Břidlicové plyny

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
miro2
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 08 pro 2013, 19:24
Profese: vědec
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Břidlicové plyny

Příspěvek od miro2 »

Dobry den

jsem novy u vas na foru a nasel jsem zde toto vlakno, ktere se primo tyka meho oboru. Pracuji jako geofyzik a pro americke tezebni spolecnosti monitoruji jejich frakovaci staze (v souvislosti s mikroseismicitou), takto muzu monitorovat, zda se dana trhlina nesiri nekam k povrchu a pripadne je varovat. Jen jsem chtel vysvetlit nektere veci, aby jste se mohli rozhodovat na zaklade skutecnych faktu. Ono se kolem toho totiz strasne mlzi.:

1. Nova technologie
- To ze hydraulicke stepeni je nova technologie je docela blbost, u nás uz se tato technologie pouziva od 50.tych let na jizni morave, kde se takto stimuluji konvencni loziska ropy (aby vytekla i ta co predtim netekla). Nove je pouze to ze se pouziva v jinych horninach.

2. Add
Ivan Sirko píše:Tak něco k tématu: Některé klíčové body z filmu "Gasland" by Josh Fox.
- Tento film je klasicka antipropaganda a vetsina veci je tam prekroucenych. Pr: horici voda: To ze voda obsahujue metan je znama vec vsude po svete jis tisice let, metan se ale z vody zacne uvolnovat az kdyz jeho koncentrace prekroci urcitou hranici, to se deje prirodni cestou vsude mozne po svete a ZEJMENA tam kde je v podlozi zemni plyn, V Americe maji dokonce nedaleko techto horicich kohoutku i prirodni rezervaci, kde je horici vodopad na ktery se jezdil podivat i A. Lincoln (nebo mozna jiny zakladatel USA, ale to je fuk). Dulezite je ze se metan uvolnuje v teto oblasti z podpovrchove i povrchove vody jiz po staleti (dlouho pred zacatkem tezby hydraulickym stepenim a tezbou ropy vubec). Take nektere udajne vybuchy studni jsou usmevne. Jak jiz jsem psal vyse, plyn se z vody zacne uvolnovat teprve pokud jeho koncentrace prekroci urcitou hranici, tato koncentrace se z bezpecnostnich duvodu skutecne v blizkosti tezby meri, avsak nebyl zaznamenana (serioznimi vedci) zadna korelace zvyseni obsahu metanu s hydraulickym stepenim. Takze u nekterych udajnych vybuchu se z toho vyklubal pojistovaci podvod (to ale v tom filmu neni). Posledni vec: bioplyny (tedy i prdy) take obsahuji metan (to co jde zapalit) nu a kdyz si prdnete do vany, tak preci se ta voda nestane toxickou :D.

3. Add chemikalie
- Pri frakovani se pouziva nejaka frakovaci kapalina, para nebo gel. To kdy je to ci ono lepsi pouzit je zatim nevyreseny problem, takze se nejvice pouziva voda. Do teto vody se MUZOU (ale nemusi) pridavat nejake chemicke latky, ktere vetsinou slouzi k tomu aby snizili vnitrni treni v kapaline (aby to lepe klouzalo a pumpy mohli jit na nizsi vykon) + pripadne naleptani horniny (to se ale tyka vetsinou jinych hornin nez bridlice co mame u nas). Neni to ale podminkou a kdyz se to pravne upravi tak se to muze provadet cistou vodou (jde hlavne o tlak). Pote se do vrtu musi pridat nejaka vypln aby ty nove mikrotrhlinky zustaly otevrene a plyn proudil, na to se pouziva bud obycejny pisek, nebo takove malinkate keramicke zrnicka.

4. Add znecisteni podpovrchove vody
- Podpovrchova voda se nachazi v hloubce max stovek metru. Hydraulicke stepeni se provadi v hloubkach vetsich nez kilometr. Jednotlive otevrene trhliny dosahuji na maximalne nekolikametrove vzdalenosti (a to jsem to jeste prehnal). V americe dokonce aby vyuzili co nejvice teto horniny vrtaji site horizontalnich vrtu desitky metru od sebe. Napak vetsinou maji tezari problem s tim ze se jim nedari danou horninu robre rozpukat (kazda je misto od mista trochu jina). Jedine ohrozeni povrchove a podpovrchove vody je z mista hlavy vrtu na povrchu, kde jsou nadrze na kapaliny pripadne chemikalie a pri jejich prevozu.

5. Mikrozemetreseni
- Pri frakovani (ktere trva na jednom vrtu par dni, pak uz se pouze jima plyn) vznikaji miniaturni zemetreseni. Ta jsou ale tak mala ze je zaznamename pouze pristroji (poznamka: daleko vetsi otresy zpusoby napriklad automobil prejizdejici dilatacni sparu mostu). Tato aktivita je pro nas ale uzitecna, protoze muzeme merit co se tam deje. Je pravda ze v par pripadech se tato seismicka aktivita muze v ojedinelych pripadech zvysit. V Anglii na jare 2011 bylo takto zpusobeno zemetreseni s magnitudem 1.6 (jeden senzitivni clovek ho udajne citil, jinak ho zaznamenaly pouze pristroje), to zastavilo stepeni v anglii a dlouhou serii expertnich posudku (coz je jen ukazkou ze jsou metody jak to kontrolovat).

6. Hydraulicke stepeni Zakazat/nezakazat
- Nejvetsi nebezpeci teto metody je tedy v ekologicke zatezi zpusobenou na povrchu (doprava, kamiony, nafta spalena pri cerpani, hluk, permanentni osvetleni hlavy vrtu). To ale neni vec spojena ciste s hydraulickym stepenim, ale s jakoukoliv lidskou prumyslovou cinnosti. Ja osobne bych nepodporil tezbu v CHKO, ne kvuli tezbe samotne ale kvuli kamionum co tam budou jezdit. Mimo chranena krajina uzemi by si to meli rozhodnout lide co tam bydli, ale meli by dostat presne a nezkreslene informace. Bojim se ale ze zakazani teto metody na plne care take neni uplne koser, protoze s postupujici dobou bude rust nase domaci poptavka i cena a jednou v budoucnu (pri tomto modelu) by se to najednou honem honem uvolnilo a kazdy by si tezil jak by chtel. Ja osobne bych tedy navrhoval povolit tezbu, ale podminit to klidne i premrstene prisnymi podminkami (napr: zadne CHKO, velike ochrane pasmo od vodnich zdroju, podrobna analyza dopadu dopravy/hluku/..., zakazat nejake chemikalie) a rozhodovali by se mistni starostove az po tom co jim budou doruceny podrobne profesionalni analyzy vlivu na jejich zivotni prostredi

Diky za precteni
Mira

Muj osobni nazor
Tito uživatelé poděkovali autorovi miro2 za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, Ivan.Sirko
Petr.Nemecek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 586
Registrován: 22 led 2010, 11:40
Profese: IT - sítě a správa systémů
Bydliště: Trutnov
Dal poděkování: 1202 poděkování
Dostal poděkování: 784 poděkování

Re: Břidlicové plyny

Příspěvek od Petr.Nemecek »

miro2 píše:To ze voda obsahujue metan je znama vec vsude po svete jis tisice let, metan se ale z vody zacne uvolnovat az kdyz jeho koncentrace prekroci urcitou hranici, to se deje prirodni cestou vsude mozne po svete a ZEJMENA tam kde je v podlozi zemni plyn, V Americe maji dokonce nedaleko techto horicich kohoutku i prirodni rezervaci, kde je horici vodopad na ktery se jezdil podivat i A. Lincoln (nebo mozna jiny zakladatel USA, ale to je fuk). Dulezite je ze se metan uvolnuje v teto oblasti z podpovrchove i povrchove vody jiz po staleti (dlouho pred zacatkem tezby hydraulickym stepenim a tezbou ropy vubec).
Díky za zajímavé informace a upřesnění některých věcí, nicméně trochu mi to nesedí v porovnání s http://www.pnas.org/content/early/2013/06/19/1221635110

Mimochodem není to jen USA, obrovský problémy s tím má taky Kanada, běží tu už několik soudních procesů a těžaři utrácejí velký částky, aby se o tom pokud možno nemluvilo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Nemecek za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Klecanda, Ivan.Sirko
miro2
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 3
Registrován: 08 pro 2013, 19:24
Profese: vědec
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Břidlicové plyny

Příspěvek od miro2 »

Petr Nemecek píše: Díky za zajímavé informace a upřesnění některých věcí, nicméně trochu mi to nesedí v porovnání s http://www.pnas.org/content/early/2013/06/19/1221635110
Rado se stalo, informace jsou preci zaklad :D

S tim clankem na ktery davate odkaz klidme mohu souhlasit (pokud byl napsan objektivne), to ze tam ten plyn je ale neznamena ze se tam dostal kvuli tezbe. Ono porad je to velice draha metoda a tak si tezari vybiraji mista, kde se jim bude nejlepe tezit a kde toho plynu je nejvice. Tyto oblasti jsou tedy spojene i s vysim vyskytem metanu v podzemni vode. Protoze cim vice metanu v podlozi -> tim vice je v podzemni vode (prirozene) -> a protoze je tam toho metanu hodne, tezari do toho jdou s tim ze tam budou vysoke vynosy.
Petr Nemecek píše: Mimochodem není to jen USA, obrovský problémy s tím má taky Kanada, běží tu už několik soudních procesů a těžaři utrácejí velký částky, aby se o tom pokud možno nemluvilo.
Ano to je take pravda, ona je za tim velice vysoka politika a toci se kolem toho spoustu penez (kolem ekologicke strance veci). Napriklad americke ministerstva vyhranila obrovskou sumu penez na vedecky vyzkum ekologickych dopadu a nekteri vedci (bohuzel) nechteji ztratit svoje prijmy ze statni kasy. Takze koncipuji svuj vyzkum tak aby tam neco nasli. Ona veda neni zkoumani skutecne podstaty veci, ale pouze nejcastejsi hodnoty (nejpravdepodobnejsi moznosti) z nejakeho vyberu. A na vedci je volba stanovit si objektivni vzorek dat. Velice caste je take zneuzivani obcany teto zaminky k tomu aby z toho vytriskali penize, proto dnes tezari pred zahajeni frakovani nafoti okolni stavby a zacnou monitorovat metan pred samotnou tezbou. Vim o nekolika pripadeh kdy tezari vyhrali takto soudni spor, kdy byli zalovani za trhliny ve zdech a metan ve studni a oni ukazali na fotkach a datech, ze tomu tak bylo jiz pred tezbou. To jsem to ale hodne zjednodusil.

Tezari se to snazi co nejvice utajit, kvuli verejnemu mineni, ktere je proti nim a s tim nic nenadelaji. Kdyz mate rozvasneny dav a ten je presvedcen o tom ze je zeme hranata, tak ho nijak nepresvedcite. Bohuzel s timto jejich postojem take nesouhlasim a myslim si, ze kdyby poskytli informace a osvetu tak se to muze zlepsit, dnes na googlu pomalu nesezenete relevantni informace, ale s tim nic nenadelam.

Ovsem nerikam ze k nehode nemuze dojit, nebo nikdy nedoslo, nebo ze je to supercista metoda. Jen ze je to normalni prumysl se vsim vsudy.

Mira
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Břidlicové plyny

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Britská vláda zastavila těžbu plynu z břidlic. Obává se dopadů na podloží Více na: https://www.euro.cz/byznys/britska-vlad ... n=copylink
Britská vláda dnes s okamžitou platností rozhodla o zastavení těžby plynu z břidlic na svém území. Vyhověla tak stížnostem ochránců životního prostředí, kteří poukazovali na to, že metoda těžby frakováním zvyšuje riziko vzniku zemětřesení. Kabinet premiéra Borise Johnsona přitom dříve naznačoval, že právě podpora těžby z břidlic by pro Británii mohla být cestou, jak snížit závislost na dovozu plynu, jímž topí až 80 procent britských domácností.

„Průzkumné práce, které měly určit, zda břidlice mohou být novým domácím zdrojem energie ve Spojeném království… byly nyní ukončeny - a to až do doby, než budou k dispozici důkazy, že lze těžit bezpečně,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obchodu a energetiky.

Jeho šéfka Andrea Leadsomová rozhodnutí o uvalení moratoria na další těžbu přijala na základě nové studie Úřadu pro ropu a plyn (OGA), která došla k závěru, že při těžbě frakováním nelze předvídat, jak výrazné otřesy půdy může takové získávání plynu způsobit. Studie také uvedla, že „nepřijatelné“ důsledky těžby pro obyvatele žijící v okolí vrtů nelze vyloučit.

Vláda nicméně nerozhodla o tom, že by těžbu frakováním zcela zakázala.

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“