Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: KoKS Pardubický kraj, PKS Pardubický kraj

Andrea.Linhartova
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 373
Registrován: 08 bře 2018, 09:11
Profese: metodik EU
Bydliště: Chrast, Reinitzova 92
Dal poděkování: 542 poděkování
Dostal poděkování: 402 poděkování

Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Andrea.Linhartova »

Z pozice místopředsedkyně Pardubického kraje otevírám rozpravu na základě členského podnětu týkající se Kodexu kandidáta - nároky na krajské zastupitele.
Rozprava potrvá 7 dní s možností prodloužení.
Prosím navrhovatele o předložení návrhu usnesení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Andrea.Linhartova za příspěvky (celkem 2):
Vladek.Vacha, Dominik.Becka
Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu. — Mahátma Gándhí
Uživatelský avatar
Filip.Mezera
Krajský zastupitel
Příspěvky: 300
Registrován: 24 srp 2017, 17:59
Profese: Datový analytik
Bydliště: Pardubicko
Dal poděkování: 584 poděkování
Dostal poděkování: 382 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Filip.Mezera »

Ahoj.
Mám pár dotazů:
1) - účasti či členství kandidáta v orgánech jakýchkoli právnických osob v posledních pěti letech, - Myšleno včetně spolků a spolkové činnosti?
2) - financích přijatých z veřejných rozpočtů či od společností ovládaných státem, krajem či obcí přesahujících 30 000 Kč ročně - Bráno včetně mezd od obce za výkon činnosti zastupitele? Co peníze z obecních či státních dotací, které jsou ve formě mzdy vypláceny trenérům sportovních klubů? Myšleno přijatých peněz přesahuje, nebo musí přesahovat daná položka? Bere se hrubý nebo čistý příjem?
3) - veřejných funkcích včetně členství v orgánech společností ovládaných státem, krajem či obcí v posledních deseti letech - Neduplikuje se s odstavcem 1?
4) - členství v jiné politické straně či hnutí či kandidatuře na jiné než Pirátské kandidátce v posledních deseti letech. - zřejmě včetně místních sdružení obvykle nezávislých kandidátů
Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Mezera za příspěvek:
Dominik.Becka

"No to už dál nejde," vydralo se z dědy Janečka. "To přece je zvrhlost! Vidíš, to mají z toho, že řežou všechno možné z kostí! Nám taková nestydatost jakživa na mysl nepřišla, protože z pazourku by to ani nešlo udělat - Tam to vede! To jsou ty jejich vynálezy! Pořád budou něco vymýšlet, pořád budou něco nového zavádět, až všechno zhuntují a zničí - A já říkám," zvolal pračlověk Janeček v prorockém osvícení, "že dlouho to už trvat nebude!" Karel Čapek, O úpadku doby

Uživatelský avatar
Pavel.Stepanek
Personální odbor
Příspěvky: 1397
Registrován: 29 pro 2010, 13:36
Profese: živnostník
Bydliště: U Stadionu 742, Chrudim
Dal poděkování: 1164 poděkování
Dostal poděkování: 1442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Pavel.Stepanek »

Já už to psal dříve. Přijde mi to přehnané. Nesedí mi to do myšlenky zjednodušovat procesy a zátěže, ořezávat byrokracii. Takto nastavené podmínky můžou odradit některé schopné lidi, kteří by za nás jinak třeba kandidovali. Dnes již vidíme, jaké problémy vytváří zákon o majetkových přiznáních na malých obcích, kdy často nastává situace, že to nikdo nechce dělat. Dává mi to smysl na celostátní úrovni nebo tam, kde má člověk výrazný vliv či velmi nadprůměrnou mzdu. Ale na komunální úrovni (především malých obcí) to může vytvářet spíš problémy.

Centrální volební manažer
pavel.stepanek@pirati.cz
telefon: 770113647

Uživatelský avatar
Dominik.Becka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 618
Registrován: 19 bře 2018, 17:04
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 652 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Dominik.Becka »

Vážené krajské fórum,

předkládám návrh Kodexu kandidáta pro volby do zastupitelstva Pardubického kraje v roce 2020, který reaguje na nedávno přijatý Všeobecný kodex veřejného zastupitele a poptávku po podobném dokumentu vyjádřenou návrhem osvojení Nároků na krajské zastupitele a základních pravidel hry z Plzeňského kraje. Text vychází z centrálních předpisů (VŘ, JdŘ), Všeobecného kodexu, Nároků a kodexu zastupitele, který platil pro komunální volby.

Je to samozřejmě pouze návrh, očekávám k němu živou diskuzi a budu aktivně přejímat připomínky. Sám od podoby ve členském podnětu trochu poměním formu, tak aby ladila s návrhem JdŘ KF, a asi i některé věcné záležitosti, které vždy zvlášť rozeberu v rozpravě. Čas nás pokud vím nijak extra netlačí, proto rovnou navrhuji prodloužení rozpravy na tři týdny. Návrh usnesení je jasný, jeho součástí bude finální verze kodexu na konci rozpravy:
Krajské fórum Pardubického kraje schvaluje Kodex kandidáta pro volby do zastupitelstva Pardubického kraje v roce 2020.

Čistě technicky, kodex není předpis, kodex je podle usnesení přijatém při schvalování všeobecného kodexu součást volebního programu, stejně jako povolební strategie. Na každé volby je tedy nový. Je ale psaný tak, aby se dal snadno adaptovat na další volby (mělo by stačit revidovat žlutě vyznačené pasáže v pracovní verzi).

Celý výchozí text najdete v členském podnětu, pro výkop rozpravy si dovolím napsat shrnutí:
  1. Kandidátka se volí v primárkách dle Volebního řádu a usnesení krajského fóra. Blíže je kodex neřeší.
  2. V primárkách mohou kandidovat členové a RegP OFFTOPICtady třeba bude první věcná editace, RegP musí být podle VŘ až ke dni podání kandidatury, navrhnu ve zvláštním příspěvku později, doporučenou součástí kandidatury je medailonek a informace o:
    • trestní rejstřík: trestní stíhání či pravomocné odsouzení kandidáta,
    • střet zájmů: veškeré činnosti kandidáta či osob jemu blízkých, které mohou být v konfliktu s výkonem funkce,
    • vazby na právnické osoby: účasti či členství kandidáta v orgánech jakýchkoli právnických osob v posledních pěti letech,
    • exekuce, insolvence: exekuční či insolvenční řízení vedené proti kandidátovi, či právnické osobě, ke které má vazbu,
    • finance z veřejných zdrojů: finance přijaté z veřejných rozpočtů či od společností ovládaných státem, krajem či obcí přesahují-li 30 000 Kč ročně,
    • veřejné funkce: volené i nominované veřejné funkce včetně členství v orgánech společností ovládaných státem, krajem či obcí v posledních deseti letech,
    • jiné strany a kandidátky: účast na jiné než Pirátské kandidátní listině a členství v jiných politických stranách a hnutích v posledních deseti letech.
  3. Kandidáti zvolení v primárkách musí podepsat povinné (dle zákona a centrálních předpisů) souhlasy a o výše vyjmenovaných věcech čestné prohlášení. Čelo navíc připraví majetkové přiznání dle zákona, zvolení zastupitelé jej pak podají, i když by podle zákona nemuseli (musí jen uvolnění). Tyhle věci jsou analogické k tomu, co platilo v komunálkách.
  4. Kampaň samostatně řídí volební štáb. To jsou defaultně kandidáti čela, PKS může úvodní složení zvolit jinak. Zvrátit pak jeho rozhodnutí nebo měnit jeho členy může jen celé KF. (Volební řád v § 15b-c zavádí dva orgány, volební štáb a výbor. Mně v kraji přijde zbytečný mít tak vrstevnatou strukturu.)
  5. Dále jsou jmenovaná očekávání od kandidátů. Doporučuji přečíst v plném znění.
  6. Zvolení zastupitelé utvoří klub, který si až na uzavírání koaličních smluv funguje samostatně. Plný text opět shrnuje blíže očekávání od zastupitelů a fungování klubu. Není tam asi nic neobvyklého. Možná vás praští do očí možnost KF říct zastupitelům, jak mají hlasovat. Kandidáti se ale ve všeobecném kodexu zavazují hlasovat v souladu s programem a usneseními příslušného fóra, takže ani to není nic nového.
Naposledy upravil(a) Dominik.Becka dne 07 lis 2019, 10:49, celkem upraveno 1 x.

zastupitel Pardubic a Pardubic I. předseda Pirátů Pardubicko. pardubecka.cz.

Uživatelský avatar
Ondrej.Karas
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 436
Registrován: 08 zář 2017, 12:40
Profese: vývojář, obchodník
Dal poděkování: 478 poděkování
Dostal poděkování: 587 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Ondrej.Karas »

Pavel.Stepanek píše: 07 lis 2019, 10:04 Já už to psal dříve. Přijde mi to přehnané. Nesedí mi to do myšlenky zjednodušovat procesy a zátěže, ořezávat byrokracii. Takto nastavené podmínky můžou odradit některé schopné lidi, kteří by za nás jinak třeba kandidovali. Dnes již vidíme, jaké problémy vytváří zákon o majetkových přiznáních na malých obcích, kdy často nastává situace, že to nikdo nechce dělat. Dává mi to smysl na celostátní úrovni nebo tam, kde má člověk výrazný vliv či velmi nadprůměrnou mzdu. Ale na komunální úrovni (především malých obcí) to může vytvářet spíš problémy.
Částečně souhlasím s Pavlem. Povinnost "svlékat se" bych viděl jako vhodnou až ve chvíli kdy je člověk zvolen do čela. Bylo to tak i v komunálu. Nevztahovalo se to na celou kandidátku, ale na čelo, u kterého je předpoklad, že získá mandát (možná i uvolněný a s tím i zákonnou povinnost). Kodex + čestné prohlášení se dodávalo až před podáním kandidátky, nikoliv jako součást přihlášky do primárek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Karas za příspěvky (celkem 3):
Dominik.Becka, Jiri.Duchacek, Filip.Varecha
Uživatelský avatar
Dominik.Becka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 618
Registrován: 19 bře 2018, 17:04
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 652 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Dominik.Becka »

Filip.Mezera píše: 07 lis 2019, 09:19 Ahoj.
Mám pár dotazů:
1) - účasti či členství kandidáta v orgánech jakýchkoli právnických osob v posledních pěti letech, - Myšleno včetně spolků a spolkové činnosti?
2) - financích přijatých z veřejných rozpočtů či od společností ovládaných státem, krajem či obcí přesahujících 30 000 Kč ročně - Bráno včetně mezd od obce za výkon činnosti zastupitele? Co peníze z obecních či státních dotací, které jsou ve formě mzdy vypláceny trenérům sportovních klubů? Myšleno přijatých peněz přesahuje, nebo musí přesahovat daná položka? Bere se hrubý nebo čistý příjem?
3) - veřejných funkcích včetně členství v orgánech společností ovládaných státem, krajem či obcí v posledních deseti letech - Neduplikuje se s odstavcem 1?
4) - členství v jiné politické straně či hnutí či kandidatuře na jiné než Pirátské kandidátce v posledních deseti letech. - zřejmě včetně místních sdružení obvykle nezávislých kandidátů
V těchto věcech vesměs vycházím z kodexu schváleného pro komunálky z dílny @Pavel.Stepanek.
  1. ano, lze změnit (napadá mě třeba omezit na obchodní společnosti), v komunálu bylo jako 1. d)
  2. bylo to tak myšlené, lze změnit a zůstane-li, bude potřeba upřesnit, v komunálu byl limit 1 000 Kč omezený jen na zdroje obce, do které kandiduji jako 1. e)
  3. ne úplně, je tam delší lhůta, lze změnit či sloučit
  4. bylo by asi vhodné změnit formulaci, záměr byl jiný kandidátky než s podporou Pirátů; v komunálu byly kandidatury za jiné strany či hnutí od dosažení plnoletosti jako 1. b)
Naposledy upravil(a) Dominik.Becka dne 07 lis 2019, 10:51, celkem upraveno 3 x.

zastupitel Pardubic a Pardubic I. předseda Pirátů Pardubicko. pardubecka.cz.

Uživatelský avatar
Dominik.Becka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 618
Registrován: 19 bře 2018, 17:04
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 652 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Dominik.Becka »

Ondrej.Karas píše: 07 lis 2019, 10:31
Pavel.Stepanek píše: 07 lis 2019, 10:04 Já už to psal dříve. Přijde mi to přehnané. Nesedí mi to do myšlenky zjednodušovat procesy a zátěže, ořezávat byrokracii. Takto nastavené podmínky můžou odradit některé schopné lidi, kteří by za nás jinak třeba kandidovali. Dnes již vidíme, jaké problémy vytváří zákon o majetkových přiznáních na malých obcích, kdy často nastává situace, že to nikdo nechce dělat. Dává mi to smysl na celostátní úrovni nebo tam, kde má člověk výrazný vliv či velmi nadprůměrnou mzdu. Ale na komunální úrovni (především malých obcí) to může vytvářet spíš problémy.
Částečně souhlasím s Pavlem. Povinnost "svlékat se" bych viděl jako vhodnou až ve chvíli kdy je člověk zvolen do čela. Bylo to tak i v komunálu. Nevztahovalo se to na celou kandidátku, ale na čelo, u kterého je předpoklad, že získá mandát (možná i uvolněný a s tím i zákonnou povinnost). Kodex + čestné prohlášení se dodávalo až před podáním kandidátky, nikoliv jako součást přihlášky do primárek.
Pojďme samozřejmě ořezávat, od toho je rozprava. Od začátku říkám, že to bude potřebovat korekci od zkušenějších. Majetkové přiznání jsem vzal od Pavla, bod 7, pravda ale, že tam bylo až pro zvolené zastupitele, tady je to pro zvolené kandidáty do čela.

Kodex a čestné prohlášení by se podávalo až před podáním kandidátky, u přihlášky je pouze jako doporučená součást pouhá informace o těch skutečnostech.

zastupitel Pardubic a Pardubic I. předseda Pirátů Pardubicko. pardubecka.cz.

Uživatelský avatar
Dominik.Becka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 618
Registrován: 19 bře 2018, 17:04
Dal poděkování: 530 poděkování
Dostal poděkování: 652 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Dominik.Becka »

Obecně nechám pár dní běžet diskuzi, budu se do ní přesně takhle zapojovat a pak to všechno zapracuju v jednom balíku změn (spolu s přeformátováním a možná překlopením do Mraku). Bylo by to takhle ok?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominik.Becka za příspěvek:
Jiri.Duchacek

zastupitel Pardubic a Pardubic I. předseda Pirátů Pardubicko. pardubecka.cz.

Andrea.Linhartova
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 373
Registrován: 08 bře 2018, 09:11
Profese: metodik EU
Bydliště: Chrast, Reinitzova 92
Dal poděkování: 542 poděkování
Dostal poděkování: 402 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Andrea.Linhartova »

Jen připomínám, že za pár hodin bude končit rozprava ohledně Kodexu kandidáta.

Přečetla jsem jak původní návrh z Plzeňského kraje, tak ten náš.
Dokážu s tím žít, přijde mi to v mnoha ohledech opodstatnitelné.
Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu. — Mahátma Gándhí
Andrea.Linhartova
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 373
Registrován: 08 bře 2018, 09:11
Profese: metodik EU
Bydliště: Chrast, Reinitzova 92
Dal poděkování: 542 poděkování
Dostal poděkování: 402 poděkování

Re: Rozprava: Kodex kandidáta-nároky na krajské zastupitele

Příspěvek od Andrea.Linhartova »

Nebyl podán žádný jiný návrh, také neregistruji žádost o prodloužení rozpravy. Nyní vyhlašuji na 48 hodin dobu na rozmyšlenou, po té bude zahájeno hlasování
Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu. — Mahátma Gándhí
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Pardubický kraj“