Rezignace předsedy Rady ČTÚ. Ohrožení nezávislosti úřadů?
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
Rezignace předsedy Rady ČTÚ. Ohrožení nezávislosti úřadů?
Dnes rezignoval předseda Rady ČTÚ. Příčinou se jeví politický tlak ministra průmyslu a obchodu Havlíčka a snaha ovlivnit podmínky aukce 5G kmitočtů ve prospěch vybrané zájmové skupiny.
Otázky:
- bude nějaká bezprostřední reakce poslanců ve vztahu k ministrovi?
- jakým způsobem se v dlouhodobém pohledu plánuje omezit podobné politicko-lobistické tlaky na úřady, které by měli být nezávisle?
Otázky:
- bude nějaká bezprostřední reakce poslanců ve vztahu k ministrovi?
- jakým způsobem se v dlouhodobém pohledu plánuje omezit podobné politicko-lobistické tlaky na úřady, které by měli být nezávisle?
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rezignace předsedy Rady ČTÚ. Ohrožení nezávislosti úřadů?
Moje reakce (FB, Twitter):
Gesční poslanec @Martin.Jiranek (FB):Ondřej Profant píše:Premiér si včera stěžoval na úředníky. Vlastně ani ten Kremlík za to nemohl a tak...
Podle mě je hlavní zodpovědností každého nadřízeného motivovat kolegy k lepším výkonům. A ty kvalitní udržet. Z osobní zkušenosti vím, že vždy nejdříve přijde vysvětlení proč to nejde. To je potřeba si vyslechnout, vyřešit jádro problému a zkusit to znovu. Atmosféru všeobecné důvěry tu nemáme, tak to asi jinak nejde. Ale nejde se zříkat odpovědnosti.
Dnes však důležitou funkci opouští jeden z nejlepších úředníků, které jsem měl tu čest poznat - předseda ČTÚ Jaromír Novák. Postaral se o to, že jím řízený úřad se stal otevřenějším, spoluorganizoval hackhatony veřejné správy, pomáhal napáleným zákazníkům apod. Přesně jak má veřejná instituce fungovat.
Jsem velmi skeptický k tomu, že by našli někoho vhodnějšího.
#ctu
Martin Jiránek píše:Tohle je velmi důležité a nemělo by zapadnout. ‼️ Před pár minutami rezignoval předseda Českého telekomunikačního úřadu, který dva roky připravoval aukci na příchod čtvrtého operátora, aby se konečně zvýšila konkurence a byl tlak na snížení cen za drahá data.
Budu to v následujících dnech komentovat podrobněji, ale nyní mě na tom jedna věc děsně štve. Vědělo se, že dnes bude o aukci a o odvolání pana předsedy Nováka jednat vláda. A aby se oslabila pozice pana předsedy, tak se včera objevila na portálu E15 zpráva z anonymního zdroje, že pan předseda je ve střetu zájmů a napsal podmínky pro jednu firmu.
Den před jednáním vlády vypustit takovýhle argumentačně neodůvodněný špinavý osobní útok, navíc přes anonyma, je fakt kanál. 😠😠😠
---
Pan předsedovi Novákovi chci velmi poděkovat za odvedenou práci, vždy konstruktivní a slušné jednání i velkou trpělivost, kterou se mnou měl, když jsem na pozici předsedy podvýboru pro telekomunikace začínal. Osobně cítím, že státní správa ztrácí jednoho z nejloajálnějších a nejpoctivějších úředníků. Dobře odvedená práce. 👍👏
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 2):
- Ladislav.Dvorak, Josef.Kadlecek
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
Story pokračuje
Odvolání šéfa Rady ČTÚ Nováka odporuje zákonu. Pochybné je tak i jmenování jeho nástupkyně
https://www.lupa.cz/clanky/odvolani-sef ... astupkyne/
Odvolání šéfa Rady ČTÚ Nováka odporuje zákonu. Pochybné je tak i jmenování jeho nástupkyně
https://www.lupa.cz/clanky/odvolani-sef ... astupkyne/
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvek:
- Josef.Kadlecek
- Jiri.Pek
- Komunální zastupitel/ka
- Profese: Předseda výboru pro zadávání VZ
- Dal poděkování: 49 poděkování
- Dostal poděkování: 41 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jestli můžeš, tak oslovte Jaromíra Nováka ke spolupráci. Je to odborník na svém místě a moc dobře zná zákulisí toho, proč máme drahé telefonní služby. Piráti by se měli chytnout a pořádně mediálně proprat novou předsedkyni Továrkovou, která je jasně ve střetu zájmu, jelikož působí v několika firmách věnující se telekomunikačním službám - stačí ji prolustrovat na kurzy.cz
V ČTU jsem kdysi pracoval 4 měsíce. Za tu dobu jsem byl totálně zhnusen veřejnou správou a "mafií" napojenou na Ševčíka, předražené zakázky na software Ginis a Moss.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ha ... 301844_ako
V ČTU jsem kdysi pracoval 4 měsíce. Za tu dobu jsem byl totálně zhnusen veřejnou správou a "mafií" napojenou na Ševčíka, předražené zakázky na software Ginis a Moss.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ha ... 301844_ako
Ondrej.Profant píše: ↑28 led 2020, 10:25 Moje reakce (FB, Twitter):Gesční poslanec @Martin.Jiranek (FB):Ondřej Profant píše:Premiér si včera stěžoval na úředníky. Vlastně ani ten Kremlík za to nemohl a tak...
Podle mě je hlavní zodpovědností každého nadřízeného motivovat kolegy k lepším výkonům. A ty kvalitní udržet. Z osobní zkušenosti vím, že vždy nejdříve přijde vysvětlení proč to nejde. To je potřeba si vyslechnout, vyřešit jádro problému a zkusit to znovu. Atmosféru všeobecné důvěry tu nemáme, tak to asi jinak nejde. Ale nejde se zříkat odpovědnosti.
Dnes však důležitou funkci opouští jeden z nejlepších úředníků, které jsem měl tu čest poznat - předseda ČTÚ Jaromír Novák. Postaral se o to, že jím řízený úřad se stal otevřenějším, spoluorganizoval hackhatony veřejné správy, pomáhal napáleným zákazníkům apod. Přesně jak má veřejná instituce fungovat.
Jsem velmi skeptický k tomu, že by našli někoho vhodnějšího.
#ctuMartin Jiránek píše:Tohle je velmi důležité a nemělo by zapadnout. ‼️ Před pár minutami rezignoval předseda Českého telekomunikačního úřadu, který dva roky připravoval aukci na příchod čtvrtého operátora, aby se konečně zvýšila konkurence a byl tlak na snížení cen za drahá data.
Budu to v následujících dnech komentovat podrobněji, ale nyní mě na tom jedna věc děsně štve. Vědělo se, že dnes bude o aukci a o odvolání pana předsedy Nováka jednat vláda. A aby se oslabila pozice pana předsedy, tak se včera objevila na portálu E15 zpráva z anonymního zdroje, že pan předseda je ve střetu zájmů a napsal podmínky pro jednu firmu.
Den před jednáním vlády vypustit takovýhle argumentačně neodůvodněný špinavý osobní útok, navíc přes anonyma, je fakt kanál. 😠😠😠
---
Pan předsedovi Novákovi chci velmi poděkovat za odvedenou práci, vždy konstruktivní a slušné jednání i velkou trpělivost, kterou se mnou měl, když jsem na pozici předsedy podvýboru pro telekomunikace začínal. Osobně cítím, že státní správa ztrácí jednoho z nejloajálnějších a nejpoctivějších úředníků. Dobře odvedená práce. 👍👏
Jiří Pek
Předseda výboru pro zadávání veřejných zakázek PK
jiri.pek@pirati.cz
tel: 735 890 661
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
S Jaromírem Novákem spolupracujeme dlouhodobě. Já se s ním vždy potkávám na hackhatonu veřejné správy. Vím, že Martin s ním konzultuje stejně jako s dalšími odborníky a úředníky.Jiri.Pek píše: ↑31 led 2020, 15:50 Jestli můžeš, tak oslovte Jaromíra Nováka ke spolupráci. Je to odborník na svém místě a moc dobře zná zákulisí toho, proč máme drahé telefonní služby. Piráti by se měli chytnout a pořádně mediálně proprat novou předsedkyni Továrkovou, která je jasně ve střetu zájmu, jelikož působí v několika firmách věnující se telekomunikačním službám - stačí ji prolustrovat na kurzy.cz
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
- Jiri.Pek
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Josef.Kadlecek
- Člen KS Praha
- Profese: revizní technik elektro, energetik
- Dal poděkování: 704 poděkování
- Dostal poděkování: 759 poděkování
Jak beru, tak dávám:
Kverulant.org vyzval vládu k odvolání předsedkyně ČTU
V lednu 2020 jmenovaná předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková je v učebnicovém a nezákonném konflikt zájmů, protože podniká v devíti firmách. Kverulant.org vyzval vládu k jejímu okamžitému ze všech funkcí. Oceňte Kverulantův boj proti papalášům notoricky porušujícím pravidla a začněte podporovat Kverulanta symbolickou částkou 100 Kč měsíčně.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je organizace, která má na starosti mnohé záležitosti týkající se mobilních telefonů, operátorů, radiových a televizních frekvencí a mnoha oblastí IT. ČTÚ je jakýmsi státním dozorem nad telekomunikačním provozem od rozhlasu po drátě po rychlé mobilní sítě. V ČTÚ jsou zaměstnány stovky lidí a ČTÚ rozhoduje o miliardách. V čele ČTÚ stojí Rada ČTÚ a všichni její členové jsou ze zákona veřejnými funkcionáři.
Veřejný funkcionář je zpravidla osobou, která je námi, daňovými poplatníky, dosti slušně placena. Průměrný člen Rady ČTÚ od nás měsíčně dostává více než 100 000 hrubého. Předseda rady ČTÚ dostává přibližně 150 000 hrubého. To je dost peněz, za které veřejnost očekává, že dotyčný bude kopat za nás, a nikoliv za zájmy svých firem. Být v jakékoliv soukromé firmě má veřejný funkcionář dokonce výslovně zakázáno:
Hana Továrková byla do funkce členky Rady ČTÚ jmenována vládou 4. listopadu 2019. Podle zákona měla 30 dnů na to, aby přestala být činná v hned v devíti soukromých společnostech. To se však ani na konci ledna 2020 nestalo. Přesto ji 27. ledna 2020 jmenoval a předsedkyní ČTÚ.
Všechny firmy ve kterých se Továrková angažovala získaly od státu od 2016 celkem 67 smluv v celkové výši 1 mld. Kč. Inu, to se pak paní Továrkové nelze divit, že se jí z firem přisátých na stát nechce.
Kverulant vyzval dopisem Vládu ČR, aby Hanu Továrkovou z funkce odvolala.
Kverulant.org se konfliktem zájmů členů rady ČTÚ nezabývá již po třetí poprvé. Nejprve v jeho kauze Jak je důležité nemít Filipa šlo o to, že se Ondřej Filip stal v červenci 2013 členem rady ČTÚ, ale zároveň nepřestal být výkonným ředitelem konsorcia soukromých firem. Ondřej Filip byl tak v učebnicovém konfliktu zájmů, a proto byl cílem Kverulanta jeho odchod z rady ČTÚ. Toho se Kverulantovi v září 2014 podařilo dosáhnout. Podruhé se v červnu 2015 členem rady ČTÚ stal Jiří Peterka. Přesto byl i on dále členem konsorcia soukromých firem. Z této pozice odstoupil, teprve když Kverulant veřejně upozornil na jeho konflikt zájmů. Na tomto místě je třeba konstatovat, že v konflikty zájmů obou pánu dosti blednou v porovnání s chováním Hany Továrkové.
Kverulant.org zdvořile prosí o finanční podporu svého dalšího boje proti konfliktu zájmů vysokých státních úředníků. Věnujte nám každý měsíc 100 korun. I vaše tři koruny denně pomohou měnit věci k lepšímu. Podpořit Kverulanta můžete i jednorázovým darem. Podpořte Kverulanta, čeká ho ještě mnoho práce a mnoho výdajů
Vojtěch Razima
ředitel a zakladatel Kverulant.org
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
- Jiri.Pek
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
- klivan
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: lékař
- Dal poděkování: 176 poděkování
- Dostal poděkování: 292 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zřejmě další tunel, dravci zavětřili kořist 
Odůvodnění rezignace J.Nováka, předsedy ČTU.
"podmínky aukce nepovedou ke zlepšení konkurenčního prostředí, ohrozí rychlé zavádění 5G sítí a povedou k řadě soudních sporů."

Odůvodnění rezignace J.Nováka, předsedy ČTU.
"podmínky aukce nepovedou ke zlepšení konkurenčního prostředí, ohrozí rychlé zavádění 5G sítí a povedou k řadě soudních sporů."
„Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.”
Will Rogers
Will Rogers