Praha

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.

Souhlasíte s postupem pražských zastupitelů na magistrátu s přejmenováváním?

Ano
44
72%
ne
10
16%
je mi to fuk
7
11%
 
Celkem hlasujících: 61 - Celkem hlasů: 61

Uživatelský avatar
Barbora.Hruzova
Příspěvky: 378
Registrován: 27 říj 2013, 22:24
Profese: knihovnice, spisovatelka
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1790 poděkování
Dostal poděkování: 826 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Praha

Příspěvek od Barbora.Hruzova »

Vadí mi některé aktivity našich zastupitelů na magistrátu hlavního města Prahy, které jsou podle mého názoru dost kontroverzní, mají mezinárodní dosah a nejsou tak úplně v souladu se zájmy pražských občanů. Proč je třeba přejmenovávat lítačku a náměstí Pod Kaštany? Přejmenovávání bylo doménou devadesátých let, kdy to mělo nějaký smysl. Taky by se mi nechtělo bydlet v ulici Leninova. Ale proč přejmenovávat náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou, které má svoji historii, a proti jehož přejmenování právě historici protestují? Abychom naštvali Putina? Není to trošku směšné? No dobře, když tedy naštvat Putina a zároveň občany, kteří si musejí měnit občanky a živnostníci měnit sídlo podnikání, proč se nezeptáme, jestli si to občané Prahy 6 opravdu přejí? Participace! Když už to musí být, tak proč se to náměstí alespoň nejmenuje po někom, kdo si to opravdu zaslouží? Proč zrovna Boris Němcov? Kontroverzní politik, vicepremiér za Jelcina, jehož působení asi objektivně zhodnotí až další generace historiků. Je to prý na základě petice občanů. Proč ne třeba Solženicyn? Zjistil si někdo, kdo tu petici podal? Nikoliv běžný občan, ale člen strany Zelených, která se tím teď chlubí jako svým úspěchem. Když pominu, že jít cestou strany Zelených je cesta k volebnímu zisku cca 2 %, tak mi není jasné, proč nejdeme vlastní cestou plněním svého volebního programu, a místo toho naskakujeme na populistická témata Zelených a TOP09. Lidi fakt mají dnes jiné problémy, než jak se jmenuje jejich ulice, nebo jejich tramvajenka. A v předvolebním programu jsme tohle téma opravdu neměli.
Naposledy upravil(a) Barbora.Hruzova dne 15 úno 2020, 00:39, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Barbora.Hruzova za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Roman.Kucera
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34600
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Petr.Vileta »

Pokud mám správné informace, tak Pod Kaštany nikdo nebydlí, ani tam nemá sídlo, tedy kromě ruské ambasády. :twisted: A proč ne Solženicyn? Protože ten kritizoval Stalina a Sovětský svaz, kteréžto entity už neexistují a patří do historie, kdežto Němcov byl zavražděn teprve nedávno. Kdyby náhodou nastala v Rusku demokracie nejen formální, pak jim klidně to náměstí můžeme přejmenovat na "Náměstí demokratického Ruska". :P
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 6):
Jan.Zavadil, Jakub.Backa, Vit.Fux, Tereza.Hubackova, Jiri.Svrcek, Jan.Licka

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 771
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5127 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Místopisné změny a přejmenování jsou standardní, pravidelná událost, nejen u nás, ale i v zahraničí. Nejde o něco naprosto výjimečného a zcela neobvyklého.

Pojmenovat ulici po někom, kdo byl zavražděn pro své názory a kdo byl vůdcem opozice v dnešním, ne zcela demokratickém Rusku, je správné. Mám řadu přátel v ruské komunitě a aktivně jsem se ptal svých známých u nás a v zahraničí a ani jednou jsem nenarazil na negativní reakci. Některé reakce byly doslova nadšené.

Němcov byl zatčen "pouze" třikrát a vždy to bylo v souvislosti s účastí na nějaké "nepovolené" demonstraci. Dvakrát byl otráven, a až definitivně zavražděn skupinkou Čečenců v blízkosti svého domu. Bylo na něj osmkrát vystřeleno, čtyři kulky trefily cíl. Stalo se tak jen několik hodin poté, co se vrátil z pochodu proti ruské agresi vůči Ukrajině

Jeho žena vyvázla se zraněním. Pokud někdo není znalcem politiky Ruské federace, čečenský vůdce Kadyrov je velkým přítelem Vladimíra Putina. Hlavní organizátor vraždy sloužil přímo pod Kadyrovem v jeho batalionu.

Zaplétat Němcova do nějakých obvinění ohledně jeho dřívějšího působení ve vládě je hodně ubohé. Nikdy nebyl ani obviněn, natož odsouzen, z čehokoliv takového. Má snad někdo pocit, že nad tou osinou ve svém zadku držel Putin ochrannou ruku?

Námitky týkající se změny dokladů nechápu, máte v profilu uvedenu Prahu 6, znáte to tam vůbec? Kolik Čechů tam bydlí?

Nerozumím ani tomu, pokud by měl něco proti ruský stát:
1) o pražském místopisu se v Moskvě nerozhoduje (už),
2) dle kremelské verze událostí nemá Rusko a ruska vláda absolutně nic společného s touto vraždou a hluboce jí odsuzují
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Zavadil za příspěvky (celkem 4):
Jakub.Backa, Jiri.Koudelka, Tereza.Hubackova, Vaclav.Vislous
“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1544
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3151 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Ad Lítačka: Co jsem pochopil, byl to jen vyhajpovaný článek, kde se řeší čistě pojmenování mobilní aplikace (hádal bych licenční důvody, ale jen hádám, o tom se určitě vyjádří někdo povolanější), načež se téma přehodilo i na kartu, které se to vůbec nemělo týkat.

Ad pojmenování veřejných prostranství: Můj názor je takový, že pojmenování má být nadčasové. Snadné pravidlo pro pojmenování veřejného prostranství mi přijde určit jako "Myslím si, že se tohle místo bude za sto let jmenovat pořád stejně?".

V tomto konkrétním případě nějak tu nadčasovost nevidím, je to úplně normální facka Rusům za jejich aktuální politickou situaci. A ať je můj názor na Rusko jakýkoliv, nepřijde mi takovéhle drobné fackování efektivní, pouze lehce efektní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvek:
Roman.Kucera
Uživatelský avatar
Jiri.Hoskovec
Příspěvky: 644
Registrován: 15 bře 2017, 12:45
Profese: Úředník
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 1385 poděkování

Re: Praha

Příspěvek od Jiri.Hoskovec »

Ahoj, rozumím tvým obavám, v tomto případě si ale myslím, že nejsou na místě.

Boris Němcov byl ruský matematik, fyzik a liberální politik, který byl dne 27. února 2015 zastřelen v centru Moskvy. A proto bychom rádi při příležitosti letošní připomínky jeho smrti přejmenovali náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova.

Rozhodnutí není žádným nahodilým rozmarem. Vycházíme z dlouhodobých podnětů občanů (např. petice zde: www.borisnemcov.cz/petice), ale samozřejmě také z české lidskoprávní tradice, na kterou bychom neměli zapomínat.

Navíc ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že bude uděláno vše pro to, aby byli organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy Borise Němcova po zásluze potrestáni. Tak nevím, v čem by dané rozhodnutí mělo být vzhledem k Ruské federaci problematické.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Hoskovec za příspěvky (celkem 9):
Jan.Zavadil, Jaromir.Beranek, Tereza.Hubackova, Jiri.Svrcek, Jakub.Backa, Jan.Hora, Pavel.Moravec, Vaclav.Vislous, Michal.Novak
Uživatelský avatar
Jiri.Hoskovec
Příspěvky: 644
Registrován: 15 bře 2017, 12:45
Profese: Úředník
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 1385 poděkování

Re: Praha

Příspěvek od Jiri.Hoskovec »

Jinak ještě procesně, přejmenování neschvaluje zastupitelstvo ale rada, která má doporučující stanovisko místopisné komise. Krom náměstí bude také nedaleka alej pojmenovaná po Anně Politkovské
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Hoskovec za příspěvky (celkem 2):
Jan.Zavadil, Jiri.Koudelka
Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 771
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5127 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Tomas.Pastircak píše: 15 úno 2020, 08:43 Můj názor je takový, že pojmenování má být nadčasové. Snadné pravidlo pro pojmenování veřejného prostranství mi přijde určit jako "Myslím si, že se tohle místo bude za sto let jmenovat pořád stejně?"
K té nadčasovosti, protože to zaznívá jako argument opakovaně - a co jsem jako Pražan zaznamenal, nevšiml jsem si takové bouře jinde, než v případě ulice u ruské ambasády, jaká náhoda -

Myslíte, že ne 90, ne 80, ne 70, myslíte, že alespoň 50% obyvatel České republiky tuší, kdo byl třeba Denis, Habrmann nebo Kollár, po kterých máte v Plzni pojmenované ulice? Upřímně o tom pochybuji.

Já bych řekl, že místní místopis nějaké obce by se neměl řešit na celorepublikové bázi...
“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30040 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

(A lítačka se nepřejmenovává.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Jan.Hora

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1544
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3151 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

@Jenda A kolik míst se v posledních letech (řekněme po roce 2000) přejmenovávalo po nedávno zesnulých politicích? Jediný jiný politik, o kterém takto vím, je Václav Havel, a nepřijde mi, že by to bylo zrovna srovnatelné.

Ad dlouhodobé podněty: Pod peticí vidím nějakých 1071 podpisů z Prahy, to je méně než jedno promile občanů Prahy, navíc v elektronické podobě a bez náležitostí, takže počet skutečných podpisů může být celkem náhodný. A ačkoliv je tento počet dost na to, aby se tím někdo začal zabývat, rozhodně to není nějaké reprezentativní vyjádření názoru lidí. A snad na tom nejsme tak špatně, abychom aplikovali demokracii ve stylu "máme petici o tisíci podpisech, tak si to myslí všichni".

Přijde mi to jako úplně ideální otázka do referenda.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvky (celkem 3):
Barbora.Hruzova, Janka.Michailidu, Bell
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Praha

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Výběr Němcova není fakt nejšťastnější viz https://a2larm.cz/2015/03/boris-nemcov- ... -liberala/

A jak jsem neměl zásadní problém s postupem vůči Číně, tak tuhle akci už vnímám na úrovni Novotného přiblbostí s Vlasovcema.
Přimlouval bych se za to v tomto směru již brzdit a ptát se nejdříve více členské základny.

Mimochodem, budou se přejmenovávavt i další místa?
ulice_nove.png
ulice_nove.png (77.45 KiB) Zobrazeno 3261 x
via
Roman.Kucera píše: 08 úno 2020, 15:12 Su hrdý pražský Pirát!
ulice_nove.png
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 4):
Barbora.Hruzova, Roman.Kucera, Ivo.Vlasaty, Petros.Michailidis

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“