Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Místo pro pracovní vlákna projektů, které nezastřešuje žádný stranický orgán. Pokud pro práci na projektu potřebujete založit několik vláken, založte je zde a do vnitrostranické diskuze přidejte jedno informační vlákno s odkazy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Toto je sekce pro pracovní vlákna. Obecná diskuze bez konkrétního praktického cíle sem nepatří. Pro pracovní vlákna platí jediná podmínka: Cíl projektu musí být v souladu s Pirátskými ideály. Dodržujte prosím pravidla fóra.

Zásady moderace
  • Nepracovní vlákna budou přesunuta do Vnitrostranické diskuze.
  • Diskuze v pracovních vláknech, která nesouvisí s příslušným úkolem, bude na požádání oddělena do samostatného vlákna ve Vnitrostranické diskuzi.
  • Pokud je z procedurálních důvodů třeba vlákno zamknout, bude na požádání zamčeno. Procedurální podmínky pro zamčení vlákna určuje zakladatel vlákna v úvodním příspěvku.
  • Žádná jiná moderace nebude prováděna.
Odpovědět

Považujete zřízení ombudsmana, či mediačního týmu za dobrý nápad?

Ano
92
84%
Ne
6
6%
Nevím
11
10%
 
Celkem hlasujících: 109 - Celkem hlasů: 109

Uživatelský avatar
Lydie.Bartosova
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 556
Registrován: 29 led 2012, 01:43
Profese: vychovatelka
Bydliště: Praha 2
Dal poděkování: 940 poděkování
Dostal poděkování: 1388 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Lydie.Bartosova »

Jsem přesvědčená, že svépomoc a improvizaci jsme vyzkoušeli dostatečně a že je čas na to profesionálně zjistit před čím stojíme a nechat si pomoci. Za RV jsme ve fázi hledání, kdo by nám mohl dát vhled do praxe jinde a představit možnosti řešení, abychom se mohli informovaně rozhodnout a nemuseli si vymýšlet, jestli se poplácat zleva nebo zprava. Představuju si, že finálním efektem bude členstvo znát svoje práva na bezpečný prostředí a že zdravý vztahy jsou žádoucí a budou vědět, že se mají na koho obrátit, předdsednictva a vedoucí týmů budou informovaný a schopný adekvátně reagovat a bude fungovat průběžná péče i krizová pomoc. No more tápání! V organizační záložce RV máte návrh budoucího usnesení, jestli chcete kouknout a pokud máte tip na lidi, kteří by nám mohli pomoci, dejte vědět.
Uživatelský avatar
Lenka.Wagnerova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2452
Registrován: 09 pro 2011, 15:12
Profese: ucitelka,psycholozka
Bydliště: Praha - Vinoř
Dal poděkování: 4813 poděkování
Dostal poděkování: 4291 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Lenka.Wagnerova »

Lydie.Bartosova píše: 04 lis 2019, 08:58 Jsem přesvědčená, že svépomoc a improvizaci jsme vyzkoušeli dostatečně a že je čas na to profesionálně zjistit před čím stojíme a nechat si pomoci. Za RV jsme ve fázi hledání, kdo by nám mohl dát vhled do praxe jinde a představit možnosti řešení, abychom se mohli informovaně rozhodnout a nemuseli si vymýšlet, jestli se poplácat zleva nebo zprava. Představuju si, že finálním efektem bude členstvo znát svoje práva na bezpečný prostředí a že zdravý vztahy jsou žádoucí a budou vědět, že se mají na koho obrátit, předdsednictva a vedoucí týmů budou informovaný a schopný adekvátně reagovat a bude fungovat průběžná péče i krizová pomoc. No more tápání! V organizační záložce RV máte návrh budoucího usnesení, jestli chcete kouknout a pokud máte tip na lidi, kteří by nám mohli pomoci, dejte vědět.
Pro vyreseni toho, co uz vzniklo a zacina vam prerustat pres hlavu, je to potreba, presne, jak pises. Tady neni na improvizaci a samo domo misto.

Ale bez systemovych zmen to bude jen haseni pozaru, ktery stejnou rychlosti nekdo zapaluje. Podrobneji vyse. viewtopic.php?f=632&t=49407&start=30
Uživatelský avatar
Radek.Holomcik
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 899
Registrován: 07 srp 2014, 16:47
Profese: Člověk
Dal poděkování: 433 poděkování
Dostal poděkování: 2020 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Radek.Holomcik »

Když jsem reagoval ve vláknu k odvolání Jakuba, byl "ombudsman" jedním z bodů, který jsem měl k diskuzi/řešení, takže děkuji Mikimu, že to vykopl.

V diskuzi se objevilo, že by to mělo řešit RP. Nepokládám to za správný nápad. Členové (a není jich málo) se už teď obrací neformálně na RP, v rámci našich možností a schopností řešíme (největším dílem asi Ivan a Olga). Stojí to hodně času a jak strana poroste a budeme mít čím dál větší zastoupení v zastupitelských orgánech, bude potřeba mediovat spory narůstat. Takže bych se moc přimlouval řešit to nezávisle profesionálním způsobem a nechat budoucím RP prostor věnovat se agendě, kterou z předpisů plnit mají. Naopak, kde je zapojení RP žádoucí jsou IMHO případy zásadního významu, kdy hrozí výrazné poškození strany, jednotlivých sdružení nebo členů, ale to jsou výjimečné záležitosti (a doufám, že to tak zůstane).

Z mého pohledu jsou 4 možné modely a záleží strašně moc na tom, jakou roli tomuto ombudsmanu/mediátorovi přisoudíme, co od něj budeme očekávat:
1. Pod KK/RK - toto, pokud budeme chtít primárně předcházet formalizovaným sporům a pokud budeme klást důraz na smírné řešení sporů.
2. Pod PO - pokud jej budeme chápat jako součást vnitrostranické personální kultury a support členům.
3. Pod RP - pokud jej budeme chápat jako součást organizační kultury.
4. Zcela nezávislý, vybíraný buď volbou, nebo na základě předem stanovených kritérií - zde si dovedu představit průnik výše uvedených očekávání.

Za mě ideální varianta 4 s tím ale, že by to měl být profesionál z vnějšku (kvůli nezávislosti a nezaujatosti) a je potřeba si uvědomit, že to bude stát nemálo prostředků (což mi ale přijde v pořádku, protože investice do členů a vnitrostranické kultury je dobrá investice). A co je asi nejdůležitější, pokud by k tomu došlo, musí každý jeden člen brát tuto pozici vážně, protože bez naší snahy to bude k ničemu. Věřím ale, že si jako společenství dospělých a inteligentních lidí dokážeme, v rámci nějaké katarze, tohle uvědomit.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Radek.Holomcik za příspěvky (celkem 4):
Michaela.Nepejchalova, Jiri.Rezek, Tomas.Eichler, Jan.Hora

Radek Holomčík

Někdo z JmK

tel.: 728 034 460, mail: radek.holomcik@pirati.cz

"Na počátku byl stvořen vesmír. Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok." Douglas Adams

Tomas.Eichler
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 14
Registrován: 01 pro 2017, 10:04
Profese: projektový manažer
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 38 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Tomas.Eichler »

Tři náměty

1. Je třeba dbát na minimalizaci křížení a konfliktů rolí u případných mediátorů - jeho/jejich role má být neutrální, neměl by mít možnost (ani teoretickou) využívat informace ve svůj politický prospěch - tzn. jeho statut by měl/mohl být registrovaný příznivce, případně profesionál úplně zvenčí s tím, že nemá žádné nebo jen velmi malé politické ambice.
- Právě z tohoto důvodu nemá být tato pozice volená, takový člověk nemá být nikomu zavázaný a nikdo mu nemůže říkat, že ho příště nezvolí

2. Měl by být dosažitelný a dostupný - tzn. buď jeden zaměstnanec/smluvní pracovník ústředí nebo síť regionálních mediátorů, pro které je to doplněk jejich běžné činnosti (tohle mi přijde lepší/stabilnější varianta = vzájemná zastupitelnost / nekumulace důvěrných informací na jednom místě a také variabilita témat a osobní chemie) - v tomto modelu by ombudsman byl kolektivní orgán srovnatelný s korporátním oddělením compliance

3. Jako prevence by měl existovat systém pravidelného vzdělávání otevřeného všem, ale doporučeného/povinného pro všechny, kdo zastávají nějakou funkci ve straně a/nebo ve volených funkcích - kvartální frekvence je spíše dostatečná, má pokrývat témata komunikace / vyjednávání / řešení konfliktů / supervize - ve smyslu reflexe osobní práce s lidmi
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Eichler za příspěvky (celkem 4):
Michaela.Nepejchalova, Vaclav.Kubaljak, Ivo.Vlasaty, Martin.Jiranek
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Sona.Agnes.Nemeckova píše: 03 lis 2019, 16:36 .................. Situaci, ale musíme nutné řešit koncepčně. Zanalyzovat současný stav, zhodnotit riziková místa a nastavit řešení. ....................
Souhlasím s tím že věc musí řešit koncepčně a proto já vnímám anketu jako obecnou otázku k tomu, že problém je potřeba řešit. Ale jak to už věc k debatě, rozhodně nesdílím názor, že jeden ombudsman, nebo mediátor vyřeší celou záležitost:

- určité bude potřeba víc pozic jak ombudsman, taky i několik mediátoru, poradců, školitelů, šamanu, kněze pirátské církve apod., u každého je různý (odlišný) úkol a způsob fungovaní,

- bylo by dobré pořídit externí audit, jenže problém bude v tom že doteď nikdo nedělal audit lidských vztahu pro politickou stranu a je jasné že toto není firma ani statní správa, proto myslím budeme muset vymyslit něco vlastního - pirátského, hlavně a obzvláště to pláti u ombudsmana. Neumím si představit nikoho, kdo není pirát a nezdili pirátskou identitu!

- rozumným krokem jak dal, bylo by založení pracovní skupiny, která zpracovala podklady, vyhledala možné odborná řešení vhodné pro pirátskou specifiku a nabídla SF nebo prozatím RV několik kroku k vyřešení otázek kolem tohoto problému.

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Michal.Zachar píše: 03 lis 2019, 17:40 Ombudsman je mimosoudní kontrolní úřad, který je státem pověřen k řešení stížnosti jednotlivců na jednání veřejné správy. Slovo i institut vznikl ve Švédsku, kde byl ombudsman pověřen králem dbát na správné chování úředníků. Ergo je zde spíše dobré si položit jinou otázku. Copak nám zřízení nového odboru skutečně pomůže? Copak nám nějak vytvoří onu atmosféru vlídnější spolupráce? Nebo se někdo skutečně domnívá, že spolupráci v komunikaci za nás vyřeší nějaké struktura stojící mimo struktury? Proč namísto toho, využívat současné struktury, které máme, zřizovat něco dalšího? Neodvádíme tím spíše pozornost od toho, že se spolu v současnosti nedokážeme bavit konstruktivně a bez emočních ataků?
..............................
Michale moc rad a děkují za zbytek příspěvku o hejnu a ztotožním se s nim bez výhrad, určité je tudy cesta............. :fet:

Ale první odstavec budu oponovat. Ano, pomůže, pokud bude jeho činnost přesně definovaná.
- Ombudsman musí byt "pirátsky" ombudsman, který zdili pirátskou identitu, má velký respekt většiny pirátu a zasahuje v případech člen strany versus "pirátské úřady",

- stížností úřad k úřadu (včetně všech členu volených struktur strany a jejich působnosti) řeší KK, RK nebo nadřízený orgán,

- konflikty typu člen strany versus člen strany řeší mediátor po dohodě obou stran,

- kurz nenásilné komunikace organizuje PO ve spolupráci s putovní pirátskou univerzitou,

- guláš vaříme ne tady ale na kuchyní pro potřebné (pro odlehčení pokus o vtip!)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
Michal.Zachar

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34601
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Petr.Vileta »

Lydie.Bartosova píše: 04 lis 2019, 08:58 Jsem přesvědčená, že svépomoc a improvizaci jsme vyzkoušeli dostatečně a že je čas na to profesionálně zjistit před čím stojíme a nechat si pomoci. Za RV jsme ve fázi hledání, kdo by nám mohl dát vhled do praxe jinde a představit možnosti řešení, abychom se mohli informovaně rozhodnout a nemuseli si vymýšlet, jestli se poplácat zleva nebo zprava. Představuju si, že finálním efektem bude členstvo znát svoje práva na bezpečný prostředí a že zdravý vztahy jsou žádoucí a budou vědět, že se mají na koho obrátit, předdsednictva a vedoucí týmů budou informovaný a schopný adekvátně reagovat a bude fungovat průběžná péče i krizová pomoc. No more tápání! V organizační záložce RV máte návrh budoucího usnesení, jestli chcete kouknout a pokud máte tip na lidi, kteří by nám mohli pomoci, dejte vědět.
1) hlavně to nesmí být nikdo z korporátního prostředí, nebo poskytující takové služby (psychologické poradenství) korporátu. OFFTOPICTo je jako Křesťanství a Islám. Jde o Totéž, ale naprosto neslučitelnými prostředky. :P
2) máme mezi sebou lékaře, lidi pracují v různých neziskovkách, charitách, fakt mezi sebou nenajdeme profíka? Jen se tak ptám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Ivan.Sirko

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Ivan.Bartos píše: 04 lis 2019, 08:11 Ahoj, jsem přesvědčen, že ...................

Mediační tým, ombudsman - pomoc zvenčí.


Po letech naší praxe jsem přesvědčen, že interní mediační tým nezafunguje. Neberte si prosím osobně ti, kteří se za mediátory či facilitátory považují nebo tuto činnost teď vykonávají. Osobně se věnuju spoustě problémů a musím říci, že v řadě případů na to prostě nemám, čehož důkazem jsou věci, které se mi nepodařilo vyřešit. Nestrannost posouzení a praxe v řešení podobných problémů je podmínkou. Nejde o dar naslouchat, ale o odbornost a zkušenost pomoci.
Myslím že je to omyl. Pomoc je potřebná, to je bez debat, ale strana není podnik ani statní aparát a jakákoliv odbornost v pirátském prostředí je k ničemu.
Ale nejdřív je potřeba ujasnit koho vlastně tu potřebujeme, to už jsem psal tady:
viewtopic.php?f=632&p=650676#p650676
- Ombudsman musí byt "pirátsky" ombudsman, který zdili pirátskou identitu, má velký respekt většiny pirátu a zasahuje v případech člen strany versus "pirátské úřady",

- stížností úřad k úřadu (včetně všech členu volených struktur strany a jejich působnosti) řeší KK, RK nebo nadřízený orgán,

- konflikty typu člen strany versus člen strany řeší mediátor po dohodě obou stran,

- kurz nenásilné komunikace organizuje PO ve spolupráci s putovní pirátskou univerzitou,

- guláš vaříme ne tady ale na kuchyní pro potřebné (pro odlehčení pokus o vtip!)
PS. Myslím že nedůvěra ve vlastní lidí občas taky zdrojem problému. Kolikrát se stalo, že voleny funkcionář snaží se dělat všechno sám, protože přesvědčen že je jediný kdo to umí a ostatní jen přihlíží, to ale sám chceš změnit, ne?:
Chci stranu, kde se dobře pracuje, ne se honit za procenty a instantním úspěchem, říká Bartoš po aféře s Michálkem

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Vaclav.Kubaljak
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 517
Registrován: 08 kvě 2018, 23:05
Profese: Účetní
Dal poděkování: 1510 poděkování
Dostal poděkování: 1083 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Vaclav.Kubaljak »

Petr.Vileta píše: 04 lis 2019, 16:02 2) máme mezi sebou lékaře, lidi pracují v různých neziskovkách, charitách, fakt mezi sebou nenajdeme profíka? Jen se tak ptám.
Máme, ale myslím, že pokud jsou opravdu odborníci, nepůjdou do toho. My tu jsme totiž každý více, či méně zainteresovaný a na některé věci funguje v podstatě jen pohled zvenčí. Imunita (ve smyslu vnitřní ochrana těla, v tomto smyslu organizace) je dobrá věc, ale nefunguje na všechno a na něco prostě nereaguje adekvátně.
Uživatelský avatar
Adam.Rut
Člen KS Praha
Příspěvky: 396
Registrován: 29 říj 2017, 21:07
Profese: analytik v Oživení
Dal poděkování: 402 poděkování
Dostal poděkování: 680 poděkování

Re: Zřízení stranického ombudsmana / mediačního týmu

Příspěvek od Adam.Rut »

Pokud to nebude volená funkce, tak ano:-)
Odpovědět

Zpět na „Pracovní prostor pro členské iniciativy“