Napsali o nás

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Milus.Kotisova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 566
Registrován: 22 kvě 2014, 15:52
Profese: překladatelka, lektorka, publicistka
Dal poděkování: 733 poděkování
Dostal poděkování: 838 poděkování

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Milus.Kotisova »

Rozhovor s Mikulášem Peksou pro Respekt:
Otázka: Zaujalo mě, že hodně času věnujete správě strany. Jak se spolu lépe bavit, jak neztrácet čas a energii, jak uhladit vnitrostranické procesy, jak věci dělat lépe. O čem to svědčí? Že pořád zápasíte se svým úspěchem?

Odpověď: To není novinka, naše diskuze se vždycky točily okolo provozu. Jsme strana nového typu; tak, jak fungujeme my, to ostatní parlamentní strany nedělají. Pořád před námi vyvstávají nové otázky, které jsme do té doby nemuseli zodpovídat. Doteď jsme zvyklí, že o všem hlasují všichni členové. Nemělo by se to změnit? Nemají o něčem hlasovat jen lidé v rámci města a o něčem například členové v rámci celé Evropy? A tak dále.
https://www.respekt.cz/politika/peksa-p ... UrQsatjR0Q
"Jednej, jako by svobodný a plný rozvoj kteréhokoli člověka závisel na tvém jednání." (Agnes Hellerová)

* * *
milus.kotisova@volny.cz, 773 219 196
zakladatelka, ex-1. kurátorka Pirátské putovní univerzity
nových 5 kurátorů viz web PPU
* * *
O PPU: https://otazky.github.io/ (dočasné umístění webu)
Akce PPU: viewtopic.php?f=75&t=48598
FB skupina: https://www.facebook.com/groups/Piratsk ... Univerzita
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

15 Jan 2020 MF DNES
Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vyhlídky korzárů v kravatách

Čeští Piráti před deseti lety věrně zkopírovali projekt švédské Piratpartiet. Dnes se spíše snaží zkopírovat Babišův projekt hnutí ANO, zejména jeho rozkročení k opačnému pólu spektra.
Na cestě doprava mohou Piráti poztrácet své levicové voliče, jako Babiš poztrácel ty pravicové.

Když vyslanci Pirátů v listopadu roku 2017 během povolebních jednání vůbec poprvé mířili do Lán na schůzku s prezidentem, málem se museli učit vázat uzel na kravatě. A hned za lánskou branou se symbolu sešněrovaného světa zase rychle zbavovali. Soudě dle víkendového celostátního fóra Pirátů je už dnes Ivan Bartoš v obleku a v kravatě jako doma. A nejen outfitem, ale dokonce snad i obsahem svého projevu by se asi bez větších problémů infiltroval o týden později na kongres ODS.

I volba místa sněmování, tedy honosného kongresového centra po dřívějších lodích a kulturácích, signalizovala, že Piráti zahajují novou éru, v níž zkusí vystoupit ze stínu svého vzniku. „Být po příštích volbách součástí exekutivy – v tom bude největší úkol nového vedení,“zavelel staronový předseda. Po minulých, pro Piráty prvních úspěšných volbách se na vládě podílet odmítli, což je asi uchránilo před katastrofou formátu Strany zelených nebo Věcí veřejných. Po dvou letech je už ale ve straně cítit zjevný tlak, že z opozice se toho moc udělat nedá.

V českých poměrech by se asi musel stát zázrak, aby Piráti příští volby vyhráli. Naplnit cíl, který předseda zopakoval snad ve všech rozhovorech, tedy znamená uvažovat o příštích koalicích. Což byl zatím trochu problém. Piráti byli na jedné straně ve zřetelné opozici vůči vládě (jakkoli ve srovnání s jinými ne tak fascinováni osobou Andreje Babiše), na druhé straně brzdili před přímým holportem s blokem stran pravého středu. Heslem „Pusťte nás na ně!“, tedy na zloděje a kmotry všech barev, se sice dobře oslovují voliči, ale špatně se s ním vládne. Za jediného spojence dnes Piráti označují hnutí STAN, s nímž to po pravdě řečeno moc nevytrhnou.

Pusťte nás mezi ně!

Na druhé straně se Piráti v praktické politice ukazují jako dostatečně tvární. Jako jediná strana dnes sedí ve vedení radnic všech tří největších měst: v Praze se byli schopni domluvit s TOP 09, v Brně s ODS, v Ostravě s hnutím ANO.

A pomáhá jim i cílená ideová nevyhraněnost. Svým původem je pirátské hnutí přirozeně protestní a výrazně levicové. Takoví byli i čeští Piráti, vzpomeňme na jejich koketování s Varufakisovou krajně levicovou internacionálou, relativizování NATO, ostatně ještě po loňských volbách nezakormidlovali čeští Piráti v Evropském parlamentu do nějaké středové či liberální frakce, nýbrž do zeleně-levicové formace Zelení/Evropská svobodná aliance.

Až v poslední době je evidentní snaha o posun do středu, snad až na hranici pravého středu. Sami sebe označují za středové liberály a pravicověji orientované voliče se snaží oslovit třeba návrhy na razantní snížení daní, jakkoliv jsou jejich návrhy až roztomile naivní: kdyby sekeru po poklesu daní z práce mělo nahradit zdanění konopí, musela by se zkouřit celá země, navíc marjánkou, jejíž cena by atakovala cenu zlata.

Nejradši ale Piráti nějaký svůj ideový profil vůbec neřeší. Místo toho hovoří o expertním přístupu či velkém důrazu na ratio, což jako by z úst vypadlo Andreji Babišovi. Rozdílný je jen směr expanze v rámci politického spektra. ANO se z původně pravostředového subjektu rozkročilo až úplně doleva, Piráti se pokoušejí o přesný opak. Motivace je však stejná: zbytečně si nezužovat záběr a vyzobávat si v tu chvíli lepší či efektnější recepty pravicové i levicové.

Babišovi to kdysi pomohlo stát se dominantní silou české politiky, Piráti by z toho rádi udělali beranidlo, jímž by prorazili skleněný strop. Jakkoli totiž pro ně minulé volby znamenaly úspěch (necelých 11 procent), jen o několik bodů výš se jejich růst zastavil a už dva roky se s tím nedaří pohnout. A právě s hnutím ANO by se Piráti coby druhá nejvýraznější formace u nás rádi poprali o politický střed.

Kdysi šikovně přetáhli mladé městské voliče zkrachovalé Straně zelených stejně jako TOP 09 poté, co se Karel Schwarzenberg stáhl do ústraní. Chtějí-li se dopracovat k nějakému dalšímu kvalitativnímu skoku, je asi posun zleva do středu a od protestní síly k mainstreamu nezbytný. Ostatně už to, že jsou dnes čeští bukanýři nejúspěšnější skupinou v rámci celého evropského pirátského hnutí, když jejich švédský i sousední německý vzor zmírají na úbytě, je dáno tím, že jsou už nyní v evropské pirátské rodině nejméně pirátští. Tedy že nejlépe setřásli pověst punkové strany, která nám zajistí stahování filmů a muziky zdarma – a o nic jiného se nezajímá.

Má to samozřejmě svá rizika. Předně Piráti mohou na cestě do středu a doprava poztrácet své kmenové protestní a levicové voliče, stejně jako Babiš poztrácel ty pravicové. A z opačného pohledu – posun k mainstreamu a serióznosti jim středový volič nemusí vůbec uvěřit. Táhnou si totiž s sebou spoustu pirátské veteše, která se v politických salonech moc nenosí.

Nejde zdaleka jen o bizarní vnitrostranické mechanismy založené na referendech o čemkoliv včetně těsně předsjezdového hlasování o rozpuštění vlastní strany. Spíše jde o myšlenkové vzorce, které se nezmění vyhlášením nové partajní strategie. A které Piráti ještě posílili tím, když partajním stratégem jmenovali ideologického křižáka, senátora Lukáše Wagenknechta, jenž hned vzápětí vyhlásil válku velkým korporacím.

Snem Pirátů zjevně je, aby oni už v příštích parlamentních volbách dominovali liberálnímu středu, levici by obsadilo ANO a pravici konzervativci z ODS, KDU-ČSL či Trikolóry. Ale tak jednoduché to asi nebude.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

15 Jan 2020 Lidové noviny Martin Zvěřina

Fet do každé rodiny

Pirátské nápady neladí s premiérskými ambicemi

Pane doktore, je mi nějak divně, mohl byste mi předepsat LSD? Ano, kolik toho chcete, odpoví zamyšlený lékař na tenhle dotaz z pirátské budoucnosti. Toto není blouznění, ale svět podle poslance Pirátské strany Tomáše Vymazala, který ve sněmovně usiluje o to, aby drogy byly na lékařský předpis a mohli je legálně předepisovat specialisté. Je to zcela v intencích stranické základny, tedy zhruba oné tisícovky lidí, kteří vidí ideální svět jako místo, kde se všichni svobodně „sjíždějí“, kdy se jim zlíbí, a autorská práva neexistují, protože kradení obsahu je lidské právo.

Ano, toto je karikatura a přehánění, existují i rozumní piráti, nicméně poslanec Vymazal skutečně chce zpřístupnění širokého spektra návykových látek veřejnosti. Ovšem zároveň předseda Pirátů Ivan Bartoš už shání ministry do své vlády. Jak se rýmují ambice vedení strany s touhou členské základny? Špatně. Pirátské vedení se nepochybně od pana poslance distancuje a zprávy o jeho iniciativě označí jako přehnané. Jednou, dvakrát takový úlet určitě projde, nicméně strana, která chce zvítězit ve volbách, by neměla veřejně šířit takto extrémní názory.

Na tomto případě se pěkně odhalují některé strukturální problémy Pirátské strany. Za prvé rozpor mezi přijatelnou mainstreamovou politikou, která jediná má šanci přinést straně ve volbách vítězství, a úzkou členskou základnou „pravých pirátů“, kteří mnohdy právě mainstreamem, jeho názory a hodnotami pohrdají. Vezmeme-li v úvahu i transparentnost strany, je zjevné, že přestřelky mezi stranickým vedením a základnou nás nevyhnutelně čekají. Za druhé střet mezi politickou otevřeností a diskusní svobodou (například předsjezdové hlasování o rozpuštění strany) členské základny a mechanismy rozhodování v nejvyšších patrech strany – tady nikdo s nikým nediskutuje, jen se udílejí rozkazy, případně se šikanují podřízení, zeptejte se Jakuba Michálka.

S Piráty se nudit určitě nebudeme, jen není jisté, jestli nám u toho nebude spíš do pláče.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Marek.Rebicek
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 665
Registrován: 11 úno 2018, 12:21
Profese: dřevařství
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 1266 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Marek.Rebicek »

Hřibovo jednání s Čínou je únikem z pasti devótnosti

https://archiv.ihned.cz/c7-66705940-rer ... 0b056e62ef
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Částka za zneužívání eurofondů bude vysoká, řekl v on-line chatu europoslanec Peksa
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/pr ... f6b220ee8/

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

16 Jan 2020 Lidové noviny

RADKA KVAČKOVÁ redaktorka LN

Tak nám odvolali starostu

Strany dokazují, že to, co odsuzují ve velké politice, klidně použijí v politice komunální

Petr Hejma už několik let starostoval. A právě za tohoto jeho starostování se ten kvaziveteránský byznys dusící ulice Prahy 1 rozjel.

Někdy se člověku přihodí taková zvláštní věc, že od nikoho nic moc nečeká a pak je příjemně překvapen. Musím říct, že jsem moc nečekala od Pavla Čižinského, který se u nás v centru Prahy stal před rokem a něco starostou. K těmhle klukům, co pořád proti něčemu nebo někomu protestují, bývám totiž skeptická. Jenže Pavel Čižinský a spol. překvapili.

Prakticky hned po jejich nástupu ztratili například viditelně na suverenitě provozovatelé rozměrných rádobyveteránů, kteří předtím kralovali historickému centru s výrazem (a možná i filozofií) ne nepodobným výrazu někdejších vexláků. Přišli dokonce i o své štafly, o nichž všichni předchozí městští hlavouni tvrdili, že by se jich taky hrozně rádi zbavili, ale ono to nejde… Taky oficiální časopis Prahy 1 už nepřináší devatenáct fotografií pana starosty (jako ten někdejší), ale informace, které mohou lidi zajímat.

Zkrátka najednou se zdálo, že spousta věcí by mohla jít a že my, kdo jsme své zastupitele volili, bychom se nemuseli v centru Prahy cítit jenom jako trpěný komparz velké komerční hry, podkreslované co nejvýkonnější zvukovou aparaturou.

Teď Pavla Čižinského a spol. zastupitelstvo odvolalo. Prý není dost dobrý manažer a lepší bude Petr Hejma, který už několik let starostoval. Ano, starostoval. A právě za tohoto jeho starostování se ten kvaziveteránský byznys, dusící ulice Prahy 1, rozjel.

Kdo s kým

Sledovat jednání mimořádného zastupitelstva svolaného za účelem odvolání Čižinského a spol. bylo zajímavé. Už pro to obecenstvo. Přišlo nebývalé množství místních obyvatel, vyjadřujících odvolávanému podporu, takže do sálu se zdaleka všichni nedostali. Na čestném místě tam zato postávala skupina mužů jako vystřižených z komiksu o barových vyhazovačích.

Za pozornost bezpochyby také stálo porovnání s celostátní politikou. Zatímco v té například ODS, STAN nebo TOP 09 burcují proti premiérovi, protože je podle nich jako bývalý podnikatel ve střetu zájmů, v Praze 1 právě tyto strany prosadily nového starostu, přestože je podnikatelem, dokonce aktivním.

O tom, že se na radnicích dějí hodně divné věci, asi nikdo moc nepochybuje. Málokdy se ale na veřejnost dostane tak křiklavá nahrávka, jakou dal pustit Čižinský, zřejmě proto, aby ukázal, co jeho protivníci zametali do kouta. Však taky Petr Hejma protestoval. Tedy předtím, než nahrávku pustili. Poté, co skončila, se všichni do jednoho zastupitele tvářili, že nic neslyšeli.

Shrňme: volby v Praze 1, která má jen necelých třicet tisíc obyvatel, ale hostí ročně na šest milionů turistů, vyhrálo v říjnu 2018 hnutí Praha 1 sobě (Čižinský) se ziskem šesti mandátů. Druhá skončila ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi zastupiteli.

Koalice My, co tady žijeme, sdružující STAN, KDU-ČSL a Iniciativu občanů (Hejma za STAN), obsadila rovněž čtyři křesla. Do zastupitelstva se dostala také TOP 09 se třemi zastupiteli, ANO se dvěma a Zelená pro jedničku s jedním.

Do úterka existovala koalice, v níž byli Praha 1 sobě, Piráti, My, co tady žijeme a Zelená pro jedničku. Klub nesoucí název My, co tady žijeme (tedy STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů) vypověděl v prosinci koaliční smlouvu z důvodů shora zmíněných nedostatků a názorových rozporů. Zřejmě ovšem čelil určitým názorovým rozporům i ve svém nitru, neboť ho opustil jeden zastupitel (Martin Kotas). Do klubu naopak vstoupili tři zastupitelé TOP 09, takže tato skupina má nyní šest zastupitelů, ODS má pět křesel a ANO dvě.

Nově je tedy starostou Petr Hejma (původně ODS, nyní STAN), prvním místostarostou byl zvolen Petr Burgr (KDU-ČSL) a místostarostkou Eva Špačková (ODS). Uvolněnými, tedy plat pobírajícími, radními se stali Richard Bureš (ODS), Jan Votoček (TOP 09) a Karel Grabein Procházka (ANO). Michal Caban (Iniciativa občanů) je radním neuvolněným. Podle koaliční smlouvy ještě jedno místo v radě náleží TOP 09, to prý bude obsazeno později.

Poučení

Nová garnitura tvrdí, že její zvolení neznamená přerušení dosavadních projektů, že tolerance vůči hazardu zůstane nulová, počítá se i s návratem tramvají na Václavské náměstí, mluví se o zmenšování počtu akcí hlukem obtěžujících obyvatele.

Určitou změnu představuje její postoj k Nemocnici Na Františku, kterou už nechce předat velkému magistrátu. Říká také, že bude pokračovat v privatizaci bytů, k níž se předchozí vedení stavělo s určitou rezervou, protože bylo přesvědčeno, že více privatizace obecních bytů bude posléze znamenat více bytů pro turisty. Jaksi v pozadí, avšak zdaleka nikoliv bez významu jsou developerské projekty, jako je třeba plánovaná zástavba okolo Masarykova nádraží.

Poučení pro mladé muže, jako je Pavel Čižinský či Piráti: vládnout není zdaleka tak snadné jako moralizovat a protestovat například na Letné. Je potřeba naučit se taky vyjednávat.

A poučení pro voliče? Že by si měli dávat větší pozor právě na ty, kdo dokážou vyjednávat až příliš dobře.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

17 Jan 2020 Dnes Prague Edition

Radní za Piráty v Praze 12 končí kvůli rodině

Na jednání zastupitelstva Prahy 12 v úterý požádal Lukáš Findeis (Piráti s podporou Zelených) z rodinných důvodů o uvolnění z funkce radního. Vystřídá ho stranický kolega Jiří Brůžek. „V sociální oblasti se zaměřím na rodiny v ubytovnách a podpořím stacionáře pro seniory. Také zveřejníme mapu veřejných sportovišť na území Prahy 12 a budu pokračovat v projektu multifunkční sportovní haly pod policejní akademií. Zaměřím se i na rozšíření bytového fondu městské části,“představil plány Brůžek. (et)

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Kvůli spolupráci s Piráty skončil kriminalista Šmíd u policie
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/30 ... -u-policie

Policejní centrála propustila kriminalistu Jana Šmída ze služby. Muž v minulosti spolupracoval s Českou pirátskou stranou a jako nestraník za ni kandidoval i do děčínského zastupitelstva. Policisté se ale pro politická uskupení nesmějí angažovat.
...
Nyní mluvčí centrály Jaroslav Ibehej informoval o tom, že za činnost ve prospěch politické strany Šmíd v bezpečnostním sboru skončil. Ředitel NCOZ Jiří Mazánek vydal rozhodnutí o propuštění ve čtvrtek. „Více informací k této věci poskytovat nebudeme,“ dodal mluvčí.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

A toto víte? Ivan Bartoš PL informoval o Babišovi. I o Milionu chvilek
08.01.2020 10:01
ROZHOVOR
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... lek-609295

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Našli jsme místo, kde se zrodili Piráti. Hospodu bez internetu
Lucie Stuchlíková
11. 1. 7:00
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nasl ... netu-85732

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“