Lékopis

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Zdravotnictvi

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Zdravotnictví. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Milan.Zeleny
Místní předsednictvo
Příspěvky: 91
Registrován: 04 lis 2018, 21:51
Profese: Zdravotník
Bydliště: Kutná Hora
Dal poděkování: 375 poděkování
Dostal poděkování: 148 poděkování

Lékopis

Příspěvek od Milan.Zeleny »

Zdravím všechny, jeden z našich příznivců se zajímá o lékopis. Kopíruji sem proto jeho zprávu a doufám, že si někdo z vás najde čas na odpověď. Rád bych mu odpověděl sám, ale nejsem k tomu kompetentní.

Dobrý den,

prosím o reakci na níže popsané:
Český lékopis je „základní farmaceutické dílo normativního charakteru“ tato věta nezní nijak zásadně, v praxi je však určující pro celou cestu léčiva v ČR od výrobce po lékárnu, a to především především díky odkazům v 84/2008 a v 378/2007 Sbírky, které i když lékárnu přímo nezavazují k fyzickému vlastnictví lékopisu, požadují znalost aktuálního vydání pro nakládání s léčivými přípravky.
Takto důležitý zdroj informací nejen že není veřejně přístupný, jeho tištěná verze stojí podle grada.cz 7 499Kč a je dostupná do třiceti dnů od objednávky. Tato cena je při přihlédnutí k rozsahu publikace pochopitelná, pochopitelné (alespoň z mého pohledu) není, že tentýž text ve formátu PDF stojí stejnou částku. K této ceně je nutné připomenout, že každý rok vychází doplněk Českého lékopisu za 1 700 až 2 000Kč v závislosti na obchodníkovi.
V kontextu existence portálu zakonyprolidi.cz, kde jsou volně přístupné právní normy pro širokou veřejnost mi přijde smutné, že odborníci ve zdravotnictví a zejména studenti jsou nuceni si pololegálně kopírovat PDF soubory ze školních počítačů nebo využívat od roku 1997 neaktualizovanou stránku lekopis.cz, která je vlastněna fyzickou osobou, jež vlastní iniciativou nahrazuje nečinnost MZ, potažmo SÚKLu v digitalizaci zdrojů.
Z veřejně dostupných informací nedokážu posoudit jestli a jak velká část výtěžku z prodeje lékopisu v PDF jde zpět k vydavateli (státu) ale vzhledem k všeobecně zřetelné snaze Pirátů o digitalizaci státní správy a zjednodušení přístupu k informacím doufám, že by Piráti mohli významně napomoct k nápravě této situace.
Předem děkuji za odpověď
Milan Rydrych
student čtvrtého ročníku FaF UK a podporovatel Pirátů
Tito uživatelé poděkovali autorovi Milan.Zeleny za příspěvek:
Vit.Fux

Milan Zelený
Zastupitel Středočeského kraje a Kutné Hory
+420 723 929 899
milan.zeleny@pirati.cz

Odpovědět

Zpět na „Zdravotnictví“