Expertní tým - Decentralizace distribučních sítí v (nejen) potravinářství

Místo pro pracovní vlákna projektů, které nezastřešuje žádný stranický orgán. Pokud pro práci na projektu potřebujete založit několik vláken, založte je zde a do vnitrostranické diskuze přidejte jedno informační vlákno s odkazy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Toto je sekce pro pracovní vlákna. Obecná diskuze bez konkrétního praktického cíle sem nepatří. Pro pracovní vlákna platí jediná podmínka: Cíl projektu musí být v souladu s Pirátskými ideály. Dodržujte prosím pravidla fóra.

Zásady moderace
  • Nepracovní vlákna budou přesunuta do Vnitrostranické diskuze.
  • Diskuze v pracovních vláknech, která nesouvisí s příslušným úkolem, bude na požádání oddělena do samostatného vlákna ve Vnitrostranické diskuzi.
  • Pokud je z procedurálních důvodů třeba vlákno zamknout, bude na požádání zamčeno. Procedurální podmínky pro zamčení vlákna určuje zakladatel vlákna v úvodním příspěvku.
  • Žádná jiná moderace nebude prováděna.
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Expertní tým - Decentralizace distribučních sítí v (nejen) potravinářství

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Pro inspiraci video na TED:
Průměrný farmář v Americe vydělá méně než 15 centů z každého dolaru na produkt, který si koupíte v obchodě. Krmí naše komunity, ale zemědělci si často nemohou dovolit jídlo, které pěstují. V této diskusi, v níž lze jednat, ukazuje sociální podnikatel Mohammad Modarres, jak uplatnit kupní sílu, aby zachránil místní zemědělství před kolapsem a transformoval potravinářský průmysl zdola nahoru.
https://www.ted.com/talks/mohammad_moda ... ght_button

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Expertní tým - Decentralizace distribučních sítí v (nejen) potravinářství

Příspěvek od Ales.Jakl »

Podstatou problému je, že dnes je místem, kde dochází k distribuci potravin téměř výhradně samoobslužná velkoprodejna typu hypermarket nebo supermarket velkého nebo menšího obchodního řetězce. Lokální producenti se buď podřídí podmínkám řetězců nebo mají možnost prodávat ze dvora, na farmářském trhu ve farmářském obchodě nebo přes e-shopy. Ty alternativní kanály sice pomalu rostou, ale vzhledem k celkovému objemu jsou marginální...

Ideální by bylo, kdyby v každém městě existoval trh, kde by bylo možné denně nebo alespoň 1-2 krát týdně nakupovat čerstvé potraviny od místních producentů. Stát to může jenom usnadnit tím, že změkčí hygienické normy a evidenci tržeb pro drobné prodejce. Množství kontrol by mělo korelovat s objemem prodávaného zboží a ne stylem 1 prodejce= 1 kontrola.

Proto mi připadá zajímavé propojení školy a distribuce potravin jako další alternativa. Do školy chodí každý den velké množství lidí ( až 1 900 000) a vaří se tam ve velkém ve školních jídelnách. Kde jinde by se měli děti naučit zdravě stravovat a používat čerstvé lokální suroviny než ve škole? Staré psi, naučené nakupovat ve slevách nejlevnější potraviny bez ohledu na kvalitu a původ už novým kouskům asi nenaučíme... Takže podporovat partnerství mezi školami a lokálními zemědělci, které by se mohlo týkat nejen zásobování školních jídelen, ale i výpomoci v sezonních pracích (praxe, dobrovolné brigády - místo tělocviku) a děti by si mohli nosit sezónní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy, bylinky atd.) i domů...

Počty žáků ve školství:
ZŠ 1 000 000
SŠ 400 000
VŠ 300 000
učitelé 160 000

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Odpovědět

Zpět na „Pracovní prostor pro členské iniciativy“