Žádost Davida Satke o nominaci do RV za KS Praha

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Zamčeno

Podporujete krajskou nominaci Davida Satke do RV?

Ano
40
70%
Ne
5
9%
Zdržuji se
12
21%
 
Celkem hlasujících: 57 - Celkem hlasů: 57

David.Satke
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 171
Registrován: 07 bře 2017, 18:38
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 349 poděkování

Žádost Davida Satke o nominaci do RV za KS Praha

Příspěvek od David.Satke »

Vážené Pirátky a Piráti,

rád bych tímto požádal o nominaci do volby zástupce KS Praha do RV

1) odkaz na aktuální profil
https://wiki.pirati.cz/lide/david_satke

2) nominační řeč:

Ahoj Pirátky a Piráti,

Krátké bio:
Je mi 36 let a pocházím z Hodonína na jižní Moravě, ale za 4 roky už ze mě bude většinou prožitého času na téhle planetě pražák :) Mám za sebou studium Právnické fakulty na UK v Praze a jednoroční studium LLM kurzů na Utrecht University v rámci programu Erasmus. Při studiích jsem tři léta (roční období) žil a pracoval v Irsku. Jinak se mé cestování po světě omezuje jen na dovolené.
Pracuji jako advokát ve vlastní advokátní kanceláři. Během studia a povinné koncipientské praxe jsem si ale vyzkoušel i velké mezinárodní advokátní kanceláře.
U Pirátů jsem od podzimu 2016, nejdříve jako registrovaný příznivec a poté jako plnohodnotný člen na Praze 10. Historicky jsem byl garantem programu Justice pro volby do PS v roce 2017. V současnosti jsem neuvolněným zastupitelem na Praze 10 (blíže níže v dotazníku) a členem resortního týmu Spravedlnost.

Proč kandiduji do RV:
Mám dlouholetou zkušenost s fungováním nejrůznějších předpisů a nařízení a vyjednáváním - ať už konfliktních u soudů nebo konsenzuálních u mimosoudních řešení. Od roku 2016 jsem taky už nabral nějaké zkušenosti s fungováním Pirátů a od roku 2018 taky z reálné politiky na úrovni městské části (co do velikosti se myslím jedná o jedno z top 10 největších měst v ČR). Rád bych své dosavadní zkušenosti z advokacie a politiky uplatnil i vnitrostranicky, a proto kandiduji do RV.

Ohledně úkolů RV souzním s Jakubem a dovolím si tedy převzít jeho text:
Jakub.Michalek píše: ↑18 lis 2019, 22:22

Republikový výbor je širší a zejména strategické vedení strany. Drtivá část práce republikového výboru spočívá v tom, že rozhoduje o věcech, které mu předloží republikové předsednictvo či odbory, případně je drobně upraví (např. programové body, předpisy, rozpočet apod.), někdy taky rozhoduje o návrzích skupiny členů. V roli širšího a strategického vedení, kterému se v pravidelných úsecích zodpovídá RP, je republikový výbor nenahraditelný a nelze ho nahradit ani nástroji přímé demokracie.

To nejdůležitější, co má republikový výbor dělat a co se teď děje pouze z části, je pravidelně na zasedáních volat předsednictvo k odpovědnosti, zda pracuje na skutečných prioritách a posouvá se v nich.
Jako vlastní agendu vidím vyvolání diskuze o případné úpravě našeho volebního procesu u volby kandidátů, který bohužel ve stávající podobě vyvolává zejména na celostátní úrovni příliš mnoho dovoleb v důsledku "nepřijatelnosti" kandidátů. Ve větších celcích totiž volba lidí podle mého názoru naráží na problém neznalosti kandidátů voliči. Při volbě o usneseních nebo jednotlivých návrzích není zase tak obtížné si splnit demokratické minimum a volit informovaně. Avšak při počtu desítek kandidátů je toto už problémem - ne každý má kapacitu pročítat vlákna u desítek kandidujících. Výsledkem tak podle mého je stav, že spousta lidí volí podle všeobecné známosti kandidáta nebo podle toho, zda kandidáta osobně znají. Při systému volby přijatelnosti v prvním kole tím, že volím jen několik kandidátů (které znám), tak ALE zároveň vyjadřuji nepřijatelnost ostatních kandidátů. Výsledkem tak je stav, který se už reálně děje (např. několikáté dovolování kandidátky do EP a naposledy nezvolení členů RV): každý dostane hlasy od lidí, kteří jej znají nebo jim je někdo doporučí, ale to nestačí, protože při počtu až 1.000 hlasujících je hranice pro přijatelnost již příliš vysoká.

S tím, jak členská základna poroste, se IMHO volba bude stávat těžší a těžší. V diskuzi, kterou bych v případě mého zvolení do RV rád inicioval, by bylo projednání možností upravit systém volby. Nikoli nějak zásadně (dvě kola - přijatelnost a samotné pořadí bych ponechal), ale například kvóry. Podle mého by bylo možné uvažovat o snížení kvóra pro přijatelnost - např. ponechat 50% pro MS, ale pro vyšší úrovně (více voličů) snížit kvórum na 40% pro KS a 30% pro CF. Toto je samozřejmě k diskuzi, ale myslím, že spolu s růstem strany je diskuze o této otázce důležitá.

Rád zodpovím případné další dotazy.

Děkuji za přečtení a za případně obdržený hlas.

David

3) výsledek political compass a krátký dotazník

Výsledek testu z https://www.politicalcompass.org/analys ... 0&soc=-3.9

Můj komentář k výsledku testu: Sociální libertarián určitě jsem - test tedy souhlasí. Ale ekonomicky jsem pravicový - věřím ve štíhlý a efektivní stát s účinnou (ale omezenou) regulací a sociální sítí pro osoby, které se o sebe nemohou postarat samy. Výsledek testu, kdy jsem vyšel jako levicový, je podle mě dán tím, že ekonomická stanoviska jsou tam dána příliš kategoricky, a proto jsem někdy s příslušným tvrzením (i když s ním v zásadě souhlasím) musel zaškrtnout nesouhlas.

Dotazník na funkce:
posty politické:
= zastupitel MČ Praha 10
posty v komisích a výborech veřejné správy:
= MČ Praha 10 - předseda Komise majetkové a nebytových prostor, předseda Návrhového výboru, člen Kontrolního výboru

posty odborné v Pirátech:
= garant programového bodu Justice pro volby do sněmovny v roce 2017
= člen resortního týmu Spravedlnost
post v Pirátech na celostátní úrovni:
= žádný
post v Pirátech na úrovni kraje:
= žádný
post v Pirátech na úrovni MS:
= člen MS Piráti Praha 10

V průběhu mandátu RV hodláš kandidovat?
= nevylučuji, že se budu ucházet o nominaci/kandidaturu ve sněmovních volbách 2021
Pokud jde o vnitrostranické funkce:
= v případě zvolení do RV o jiných vnitrostranických funkcích neuvažuji
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Satke za příspěvek:
Nadezda.Jureckova
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“