ST 690

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Bezpecnost

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Vnitro a bezpečnost. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

ST 690

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Zdravím členy RT VB,

tým Vojty Pikala vypracoval stanovisko k ST 690 - vládnímu návrhu novely zákona o státním občanství.

Ve zkratce jsou tam dvě velká zla:
  • Zpřísňuje se nabytí občanství osvojeného dítěte rozhodnutím cizozemského soudu pouze na soud zemí EU. Osvojenec českého občana na základě rozhodnutí cizozemského soudu bude muset nově žádat o udělení státního občanství, kde se bude zkoumat “účelovost” jeho žádosti. Je to špatně, protože by správní orgán přezkoumával rozhodnutí soudu, což je v rozporu s dělbou moci.
  • Zakazuje se udělit občanství žadateli, která v posledních 3 letech spáchal opakovaně přestupek. To je jednak dosti drakonický bizár, a druhak zákon v předešlých odstavcích nadále umožňuje udělit státní občanství žadateli, který byl uznán vinným z nedbalostního trestného činu, za který byl podmíněně odsouzen. Takže dva přestupky a občanství nedostaneš, ale nedbalostní trestný čin s podmínkou v pohodě.
Jinak je tam spousta dalších malých zel, které celkově sešněrovávájí možnost získat občanství.

Prosím členy RTVB o případné dotazy a tým Vojty Pikala o odpovědi. Tisk bude na jednání pléna pravděpodobně v plenárním týdnu od 27. do 31. ledna 2020, pak se přesune (pravděpodobně) do Výboru pro bezpečnost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Galuszka za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3074
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4851 poděkování
Dostal poděkování: 6421 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ST 690

Příspěvek od Jan.Hora »

Ad zásadní změna 2 (přestupky) mi dává smysl stejná formulace jako používá zákon o zbraních pro splehlivost: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-119#p23 To umožňuje ignorovat bagatelní přestupky a zároveň zohlednit skutečně nebezpečné jednání a zároveň to sjednocuje přístup k zohledňování přestupků u životních situací s přesahem do vnitřní bezpečnosti, ochrany obyvatel, prevence kriminality atd.

Ad zásadní změna 7 (prohlášení učiněné osobně): Tohle je opět přenášení povinností úřadu na občana z lenosti. Kdokoliv získá občanství dostane i občanský průkaz - a ten vyzvedává osobně, takže lze snadno ověřit, že osoba existuje a prohlášení neučinil nikdo za ní. Nevidím tudíž důvod proč by to prohlášení nemohlo mít podobu dopisu s ověřeným podpisem, datové zprávy skrz datovku nebo jinou digitální formu opatřenou platným digitálním podpisem.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
Daniel.Galuszka

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Odpovědět

Zpět na „Vnitro a Bezpečnost“