CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30040 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Oznámení moderátora:
Tak, stránky procedurální diskuze byly odděleny sem: viewtopic.php?p=697887#p697887.

V souladu s § 10 (2) JdŘ bych měl o doručeném návrhu postupu nechat hlasovat bezodkladně.
Vzhledem k tomu, že
(a) připravit sčítané hlasování včetně trustees bude chvíli trvat,
(b) mám za to, že návrh B by měl také dostat možnost získat podporu, abychom případně oba návrhy na přerušení mohli hlasovat společně,
(c) objevil se zde odpor proti tomu nechat věci hlasovat čistě o víkendu,
vyhlašuji předběžně termín procedurálního hlasování o návrzích postupu na 24.5. v 16:00. Hlasování potrvá 24 hodin (viz § 36 JdŘ), tedy nejméně do 25.5. 16:00.

Nakonec si dovolím v tuto chvíli sdělit, že mám za to, že oba návrhy na přerušení jsou vzájemně se nevylučující se, a tedy budeme-li hlasovat o obou, je možno je schválit společně. (Rozuměj, druhé kolo hlasování o návrhu postupu nebude.)
Dobrou noc a pěkný víkend.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Vážené celostátní fórum,

za naprosto zásadní odlišnost proti tzv. "tradičním" stranám jsem u Pirátů vždy považoval mechanismus CF, které může šmahem odvolat člověka, který se zpronevěří našim ideálům. Zatímco v případě tzv. "tradičních" stran je takový bafuňář často držený u moci partou svých delegátských kamarádíčků, tak naše principy přímé demokracie garantují, že takový člověk by u nás bleskurychle skončil, takže tohle se u nás prostě stát nemůže.

Až na to, že se tohle právě teď u nás děje.

Máme tady ukázkový případ člověka, který káže vodu a pije víno. Staví se do pozice, že kontroluje mocné, ale ve skutečnosti on sám je tím mocným a zjevně potřebuje, aby ho někdo kontroloval. Když někdo poukáže na jeho prohřešek proti naším pravidlům, tak se vymlouvá a vykrucuje a nakonec až teprve pod nátlakem členského podnětu začne svůj problém řešit. Přitom on sám by měl jít naopak příkladem. Tvrzení, že nedodržování celostátních principů je v pořádku, pokud o tom informujete své nejbližší okolí (MS Českobudějovicko), je už jen třešničkou na dortu.

Případ Týna nad Vltavou je naprosto ukázkovým případem politické trafiky a je zbytečné (a velmi nebezpečné) si namlouvat, že to tak není. Já se upřímně neztožňuji plně s nálezem RK, že ti "politici", co nemají být v představenstvu, jsou jen a pouze "uvolnění politici". Z mého pohledu jde o účelový výklad a já osobně preferuji přísnější přístup. Podle principu selského rozumu a našich zkušeností v Praze z opoziční práce mi přijde mnohem vhodnější jednoduchý tříbodový test, na zjištění toho, zdali v daném případě jde či nejde o politickou trafiku:

1. jde skutečně o odborníka? (kritizovali jsme v Praze případ, kdy do orgánu v městské IT firmě byl dosazen člověk, který sám své IT kompetence hodnotil jako úroveň průměrného uživatele)
2. může svým hlasováním nějak "zaplatit" za své zvolení? (kritizovali jsme v Praze, když vyšlo najevo že všichni neuvolnění zastupitelé koalice pod vedením ANO nafasovali posty v orgánech městských firem, tak aby z nich měli dostatečný příjem)
3. je odměna za výkon funkce přiměřená? (kritizovali jsme v Praze, když někdo dostával tantiémy a odměny v součtu vyšší než roční plat prezidenta ČR, za to že si přišel párkrát za rok vypít kafe na jednání)

A když se podívám na tento případ, tak to vychází takto:
1. odbornost nebyla zjištěna, protože neproběhlo otevřené výběrko, a z CV kandidáta vyloženě nevyplývá, že by šlo o široce uznávaného odborníka
2. jako zastupitel koalice, která jej zvolila, je náš kandidát rozhodně schopen se revanšovat za své zvolení při hlasování na zastupitelstvu
3. odměna z výkon funkce je sice přiměřená, ale podle všeho jde o tzv. neexekutivního člena představenstva. To znamená, že dochází jen na jednání představenstva a nepracuje přímo v managementu firmy. Tyto pozice se často zneužívají na politické trafikantství a z mého pohledu je nejlepší je zrušit. politická kontrola má pobíhat skrze dozorčí radu. Dává mnohem větší smysl, aby všichni členové představenstva (nejvyššího managementu firmy) byli skutečně managery té společnosti v její standardní organizační struktuře. Dodávám, že v Praze jsme prosadili, abychom v městské IT firmě zrušili všechny neexekutivní pozice v představenstvu.

Takže v Týně jde (dle předchozích veřejných vyjádření našich čelných představitelů) minimálně ze dvou třetin o ukázkovou politickou trafiku, kterou jsme v minulosti ostře kritizovali.

Honza Novák je krystalickým příkladem papalášství, které dnes můžeme vidět například u některých hradních úředníků a které sami kritizujeme. I kdybychom tvrdili, že "koaliční zastupitel není politik", tak stále zůstává neoddiskutovatelným faktem, že neproběhlo otevřené transparentní výběrové řízení. Je to typické jednání ve stylu "pravidla platí pro ostatní, ale ne pro mne" (které jsme na hradě mohli vidět v kauzách jako byla zabijačka nemocného prasete, neoprávněné čerpání dotací, nedodržování karantény&machoparking, absence bezpečnostní prověrky, utajování informací žádaných 106kou, ...). V tomto případě jde ale navíc o člověka, který by měl kontrolovat mocné a v tomto případě tedy sám sebe. Takový člověk nemá ve funkci člena kontrolní komise co dělat. Jasně ukázal, že nemá morální kvality, které se od člena kontrolní komise očekávají. Každé jednání KK bude nyní znehodnoceno jeho pokrytectvím. Dokážete si představit jak bychom reagovali, když by ten, kdo kontroluje neoprávněné čerpání dotací premiéra, také sám neoprávněně čerpal dotace? A nejde v žádném případě o nezáměrnou chybu - ten stav trvá rok, pravidla znal, o problému věděl, při upozornění se vymlouval, jeho kolegyně z KK ho kryla.
Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Vit.Fux »

Marian.Babic píše: 22 kvě 2020, 18:17
Vit.Jurasek píše: 22 kvě 2020, 17:06 Za mě osobně mi přijde neudělání výběrka při oznámení MS menší prohřešek na pevnosti páteře než to výběrko udělat a nějak ho zfušovat nebo zfixlovat. Takhle to bylo aspoň transparentně oznámené MS, které mělo prostor se ohradit.

Nevidím v tom černotu, snahu schovávat se za byrokratickou mlhu ani nějaké podvádění. Ergo nepovažuji kauzu na cejch na důvěryhodnosti Jana Nováka, jen za politickou hloupost/zkratku.

OFFTOPICTo mě naše jiná "výběrka" dělají mnohem větší starosti a budí víc podezření. A vesměs se točí kolem Prahy. Ale to už se vyšetřuje, což považuju za dobré
To ale vytváříš falešné dilema mezi "žádné výběrko" a "zfixlované výběrko". Pak tady ovšem byla možnost udělat to výběrko správně, žejo..
Nemyslím, že by byly na výběr jen tyhle dvě možnosti. Tady se vůbec nebavíme o tom jestli to bylo správně; tady se bavíme jestli to provinění bylo natolik morálně vadné, abysme Honzu Nováka odvolali z KK.

A při takovém posuzování je třeba brát v ohled kontext - vytyčili jsme si jako strana nějaký idealistický cíl a neumíme to (zatím) udělat pořádně, aspoň tak mi to přijde z toho co vidím na fóru (některá pražská výběrka, pokus o účetnictví za miliony apod. jsou děsivě špatná; některá (třeba Brněnská) mi přijdou snesitelná, ale nadšený z nich nejsem) Což je vcelku pochopitelné a napravitelné s trochou pokory, snahy a času. A je mi jasné, že spousta pirátů nějak žongluje mezi tím to udělat procesně správně a tím, aby neudělali hroznou hovadinu. A v tomhle mi přijde transparence naprosto zásadní - pak je možné zpětně chybu dohledat, dát autorovi za uši a opravit ji. Chyba v podobě blbě nastaveného výběrka které vyhraje místní mafián se napravuje mnohem hůř.

Suma sumárum mi přijde, že se tahle chyba nějak výrazně neliší od běžného pirátského žonglování s odjištěnými granáty. Tzn. nepovažuji to za diskreditační průser. (Za chybu, která se musí opravit a být doplněna pojebem před nastoupenou jednotkou ano a to už se stalo/se děje.)

Co se týče další práce JN tak mi přijde naopak lepší když bude kopat do lidí s větší trochou respektu ve stylu "tě nepodezřívám z černoty, já to taky podělal takže, ale podívej kolik z toho bylo zlé krve; oprav to co nejdřív ať se to nemusí eskalovat k CF a on se vždycky někdo najde" místo inkvizice.

A co se vyšetřování pražských výběrek od JN týče, tak si spíš myslím, že by od toho měl dát ruce pryč nebo aspoň všechnu svoji iniciativu ještě důsledněji držet transparentní, korektní komunikačně a týmově rozloženou přes celou KK. Nevím kolik tam toho zbývá udělat, jestli se to vyplatí někomu předávat. Tahle záležitost až nápadně vypadá na vzájemnou šikanu a to pro důvěryhodnost institutu KK potřebujeme úplně nejmíň.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvky (celkem 5):
MarianB, Dalibor.Zahora, Michaela.Nepejchalova, Lukas.Hejduk, Martin.Valasek
Uživatelský avatar
Ivo.Vlasaty
Místní předsednictvo
Příspěvky: 2231
Registrován: 31 led 2012, 09:15
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 8754 poděkování
Dostal poděkování: 3666 poděkování

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Ivo.Vlasaty »

Vážené CF,

namísto dlouhých reakcí budu stručný. Zopakujme si se Šídlem: "Úkolem každé politické strany je přežít existenci své pražské organizace."

Ale stejně vás mám rád, i vás v Praze

EDIT: Tak trochu narážím i na příspěvky v tajných skupinách na FB, to asi spíš než na rozpravu.
Naposledy upravil(a) Ivo.Vlasaty dne 23 kvě 2020, 11:59, celkem upraveno 1 x.

Ivo Vlasatý
České Budějovice
ivo.vlasaty@pirati.cz
792446700

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30040 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Vážení, jsem ve vlaku, padá mi tu signál a vybíjí se počítač, takže v tuto chvíli takto základně z mobilu.

V procedurálním vlákně si můžete přečíst podrobnosti, nicméně zatím se nikdo nevyslovil PROTI procedurálnímu návrhu Mikuláše Ferjenčíka jednání přerušit do uzavření případu pražských výběrových řízení, nejdéle však na 6 týdnů.
Je někdo PROTI tomuto postupu?(Lhůta 24 hodin od teď.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 4):
Ladislav.Dvorak, Jaromir.Beranek, Daniel.Mazur, Eva.Ticha

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Ahoj Vojto,
jsem spíše formálně než věcně PROTI "procedurálnímu návrhu Mikuláše Ferjenčíka jednání přerušit do uzavření případu pražských výběrových řízení, nejdéle však na 6 týdnů.".

Myslím, že je dobré skutečně ověřit jakou má podporu mezi členy, podobně, jako to již proběhlo u návrhu Martina Kučery.
EDIT: plus tady je další důvod, aktuálně od Viktora Derky
Viktor.Derka píše: 23 kvě 2020, 11:53 Jako hoši, rovnou uvádím, že nemůžeme jako RK předvídat, že v 6 týdnech bude věc hotová. Materiálu je poměrně hodně, přičemž jak členové RK, tak všichni účastníci to dělají ve svém soukromém čase.

Nemluvě o tom, že jestliže KK shromažďovala půl roku materiály, tak se za 6 týdnů nedělají dělat zázraky.

Případně se může @Mikulas.Ferjencik nechat nominovat do RK, máme volné místo, a může to vyřešit za 6 týdnů. :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 5):
Ivo.Vlasaty, Zuzana.Kudlackova, Michaela.Nepejchalova, Viktor.Derka, Jiri.Dohnal

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Jiri.Dohnal
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 98
Registrován: 10 kvě 2017, 21:18
Profese: Projektový manažer
Bydliště: Praha 11
Dal poděkování: 572 poděkování
Dostal poděkování: 262 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Jiri.Dohnal »

Osobně se domnívám, že pokud chce někdo kontrolovat někoho jiného, tak musí mít nejprve vše v pořádku na vlastním dvorečku. Tedy primárně u sebe doma, obci, firmě apod.

Na Praze 11 jsme v souladu s Pirátskými standardy v létě 2019 udělali transparentní VŘ na pozice členů představenstva, DR a SR tří městských společností s tím, že v představenstvu žádné z nich za Piráty není žádný člen strany a jiný zastupitel.

Politici (pirátští zastupitelé) jsou v souladu s principy kontroly společností pouze v Dozorčích radách.

Doporučuji primárně v rámci kontrolních orgánů strany prověřit u členů ve funkcích, zda splňují primární požadavky na výkon své funkce.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Dohnal za příspěvky (celkem 5):
Michaela.Krupickova, Bohdana.Hola, Jiri.Hoskovec, Eva.Ticha, Martin.Sterba
Uživatelský avatar
Zdenek.Hrib
Republikový výbor
Příspěvky: 1623
Registrován: 03 říj 2013, 09:43
Profese: konzultant
Dal poděkování: 1057 poděkování
Dostal poděkování: 3286 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Myslim, ze tenhle whataboutismus Dalibora Zahory je vlastne koncentratem tvrzeni protistrany.

A navic je uplne mimo. Misa Krausova rezignovala z pozice predsedkyne klubu, takze reflexe probehla. A Jana predpokladam, ze take resignuje v tomto volebnim obdobi v souladu s pravidly.

Hlavne je ale tahle pseudoargumentace predevsim snahou o odvadeni pozornosti. Jan Novak v roli clena kontrolni komisi evidentne naprosto selhal. Neni totiz zjevne duveryhodny, coz je u cloveka v jeho pozici dost zavazna vada. Neni na tom co vysetrovat. Ta fakta jsou na stole a vedle lezi jen hromadka trapnych vymluv a hloupych vytacek ve stylu kluciny, co rozbil okno micem a chytli ho pri tom.

Predstavte si treba, ze bych se ve stylu Jana Novaka zachoval ja. Ze bychom v Praze zadne vyberka nedelali a proste do funkci ve firmach obsadili sve zastupitele s tim, ze je to v pohode, protože jsme to prece oznamili jejich mistnim sdruzenim. Cekali bychom take, az to vysetri moji kolegove?
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Zdenek.Hrib píše: 23 kvě 2020, 14:24 Myslim, ze tenhle whataboutismus Dalibora Zahory je vlastne koncentratem tvrzeni protistrany.

A navic je uplne mimo. Misa Krausova rezignovala z pozice predsedkyne klubu, takze reflexe probehla. A Jana predpokladam, ze take resignuje v tomto volebnim obdobi v souladu s pravidly.

Hlavne je ale tahle pseudoargumentace predevsim snahou o odvadeni pozornosti. Jan Novak v roli clena kontrolni komisi evidentne naprosto selhal. Neni totiz zjevne duveryhodny, coz je u cloveka v jeho pozici dost zavazna vada. Neni na tom co vysetrovat. Ta fakta jsou na stole a vedle lezi jen hromadka trapnych vymluv a hloupych vytacek ve stylu kluciny, co rozbil okno micem a chytli ho pri tom.

Predstavte si treba, ze bych se ve stylu Jana Novaka zachoval ja. Ze bychom v Praze zadne vyberka nedelali a proste do funkci ve firmach obsadili sve zastupitele s tim, ze je to v pohode, protože jsme to prece oznamili jejich mistnim sdruzenim. Cekali bychom take, az to vysetri moji kolegove?
No, Zdeňku, to je právě jedna z mnoha otázek, co všechno je odvádění pozornosti. Ty máš, zdá se, ve všem jasno, ale nakonec to rozhodnou členové svým hlasováním a je to dobře.
A psal jsem to i v podpalubí podobně, Mikulášovi Ferjenčíkovi, kdyby jste vystupovali proti nešvarům ve straně konzistentně, asi by nebyly takové pochyby, zda je tohle účelovka nebo ne.
Ale když toto hlasování pokládáš za "zlomové pro budoucnost strany", jak si napsal jinde, tak předpokládám, že od této události se na vnitrostranický dění zaměříš daleko intenzivněji, protože takový zlomových událostí probíhá do roka několik.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Ivo.Vlasaty

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: CF 9/2020 Odvolání Jana Nováka z kontrolní komise

Příspěvek od Dan.Lestina »

Zdenek.Hrib píše: 23 kvě 2020, 14:24 Predstavte si treba, ze bych se ve stylu Jana Novaka zachoval ja.
To je dobře, že na to narážíš. Ano, "náhodou" KK právě řeší závažná pochybení i v Praze. Ale protože řešení ještě není u konce, nekonají se takováto představení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 5):
Michaela.Nepejchalova, Zuzana.Kudlackova, Sarka.Vaclavikova, Vit.Fux, Jan.Bednarik

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“