KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: Předsedající, Krajsti predsedajici, PKS Ústecký kraj

Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Milé krajské fórum,

vzhledem ke skutečnosti, že nám byla na posledním zasedání nabídnuta forma možné volební spolupráce v rámci krajských voleb 2020, zahajuji tímto rozpravu k vyjádření případné podpory / nepodpory této vizi.

Tato rozprava potrvá týden, tj. do 13. 11. 2019 a následně bude o jednotlivých možnostech zahájeno hlasování KF.

Ponechám jeden den na rozmyšlenou a klíčové hlasování bude tedy probíhat od 15. 11., 21:00 do 18. 11. 2019, 21:00.

V této rozpravě můžete vznášet svoje návrhy - do hlasování budu registrovat pouze ty, které získají dostatečnou podporu, tedy 6 "poděkování" (resp. 5, budeme-li uvažovat, že autor svůj vlastní návrh rovněž podporuje ;) ).

První varianta znění hlasování:
KF ÚsK:
  • deklaruje své přání, aby strana podala pro krajské volby v roce 2020 v Ústeckém kraji samostatnou kandidátku a
    ukládá krajskému předsednictvu dále nevyjednávat žádnou volební spolupráci založenou na vytvoření společné kandidátní listiny pro krajské volby v roce 2020 v Ústeckém kraji
  • deklaruje svoji ochotu se zabývat návrhy volební spolupráce pro krajské volby v roce 2020 v Ústeckém kraji předloženými krajským předsednictvem, a to včetně těch, které jsou založeny na vytvoření společné kandidátní listiny

Díky předem za věcnou diskuzi!

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Petr.Rysler
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 267
Registrován: 02 srp 2018, 13:38
Profese: Restaurater
Bydliště: Terezín
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 425 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Petr.Rysler »

Milá KS.
Nejprve bych chtěl poděkovat Kateřině k rychlému zahájení rozpravy a tím dodržení slibu z jednání KS v neděli.
Je vidět, že má ve své blízkosti dobrý vzor v plnění svého slova. :D
Dovoluji si navrhnout další bod k k rozpravě , a to je
3 do krajských voleb kandidovat bez kandidátů s jinou politickou příslušností
Uživatelský avatar
Miroslav.Broz
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 350
Registrován: 01 čer 2010, 09:22
Profese: sociální pracovník
Bydliště: Ústí nad Labem
Dal poděkování: 118 poděkování
Dostal poděkování: 328 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Miroslav.Broz »

Ahoj všem,

můj názor je, že bychom měli kandidovat samostatně a rozhodně bychom neměli kandidovat v koalici jejíž vizi nám odprezentoval Martin Hausenblas na krajské schůzi 3.11., pokusím se vysvětlit proč.

1) Jsme druhou nejsilnější stranou v České republice. Máme podporu pirátských voličů. Měli bychom se chovat sebevědomě, získávat zkušenosti,mít odvahu a nebát se jít do zastupitelstva sami za sebe, poslat tam vlastní lidi.

Nemáme žádný důvod spojovat se do koalice s malýma stranama, který se pohybují na hraně zvolitelnosti, nebo hluboce pod ní. Když budeme kandidovat samostatně, můžeme se soustředit na prosazování našeho liberálního programu daleko lépe, než v nesourodé koalici se stranama, které samy sebe označují, jako konzervativní.

2) Společnou kandidátkou s Martinem Hausenblasem nemáme co získat, naopak jen riskujeme -

Podle počtů, které Martin prezentoval na naší schůzi bychom společnou kandidátkou snad získali 12-16 krajských zastupitelů. Piráti a Pirátky mají mít na kandidátce polovinu míst (8) v první 16. kandidátů (tedy na volitelných místech). Tato společná kandidátka však přináší různá matematická rizika - mají-li mít všechny jednotlivé subjekty koalice zástupce v první pětce míst na kandidátce (a mírněji to platí, budou-li mít všichni zástupce v první desítce) vypadá ten model tak, že Piráti v té první šestnáctce míst, budou mít hlavně zadní místa, tedy 16., 15.,14.,13. místo... S našimi ne tak známými kandidáty by kandidovali za jiné strany kandidáti a kandidátky často známější veřejnosti, hrozilo by proto, že dojde k překroužkování našich kaandidátů a tak ke snížení počtu našich zvolených zastupitelů....
Když budeme kandidovat samostatně, při našich preferencích, budeme mít 6-8 zvolených zastupitelů, bez tohoto rizika

Martin mluvil na schůzi o různých rizicích - o tom, že mezi kandidáty mohou být "cinknutí" lidé, tedy lidé ve vlivu nějakých korupčních a zájmových skupin, infiltrátoři atd.. O tom, jak budou pokusy rozeštvat tu připravovanou koalici a zasít mezi její subjekty rozpory a konflikty. Ano, tato rizika jsou jistě reálná a když budeme kandidovat samostatně, vyhneme se jim.

3) Lepší je být dobrou opozicí, než za každou cenu u vlády

Celá ta Martinova připravovaná koalice a jeho nabídka byla postavená, že je to naše šance na to vládnout v Kraji. Že když se nepřidáme, budeme "jen" v opozici. Celá tato koalice je zaměřena na vytvoření koalice s ANO po volbách. Mě se moc politika ANO nelíbí a chtěl bych, aby jí Piráti spíše stáli v cestě, než se podíleli na její realizaci. Úplně principielně bych asi nebyl proti koalici Ano a Pirátů na krajské úrovni - tedy koalici dvou silných, sebevědomých partnerů, kdy jeden má šanci ovlivňovat druhého a prosadit svůj program. Nelíbí se mi situace, kdy je koalice silného a sebevědomého ANO a potom nekonzistentní koalice pod vedením Martina Hausenblase, kde jsou Piráti jen jedním z mnoha členů.... Ano by potom na ústupky z naší strany mohlo tlačit skrze ovlivňování našich koaličních partnerů atd, atd.

Čistší a lepší pro nás i pro naše voliče mi přijde neusilovat o účast v krajské vládnoucí koalici za úplně každou cenu a klidně být aktivní a konstruktivní opozicí. Myslím, že k Pirátům jsme vstupovali ne kvůli placeným funkcím a korytům, ale kvůli ideálům.

4) Vetování vítězů pirátských primárek (!!!)

šokoval mě návrh, že členové koalice dostanou možnost vetovat jména na kandidátkách svých koaličních partnerů - při čemž nebyl ani popsán mechanismus, jak by to bylo (jakože třeba členové top09 v Ústeckém kraji hlasují, že vetují nějaké jméno na naší kandidátce?), působilo to, jako by to právo veta snad dostali v ostatních stranách, nějací vybraní lidé, lídři... Představa, že Martin Hausenblas, nebo nějaký funkcionář topky, nebo stanu vetuje našeho kandidáta, vítěze našich primárních voleb, no to je úlet.... Jsme demokratická strana s demokratickými principy (a to navenek i dovnitř strany) a tohle je dle mého srážka s jinou politickou kulturou a tímto směrem, bychom neměli směřovat. Nehledě na to, jde dle mého mínění o střet se stanovami naší strany a volebním řádem.

na závěr:

rozhodně bych se nebránil koalici povolební v případě, že se tam Martinova koalice dostane i bez hlasů našich pirátských voličů a voliček

Zelení - bylo mi líto, že tam jejich krajský předseda Petr Globočník nepřišel sám za sebe, za Zelené, ale s Martinem a už s předjednanýma věcma, že s ním Zelení jednali dřív, než s náma. Pro Zelené mám slabost a sympatie, necítím tam tu dravou touhu po moci a funkcích a intriky, jako u Martina a vůbec bych se nebránil, kdyby se třeba několik jejich lidí, objevilo na naší kandidátce... (samozřejmě, kdyby to schválilo naše členstvo a prošli primárkama).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Broz za příspěvky (celkem 8):
Jakub.Pribyl, Vaclav.Fortik, Petr.Rysler, Jana.Hladova, Miloslava.Karfilatova, Martin.Strnad, Kamil.Pikal, Dalibor.Zahora
"Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic, protože si myslí, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné" E. Burke
Uživatelský avatar
Miloslava.Karfilatova
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 339
Registrován: 13 črc 2018, 08:53
Profese: Personalistka
Bydliště: Kadaň
Dal poděkování: 1055 poděkování
Dostal poděkování: 605 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Miloslava.Karfilatova »

S ohledem na počet členů v kraji, kteří by mohli skutečně kandidovat (někteří jsou v zahraničí, jiní momentálně neaktivní) prosím o zařazení dalších možnosti:
Sestavení kandidátní listiny ze členů Pirátů, doplněnou nestraníky, popř. lidmi z lokálních hnutí, kteří projdou našimi primárkami.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Miloslava.Karfilatova za příspěvky (celkem 4):
Petr.Rysler, Kamil.Pikal, Adam.Komenda, Jana.Hladova

Míla Karfilátová
Místopředsedkyně PKS ULK * Místopředsedkyně MS Kadaň * členka KET Doprava a infrastruktura ULK

Petr.Rysler
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 267
Registrován: 02 srp 2018, 13:38
Profese: Restaurater
Bydliště: Terezín
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 425 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Petr.Rysler »

Miloslava.Karfilatova píše: 07 lis 2019, 20:42 S ohledem na počet členů v kraji, kteří by mohli skutečně kandidovat (někteří jsou v zahraničí, jiní momentálně neaktivní) prosím o zařazení dalších možnosti:
Sestavení kandidátní listiny ze členů Pirátů, doplněnou nestraníky, popř. lidmi z lokálních hnutí, kteří projdou našimi primárkami.
Pokud by se Tvůj návrh použil místo samostaně a do a. v uskupení s M.H. přidalo či s jinými politickými stranami, považuji svůj návrh výše za bezpředmětný.
Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Petr.Rysler píše: 07 lis 2019, 21:15
Miloslava.Karfilatova píše: 07 lis 2019, 20:42 S ohledem na počet členů v kraji, kteří by mohli skutečně kandidovat (někteří jsou v zahraničí, jiní momentálně neaktivní) prosím o zařazení dalších možnosti:
Sestavení kandidátní listiny ze členů Pirátů, doplněnou nestraníky, popř. lidmi z lokálních hnutí, kteří projdou našimi primárkami.
Pokud by se Tvůj návrh použil místo samostaně a do a. v uskupení s M.H. přidalo či s jinými politickými stranami, považuji svůj návrh výše za bezpředmětný.
S Mílou jsme shodně na jiném kanále konstatovaly, že tento návrh již upravuje volební řád, viz:
§ 6 Samostatná kandidátní listina

Česká pirátská strana upřednostňuje podání samostatné kandidátní listiny, která je sestavena v primárních volbách a předkládá se republikovému výboru.

§ 7 Kandidátní listina

(1) Kandidátní listinou se pro účely tohoto předpisu rozumí každý písemný úkon, kterým strana nominuje jednoho nebo více kandidátů do voleb veřejných funkcí.

(2) Pokud obsahuje kandidátní listina jediného kandidáta, je tento kandidát lídrem.7) Jinak kandidátní listina sestává

a) z lídra, kterým je kandidát na prvním místě kandidátní listiny,
b) z čelných kandidátů, kterými jsou kandidáti v další sedmině z nejvyššího přípustného počtu kandidátů zaokrouhlené nahoru,
c) z ostatních kandidátů.
(3) Nejpozději na začátku primárních voleb může příslušné fórum rozhodnout, že počet čelních kandidátů na listině je vyšší.

(4) Pokud je některý kandidát nebo náhradník vyškrtnut, pořadí se posouvá.

(5) Kandidátní listinu a související koaliční smlouvu podepisuje předseda strany, není-li stanoveno jinak,8) na návrh toho, kdo organizuje dané volby.

§ 8 Primární volby

(1) Primárních voleb se může účastnit každý, kdo splňuje podmínky kandidatury (§10). Splnění podmínek u všech kandidátů zkontroluje před primárními volbami organizátor voleb.

(2) Primární volby9) probíhají po skupinách tajným hlasováním

a) nejprve o lídrovi,
b) potom o čelních kandidátech,
c) potom o všech ostatních místech na kandidátní listině.
(3) Do předložení kandidátní listiny republikovému výboru

a) lze kandidátní listinu stejným způsobem doplňovat o další kandidáty, kteří se řadí za již zvolené kandidáty,
b) lze usnesením jednotlivého kandidáta nebo náhradníka odvolat anebo kandidátní listinu jako celek zrušit.
(4) Primární volby probíhají přiměřeně pravidlům pro volbu do orgánu strany voleného celostátním fórem.10) Kandidáti se v dané skupině vybírají společně, není-li dohodnuto, že se volí po jednotlivých místech (např. volitelná místa postupně zvlášť).

(5) Republikový výbor může schválit alternativní volební systémy pro primární volby, které seřadí kandidáty s většinovou podporou jinak.

(6) Pokud se nedaří sestavit celou kandidátní listinu a hrozí nedodržení lhůt stanovených předpisem či harmonogramem, je k sestavení zbývající části kandidátní listiny zmocněn také ten, kdo na dané úrovni organizuje primární volby anebo jemu nadřízený tým. Tým dokončující kandidátní listinu zodpovídá za všechny doplněné kandidáty.
čili není třeba o něm samostatně hlasovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Stojanova za příspěvky (celkem 5):
Miloslava.Karfilatova, Hana.Vodrazkova, Jana.Hladova, Frantisek.Navrkal, Kamil.Pikal

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Petr.Rysler
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 267
Registrován: 02 srp 2018, 13:38
Profese: Restaurater
Bydliště: Terezín
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 425 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Petr.Rysler »

Katerina.Stojanova píše: 07 lis 2019, 22:49
Petr.Rysler píše: 07 lis 2019, 21:15
Miloslava.Karfilatova píše: 07 lis 2019, 20:42 S ohledem na počet členů v kraji, kteří by mohli skutečně kandidovat (někteří jsou v zahraničí, jiní momentálně neaktivní) prosím o zařazení dalších možnosti:
Sestavení kandidátní listiny ze členů Pirátů, doplněnou nestraníky, popř. lidmi z lokálních hnutí, kteří projdou našimi primárkami.
Pokud by se Tvůj návrh použil místo samostaně a do a. v uskupení s M.H. přidalo či s jinými politickými stranami, považuji svůj návrh výše za bezpředmětný.
S Mílou jsme shodně na jiném kanále konstatovaly, že tento návrh již upravuje volební řád, viz:
§ 6 Samostatná kandidátní listina

Česká pirátská strana upřednostňuje podání samostatné kandidátní listiny, která je sestavena v primárních volbách a předkládá se republikovému výboru.

§ 7 Kandidátní listina

(1) Kandidátní listinou se pro účely tohoto předpisu rozumí každý písemný úkon, kterým strana nominuje jednoho nebo více kandidátů do voleb veřejných funkcí.

(2) Pokud obsahuje kandidátní listina jediného kandidáta, je tento kandidát lídrem.7) Jinak kandidátní listina sestává

a) z lídra, kterým je kandidát na prvním místě kandidátní listiny,
b) z čelných kandidátů, kterými jsou kandidáti v další sedmině z nejvyššího přípustného počtu kandidátů zaokrouhlené nahoru,
c) z ostatních kandidátů.
(3) Nejpozději na začátku primárních voleb může příslušné fórum rozhodnout, že počet čelních kandidátů na listině je vyšší.

(4) Pokud je některý kandidát nebo náhradník vyškrtnut, pořadí se posouvá.

(5) Kandidátní listinu a související koaliční smlouvu podepisuje předseda strany, není-li stanoveno jinak,8) na návrh toho, kdo organizuje dané volby.

§ 8 Primární volby

(1) Primárních voleb se může účastnit každý, kdo splňuje podmínky kandidatury (§10). Splnění podmínek u všech kandidátů zkontroluje před primárními volbami organizátor voleb.

(2) Primární volby9) probíhají po skupinách tajným hlasováním

a) nejprve o lídrovi,
b) potom o čelních kandidátech,
c) potom o všech ostatních místech na kandidátní listině.
(3) Do předložení kandidátní listiny republikovému výboru

a) lze kandidátní listinu stejným způsobem doplňovat o další kandidáty, kteří se řadí za již zvolené kandidáty,
b) lze usnesením jednotlivého kandidáta nebo náhradníka odvolat anebo kandidátní listinu jako celek zrušit.
(4) Primární volby probíhají přiměřeně pravidlům pro volbu do orgánu strany voleného celostátním fórem.10) Kandidáti se v dané skupině vybírají společně, není-li dohodnuto, že se volí po jednotlivých místech (např. volitelná místa postupně zvlášť).

(5) Republikový výbor může schválit alternativní volební systémy pro primární volby, které seřadí kandidáty s většinovou podporou jinak.

(6) Pokud se nedaří sestavit celou kandidátní listinu a hrozí nedodržení lhůt stanovených předpisem či harmonogramem, je k sestavení zbývající části kandidátní listiny zmocněn také ten, kdo na dané úrovni organizuje primární volby anebo jemu nadřízený tým. Tým dokončující kandidátní listinu zodpovídá za všechny doplněné kandidáty.
čili není třeba o něm samostatně hlasovat.
Pokud tedy se stane, že zvítězí možnost b, tedy samostatně a za dvy dny někdo přijde třeba s tím, že by s námi na kandidátní listinu šli jenom Zelení či jiná pol.str., čekala by nás další rozprava a zdržování ? Nebo toto rozhodnutí už bude konečné a začneme okamžitě pokračovat v dalším?
Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Petr.Rysler píše: 08 lis 2019, 07:19
Katerina.Stojanova píše: 07 lis 2019, 22:49
Petr.Rysler píše: 07 lis 2019, 21:15

Pokud by se Tvůj návrh použil místo samostaně a do a. v uskupení s M.H. přidalo či s jinými politickými stranami, považuji svůj návrh výše za bezpředmětný.
S Mílou jsme shodně na jiném kanále konstatovaly, že tento návrh již upravuje volební řád, viz:
§ 6 Samostatná kandidátní listina

Česká pirátská strana upřednostňuje podání samostatné kandidátní listiny, která je sestavena v primárních volbách a předkládá se republikovému výboru.

§ 7 Kandidátní listina

(1) Kandidátní listinou se pro účely tohoto předpisu rozumí každý písemný úkon, kterým strana nominuje jednoho nebo více kandidátů do voleb veřejných funkcí.

(2) Pokud obsahuje kandidátní listina jediného kandidáta, je tento kandidát lídrem.7) Jinak kandidátní listina sestává

a) z lídra, kterým je kandidát na prvním místě kandidátní listiny,
b) z čelných kandidátů, kterými jsou kandidáti v další sedmině z nejvyššího přípustného počtu kandidátů zaokrouhlené nahoru,
c) z ostatních kandidátů.
(3) Nejpozději na začátku primárních voleb může příslušné fórum rozhodnout, že počet čelních kandidátů na listině je vyšší.

(4) Pokud je některý kandidát nebo náhradník vyškrtnut, pořadí se posouvá.

(5) Kandidátní listinu a související koaliční smlouvu podepisuje předseda strany, není-li stanoveno jinak,8) na návrh toho, kdo organizuje dané volby.

§ 8 Primární volby

(1) Primárních voleb se může účastnit každý, kdo splňuje podmínky kandidatury (§10). Splnění podmínek u všech kandidátů zkontroluje před primárními volbami organizátor voleb.

(2) Primární volby9) probíhají po skupinách tajným hlasováním

a) nejprve o lídrovi,
b) potom o čelních kandidátech,
c) potom o všech ostatních místech na kandidátní listině.
(3) Do předložení kandidátní listiny republikovému výboru

a) lze kandidátní listinu stejným způsobem doplňovat o další kandidáty, kteří se řadí za již zvolené kandidáty,
b) lze usnesením jednotlivého kandidáta nebo náhradníka odvolat anebo kandidátní listinu jako celek zrušit.
(4) Primární volby probíhají přiměřeně pravidlům pro volbu do orgánu strany voleného celostátním fórem.10) Kandidáti se v dané skupině vybírají společně, není-li dohodnuto, že se volí po jednotlivých místech (např. volitelná místa postupně zvlášť).

(5) Republikový výbor může schválit alternativní volební systémy pro primární volby, které seřadí kandidáty s většinovou podporou jinak.

(6) Pokud se nedaří sestavit celou kandidátní listinu a hrozí nedodržení lhůt stanovených předpisem či harmonogramem, je k sestavení zbývající části kandidátní listiny zmocněn také ten, kdo na dané úrovni organizuje primární volby anebo jemu nadřízený tým. Tým dokončující kandidátní listinu zodpovídá za všechny doplněné kandidáty.
čili není třeba o něm samostatně hlasovat.
Pokud tedy se stane, že zvítězí možnost b, tedy samostatně a za dvy dny někdo přijde třeba s tím, že by s námi na kandidátní listinu šli jenom Zelení či jiná pol.str., čekala by nás další rozprava a zdržování ? Nebo toto rozhodnutí už bude konečné a začneme okamžitě pokračovat v dalším?
Pokud zvítězí možnost "samostatně ...", kterou jsem v původním návrhu upravila, aby byla zřetelná, vyloučili jsme tím jakýkoliv zájem o jakoukoliv koaliční spolupráci, nicméně dle volebního řádu ponecháváme kandidátní listinu otevřenou pro zájemce z jiných (ideové blízkých) politických subjektů, kteří se však budou muset účastnit našich klasických primárních voleb a hlasovat se tedy o nich bude v rámci jich - viz par. 8, VŘ.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Stojanova za příspěvky (celkem 4):
Jana.Hladova, Petr.Rysler, Miloslava.Karfilatova, Kamil.Pikal

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Jana.Hladova
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 240
Registrován: 10 led 2018, 20:39
Profese: Ekolog energetického zařízení
Dal poděkování: 705 poděkování
Dostal poděkování: 581 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Jana.Hladova »

Též děkuji Kateřině za toto vlákno a dodatečně též za vedení nedělní schůze v Supici. Po dlouhé době jsem měla pocit, že něco konstruktivně spoluvytváříme ;) .

V otázce předvolební koalice jsem podobného názoru jako Míra Brož. Chtěla bych se ale trochu vrátit k lehce emotivní debatě ohledně našeho realismu a sebevědomí a odmítání konstatování, že KV nemůžeme vyhrát. Osobně jsem nastavena na víru do posledního okamžiku. Nicméně, taky jsem si již vyzkoušela práci zastupitele a dokážu si představit, že v krajském zastupitelstvu nás čeká něco podobného, ale násobně vytuněné nejen množstvím informací, materiálů a zodpovědnosti za větší budget, ale hlavně způsobem, jakým to vedla současná parta, a tudíž v jakém stavu to zanechávají svým nástupcům.

Ono je rozdíl mezi diskusí na schůzi a reálnou situací, kdy budeme jak se říká "hozeni do vody" a poraď si. Velká výhoda vládnoucí koalice je neomezený přístup k informacím a při většině možnost prosazení své vůle. Taky bych ráda kdybychom ty volby vyhráli. Ale ruku na srdce, kdo z nás by byl ochotný a připravený, se do toho zodpovědně a naplno pustit a převzít na sebe tu obrovskou zodpovědnost? Mnohem taktičtější (a hlavně reálnější) mi připadá, se učit "jak se plave v tomhle rybníce" z pozic opozičních zastupitelů. 4 roky je dost času na to abychom se rozkoukali, pronikli do podstat největších problémů tohoto kraje (ty totiž mnohdy získají úplně jiný rozměr s interními informacemi), konstruktivně je pomohli řešit (pokud bude ze strany vládnoucí koalice zájem) a tím si vybudovali ještě silnější pozici do dalších KV, kde už budeme moci své výsledky (ač opoziční) prezentovat a zhodnotit v předvolební kampani. Nyní za sebou máme (jen) značku a úspěchy našich poslanců.

Ano buďme sebevědomou stranou, ale zachovejme si soudnost a racionální přístup. Buďme připraveni, že je to trnitá cesta, která mnohdy vede přes popření vlastního ega a přistoupení ke kompromisům, které se nám ne vždy budou líbit, a k jednání s jedinci, kteří nám půjdou někdy proti srsti. Zásadovost je skvělá vlastnost, ale nesmí se z ní stát neústupnost a nepřekonatelná překážka. Nechci si tu hrát na chytrolína, protože i já spoustu věcí stále objevuji a učím se, ale za ten rok (sic v městském zastupitelstvu) už tak trochu můžu bilancovat co se povedlo a co ne, a proč. Musím zároveň konstatovat, že je to velká životní lekce.

I přes všechno co se v posledních dnech, týdnech v rámci naší strany stalo, jsem stále přesvědčená, že jsme tým, a že směřujeme ke stejnému cíli i když na tom kudy půjdeme se musíme mnohdy složitě dohodnout. Je mezi námi spoustu šikovných a rozumných individualit, a proto je potřeba větší dávka vzájemného respektu. Pokud na tomto budeme každý (a já už se fakt snažím :) ) ve jménu společného úspěchu pracovat, jsem přesvědčena, že není možné neuspět.

Takže určitě sami, pokud bude nouze tak s podporou jednotlivců z jiných ideově blízkých uskupení.
Přeji vám hezký víkend :mrgreen:

Předseda MS Kadaň, člen několika expertních týmů (Energetika, ŽP)
"Nejmocnější je ten člověk, který vládne sám sobě"

Petr.Rysler
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 267
Registrován: 02 srp 2018, 13:38
Profese: Restaurater
Bydliště: Terezín
Dal poděkování: 726 poděkování
Dostal poděkování: 425 poděkování

Re: KF ÚsK 18/2019 - Rozprava ohledně volební spolupráce - krajské volby

Příspěvek od Petr.Rysler »

Katerina.Stojanova píše: 08 lis 2019, 10:13
Petr.Rysler píše: 08 lis 2019, 07:19
Katerina.Stojanova píše: 07 lis 2019, 22:49

S Mílou jsme shodně na jiném kanále konstatovaly, že tento návrh již upravuje volební řád, viz:
§ 6 Samostatná kandidátní listina

Česká pirátská strana upřednostňuje podání samostatné kandidátní listiny, která je sestavena v primárních volbách a předkládá se republikovému výboru.

§ 7 Kandidátní listina

(1) Kandidátní listinou se pro účely tohoto předpisu rozumí každý písemný úkon, kterým strana nominuje jednoho nebo více kandidátů do voleb veřejných funkcí.

(2) Pokud obsahuje kandidátní listina jediného kandidáta, je tento kandidát lídrem.7) Jinak kandidátní listina sestává

a) z lídra, kterým je kandidát na prvním místě kandidátní listiny,
b) z čelných kandidátů, kterými jsou kandidáti v další sedmině z nejvyššího přípustného počtu kandidátů zaokrouhlené nahoru,
c) z ostatních kandidátů.
(3) Nejpozději na začátku primárních voleb může příslušné fórum rozhodnout, že počet čelních kandidátů na listině je vyšší.

(4) Pokud je některý kandidát nebo náhradník vyškrtnut, pořadí se posouvá.

(5) Kandidátní listinu a související koaliční smlouvu podepisuje předseda strany, není-li stanoveno jinak,8) na návrh toho, kdo organizuje dané volby.

§ 8 Primární volby

(1) Primárních voleb se může účastnit každý, kdo splňuje podmínky kandidatury (§10). Splnění podmínek u všech kandidátů zkontroluje před primárními volbami organizátor voleb.

(2) Primární volby9) probíhají po skupinách tajným hlasováním

a) nejprve o lídrovi,
b) potom o čelních kandidátech,
c) potom o všech ostatních místech na kandidátní listině.
(3) Do předložení kandidátní listiny republikovému výboru

a) lze kandidátní listinu stejným způsobem doplňovat o další kandidáty, kteří se řadí za již zvolené kandidáty,
b) lze usnesením jednotlivého kandidáta nebo náhradníka odvolat anebo kandidátní listinu jako celek zrušit.
(4) Primární volby probíhají přiměřeně pravidlům pro volbu do orgánu strany voleného celostátním fórem.10) Kandidáti se v dané skupině vybírají společně, není-li dohodnuto, že se volí po jednotlivých místech (např. volitelná místa postupně zvlášť).

(5) Republikový výbor může schválit alternativní volební systémy pro primární volby, které seřadí kandidáty s většinovou podporou jinak.

(6) Pokud se nedaří sestavit celou kandidátní listinu a hrozí nedodržení lhůt stanovených předpisem či harmonogramem, je k sestavení zbývající části kandidátní listiny zmocněn také ten, kdo na dané úrovni organizuje primární volby anebo jemu nadřízený tým. Tým dokončující kandidátní listinu zodpovídá za všechny doplněné kandidáty.
čili není třeba o něm samostatně hlasovat.
Pokud tedy se stane, že zvítězí možnost b, tedy samostatně a za dvy dny někdo přijde třeba s tím, že by s námi na kandidátní listinu šli jenom Zelení či jiná pol.str., čekala by nás další rozprava a zdržování ? Nebo toto rozhodnutí už bude konečné a začneme okamžitě pokračovat v dalším?
Pokud zvítězí možnost "samostatně ...", kterou jsem v původním návrhu upravila, aby byla zřetelná, vyloučili jsme tím jakýkoliv zájem o jakoukoliv koaliční spolupráci, nicméně dle volebního řádu ponecháváme kandidátní listinu otevřenou pro zájemce z jiných (ideové blízkých) politických subjektů, kteří se však budou muset účastnit našich klasických primárních voleb a hlasovat se tedy o nich bude v rámci jich - viz par. 8, VŘ.
Rozumím a ztahuji svůj návrh bodu výše.
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Ústecký kraj“