu na rozvoj podnikání?
Dotace fungují, ale pouze do té míry než se začnou zneužívat. Dotace by měly být hlavně pro malé živnostníky, firmy. - Co si myslíš o OSA, Intergramu a autorském zákonu? Víš jaké sdílení dat je legální a nelegální a že se platí poplatky z prázdných médií?
Chápu legální a nelegální sdílení dat. Názor na tyto instituce nemám. Je urcite treba ochrana autorskych prav. - Kde vidíš největší díru/nebezpečí v ochraně soukromí a svých osobních údajů?
Nedostatečné zabezpečení dat v cloudových řešeních. Je třeba si položit otázku jaké údaje v reálném čase o mě stát musí vědět, kde končí můj narok na soukromí. - Kde si myslíš, že je hranice mezi svobodou projevu a rozumným omezením kvůli hanobení rasy a vyzývání k násilí?
Svoboda slova neznamená zelenou k projevům vůči hanobení rasy. Někteří tento argument rádi využívají k propagaci nacismu či rasistickým útokům na různá etnika a vyznání, xenofobní projevy od politků v minulosti nebyly vyjímka viz Vondráčkův projev v Terezíně, utoky Okamury atd. Jsem židovského původu a sám jsem se s takovými utoky setkal. - Co si myslíš o imigraci?
Jsem dite imigrantu, urcita kontrola musi byt, ale mame moralni povinost pomahat. - Jaký je tvůj názor na referendum?
Referendum je velmi krehka zalezitost, ktera se necha zmanipulovat a napadnout. Je to ovsem take moznost jak dat sanci obcanum projevit svuj nazor mimo volby. Souhlasim s nim, ale je treba dbat na jeho ochranu. Dobra lekce pro CR je prubeh a vysledek referenda o Brexitu. - Co nejvíc pálí Českou republiku?
Korupce, papalastvi nasich politiku, nastupujici sucho, apatie, prohlubovani rozdeleni spolecnosti, extremismus v podobe SPD - Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, sledovat fórum a účastnit se hlasování?
Ano - Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl(a) a chtěl(a) zapojit?
Zatim nevim - Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?
Potkal jsem se Markem Rebickem z Brandysa nad Labem