Návrh zákona na jednorázovou odměnu zdravotníkům?

Prostor pro diskuzi k tématu činnosti poslaneckého klubu a všeho okolo sněmovny, včetně dotazů na jednotlivé poslance.

Moderátor: Poslanecka snemovna - poslanci

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Návrh zákona na jednorázovou odměnu zdravotníkům?

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Zdravím do Poslanecké sněmovny. Jaký je prosím váš názor na návrh zákona jednorázově odměňujícího zdravotníky za jejich nasazení v boji proti COVID-19?

Byť se - naštěstí - u nás pandemie až tak moc neukázala, zdravotníci si podle mne finanční poděkování zaslouží. V morální rovině o tom snad není pochyb - vždyť ti lidi byli ochotni riskovat své zdraví, sloužit přesčas atd. aby zachránili i naše životy a zdraví. Vláda jim slibovala pomalu modré z nebe, ale ve výsledku dostali jen potlesk po pár večerů (zasloužený, hezký, ale.. stačí to?). A ze slíbených finančních odměn zbylo malé torzo: státem zřizované nemocnice získaly nějaký flusanec (někde tím kompenzovali menší jiné odměny, takže ve výsledku bída), nestátem zřizované instituce jsou na tom afaik ještě hůř. A když pak čtu tweety o odměně 1000, slovy tisíc korun (https://twitter.com/Bazilis/status/1264516407498326016), tak se za stát vyloženě stydím. Subjektivní rovina dle vlastní zkušenosti: OFFTOPICpomáhal jsem ve FN Brno s reinstalací počítač; po kyberútoku, v době kdy se epidemie začínala rozjíždět, nemocnice najížděly na krizový plán, rušily se dovolené atd. I jako pouhý pozorovatel jsem cítil to vědomí zdravotníků o extra míře jejich zodpovědnosti, která je v dalších měsících čeká. Že právě jejich činnost a nasazení a překonávání se bude to klíčové v očekávané "bitvě s virem". No a pak jim jen hezky zatleskáme, a další den šupky hupky zas zachraňovat naše životy..? :oops:

Nešlo by podat návrh zákona, který dává jednorázovou odměnu všem zdravotníkům? Připomenout tak vládě její slib? Imho takový návrh by si správná populistická vláda netroufla potopit.. Proti takovémuto návrhu by se ozval snad jen politický sebevrah.

Mimo tento morální závazek zde vidím i jednu ryze strategickou rovinu: naše zdravotnictví si zaslouží investici do lidí OFFTOPICale nepovažuji tento jednorázový příspěvek za řešení toho "podfinancování lidského kapitálu", tak mne prosím nechápejte!. Vybavení mají naše nemocnice dost slušné, nasazení zdravotníků mi přijde často vynikající, mnohem lepší, než na kolik si jej vážíme "na dřevo". Zaplaťme pár miliard zdravotníkům nyní, a třeba jich o trochu míň odejde do zahraničí za lepším, anebo do privátní sféry.

Koho a kolik ze zdravotníků odměnit? A za kolik? Dle ÚZIS máme cca 250tis pracovníků ve zdravotnictví, z toho cca půlka doktoři a sestry. Několik možností (v OT mé subjektivní hodnocení) - za sebe na detailech nelpím, varianty níže berte jen jako nástřel, konkrétní čísla jsou pro mne implementační detail, jde mi o myšlenku:
  • Uplně každému dát třeba 20tisíc, celkové náklady 5mld korun. OFFTOPICNáklady celkem OK, asi nefér distribuce peněz
  • Dát třeba 50tisíc lékařům a sestrám, celkové náklady 6mld korun OFFTOPICImho víc fér, náklady ještě OK
  • dát každému jeden průměrný plat navíc (např. 1/12 výdělku z minulého roku, novým zaměstnancům z letoška) OFFTOPICještě víc fér, jednoduché, nevím na kolik by to přišlo
  • nějak víc diferenciovat dle míry nasazení "v přední linii" a jinde - asi by byl problém s jednoduchostí takové kalkulace, náklady těžko vyčíslit OFFTOPICSpíš bych byl pro transparentní jednoduchý výpočet, aby každý zdravotník hned lehce viděl, kolik dostane. Neutopme to poděkování v byrokraticko-účtařské kalkulaci a výjimkách z výjimek..


Argumenty proti:
  • - má to dělat vláda či zřizovatelé, zákon je over-kill. Ano, je. Ale vláda to neudělala. Vláda je banda sobců, co se kvůli 800 tisícům pro Babiše jde soudit s celou EU. Tak holt poděkujeme zdravotníkům trochu legislativně kostrbatě přes jednoúčelový zákon.
    - všem zdravotníkům? jen těm v 1.linii? i nelékařům ve zdravotnictví? podmínky jsou nefér Jakékoliv podmínky jsou nefér. Nelpím na konkrétním modelu či rovnoměrnosti výše odměny (ale pravidla by měla být transparentní a jednoduchá, ať celé poděkování nezíská úřednickou pachuť)
    - tolik miliard, když státní rozpočet je v .. ? Když si odpostím emoční rovinu stylu "na kolik si ceníte svého zdraví a života, které zdravotníci byli ochotni chránit na i úkor sebe?", ted když odhlédnu od této roviny, tak argumenty jsem již uvedl výše. Beru to jako zčásti investici do lidského kapitálu a také jako promazání ekonomického soukolí (většina peněz bude opět utracena a daně z útrat odvedeny).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvky (celkem 2):
Vit.Fux, B_Pat
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26201
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36978 poděkování
Dostal poděkování: 30131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh zákona na jednorázovou odměnu zdravotníkům?

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

@Petr.Tresnak
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Pavel.Moravec

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Odpovědět

Zpět na „Diskuse - poslanecký klub“