Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Moderátoři: Administrativní odbor, Mediální odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Garanti, Rada resortních týmů - členové

KPZ
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 19
Registrován: 29 lis 2019, 09:39
Profese: správce kom. zahrady
Bydliště: Chedrbí
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od KPZ »

Já bych byl pro zavedení brigád pro děti. Přesně by se to jmenovalo - Komunitní pěstování. Tam by děti, kteří by chtěli pracovali a dostávali zaplaceno. Prý od 12 let jsou děti schopné říc NE pedofilovi, tak by mohli od toho věku pracovat.

Něco jako komunitní zahrady by se děti přimět rozkoukali a pak na doporučení byli poslané na farmy(komunitní pěstování) v okolo města(města maji ještě pozemky). Dostávali 30Kč/hodinu a pracovali asi jen 10 hodin týdně. Počítám, že by měli zadarmo legitku. A provizi z prodeje zeleniny o kterou se starali.

Pracovat by mohli všechny děti. Tak ty, kteří rodiče zneužívaji sociální dávky, ale i ty rodiče, kteří slušně vydělávaji. Prostě všechny budou mít možnost. Pracovali by z vlastní vůle, ale asi u děti, kteří zneužívaji sociální dávky by je tam sami posílali, protože se o děti někdo postará a ještě jim vydělá. Tak se vlastně vyřešil problém s tím, že děti se naučí být finančně gramotné a i poznaji práci a její pozitiva.

Vím, že je to utopie, ale mně se víc líbí tohle než posílat děti do dětských domovů a nutit nemakačenka pracovat.
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od klivan »

Základem je zajistit bydlení. Rozvázat obcím ruce, protože podle současné legislativy nejsou obce povinny zajistit bezdomovcům nouzové bydlení. Nikde v zákoně není omezení, kolik lidí na jaké ploše může bydlet, takže když bydlí 11 lidí v jedné malé místnosti, nemohou s "obchodem s chudobou" obce nic dělat. Obce se v devadesátých letech v malé privatizaci zbavily (mnohdy zchátralého) bytového fondů, na výstavbu nového nemají peníze a ani chuti. Maj oprávněné obavy, že výstavbou azylového bydlení stáhnou ze širokého okolí všechny bezdomovce zrovna do jejich obce. Takže je nutné dát jim peníze, nařídit jim plošně tj. v celé ČR, že jaká část bytového fondu (dle velikosti obce) musí být pro ubožáky bez prostředků, upravit stavební nebo hygienický zákon, který by stanovil max. počet osob na určitou plochu, nepodkročitelné hygienické minimum atd. Od toho se odpíchnout, jinak se budou povalovat stále bezdomovci po ulicích a chodit žebrotou. Až budou lidi bydlet, tak se teprve může začít řešit práce. ;) str 10. pdf
Přílohy
Ostrava_ubytovny_studie_FINAL.pdf
(1.79 MiB) Staženo 42 x
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Uživatelský avatar
klivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1228
Registrován: 29 zář 2017, 21:17
Profese: lékař
Bydliště: Litoměřice
Dal poděkování: 472 poděkování
Dostal poděkování: 771 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od klivan »

Frantisek.Navrkal píše: 27 led 2020, 14:38
MiKKC píše: 27 led 2020, 12:48 Byl by v nich každý kdo odmítá pracovat a žije pouze jako parazit.

Právě jak píšete, firmy nemají lidi. Není to o tom že nemohu pracovat,ale nechtějí.

A smysluplné by bylo i to stavění a bourání. Když nic,tak splnění pořekadla že bez práce nejsou koláče.
.... Kdybychom od ekonomicky neaktivních lidí očistil malé děti, studenty, důchodce, osoby pečující atd., tak zůstaneme u nějakých desetitisíců lidí, tedy jednotek promile obyvatelstva ČR. Zcela marginální skupina obyvatel.
Nemyslím si, že je radno problém podceňovat. Nejde tak ani o absolutní čísla, ale o negativní trend. Jelikož počet vyloučených lokalit přibývá(během 10 let na dvojnásobek) a přibývá i počet lidí v lokalitách z 60-80 tis na 95 tis- 115 tis. V některých krajích počet lokalit vzrostl dokonce na trojnásobek. (Karlovarský a Moravskoslezský kraj). V r, 2006 lokalit bylo 310 ted jich podle analýzy z r. 2015 je 606. pdf. str. 34 Specifickou roli v sociálním vyloučení hraje etnicita. ;)
Z analýzy dále vyplývá: cituji "
"Z hlediska věkové struktury přibývá v sociálně vyloučených lokalitách seniorů,byť stále platí, že v porovnání s majoritní populací na tuto věkovou skupinu v SVL připadá výrazně nižší procento (sedm procent oproti 24 procentům v populaci jako celku).
• V porovnání s rokem 2006 přibývá lokalit, kde Romové netvoří většinu obyvatel, byť jsou tyto lokality stále v menšině. V lokalitách přibývají obecně chudí, velmi často nezaměstnaní lidé, jejichž životní situace v zásadě replikuje situaci romské populace (zadluženost, nízké vzdělání, apod.). Vedle nich také přibývá v lokalitách seniorů z majoritní populace"
https://irop.mmr.cz/IROP/media/SF/Micro ... t_v_CR.pdf
pdf.str 12
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
KarelKucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 19 úno 2020, 18:10
Profese: Kontrolor kvality
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od KarelKucera »

Dobrý den, podle mě se problém vyloučených lokalit nevyřeší dokud lidé kteří v nich žijí nebudou sami chtít a nezačnou sami pro to také něco dělat.
Jistě můžeme donekonečna rekonstruovat zničené a vybydlené byty a rozdávat je těm kteří nemají prostě kde bydlet,ale kdo za ty kteří je dostanou zaplatí poplatky, nájem, voda, odpady, úklid společných prostor atd. když oni sami to platit nechtějí, protože tvrdí že na to nemají, takže jim dáme sociální dávky abychom jim pomohli, ty ovšem zneužijí obchodníci s chudobou a leckdy to dělají přímo ve spolupráci s městy, proto také za posledních pár let vzniklo tolik vyloučených lokalit. Vyloučené lokality sami o sobě totiž ten problém podporují a celí jejich vznik byl zcela účelový. Prostě problém odsuneme stranou aby na něj ostatní tolik neviděli a pak si pod rouškou pomoci budeme hezky mastit kapsy, tím,že těm chudým dáme jakože podporu,ale nedáme jim jí do ruky mi to jako za ně zaplatíme a samozřejmě se pak snažíme aby to bylo co nejvíc. Další problém není v tom,že lidé, kteří se do těchto sociálně vyloučených lokalit dostali nechtějí pracovat. Oni totiž ani nemusí. Dostanou dávky a je jim hej mají za co mnohdy hrát automaty a pít alkohol a kam složit hlavu taky je tak co by se namáhali. A když prostě peníze dojdou sebereme děti a jdeme na sociálku a buď to dostaneme ještě nebo se o ně postarejte. A všichni víme že děti bohužel zcela nevinně jsou největším příjmem pro tyto lidi. Jsou jen zdrojem jak se dostat k penězům a ostatní nikoho nezajímá. A čím více jsou zbídačené a zanedbané tím lépe. Že nechodí řádně do školy to víme také všichni, proč no protože je rodiče posílají po nocích krást. Všechno tohle ale vzniká v sociálním systému, kdy jsou dávky přiznávány lidem, kteří přijedou na sociálku v mercedesu s německou poznávací značkou, kdy jsou přiznávány dávky na bydlení v několika násobné výši než je v tom daném městě běžné nájemné, kdy jsou přiznávány dávky na podporu v nezaměstnanosti lidem kteří, jdou do tří firem kam je úřad práce poslal a už na vrátnici hlásí " Já chci jen razítko". Celí ten problém si prostě způsobila majorita sama tím,že vytvořila sociální politiku, která nikoho k ničemu nemotivuje a nevytvořila k ní dostatečné kontrolní systémy, které by jednoduše zneužívání dávek zamezili.Když vezmu poslední příklad tak žádná firma nemá povinnost informovat úřad práce o tom,že člověk kterého tam poslali neprojevil zájem o práci i když pro něj vhodnou práci mají, v horším případě se mnohdy firmy ani nezajímají co ten člověk vlastně umí, protože je z nespecifikované menšiny a prostě mu to razítko dají,ale vzápětí pláčí, že nemají lidi. Nikdo a nic nenutí firmy přijmout lidi z úřadu práce,alespoň na zkušební dobu a po jejím uplynutí dát úřadu práce také nějaký výstup, proč právě tohoto člověka nechtějí či nepotřebují.
A řešení dětskými brigádami, proboha to snad ne!!! Děti jsou děti, mají se doma učit a připravovat do školy, mají si venku hrát s kamarády, mají mít taky poskytnuta k tomu dostatečná zázemí, v dnešní době sice vznikají i v malých městech hřiště,ale s omezenou dobou provozu např. od 8:00- 18:00 a co mají dělat ty děti pak??? Chodit znuděně po sídlištích a roupama vymýšlet co by kde zničili. A zas kdo to vymyslel a proč omezit dobu funkce hřišť vždyť je to naprostý nesmysl a jen podnět k tomu aby si na nich děti nehráli a dělali prostě něco jiného.
Všechno se to dá řešit jednoduše, vytvořit takový sociální systém, který bude motivovat. Když to řeknu jednoduše peníze z dávek budou vyloženě na nouzové přežití a jen po určitou dobu třeba maximálně 3 roky a pak prostě nedostane nikdo nic. Za druhé vytvořit kontrolní systémy, proti zneužívání dávek, vytvořit tlak na zaměstnavatele aby měl snahu přijímat lidi z úřadu práce,alespoň na zkoušku. Prověřovat před vyplacením dávek na bydlení jaké je v místě obvyklé průměrné nájemné a dávka by neměla pak být vyšší než 2/3 tohoto průměru. Tu třetinu si žadatel prostě musí zaplatit sám, pokud to neudělá nebude mít sociální byt, nebude mít prostě žádný byt když se nebude sám snažit. Jistě je to tvrdé,ale pokud ty lidi nebudou muset projevit sami snahu je to stále jen začarovaný kruh, který se bude jen zvětšovat až do doby kdy se celí sociální systém zhroutí a pak nejen že nebude na podpory a dávky potřebným, nebude vůbec na nic a jak k tomu pak přijdou Ti lidé, kteří celí život tvrdě pracují a odvádějí daně a poplatky???? Řešit tedy není potřeba proč sociálně slabí nechtějí pracovat, proč neposílají děti do škol, proč máme v zemi tolik bezdomovců, řešit je potřeba to proč to sociální systém umožňuje a proč ty lidi nemotivuje k tomu cokoliv změnit.
boris8
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 7
Registrován: 14 led 2020, 00:13
Profese: inval.důchodce+uklízeč+ student v.š.
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od boris8 »

V něčem souhlasit můžu, v něčem nemůžu.
V první řadě strkáte všechny bezdomovce a sociálně slabé do jednoho pytle. Absolutně nesouhlasím.Teď musím jít spát, protože ráno musím k lékaři a odpoledne do práce bez ohledu na to, že nejsem ani trochu zdráv. Určitě mně ani ve snu nenapadne jít marodit. Rozepíšu přesnou odpověď na tento příspěvek do konce týdne.K podpoře toho co navrhujete určitě získáte dostatek občanů, kteří Vás budou podporovat,ale já i když jsem Vám "poděkoval" za příspěvek určitě patřit nebudu.
KPZ
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 19
Registrován: 29 lis 2019, 09:39
Profese: správce kom. zahrady
Bydliště: Chedrbí
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od KPZ »

Dětská práce je pro všechny nemorální, ale pro mně je to cesta jak vypadnout ze zacyklení. Je to můj osobní dojem z toho co mi řekl jedna osoba, která měla našlápnuto být v tom. Jeho 6 sourozenců se z něho nedostalo a pokračují co se naučili od jejich rodičů. On jako dítě dostal práci a díky tomu se vyhnul. A teď dává práci dětem, tak porušuje asi stovku zákonů. Oficiálně je to kroužek, ale v dílně tam makaji za prachy. Nové zaměstnance schání sami nezletilý zaměstnanci. Prý 100 procent dětí se dostalo z toho zacyklení. Dá se o tom pochybovat, protože už měli našlápnuto, protože dali přednost kroužku před hraní s dětmi, kteří by je naučili kouřit, fetovat a krást.

Děti nejsou děti, když rodiče s nima se neučí a vyhazují je před barák a tam se toulaji se staršími dětmi, kteří maji své negativní stránky, které učí ty mladší. Chovaji se k nim někdy jako k odpadu a pak se sami chovaji ke svým dětem. Musí se někdy i o sebe starat a nemaji ustláno na peřince.
Děti jsou děti, mají se doma učit a připravovat do školy, mají si venku hrát s kamarády, mají mít taky poskytnuta k tomu dostatečná zázemí
Přijde mi vtipné, když pak někdo napíše, že se nudí a přemýšlí, kde by co zníčili. V práci se nenudí a nemaji čas vymýšlet kraviny. Jsou v kolektivu, které maji pozitivní vliv na jejich vývoj, který je těch letech 12-15 klíčový.
hodit znuděně po sídlištích a roupama vymýšlet co by kde zničili.
Vím, že žádná politická strana nezlegalizuje dětskou práci. Byla to politická sebevražda jako poplatky u doktora. Jak mně před 2 lety psalo mi 11 leté dítě, které je týrané rodiči řeklo, tak pro děti, které by to mělo smysl, tak by jejich rodič ty peníze ukradl. Tak by nikdy do toho nešel. Vydělává si potaji a přetpí týrání , aby mohl od 15 let žít v garáži v jiném městě. On totiž podle zákona nemá žádná práva. Je to přece dítě. Tak tenhle a předchozí příspěvek je jen povzdech jak by se dala řešit zacyklení u dětí, aby nežili jako jejich rodiče. Roky 12-15let jsou podle mně klíčové pro změnu života té osoby. Omlouvám se za Offtopic.

Jinak byh nerad, aby vyznělo, že by museli všichni děti nueně pracovat jak to možná vyznělo. Opakuji:
Tam by děti, kteří by chtěli pracovali a dostávali zaplaceno.
KarelKucera
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2
Registrován: 19 úno 2020, 18:10
Profese: Kontrolor kvality
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Řešení problémů vyloučených lokalit a menšin

Příspěvek od KarelKucera »

Ano já Vám milí KPZ tu myšlenku neberu v případě, že by to bylo provozováno jako kroužek kde by děcka dostali nějakou tu odměnu za to že se nějak činí něco vytvoří či mají snahu něco dokázat.Nikoliv všask formou toho že něco vyrobí a to se prodá a děti z toho něco dostanou a někdo se na tom živí. Musí to být formou stipendií nebo nepřímé finanční podpory. Ale nesouhlasím s tím aby to bylo nuceně tak že děti pracují a za to dostavají zaplaceno, jednoduše je to nezákoné a označování či skrývání takovýchto aktivit za kroužky je stejné jako když Babiš tvrdí že neřídí Agrofert. A přeci je nelogické uhánět druhé že obchází a kličkují mezi zákony a pak dělat to samé. Je to cesta do pekel a nikoliv řešení problému. Řešením problému je a stále bude nutit rodiče těch dětí se řádně starat a tím podmiňovat čerpání sociálních dávek.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“