Výsledek kontroly MV ČR

Moderátoři: PKS Zlínský kraj, KoKS Zlínský kraj, Komunální zastupitelé, Krajští zastupitelé, Zastupitele - HMP

Uživatelský avatar
Lubomir.Dolezal
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 301
Registrován: 31 říj 2017, 08:35
Profese: Projekt manažer, zastupitel, předseda KK
Bydliště: Stupava
Dal poděkování: 457 poděkování
Dostal poděkování: 294 poděkování

Výsledek kontroly MV ČR

Příspěvek od Lubomir.Dolezal »

Vzhledem k neschopnosti starosty respektovat zastupitelstvo a jeho hlasování jsem byl nucen podat stížnost a požádat o kontrolu.

Výsledkem je:

...Uzavřením výše uvedené smlouvy o dílo tedy starosta obce překročil své
pravomoci a obec tak postupovala v rozporu s § 84 odst. 4 zákona o obcích...

....Z dostupných podkladů vyplývá, že starosta obce uzavřel smlouvu
vedenou pod č. D10/2019 dne 17. června 2019. Ze zápisů ze zasedání
Zastupitelstva obce Stupava, z dalších podkladů poskytnutých obcí i z vyjádření obce
je zřejmé, že ZO na svém zasedání konaném dne 10. června 2019 danou
smlouvu neschválilo (čímž je též zřejmé, že si ve věci vyhradilo rozhodnout – viz
dále)...

...K výše uvedenému dodáváme, že je především povinností obce, která je dle
§ 2 odst. 1 zákona o obcích veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek a vystupuje
v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající,
aby vyhodnotila a kontrolovala, zda starosta obce plní usnesení zastupitelstva obce.
Dle § 119 odst. 3 zákona o obcích je tato činnost svěřena především kontrolnímu
výboru zastupitelstva obce.
...

...Co se týče případné trestněprávní roviny jednání orgánů obce, respektive starosty obce, je
nutné se případně obrátit na orgány činné v trestním řízení...

Celý text
Luba Doležal 739 593 58I
Uživatelský avatar
Lubomir.Dolezal
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 301
Registrován: 31 říj 2017, 08:35
Profese: Projekt manažer, zastupitel, předseda KK
Bydliště: Stupava
Dal poděkování: 457 poděkování
Dostal poděkování: 294 poděkování

Re: Výsledek kontroly MV ČR

Příspěvek od Lubomir.Dolezal »

Dnes konzultace nad zápisem ze zastupitelstva:

Starosta odmítl výsledek kontroly ministerstva vnitra do zápisu uvést.

Výsledek je bohužel takový, že se do zápisu výsledek nedostane, starosta na oplátku za podpis upustí od osočování mé osoby z udavačství v zápise.

Dále krátká debata nad JdŘ obce, který má povinnost zaslat schválený ministerstvu vnitra do konce tohoto týdne, a chystaných akcích obce.
Luba Doležal 739 593 58I
Uživatelský avatar
Vratislav.Krejcir
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 707
Registrován: 21 pro 2010, 20:44
Profese: Markeťák a ajťák
Bydliště: Kroměříž, Na Prasečím kopečku
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 950 poděkování

Re: Výsledek kontroly MV ČR

Příspěvek od Vratislav.Krejcir »

Co s tím, smlouva je neplatná dle výkladu. Trvá na starosta či obec na její platnosti? nebo jak se k tomu staví?
„Aby ses vyhnul kritice, nic nedělej, nic neříkej, ničím nebuď.“
Uživatelský avatar
Lubomir.Dolezal
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 301
Registrován: 31 říj 2017, 08:35
Profese: Projekt manažer, zastupitel, předseda KK
Bydliště: Stupava
Dal poděkování: 457 poděkování
Dostal poděkování: 294 poděkování

Re: Výsledek kontroly MV ČR

Příspěvek od Lubomir.Dolezal »

Vratislav.Krejcir píše: 19 lis 2019, 13:58 Co s tím, smlouva je neplatná dle výkladu. Trvá na starosta či obec na její platnosti? nebo jak se k tomu staví?
Obec si schválila smlouvu dodatečně na mimořádném zastupitelstvu o cca dva měsíce po podpisu smlouvy starostou, měsíc po realizaci, nějak totiž přesvědčili člena své koalice aby hlasoval pro. (Spíš na něj tlačili aby hlasoval PRO, jelikož je už vše hotové). :roll:
Já jsem nyní za "udavače" a pořád do mě šijou, že vyhrožuji a ať teda podám trestní oznámení. Přemýšlel jsem spíš nad kontrolou z MF. Co se týče získání zakázky za 500k bez výběrového řízení a bez zveřejnění v registru veřejných zakázek. Je to ale spíš na debatu i s MO a právním. Starosta si po mém podání k MV udělal právní rozbor a v něm se mi právník "vysmál".
Já jsem hlavně rád, že MV dotlačilo koaliční zastupitele a starostu ke schválení JdŘ obce, který do teď nebyl nebo teda byl(z roku 2002) ale nepoužitelný a nedodržoval se a hlavně si ho nové zastupitelstvo neschválilo.
Luba Doležal 739 593 58I
BenjaminPierce
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 251
Registrován: 16 říj 2016, 00:37
Dal poděkování: 214 poděkování
Dostal poděkování: 518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Výsledek kontroly MV ČR

Příspěvek od BenjaminPierce »

Ahoj Lubo, dej to k posouzení do KETů transparenost, majetek, a finance, ještě než to uděláš chtěl jsem se na to chtěl pro lepší informovanost podívat.

Popřípadě se obrať na Lukáše Blažeje z Ú n. L., který v tom má dosti hluboké zkušenosti.
https://wiki.pirati.cz/lide/lukas_blazej

Dále dle § 94 odst. 1 s odkazem na §16 odst. 2) písm. f) zák. 128/2000Sb., o obcích musí bod zastupitelstvo do 90 dnů projednat pokud je podepsána 0,5% občany obce.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-128

Bohužel jsem v registru smluv ani na Hlídači státu, dle velmi obecných parametrů, nenašel příslušnou smlouvu. Aby se dalo posoudit o co vlastně jde, + informace zda je tam nějaká dotace, podmínky atd.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-134#cast3
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-340#p6

Bohužel jsem na vašich stránkách nenašel jednací řád zastupitelstva obce, kdy vůbec nevadí, že tebou navržený bod zastupitelstvo neschválilo, protože na konci každého programu má být buď dle Ústavního soudu nebo NSS, i bod různé, kde může dát příspěvek každý občan, tedy i každý zastupitel. Pakliže ti toto neumožnili, je možno podat zásahovou žalobu s tím, že jak to za 2-5 let projde systémem správního soudnictví, a za další rok případně u Ústavního soudu, který to třeba vrátí zase k prvnímu stupni (otázka je zda se to než to doputuje k ÚS už nestane několikrát mezi NSS a KSS) tak budeš mít po skončení mandátu v ruce nějakou písemnost, se kterou můžeš zajít na ÚO PČR UH a tam ti to odloží, že se nic nestalo a pokud se náhodou něco stalo je to promlčeno. (perlička je že když náš starosta/senátor, dle dárce a obdarovaného, kteří se do té doby neviděli falšoval jejich podlpisy u darovacích smluv, převáděl finanční dary na účty svých rodičů a ještě se k tomu přiznal, údajně se nic nestalo)

Bohužel i se zveřejňováním plánu jednání zastupitelstva i se zápisema jste na tom naštíru. Po nezasedání zastupitelstev v r. 2013 asi byl MV ČR určen správce obce, pokračování v 2014, a zase mi to nějak nesedí v r. 2019 kdy máte mít ze zákona min 4 zastupitelstva, tak zapsané jsou jen 2. a to první a třetí obě zveřejněny až 18.11.2019, to druhé asi není zvěřejněno záměrně. Ostatně i z předešlých let to zveřejňujete hromadně s několikaměsíčním resp. několikatým zpožděním např. za r. 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 až 7.11.2019.

Můžes se obrátit na kancelář veřejného ochránce práv v Brně, rád ti vysvětlím snad jediný přínos tohoto postupu. U VOP je to loterie aby se tím vůbec zaobírali a nějak alespoň podobně vágně alibisticky jako MV ČR odpověděli. Šance by se ti zvyšovali, pokud by to bylo mediálně zajímaví, byl jsi byl v exekucích, insolvenci, byl zaměsnananec, bez dokončeného vzdělání, měl nějaké zdravotní postižení, byl v sociální tíži, patřil k nějakým menšinám náboženským, orientací, rasou atd.. Ale ať bude jejich stanovisko jakékoli je nezávazné. U ostatních občanů se předpokládá, že jsou natolik rozumní, že se na kancelář VOP jako nefunkční organizační složku státu neobrací a pokud to udělají opakovaně potvrdí se jejich teze, že se nejedná o rozumného občana. Pokud by byla zvolena paní JUDr. Selucká z Prf MUNI je tam šance na zásadní změnu.

Osobně jsem přesvědčen, že pokud je něco v obci podobně špatně, obec to nechce řešit, nechce po zastupiteli z vládnoucí koalice vymáhat škodu, PČR je nečinná, MVČR je nečinné, kraj je nečinný, tak dle Čl. 21 odst. 1) LZPS, je občan obce oprávněn konat stane oprávněnou osobou k podání některého z typů žaloby, opět bych odklázal na Lukáše. Jinak by to vždy končilo v autu.

Pokud by jste měli Pirátské centrum, v něm některý z právních sytému jako ASPI, Codexis, Beck-online tak by se dalo vyhledat jak české soudnictví v podobných případech postupuje. Stát 30 let po 17.11.1989 bohužel různé spisy, právní předpisy, i rozhodnutí soudů a další poskytuje úmyslně neefektivně, roztroušeně a nejednotně, protože občan co by se v tom vyznal, by se mohl ptát a mohlo by dojít k principu rovnosti zbraní. čím, by byla veřejná správy nucena se kvalitativně raketově změnit.

To vše znamená čas a státní správa i samospráva očekávají, že opět rozumný člověk, nebude ve svém volném čase za své prostředky bojovat proti vědomě chybnému výkonu dočasně propůjčených pravomocí, vykonávaných v pracovní době a za plat.

Zjevně musíte mít na Stupavě pěkně veselo a pokud chceš jít s náma do spolku kverulantů, magorů, potížistů a ťukačů a pod, tak zájmem o to co se ve tvé obci děje jsi vykročil správným směrem :lol:

Drž se a nevzdej to.
Radek

,,To nejde" je jen rychlá a jednoduchá výmluva, v devíti z deseti případů to zpravidla jde.

Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - Stupava“