Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.
Odpovědět

Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

ANO
139
70%
NE
50
25%
Nevím
10
5%
 
Celkem hlasujících: 199 - Celkem hlasů: 199

Uživatelský avatar
Mikulas.Peksa
Poslanec/poslankyně Evropského parlamentu
Příspěvky: 4625
Registrován: 29 lis 2012, 08:33
Profese: europoslanec, ajťák, fyzik
Dal poděkování: 7811 poděkování
Dostal poděkování: 11919 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Jarmil píše: 22 kvě 2020, 08:08
Mikulas.Peksa píše: 20 kvě 2020, 11:08
Zcela souhlas, jen je potřeba počítat s tímhle:

Euro je emoční téma. Jen tady na fóru to za 2 dny vygenerovalo 10 stránek příspěvků. Pokud do bude pouze jeden z bodů do voleb, uvaří nás konkurence pohodlně na argumentech úrovně "Piráti chtějí prodat Česko Merkelové".

Takže bys to musel podat jako hlavní téma programu zásadní změny pod heslem "zpátky do Evropy" nebo "jen Piráti mají koule dělat změny, které tahle země potřebuje". A i tak má to Euro vždycky silný potenciál prohrát nejbližší volby, protože "Brusel, Řecko, Kalousek, feťáci" :)
Tahle strana mívala ve zvyku říkat i nepopulární věci, které jdou proti proudu. Hej, vlastně kvůli tomu vznikla....

(a Kalouska bych do toho netahal. V sociální oblasti nejsme TOPka ani smykem a je to dobře. Jejich vize "každý má svobodné právo umřít hlady" je to, co je poslalo ke dnu)
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1000
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 502 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od MirekS »

jan.zavadil píše: 22 kvě 2020, 07:30 ...
Děkuji @jan.zavadil za skvělé připomínky a doplnění. Když Tebou vyjmenované důvody nasměruji do budoucnosti, tak:
  • Těžko nebo lehko očekávat další výrazné (zahraniční) investice směrem k značným posunům v přidané hodnotě, když pracovní síla zdražuje a navíc míra nezaměstnanosti je nízká (není z čeho brát, což se ovšem ekonomickými důsledky pandemie samozřejmě mění)?
  • Dokáže si ČR na díl toho přebytku světové likvidity sáhnout (je na to připravena dostatečným množstvím projektů posunujících ČR nad úroveň montovny)?
  • Jak docílit růst produktivity práce jinak než zvýšením výkonnosti (masy přidané hodnoty) s doprovodným růstem mezd?
  • Je český vzdělávací systém v předstihu s přípravou pracovní síly orientované na mozkovnu?
To všechno jsou dle mého názoru podstatnější aktuální otázky než otázka (ne)přijetí EUR.
Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvky (celkem 2):
Jan.Zavadil, Mikulas.Ferjencik
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3498 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Mikulas.Peksa píše: 22 kvě 2020, 09:16 Tahle strana mívala ve zvyku říkat i nepopulární věci, které jdou proti proudu. Hej, vlastně kvůli tomu vznikla....
Připomínka možná byla, jestli ty nepopulární věci příliš nepopularizovat (zjednodušovat na úkor přesnosti a komplexity, třeba z ideových důvodů). A říkat nepopulární věci lze sebedestruktivně i udržitelně. Pro mne z toho vyplývá, že je dobře, že jsi připomněl po nějaké době toto téma, takže se mohly aktualizovat názory na ně, a jsem rád i za ten kritický pohled na problematiku, který tu zazněl. Teď už "jen" zbývá to dobře komunikovat občanům, což bude na hranici možného, protože je to jeden velký strašák.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Ivo.Vasicek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 7013
Registrován: 02 úno 2010, 22:50
Profese: manažer
Bydliště: 69615 Čejkovice, Bílovická
Dal poděkování: 10900 poděkování
Dostal poděkování: 11475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Ivo.Vasicek »

Existence vlastní měny je zcela klíčovým nástrojem ovlivňování vlastní ekonomiky. Přistoupení k EURu nás učiní zcela závislými na ECB, na jejíž chování nemáme prakticky žádný vliv. Výsledkem často kritizovaných kroků ČNB bylo, že jsme v ČR měli a ještě máme nejnižší nezaměstnanost v EU.
Přijetí EURAa vždy bylo a stále je čistě politickou záležitostí, žádné ekonomické důvody nejsou. Ostatně i tlak na přijetí EURa vyvolávají lidé, kteří ekonomice a penězům nerozumí.
V rámci agitace nyní často zaznívá (skoro mám pocit, jako by ECB rozběhla nějakou kampań), že :"Po březnovém nárazu, kdy korunu ztratila cca 10 % své hodnoty vůči únoru, nepracuje ČNB s vizí návratu k původním hodnotám. Fakticky to znamená, že čeští střadatelé, kteří šetřili na zahraniční dovolenou nebo nový notebook přišli o 10 % svých úspor. Čeští zaměstnanci, kteří vydělávají v korunách, ztratili oproti svým německým, rakouským a slovenským kolegům 10 % výplat.",
přitom před rokem když koruna vyrostla nikdo nepsal, že čeští střadatelé zbohatli o 10% a čeští zaměstnanci získali na výplatách více..atd
Argumentace, že s EURem bychom coronakrizi zvládli lépe značně pokulhává ve světle problémů Slovenska, na které byl dopad mnohem větší a mají snížený ratting, a např. Polsko se zlotým je na tom také lépe. https://www.e15.cz/zahranicni/agentura- ... ka-1369523
Základní problém je všeobecné nechápání funkce peněz a měnového systému. Základem je pochopit, že peníze jsou prostředkem finančního systému k uskutečňování směny a nemají žádnou reálnou hodnotu (nedají se jíst atp), ale hodnotu směnnou. Kolísání směnné hodnoty je důsledkem změn situace na trhu (poptávka, nabídka, dostupnost,..) a existence vlastní centrální banky, která měnu emituje a provozuje umožňuje do těchto tržních procesů zasahovat. Zbavením se vlastního "informačního systému" ztratíme tyto cenné nástroje. Když budeme mít EURo bude tyto nástroje mít ECB a my budeme zcela ve vleku jejich rozhodování.
Největším problémem pro nás by v tomto případě bylo QE (kvantitativní uvolňování) prováděné ECB (zjednodušeně řečeno - ECB odkoupí od "vybraných" bank, "vybrané úvěry" a zlikviduje je, čímž uvolní ruce komerčním bankám - někdo tomu říká, že tiskne peníze). Tyto finanční operace však provádí v zájmu těch co mají na ECB největší vliv. Zatím v minulosti na QE prováděné ECB ČNB reagovala nákupem EUR (koruny si ČNB může pro tento účel emitovat), proto také máme jedny z největších devizových rezerv).
QE také provádí FED (a ve větším měřítku než ECB), na což dle výkonu příslušných ekonomik mohou příslušné centrální banky reagovat ("oni si natiskli, tak mi si natisknem taky") a dopady těchto operací mírnit. Státy bez vlastní centrální banky jsou však zcela bezbranné, a musí tyto cizí centrální "emise" pokrýt svojí zvýšenou produkcí. Nyní jsou "emisní závody" v plném proudu:
"Equally impressive, but on a smaller scale, the ECB bought about EUR120 billion in just four weeks between mid-March and mid-April 2020, compared with about EUR20 billion per month prior to the spread of the virus. This reflects the implementation of the ECB's announcement in mid-March of an additional EUR870 billion of QE to cushion the crisis. The upshot of these measures is that the Fed's balance sheet - on a broad basis including QE and other components - is expected to reach close to USD10 trillion by end-2020, while the ECB's could easily surpass EUR6 trillion."
https://www.fitchratings.com/research/s ... 24-04-2020
Další věci zde již napsal Mikuláš Ferjenčík.
"Kampaně" za přijetí EURa si všimla i ekonomka Šichtařová a na svém blogu ty manipulace, kterým jsme nyní vystaveni vyvrací: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751794
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivo.Vasicek za příspěvky (celkem 3):
anonym2064, Jan.Kochert, Dalibor.Zahora
"Skutečná svoboda slova je právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet"(George Orwell)
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1000
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 502 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od MirekS »

Mikulas.Peksa píše: 20 kvě 2020, 11:08 Na kurzu a „síle“ koruny pro přijetí eura ve skutečnosti příliš nezáleží... Že bychom měli s přijetím eura počkat, až bude koruna silnější, je oblíbený mýtus těch, kteří ve skutečnosti nechtějí euro přijmout vůbec.
Dovolím si tvrdit, že na kurzu CZK/EUR záleží, neboť je agregovanou veličinou poměru ekonomik, jež dané měny používají. Za mě nejde o to, že bych nechtěl EUR přijímat vůbec, jak tvrdí @mikulas.peksa, nýbrž věřím, že v budoucnosti nastane situace v ekonomickém postavení ČR relativně lepší než je tomu v současnosti, což se i odrazí v kurzu CZK/EUR. Domnívám se, že takových lidí je víc. Pravda, uplynulých 12 let moc důvodů k této víře nepřineslo!
Navíc @mikulas.peksa s žádnými věcnými argumenty, proč na kurzu CZK/EUR vlastně nezáleží, nepřišel.
Mikulas.Peksa píše: 20 kvě 2020, 11:08 Euro přinese zdražování a zpomalí ekonomiku!

... Slovensko, které euro přijalo před více než 10 lety, od té doby významně ekonomicky rostlo. Rozdíl mezi českým a slovenským HDP se snížil z 21% v roce 2008 na 13,8% v roce 2017...
Ano, stálo by za to věnovat se ekonomice Slovenska a vlivu přijetí EUR podrobněji. Srovnáme-li inflační údaje SR s ČR, viz. data Eurostatu (zde je prezentován vývoj v eurozóně a v mnou vybraných zemích EU),
EurostatInflace.png
tak se dá konstatovat, že vliv přijetí EUR na zdražování má minimální význam. Kde bych byl opatrnější v takovémto vyjadřování, je oblast konkurenceschopnosti. Ano, v případě přijetí EUR bychom přišli o možnost individuální manipulace kurzem měny.
Co se porovnání HDP ČR a SR týče, je otázkou, nakolik uváděný trend lze přičítat přijetí EUR. Prosím o vyvrácení tvrzení věcnými argumenty, že vliv přijetí EUR na rychlejší růst HDP SR než HDP ČR byl spíše minimální.
Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvky (celkem 2):
Ivo.Vasicek, Mikulas.Ferjencik
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
Uživatelský avatar
Roman.Moravek
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 147
Registrován: 27 lis 2018, 01:16
Profese: ekonom - OSVČ
Bydliště: Dolní Břežany
Dal poděkování: 705 poděkování
Dostal poděkování: 279 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Roman.Moravek »

Konečně jsem našel čas na to, abych se tomuto tématu více věnoval.
Chtěl bych nyní reagovat na příspěvek Mikuláše Ferjenčíka, kterého si jako člověka vážím, a občas na některých věcech spolupracujeme. A po zkušenostech s tím jak pracuje a jedná jsem mu dal hlas při volbě do vedení celorepublikového mediálního odboru.
I přesto, ale můžeme mít někdy trochu rozdílné názory. Já jsem ve spojení s občanským spolkem "Euro v Česku", konkrétně s Michaelem Pascalem Večeřem, s kterým jsem si dovolil připravit reakci na Mikyho příspěvek. Doufám, že to zde na fóru nebude bráno zle, spíš mi jde o to dát více pohledů a informací na toto téma, které považuji za důležité.

Mikulas.Ferjencik píše: 20 kvě 2020, 12:19 Považuju za trochu našťastné, že se anketa tváří jako zjišťování názorů, ale úvodní příspěvek je natolik jednostranný, že jde spíš o přesvědčování členské základny (nic proti tomu). Pokusím se představit i protiargumenty.

Na úvod bych řekl že nejsem nějaký vášnivý odpůrce Eura, můj postoj je spíš, že nemáme na jeho přijetí tlačit. Současně vnímám několik velkých strukturálních problémů eurozóny.

Ten základní ekonomický argument proti Euru je, že eurozóna není měnově optimální oblast. Jižní a severní státy by potřebovaly jiný kurz i vývoj kurzu. Takže Euro Německu dlouhodobě zlevňuje export a Itálii, Řecku a Španělsku ho prodražuje. Výsledkem je ekonomická prosperita (doprovázená ovšem stagnací reálných mezd) v Německu a vysoká nezaměstnanost a rozpočtové deficity v jižních státech. Řecko na euro tvrdě doplatilo a hrozí, že něj tvrdě doplatí i Itálie.

Reakce: Zda je či není eurozóna měnově optimální oblastí je otázka názoru, někteří odborníci tvrdí že ne, jiní, že ano. I bez ohledu na toto zavádějící tvrzení míchá Ferjenčík dvě věci dohromady - nezaměstnanost a deficit veřejných financí totiž nejsou otázkou měnové, nýbrž fiskální politiky, takže vinit za ty problémy euro je chyba. Naopak otázkou měnové politiky je např. inflace. Itálie, která dříve měla vysoce inflační Liru, nebo Řecko dnes dosahují podobných inflačních hodnot jako nízko inflační Německo, takž euro chrání úspory Italů a Řeků, protože nejsou znehodnocovány, jako tomu bylo než jej přijali (viz. graf).
graf.png
Druhý hlavní problém který s eurem mám, je spíš filosofický. Považuju současné bankovnictví způsob emise peněz a především běžně aplikovaný proncip privatizace zisků a socializace ztrát za dost nešťastně nastavený a v eurozóně bude ještě daleko těžší s tím něco dělat. Doporučuju zabývat se třeba otázkami vlivu kvantitativního uvolňování na nerovnost ve společnosti.

Reakce: To není ani ekonomický, ani politický argument, nýbrž osobní ideologická otázka, která nemá
souvislost se společnou měnou.


Třetí podstatná věc je, že v tuhle chvíli je kurz koruny vůči Euru tak špatný, že bychom jeho rychlým přijetím ožebračili naše občany. Důležitější než otázka jestli euro přijímat nebo ne, je otázka za jakých podmínek máme euro přijmout.

Reakce: Naše občany spíše než euro ožebračuje koruna. Jejich reálná kupní síla klesá s pádem koruny, u
hypoték platíme 4x větší úroky než Slováci, spořicí účty mají výnos 3x menší než je inflace, na každém
dovezeném nebo vyvezeném zboží jsou promítnuty transakční náklady a náklady na kurzové
zajištění, když platíme v zahraničí na dovolených, tak konverze měny je také znatelný a zbytečný
výdaj, apod. K otázce kurzu viz odpověď na bod č. 2 níže.


Za mě jsou to 3 základní věci:

1) Vyřešit otázku jižních států eurozóny - nepovažuju za únosné, aby čeští důchodci platili italské dluhy, takovýhle příběh nás má potenciál dostat z Evropské unie, což si rozhodně nepřeju.

Reakce: Piráti ve svém stanovisku k euru navrhují vytvořit zdroj financí pro euroval ze sektorové
daně na finanční instituce. Tím by bylo jasně odděleno, že tyto zdroje nejdou přímo z kapes daňových
poplatníků. Nutno ale dodat, že euroval je nástroj pro krizi, která může, ale nemusí přijít, a když
přijde, nemusí postihnout jen jižní státy, může postihnout i nás. V předchozí krizi potřebovalo
významnou pomoc např. také Irsko a Maďarsko (Maďarsko dostalo půjčku od EU ve výši 162 mld.
Kč). Zároveň je nešťastné dělit EU na bohatý sever a chudý jih, protože stejná analogie by se dala
použít na dělení na bohatý západ a chudý východ. Česko od vstupu do EU získalo o 809,2 miliardy Kč
více, než do něj odvedlo, mj. z rozpočtů jižních států eurozóny. Přesto odmítáme solidaritu pro krizový
fond
.

2) Aspoň trochu dohnat eurozónu kurzem, věřím tomu, že koruna bude schopná časem prolomit třeba Tomem Martínkem zmiňovanou hranici 22 korun za euro. Potom už by mi vstup začal dávat smysl

Rakce: Kurz se od roku 2013 nevyvíjel příznivě. Nejprve kvůli intervencím ČNB a po jejich
skončení měnový trh ukázal, že česká koruna zas tak silná měna není. Prognózy o jejím posilování se
začaly naplňovat až na přelomu roku 2019/2020, aby následně takřka ze dne na den odepsala 12 %
kvůli koronavirové krizi. ČNB ani vláda v podstatě nemají žádný přímý nástroj, jak kurz koruny posílit.
Nejvyšší potenciál posílit kurz koruny je pak právě oznámením záměru přijmout euro a vstup do
mechanismu směnných kurzů ERM II. To může posílit důvěru v korunu natolik, že je možné, aby se
dostala až ke zmiňované hranici 22 Kč. To se stalo i na Slovensku, kdy do ERM II vstoupili s kurzem
38,4550 Sk/€ a následně došlo ke strmému posílení slovenské koruny o cca 20 %, výsledný kurz, se
kterým přijali € byl příznivých 30,1260 SK/€. Pokud bychom dnes porovnali kupní sílu české a
slovenské koruny (po přepočtu z €), tak slovenská je o 18 % vyšší, než česká, přičemž před € na
Slovensku to bylo naopak.


3) Je potřeba přesvědčit i veřejnost, že přijetí eura dává smysl, to se v posledních letech nedaří.

Reakce: Nedaří se to právě proto, že politické strany nemají odvahu toto téma otevřít a euro
podpořit. Přitom euro podporovalo před krizí v roce 2009 61 % občanů. Nebýt do dnes vžité rétoriky
o placení dluhů za Řecko, nebyli bychom s podporou eura tak nízko. Silnou roli by v tom mohl hrát
soukromý sektor, stejně jako na Slovensku. 20 % transakcí mezi tuzemskými podniky probíhá v €,
třetina úvěrů českých firem je v €, Škoda Auto účtuje vše kromě mezd v € (mimo bonusů – ty jsou
účtovány v € a následně vyplaceny po převodu v korunách). Zmíněná fakta ukazují, že ztracenou
podporu je možné v lidech opět vzbudit. Bez zajímavosti není aniskutečnost, že v Litvě bylo pro přijetí
eura 47 % obyvatel, v Lotyšsku dokonce jen 22 % (resp. 33 %) a přesto, i přes počáteční obavy
obyvatel, jeho zavedení přineslo převažující pozitiva, která se jasně odráží v průzkumech veřejného
mínění, kdy dnes po 5 letech podpora eura v Lotyšsku dosahuje 80 % a v Litvě 74 %.


Mám za to, že náš programový dokument k Euru (který jsem nepsal) - https://www.pirati.cz/program/temata/euro/ - je stále platný a rozhodně nebyly splněny jím vyjmenované podmínky.

Reakce: K programovému dokumentu byla spolkem "Euro v Česku" vypracována oponentura pro předsednictvo Pirátské strany, ze které vyplývá, že velká část uvedených podmínek je splněna..


Proto tenhle podnět nepodporuju. Díky za zvážení těchto argumentů.

P.S. Co si pomatuju z výzkumů, tak naši příznivci jsou v otázce eura silně rozdělení, nepřijde mi úplně rozumné tohle téma zvedat a dál zmenšovat náš potenciál u voličů ANO. Jedině pokud dokážeme uloupnout část elektorátu ANO máme šanci, že tu příště bude lepší vláda. Euro je další fronta kulturní války bez většího praktického významu - při současném rozložení sil v parlamentu je euro u ledu - a podle mě nedává smysl zvedat prapor jeho přijetí, byť se tomu za splnění výše zmíněných podmínek nebráním.
Reakce: Euro podporuje podle dlouhodobých průzkumů 20 – 30 % občanů. Pokud by tomuto
tématu byla věnována péče, to číslo by se zvětšilo. i bez toho je to však stále 2x více občanů, než jsou
aktuální preference voličů Pirátů. Tudíž v této otázce není nutně nezbytné vidět pouze riziko, ale je
možné se jí chopit jako příležitosti k rozšíření elektorátu. Hnutí ANO při svém vzniku euro
podporovalo, část jeho voličů jsou podnikatelé, kterým by prospělo.
Naposledy upravil(a) Roman.Moravek dne 23 kvě 2020, 09:44, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Moravek za příspěvky (celkem 4):
Pavel.Moravec, Radek.Strouhal, Jan.Zavadil, Bohuslav.Svehla
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34639
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31594 poděkování
Dostal poděkování: 25703 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Petr.Vileta »

Nikezeus píše: 22 kvě 2020, 08:28
Petr.Vileta píše: 21 kvě 2020, 23:16 Když máme u nás Kč a každý chápe, že řízek v Praze stojí víc, než stejný řízek v Děčíně, a že automechanik v Praze za opravu Škodovky bere víc než automechanik v Děčíně, proč je euro něco jiného, proč to nemůže fungovat a být chápáno úplně stejně?
V pripade krize: Devalvace koruny -zlevneni exportu - nahozeni ekonomiky
Takže když si dva důchodci šetří z důchodů a občasných přivýdělků (noční vrátný) na nové auto, protože to staré půjde každou chvíli do šrotu, tak jim krize a ČNB ty úspory znehodnotí, aby nahodila ekonomiku? Jak se nahazuje ekonomika tím, že lidem znehodnotím úspory? Já tedy když přijdu o nějaké peníze, tak tím víc šetřím.

A jak se s tou samou krizí poradí v Německu, Francii, Itálii a na Slovensku, kde mají euro?

Fakt to nějak nechápu, poč je to Euro takové zlo. :?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Jan.Zavadil, Pavel.Moravec

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34639
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31594 poděkování
Dostal poděkování: 25703 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ivo.Vasicek píše: 22 kvě 2020, 10:38 Základní problém je všeobecné nechápání funkce peněz a měnového systému. Základem je pochopit, že peníze jsou prostředkem finančního systému k uskutečňování směny a nemají žádnou reálnou hodnotu (nedají se jíst atp), ale hodnotu směnnou.
Hele, dejme tomu, že bychom se vrátili ke zlatému standardu. Zlata je poměrně omezené množství a když ho chceš více, musíš si ho vytěžit. Nebo bychom třeba přešli na Bitcoiny, kterých bude konečné množství. Podle mě by to bylo spravedlivější, protože si žádná centrální banka nemůže natisknout další peníze, ale musí pracovat s tím, co je k dispozici. Zlato nebo BTC. Když přijde BSE, tak bude jedna kráva stát 10 uncí zlata, nebo 10 BTC a když bude krav moc, bude kráva za půl unce nebo půl BTC. Ale žádná banka nebude moci změnit hodnotu krávy pouze tím, že "natiskne" miliardu korun, dolarů, čehokoliv.

Jeslo se finanční systém proměnil v to, čím je dnes, je to podle mě stejný podvod, jako když pekař bude sice dál prodávat housky, ale nebude je nabízet jako housku, potravinu, ale bude ti prodávat "chuťový zážitek", který tě kromě jiného i nasytí. Ovšem samozřejmě mnohem dráž, než kolik stojí obyčejná houska. :D

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jakub.Backa
Kontrolní komise
Příspěvky: 2337
Registrován: 06 říj 2013, 14:52
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 2220 poděkování
Dostal poděkování: 3182 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od Jakub.Backa »

Petr.Vileta píše: 22 kvě 2020, 15:17
Ivo.Vasicek píše: 22 kvě 2020, 10:38 Základní problém je všeobecné nechápání funkce peněz a měnového systému. Základem je pochopit, že peníze jsou prostředkem finančního systému k uskutečňování směny a nemají žádnou reálnou hodnotu (nedají se jíst atp), ale hodnotu směnnou.
Hele, dejme tomu, že bychom se vrátili ke zlatému standardu. Zlata je poměrně omezené množství a když ho chceš více, musíš si ho vytěžit. Nebo bychom třeba přešli na Bitcoiny, kterých bude konečné množství. Podle mě by to bylo spravedlivější, protože si žádná centrální banka nemůže natisknout další peníze, ale musí pracovat s tím, co je k dispozici. Zlato nebo BTC. Když přijde BSE, tak bude jedna kráva stát 10 uncí zlata, nebo 10 BTC a když bude krav moc, bude kráva za půl unce nebo půl BTC. Ale žádná banka nebude moci změnit hodnotu krávy pouze tím, že "natiskne" miliardu korun, dolarů, čehokoliv.

Jeslo se finanční systém proměnil v to, čím je dnes, je to podle mě stejný podvod, jako když pekař bude sice dál prodávat housky, ale nebude je nabízet jako housku, potravinu, ale bude ti prodávat "chuťový zážitek", který tě kromě jiného i nasytí. Ovšem samozřejmě mnohem dráž, než kolik stojí obyčejná houska. :D
Právě proto, že BTC je konečné množství, je jako prostředek směny zcela nepoužitelný. Protože má vnitřně zabudované, že se ho vyplatí držet a nikoli si za něj cokoli koupit. Proto je jeho jediné využití spekulace na burze, nelegální nákupy a převody v diktaturách.

Ale líbí se mi, když se lidé bez jakékoli ekonomické kvalifikace hanlivě vyjadřují o ekonomech podporujících euro. Je to krásný přístup Sputniku a jiných kremelských trollů tvrdit, že všechno je jedno, jde jen o politiku, a proto má každý svou pravdu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Backa za příspěvek:
Jan.Zavadil
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1000
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 502 poděkování

Re: Měli by Piráti začít podporovat přijetí Eura?

Příspěvek od MirekS »

Hele, Piráti, co stavíte výše? Přijetí EUR nebo větší než dosavadní ekonomickou prosperitu země a jejích občanů?

Podotázka: Zajistí vlastní proces přijetí EUR větší ekonomickou prosperitu nebo větší ekonomická prosperita usnadní přijetí EUR?

Předem děkuji za reakci.
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“