anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.
Odpovědět

Souhlasím aby Piráty v Senátu zastupoval Tomáš Tožička

Pro
96
40%
Proti
130
54%
Zdržuji se (nevím ...)
16
7%
 
Celkem hlasujících: 242 - Celkem hlasů: 242

Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 622
Registrován: 23 bře 2017, 10:12
Profese: Logistika
Dal poděkování: 131 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Nikezeus »

Ivor.Kollar píše: 09 úno 2020, 12:01
Nevidenie potreby hladat alternativu moze suvisiet aj s mierou rozhladu a mnozstva vnimanych problemov. Sucasny system tak ako je nastaveny ma velky problem s udrzatelnostou. Zdroje nie su nekonecne, zivotne prostredie (resp. jeho nicenie) je negativna externalita ktoru treba do modelov zahrnut. Pristup "nejak bolo - nejak bude" je sice casto pouzivany, a nejaku dobu (rozumej niekolko generacii) fungovat moze, ale pri pohlade na historiu vidime, ze aj velke a na prvy pohlad stabilne rise mozu zaniknut. A to casto z dovodov, ktore si sami vyprodukovali.
Ja nevim, skoly nemam, ale zatim aktivisticke hledani alternativ stalo nas vsechny v CR, napr. v energetice 340 mld. korun. Vysledkem jsou prevazne energeticke zdroje neschopne stabilne dodavat energii do site.

"Náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun, loni částka vyplacené podpory dosáhla 46,1 miliardy korun. Od roku 2006 stát na obnovitelné zdroje v Česku vyplatil přes 340 miliard korun."
https://www.euro.cz/byznys/infografika- ... je-1469384

340 mld. - to jsou tez zdroje, na vetrniky, FVE apod. se cerpaly suroviny, lidska prace a dalsi statky, ktere mohly byt pouzity jinym efektivnejsim zpusobem(lepsi verejna doprava, adaptace na zmenu klimatu, ochrana prirody, energeticke uspory).

Netusim kolik bude stat napr. alternativa v podobe elektromobility, ale rad bych, aby tuto transformaci tentokrat vyhradne zaplatili autori tohoto napadu(t.j. lide "se sirokym rozhledem a s rozsahlym vnimanim problemu" ?), a ne nizsi nebo stredni trida.

Ano zdroje jsou omezene, ropny vrchol se posunul kolikrat? Ano kazdy zdroj dojde, ale nedeje s podseknutim v podobe schodu dolu, ale plynule, cena suroviny ktera dochazi v prumeru pomalu roste( ano kratkodobe peaky v podobe spekulativnich komoditnich nakupu nastanou) , zacne se vyplacet jiny zdroj a spolecnost na nej postupne prejde, pokud nejaky "osvicenec nahore" dany zdroje nezakaze nebo ho regulacemi umele nezdrazi, aby se nevyplatilo ho stavet(jaderne zdroje).
Uživatelský avatar
Frantisek.Navrkal
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4764
Registrován: 11 kvě 2012, 23:42
Profese: datový inženýr
Dal poděkování: 9909 poděkování
Dostal poděkování: 5722 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Frantisek.Navrkal »

Nikezeus píše: 09 úno 2020, 13:01 Ano zdroje jsou omezene, ropny vrchol se posunul kolikrat? Ano kazdy zdroj dojde, ale nedeje s podseknutim v podobe schodu dolu, ale plynule, cena suroviny ktera dochazi v prumeru pomalu roste( ano kratkodobe peaky v podobe spekulativnich komoditnich nakupu nastanou) , zacne se vyplacet jiny zdroj a spolecnost na nej postupne prejde, pokud nejaky "osvicenec nahore" dany zdroje nezakaze nebo ho regulacemi umele nezdrazi, aby se nevyplatilo ho stavet(jaderne zdroje).
Jenže v ocenění fosilních paliv tržní mechanismy hrubě selhaly. Ceny fosilních paliv nezohledňovaly negativní externality v podobě emisí. Jak toto lze řešit jinak než regulací?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Navrkal za příspěvky (celkem 2):
Martin.Smida, Jan.Zavadil

Flamewar does not determine who is right - only who is left.
Moje (bývalé) poslancování: poslanecký report, stránka na Facebooku, Twitter profil, podcast Na vrkanou

Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 622
Registrován: 23 bře 2017, 10:12
Profese: Logistika
Dal poděkování: 131 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Nikezeus »

Frantisek.Navrkal píše: 09 úno 2020, 14:31 Jenže v ocenění fosilních paliv tržní mechanismy hrubě selhaly. Ceny fosilních paliv nezohledňovaly negativní externality v podobě emisí. Jak toto lze řešit jinak než regulací?
Nejmene skody napachaji jiz pouzivane danove nastroje(spotrebni dane napr.), zaroven zajisti i vynos do statniho rozpoctu.
Nejvice skody regulace ci dotace do tzv. "cistych" technologii, navic zde je i riziko zneuziti, nekdy i celkem kurioznim zpusobem:
"Řada španělských provozovatelů solárních elektráren zřejmě vyrábí "sluneční" elektřinu i v noci, nikoli však díky zázračné technologické inovaci, ale pomocí osvětlení poháněného dieselovými generátory."
https://byznys.ihned.cz/c1-42558950-byl ... i-i-v-noci
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Michael.Polak »

Antonino píše: 09 úno 2020, 08:04 1) Ty cituješ mne, ale nereaguješ a mne. Já psal o potřebě explicitního vymezení tématického jádra (pro vnitřní potřebu, ne pro voliče), aby se jednak zabránilo podobných nedorozuměním/diskusím, i jako prevence před příchodem lidí názorově mimo. Co už je za hranou? Mimochodem, některé názory zde diskutované pokud vím zastávali a patrně stále zastávají i někteří čelní představitelé Pirátů. Jen už je z praktických důvodů neprezentují.
Že to byl všechno jenom politický kalkul a marketing Pirátů, jak de facto píšeš, se mi nechce věřit. A nebo to tak je a mnoho lidí vč. mne jen naletěli...(?)
No on právě ten kalkul v tomto případě chybí, to jsem měl na mysli: Senát je z principu instituce, která díky dvoukolovému většinovému systému upřednosťnuje umírněné kandidáty, schopné mobilizovat občanský střed: tedy dejme tomu, ani velkopodnikatele a spekulanty s nemovitnostmi, ani na druhé straně nezaměstnané bezdomovce. Spíš nějaké plus-minus usedlé občany, které s "kapitalismem" spolužijí tak nějak ve stavu příměří.

Definovat to tematické jádro jinak než demokratickým procesem mezi členy strany mi přijde jednak nemožné, jednak špatné. Několikrát jsme Piráty označili za svým způsobem za frenčízu, za brand-sharing (hezký "kapitalistický" pojem, že). Je to sdílená značka, která by měla v politice znamenat nějakou sadu hodnot, a to ne nutně ideových, ale dá se říct procesních: značka Piráta by měla zaručovat nějakou integritu, což se zatím kupodivu celkem děje.

Takže tu máme demokratické minimum. Kandidát do Senátu bude mít nějaký volební program, ten bude mít větší či menší překryv s jeho názorovými hodnotami. Např. já jsem u Pirátu upozaděn proto, že bych začal požadovat vypiisování veřejných výběrových řízení na informační systémy s požadavkem na open source, a to je natolik radikální a kacířský požadavek, že by potenciálně destabilizoval poklidnou existenci řady IT profesionálů ze střední třídy. Protože Piráti jaksi získali víc hlasů, než aby to odpovídalo poklidnému plácání se v opozici, tak je něco takového jako např. požadavek od koaličního partnera prostě příliš radikální...

No dobře, ale teď si představne senátora, tedy osobu se zákonodárnou iniciativou, která má silně antikapitalistické postoje: jak bude vypadat jeho program, jak bude vypadat jeho působení v Senátu? Jistě, v tom grilování vyšel výrazně líp, než protikandidát Bergman, takže se dá očekávat, že v řadě hlasování by měl velkou shodu s názorem Pirátské strany (který má opět shodu s velkou částí veřejnosti, jinak by nás ta veřejnost nevolila). Jenže co ta radikální stanoviska a politika? Zaprvé si teda myslím, že radikálně formulovaný program by vedl prostě k nezvolení v prvním kole (to může být nějakým širším cílem, např. může jít o kalkul typu "na křeslo po Kuberovi neaspirujeme, tak tam vyšleme Tožičku, aspoň rozvíří stojaté vody"). Zadruhé, kdyby měl nějaký senátor radikální program a přesto uspěl a skutečně pak váhu své osobnosti využíval v jeho prospěch - chceme to ještě spojovat se jménem Pirátské strany?

Tak dá se třeba říct, že kdo hledá alternativy ke kapitalismu, tak může chtít nějak fungující veřejný sektor a my jako Piráti ho chceme. Obecně tam překryv je jasný... nechceme aby zákony byly psané tak, jak to vyhovuje velkým korporacím, ale aby občany nějak chránily. Jenže pořád tam je spousta nuancí, z pozice senátora to sice není tak ovliivnitelné, jako na jiných úrovních, ale pořád se můžeme lišit v tom, jestli přeci jen důvěřujeme soukromému sektoru, pokud se bude držet svého pole působnosti a nebude zneužívat veřejný sektor nad nějakou mez, nebo jestli chceme aby veřejný sektor víc poodnikal (např. podpora obecního bydlení je toto), apod.

Co se týče vyzdvihované spolupráci Tomáše Tožičky s Taňou Fišerovou, tak tu já jsem například volil a proti družstevnictví, které vyzdvihovala, nic nemám. Jenže družstevnictví je forma, která taky funguje v rámci frameworku kapitalismu. Obecně nemám nic proto, abychom jako Piráti vyjadřovali větší podporu alternativním formám podnikání, jako je třeba družstevnictví. Jenže jedna věc je dát si to jako pozitivní program a uvést příklady, jak se dají zlepšit podmínky pro družstevnictví např. v legislativě - a jiná věc je nepřímo tvrdit, že nebýt družstevníkem znamená jít nějak "proti lidskosti", apod. Spíš bych šel tou cestou, že budeme podporovat životaschopnosti námi preferovaných forem... čehosi, ekonomického života třeba. A je otázka, jestli tu životaschopnost stačí podpořit nějak obecně, "vytvořením prostředí".. nebo jestli se musí jít cestou nějaké konfrontace s těmi, kdo budou označeni jako nepřátelé.

Pro příklady nemusíme jít daleko: jestli se např. současná vláda (vůči které jsme myslím v opozici) rozhodne jít cestou regulace nájemného, tak takový zákon určitě bude řešit Senát. Ale pokud problémem růstu nájemného jsou především byty neobývané, držené pouze ke spekulaci, tak nepovede nakonec regulace nájemného k tomu, že se pronajímání nebude vyplácet už vůbec a že počet čistě spekulativně držených bytů ještě víc vzroste? (a když se to vezme po stránce ekologické... v bytě drženém na spekulaci se nemusí nijak extra topit = nižší emise CO2!) Ale co dál, když tohle zjistíme - začneme limitovat počet bytů na jednu fyzickou osobu? Ale pak se dostanou do výhody realitky, právnické osoby - co dál, začneme v rámci regulace kapitalismu upravovat, jestli byty smí vlastnit právnické osoby? Atd. atd. konkrétně v této oblasti je mi podnikání obcí asi sympatičtější, než vrstvení regulací, které budou občany "vychovávat" a v důsledku přenesou na stát a obce spoustu docela zneužitelných kompetenecí.. takže budeme muset politiky a úředníky zase víc hlídat a "vychovávat", jestli teda byty náhodou nehromadí oni pro svoje kamarády. A kruh se uzavře, najednou budeme zpátky v éře normalizace se vším všudy, akorát to špiclování všech všemi bude díky informačním technologiím daleko sofistikovanější...
Antonino píše: 09 úno 2020, 08:04 2) Možná to chce jen chtít pochopit kritiku a kriticky uvažovat. Členové NATO za ty desítky let, co NATO existuje, vedli několik útočných válek bez mandátu OSN. To je holý fakt. Takže pokud má někdo výhrady k NATO, měl by jeho kritik i toto přiznat. Já sám ČR v NATO pokrytecky vnímám je potřebné, protože je výhodné a ve vztahu k některým jeho militaristickým členům aplikuji (paradoxně americký) citát ve vztahu k středoamerickým diktátorům: Jsou to zkurvysini, ale naši zkurvysini. Osobně doporučuji úvahy o vytvoření evropské armády odpovídající našim současným humanistickým a mírovým hodnotám, které v Evropě převládají.
Myslím, že problémy ve vztahu ke středoamerickým diktátorům sahají hodně do minulosti. Když jsme v té střední Americe, tak v ní může existovat třeba i takové Kostarika jako země úplně bez armády, takže ono je to přeci jenom opravdu hodně o tom, jaké si to lidi v té které zemi udělají...samozřejmě můžeš v historii jít až k neoprávněnosti konkvisty Španělskem, já odborník na ten region nejsem, ale zrovna NATO řeší situaci spíš kolem Evropy, než střední Ameriku. Ten výrok se zkurvysynama může souviset s tím, že za studené války oba hlavní bloky nakonec jako spojence a "spojence" vítaly nejrůznější existence, a takovéto poměřování Pinocheta Kim-Irsenem je oh-so-much 20th century...

Ano, Piráti se víceméně staví do pozice, že Evropa by měla být v obraně soběstačná i mimo pomoc v rámci NATO, naopak řada kritizovaných zahraničních misí není přímo organizována NATO (pouze se jí účastní jeho členské země). Diskutabilní to být může a nějaké mocenské dohody "co za to" jsou tak nějak z logiky věci netransparentní a veřejnost vidí jen určitou rozmazanou šmouhu, dojem v médiích. Nakonec třeba dospěješ k tomu, že vojáci holt mají v krvi se předvádět, že mají pro strach uděláno a že se nebojí nechat se poslat někam, kde se střílí... tedy existuje poptávka po regionálních konfliktech a má to víceméně rituální charakter (i při vojenských cvičeních bývaly "povolené ztráty"... je to sice šílené, ale faktem je, že nepřesvědčenějšími pacifisty se často stávali ti, kteří nějakým konfliktem prošli (tedy poté, co se vzpamatovali z post-traumatic stres disorder)... tudíž ta přítomnost v krizových oblastech může mít i charakter nějakého "očkování" a hrát roli v zachování míru jinde...)

Konzervativec většinou věří na dosažení míru skrze odstrašení nepřítele; liberál se zase holt nějak smíří s tím, že volný poohyb zboží a osob s sebou holt nese i volný pohyb zbraní. Politika averze vůči obrovským exportům zbraní směrem k velmi problematickým "spojencům" (toho času hlavně Saúdi) se na Západě stává víceméně mainstreamem, takže zase v tomhle směru my a dokoknce ani Tožička neřkáme nic, co by nebylo na západě Evropy polovičním mainstreamem.
Antonino píše: 09 úno 2020, 08:04 3) Ač kolečko v motoru kapitalismu si také dovolím poznamenat, že kapitalismus má své problémy. Kromě jiných je to přirozená koncentrace kapitálu u ekonomických elit a neudržitelné otevírání sociálních nůžek. A pokud máme po revoluci spojen kapitalismus se svobodou (takové rovnítko ale neexistuje), tak bych si dovolil upozornit, že svoboda je podmíněna informovaností a nemusíme jít daleko, abychom viděli, jak dokáže oligarchismus s tímto zatočit (a bude hůř).
To je asi jako kdybys tvrdil, že problémem politických stran je "koncentrace předsednictví".. v jakékoliv lidské organizaci nějací lidé jednají jménem větších skupin, s větší či menší mírou oprávněnosti, a předpokládají se nějaké korekční mechanismy.
Jak v politice, tak v ekonomice tak v dalších oblastech lidské činnosti.

Ve skutečnosti si myslím, že Piráti by místo čistě kolektivistického vidění společnosti měli podporovat právě individualitu, měli poodporovat jedince (i skupinky) které dokáží vystoupit z davu a dělat věci jinak. To se může týkat podnikavého chování těch, od kterých se očekává jen rutinní práce bez invence, i třeba naopak alternativních cílů u těch, od kterých se očekává jen a jen maximalizace zisku.

Jeden z bodů, které vidím jako exces dnešní konzumní společnosti, dejme tomu "kapitalismu", je právě potlačení individuální kreativity. Lidi jsou tlačeni k davovému konzumu prefabrikovaného zboží a zážitků, a není už šance na nějaké to objevování nebo invenci. Toto ale je podle mě právě dané tím, že konzum je kolektivní záležitost, a jedinec stojící mimo dav to má těžké. Kdyby si někdo dal práci s kritikou kapitalismu z individualistických, nikoliv kolektivistických pozic, tak by mi to připadalo více hodné začlenění do pirátského programu, než takhle.

Obecně bych Tožičku shrnul tak, že je prostě symptomem absence strany na místním politickém spektru, která by dělala nějakou výraznější sociálně demokratickou politiku. ČSSD je partaj, která jen dělá zmatky v sazbách DPH a chce sebrat celoživotním živnostníkům důchody. Tzn. není atraktivní ani pro voliče, ani pro levicové aktivisty, dochází tam k míjení a k tomu, že tito lidé dostávají prostor ve stranách, které by jinak byly úžeji specializované....

Jisté je, že severní Čechy jsou region, kde byl ekonomický vývoj po roce 1989 problematický. Tím lze samozřejmě zdůvodnit to, proč Piráti nasazují kandidáta s radikálními názory právě tam. Hodně by asi řešilo, kdyby ho více členů napříč regiony znalo osobně, já sám většinou nemám problém s větším názorovým rozptylem v okruhu členů, které znám nějak dlouhodoběji a osobně a holt si řeknu "no jo, to je prostě tamten, ten to vidí takhle, mysli si tohle a vidí to nějak". Problém je, když se o názorech některého člena začneme dozvídat nejdřív skrze svojí sociální bublinu... a tady zase hodně záleží na každém, já jsem třeba zvyklý být vůči velké části své sociální bubliny v opozici a názorovou blízkost když už, tak mit spíš s lidmi, se kterými se až tolik neznám. Lidi, co si sociální bublinu vybírají pečlivěji, pak pochopitelně nemají tu zpětnou vazbu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 2):
Petr.Lysek, Filip.Mezera

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 882
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1300 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Za prvý teda tady i na socsítích párkrát (implicitně i explicitně) zaznělo, že teda jeho nominace je daná tím, že protikandidát byl ještě větší mimoň než Tožička. Což je bullshit, nechápu, proč by KF mělo nominovat kohokoli, pokud postrádá kvalitní kandidáty.
Co se TT týká, tak mnohem více než s pár výroky, které se evidentně vytrhly z kontextu, mám problém s tím, co to implikuje o něm. A co třeba potvrdila i Saša Uhlová (jeho žena) na facebooku. Že je to provokatér a neřízená střela. Já myslím, že máme dost vlastních zkušeností s kandidáty - sólisty, co se rádi nechali do senátu zvolit (mimojiné) za Piráty, aby pak na nás zvysoka kašlali (Chmelová, Kos a koneckonců i s tím Michálkem to dopadlo to dost bizarně). Já bych tam fakt preferoval někoho, u koho bude určitá pravděpodobnost, že nebude jednat a hlasovat v rozporu s programem, protože se zrovna nějak vyspal a přijde mu to jako fajn nápad.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvky (celkem 7):
Filip.Mezera, Petr.Lysek, Jan.Prokop, Vit.Fux, Petr.Vileta, Andrej.Ramaseuski, Jan.Zavadil

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Uživatelský avatar
Vladimir.Vlach
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 464
Registrován: 12 bře 2018, 12:31
Profese: IT technik
Bydliště: Žatec
Dal poděkování: 943 poděkování
Dostal poděkování: 596 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Vladimir.Vlach »

Lukas.Hejduk píše: 09 úno 2020, 18:23 Za prvý teda tady i na socsítích párkrát (implicitně i explicitně) zaznělo, že teda jeho nominace je daná tím, že protikandidát byl ještě větší mimoň než Tožička. Což je bullshit, nechápu, proč by KF mělo nominovat kohokoli, pokud postrádá kvalitní kandidáty.
...
Nevím, kde přesně, jste tenhle dojem získal.
Podle mne je TT kvalitní kandidát. Osobně věřím, že můj pohled se od naprosté většiny ostatních nominujících v KF neliší.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladimir.Vlach za příspěvky (celkem 2):
Miloslava.Karfilatova, Kamil.Pikal
Vladimír Vlach
724 429 696
Předseda krajského sdružení Ústeckého kraje
Předseda místního sdružení Žatec - Louny
Zastupitel Ústeckého kraje
Uživatelský avatar
Lukas.Hejduk
Republikový výbor
Příspěvky: 882
Registrován: 16 říj 2012, 22:37
Profese: bookmaker, IT developer
Dal poděkování: 1300 poděkování
Dostal poděkování: 3555 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Lukas.Hejduk »

Vladimir.Vlach píše: 09 úno 2020, 18:41
Lukas.Hejduk píše: 09 úno 2020, 18:23 Za prvý teda tady i na socsítích párkrát (implicitně i explicitně) zaznělo, že teda jeho nominace je daná tím, že protikandidát byl ještě větší mimoň než Tožička. Což je bullshit, nechápu, proč by KF mělo nominovat kohokoli, pokud postrádá kvalitní kandidáty.
...
Nevím, kde přesně, jste tenhle dojem získal.
Podle mne je TT kvalitní kandidát. Osobně věřím, že můj pohled se od naprosté většiny ostatních nominujících v KF neliší.
OFFTOPICPiráti si tykají, just sayin :-)
Tak argument ad Bergmanum (ze druhy kandidat byl jeste horsi) zaznel od nekoho i tady, zaznamenal jsem ho i v ruznymch debatach na facebooku. Cimz nerikam, ze to bylo kriterium pro vsechny a ze vetsina nevolila TT z presvedceni. Jen dodavam, ze to jako argument pripadne moc neobstoji.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Hejduk za příspěvek:
Jan.Zavadil

Machiavelli z Wishe <3

Republikový výbor

+420 777 2I2 272

Vaclav.Fortik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2094
Registrován: 02 črc 2009, 22:39
Profese: manager
Dal poděkování: 4026 poděkování
Dostal poděkování: 3796 poděkování

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Vaclav.Fortik »

Jen drobnost - Bergman není špatný člověk ani kandidát, má celkem slušné šance vyhrát (trochu víc sázím na starostu za ODS, ale Bergman se mu skoro vyrovnává). Bergman je špatný PIRÁTSKÝ kandidát - tedy osoba, která má reprezentovat nějaké ideové postoje Pirátů. Tožička naopak pirátský kandidát býti může (což prokazuje svým životem a postoji) a může se to ukázat dobrým PR jeho osoby - problém je, že já jsem ideově, ekonomicky i lidsky hodně jinde než TT a už ho tu obhajuji podruhé, takž etím asi moje obhajoba jeho osoby končí :), měli by se více snažit osoby s ním více ideově spříznění.
To je totiž jedním z "našich" problémů. Máme sice předpisů 3 zadní části, ale mechanismus výběru osob na "elitní místa" nemáme - nemáme ani seznam těch míst. Jsem docela zvědavý, kdo je z těch vybraných 18 osob do Rady ČT za Piráty - já to nevím, al eurčitě by tam někdo být měl, v tisku se psalo, že z těch 6 nakonec zvolených mají být 2 místa pro opozici.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Fortik za příspěvky (celkem 6):
Michael.Polak, Miloslava.Karfilatova, Petr.Lysek, Vladimir.Vlach, Frantisek.Navrkal, Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Michael.Polak »

Nikezeus píše: 09 úno 2020, 15:50 "Řada španělských provozovatelů solárních elektráren zřejmě vyrábí "sluneční" elektřinu i v noci, nikoli však díky zázračné technologické inovaci, ale pomocí osvětlení poháněného dieselovými generátory."
https://byznys.ihned.cz/c1-42558950-byl ... i-i-v-noci
Jak článek napovídá, šlo o ojedinělý exces přes 10 lety a je otázka, zda nešlo tak trochu o záměrný trolling - "proof of concept" + zkouška, jestli někdo kontroluje, zda dotace za proud dodaný v noci budou proplaceny.

Pokud vím, Piráti kdysiměli v programu (jako jediná strana) zvýšení poplatků za dobývání uhlí a přímé dotace OZE z takto získaných zdrojů (místo přenášení ceny do příplatků pro koncového spotřebitele, jako je tomu nyní). Myslím by to značně změnilo strukturu příjmů z elektřiny exportovnané do okolních zemí (na tu část vyrobenou z uhlí by si tímto způsobem sáhl stát... to chápu, že někomu může připadat vysloveně "neomarxistické", tak si koupí médium, které to o Pirátech začne tvrdit...)

Problém je myslím někde trochu jinde. Jedna větev kritiků současné civilizace chce spíš omezit to dobývání a pálení uhlí s poukazem na všemožné externality, které to má; další větev kritiků naopak přijímá uhlí jako nevyhnutelné, ale bere to tak, že když už se pálí, tak je zlo, že někdo může být ponechán na veřejnosti zmrznutí. V zásadě kladení překážek pálení uhlí bez dalších korekcí by při současném uspořádání společnosti vedlo k většímu množství zmrzlých - a nebo taky ne, pokud by hledání alternativ v energetice s sebou neslo větší míru sociální integrace.

Každopádně si nemyslím, že bychom se obešli bez regulací v energetice. Samotný obor je možný jen díky extrémně přísnému dodržování řady technických norem, takže by mi přišlo zvláštní, že by nebyl spojený s žádnou politickou regulací. Ovšem asi jde o to, aby ty regulace stály na pevném základě a nedaly se obejít tím, že si někdo seženene to správné razítko a někdo ne; smyslem regulací je spálit méně uhlí, to ale nakonec vždy povede ke zdražení elektřiny a to je politicky neprůchodné....

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička

Příspěvek od Michael.Polak »

Ve většině bodů s Tebou souhlasím, řekl si v podstatě stručněji to samé, co já, ale ...
Vaclav.Fortik píše: 09 úno 2020, 19:23 mechanismus výběru osob na "elitní místa" nemáme
No právě že máme. Výběr senátních kandidátů je v kompetenci KS, což se teď právě stalo, TT reprezentuje celou PS díky hlasům 26 členů. Tuším se jeden čas zvažoval nějaký mechanismus veta, ale nějak nemám před sebou stanovy, abych si našel, jestli to mohlo vetovat RP nebo RV (tyto návrhy myslím z pochopitelných důvodů šly proti sobě, co si tak pamatuju). Určitě by to mělo mít možnost vetovat CF, ale nejsem si jistý, jestli chci být ten, kdo ten podnět nedám. TT může být podle všeho skvělý člověk, bohužel prostě někdo si našel nějaké jeho emotivně laděné texty a teď to všem omlacuje o hlavu. Jak říkám, v severních Čechách bude asi hodně jiná optika vidění celé situace v ČR.

Nadále trvám na tom, že TT asi nenaplní celý voličský potenciál Pirátů - jádro voličů si samo najde informace a nějak se rozhodne podle sebe, ale širší okruh voličů se bude řídit mediálním obrazem a bude váhat. Kdybych byl machiavelista, tak si řeknu - dobře severočechům tak, aspoň uvidí, jak dobře to jde nám v Praze a středních Čechách, a jakou botu udělali oni. Ale nemám nějak potřebu rozjíždět nějaký mezikrajský flejm... obávám se, že ten pražský přístup je součást problému a akorát bychom v Pirátech kopírovali zlom, který se táhne celou společností.

(TT je BTW nositelem většinového výkladu historie, jak byl přednášen ve východním bloku, podle kterého byl fašismus a následně nacismus "pravicovým" hnutím... oproti tomu stojí podobně extrémní stanovisko libertariánů, podle kterého byl německý národní socialismus jednodznačně levicovým hnutím, ostatně poukazují na slovo "socialismus". Faktem je, že slovo socialismus obecně až právě do éry stalinismu v SSSR a Hitlerovy NSDAP nebylo rozhodně v Evropě (daleko spíše než v USA) sprostým slovem, panovaly akorát spory o to, která kolektivní identita je důležitější, jestli "třídní" či náboženská/národní/rasová... teprve ty zločiny totalitních režimů vedly k posunu v intelektuální náladě... tedy u těch, kdo to přežili. Komplexnější rozbor situace se nedá zjednodušit na nějaké "fašismus si zaplatili kapitalisté"... celá situace kolem závislosti ekonomiky Výmarské republiky na amerických investicích, které v době Velké krize následně vyschly, byla určitě složitější... v jistém smyslu lze nacismus skutečně považovat za prototyp "antiglobalizačního hnutí" a jakkoliv nepřejímám libratriánské pravolevé škatulkování, tak nacistická ekonomika stála na všem možném, jen ne na usnadnění "volného pohybu informací, zboží a osob" - což je zhruba to, co si pod slovem "trh" představujeme v dnešní době...)
Naposledy upravil(a) Michael.Polak dne 09 úno 2020, 19:53, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 2):
Filip.Mezera, Petr.Lysek

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“