"Sociální spory" mají být vytěsněny z NSS

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Socialni

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Práce a sociální věci. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Cypra
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 106
Registrován: 10 pro 2018, 20:51
Profese: filosof
Dostal poděkování: 20 poděkování

"Sociální spory" mají být vytěsněny z NSS

Příspěvek od Cypra »

Nadále se nenápadně až potajmu tlačí Poslaneckou sněmovnou návrh novely Soudního řádu správního,jejíž předkladatelem je již bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa. Ano - předkladatelem novely není Babišova vláda,tudíž neprobíhalo připomínkové řízení. Vláda ostudný návrh libovolného odmítání kasačních stížností NSS neakceptovala. V Parlamentu a jeho Ústavně právním výboru se však sveřepě dojednává nesystémová novelka,do čehož zasahují advokáti,daňoví poradci a i skrytě soudci. Soudci,kteří nemají zákonodárnou moc, nejen si skrytě objednávají zákony i u příbuzných (poslanec Výborný),ale ještě “vyvařují kompromis”,přestože u nesmyslného (i daty nepodloženého) návrhu konsensus najít nelze. Takovým “kompromisem” prý má být odmítání “jen” samosoudcovských rozsudků,ač ty jsou nejčastěji postiženy svévolí a pitomostmi,i proto je NSS nějak přetížen. A jde o žaloby u krajských soudů i těch sociálně či statusově nejslabších. Vůbec se přitom neuvažuje o tom,že by kasační stížnosti nesměly podávat státní (správní) orgány. Nadále NSS má být zahlcen finančními žalobami a chrlit další a další kazuistiku,protože advokáti a daňoví poradci si nechávají nemálo platit za zastupování. A především bývalý dlouholetý předseda NSS JUDr.Baxa je velkou měrou zodpovědný zato,že Nejvyšší správní soud (NSS) je (asi) přetížen agendou. Předseda NSS odpovídajícím způsobem nepřipomínkoval Soudní řád správní,ale léta kritizuje politiky za špatné zákony (pořad Jak to vidí na Českém rozhlasu Dvojka) a s ostatními soudci si libuje ve výkladové judikatuře SŘS. Soudce Baxa i soudce Mazanec se rovněž nepodílí na sjednocování judikatury (zaujímání stanoviska). Stanoviska NSS nezaujímá 16 let,ač má (§ 19 SŘS) !!!!!! Vláda se nezákonnosti v konání NSS diví: Vláda upozorňuje, že pokud je záměrem návrhu zákona posílit roli Nejvyššího správního soudu v oblasti sjednocování judikatury správních soudů, měly by se předně respektovat instrumenty, jejichž existenci v kontextu sjednocovací role Nejvyššího správního soudu soudní řád správní zjevně předvídá. Vláda si však zároveň uvědomuje, že názor na sjednocování judikatury správních soudů prostřednictvím stanovisek Nejvyššího správního soudu není jednotný. Orgán výkonné moci se nezmůže k zásahu,protože soudci se považují za nezávislé nadlidi a jiní raději o soustavné nezákonnosti mlčí. NSS tak v důsledku obludné nesoudnosti málo ovlivňuje rozhodování krajských soudů,čímž jsou „utržené z řetězu“: rozhodují různě a nepřesvědčivě každý týden v každém roce. Praxe má být utužena oním “kompromisem” na úkor sociálně i zdravotně slabších. Úřad práce a třeba ČSSZ dostávají signál,že nemusí rozhodovat rychle a přesvědčivě,protože rozsudek KS bude konečný,ať je jaký je. Parlament bez výrazného zájmu médií chystá normalizaci správního soudnictví... ne (Babišova či Zemanova) ministryně Benešová.

Pirátská strana nezaujala stanovisko k připravované novele SŘS,přestože soudnictví je jejím stěžením tématem vedle internetu a kopírování. Pirátský rezortní tým Spravedlnosti to neřeší.což je tristní. Pokud Piráti nevyzvou k zamítnutí návrhu novely (Sněmovní tisk 237),pak si voliče neudrží.
Odpovědět

Zpět na „Práce a sociální věci“