IPv6?

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym PrumyslObchod

Odpovědět
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

IPv6?

Příspěvek od Michael.Polak »

Je podpora rozšíření IPv6 pirátské téma? Já sám nevím (web pirati.cz IPv6 i navzdory mým urgencím TO nepodporuje).

Po technické stránce je to strašně stará a provařená věc. 20 let starý návrh, dnes už v produkčnín fázi. Akorát se ne a ne prosadit. IPv4 adresy došly, nové nelze získat, cena rozsahů z 2.ruky roste. Je otázka, jestli politická podpora IPv6 něco změní nebo jestli dokonce neuškodí.

Anketu v tomhle vláknu založit nejde. Přesto si myslím, že politická strana, která se tváří jako "IT profesionálové" (ehm) by na toto měla mít názor, protože mezi voliči profesionálové jsou...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 5):
Ladislav.Dvorak, Jan.Novak, Vit.Fux, Michal.Lupecka, Pavel.Moravec

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Michal.Lupecka
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 443
Registrován: 27 dub 2009, 18:10
Profese: webař
Bydliště: City 17
Dal poděkování: 739 poděkování
Dostal poděkování: 579 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: IPv6?

Příspěvek od Michal.Lupecka »

Bylo by fajn podporovat IPv6, bylo by fajn podporovat HTTP/2 spolu se HTTP/2 Push (spojování a přednačítání), bylo by fajn mít offline provoz u vybraného obsahu, … ono je toho hodně co by se dalo kdyby. Už z důvodu být pozitivním příkladem by to bylo fajn se ukázat že umíme a máme. Nevím proč to není, jestli chceme ukázat že nejsme strana ajťáků, nebo že chceme ukázat že IT jde dělat i s malými náklady, nebo máme špatně nastavené procesy a je těžké takovou změnu/opravu/vylepšení protlačit.

Někde něco prostě není dobře.

K IPv6 přidám ještě takovou zajímavost, když se to před mnoha lety spouštělo všichni si byli téměř jistí, jak rychle se to rozšíří, protože nový protokol byl dobře napsaný s ohledem na hardwareovou náročnost síťových prvků a provoz přes IPv6 je oproti IPv4 o jednotky procent méně náročný. Tedy síťové prvky zvládnou více souběžných operací, více připojených klientů, … . Vývoj se ale ubíral tak, že síťové prvky nejsou až tak drahé, kdežto lidská práce zdražila dost, takže často je levnější koupit další/novější zařízení než něco někde nastavovat. Zvláště v situaci kdy tu visí ten problém slepice a vejce, tedy že když teď přizpůsobím svou infrastrukturu pro IPv6 z důvodu výkonu (je mnoho důvodů proč to dělat, ale teď se zaměřuji pouze na ten výkon), tak ten lepší výkon nedostanu, protože klienti moc IPv6 nepoužívají a jsme v nekonečném kolečku. Tahle předpověď jak všichni (od klientů, přes ISP a síťové prvky až po všemožný software) okamžitě a radostně nasazují IPv6 moc nevyšla, přestože tam jsou jen výhody.
@iiic
PGP Key IDs: 0x760CC8FBFF5A6EA7 | 0x8BC4688A2B9556EF

Co znamená mediální vyváženost? "Dnes vám zprostředkujeme rozhovor s předním odborníkem na dané téma a v rámci vyváženosti i s někým kdo nemá ani ponětí o čem mluví, ale cokoliv si vymyslí"
Odpovědět

Zpět na „Internet“