KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, Krajsti predsedajici

Zamčeno
Miroslav.Barta
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 330
Registrován: 12 črc 2017, 12:24
Profese: Specialista na nemovitosti
Dal poděkování: 194 poděkování
Dostal poděkování: 428 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Miroslav.Barta »

Ahoj Pirátky a Piráti, kamarádky a kamarádi,

po rozhovorech s některými z vás, svou manželkou a po racionální úvaze jsem se rozhodl kandidovat na lídra naší kandidátky do Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Tyto volby vnímám jako velmi důležité. Již dnes se nám podařilo být součástí vládnoucí koalice v Brně a také sedíme v zastupitelstvech několika radnic našeho kraje. Úspěch v těchto volbách napomůže realizaci části našich programů na radnicích a také dalšímu úspěchu v parlamentních a jiných volbách. A to posune pirátské myšlenky zase o kousek dál k jejich realizaci. Piráti jsou veřejností bráni jako fajn značka, ale za každou značkou jsou lidé, kteří ji tlačí kupředu nebo srážejí dolů. Jsem připraven pracovat tak, aby Piráti šli pouze a jen nahoru.

V případě úspěchu, a ten bude, se jedná o podstatnou změnu v následném životě mém i mé rodiny, proto jsem svou kandidaturu opravdu důkladně zvážil a připravil se na tuto skutečnost jak v osobním, tak i v pracovním životě.

Profesně se zabývám realitní a stavební činností, dále poradenstvím a lektorstvím jako majitel s. r. o. V tomto oboru se pohybuji již cca 15 let na různých pozicích. Většinu svého produktivního života jsem byl na vedoucích pozicích spojených s řízením týmů a projektů. Ve firmě mám vše připraveno tak, aby mi to nebránilo v kampani ani ve výkonu případného mandátu následně.

Během svého pirátství jsem se účastnil tří voleb, a to docela intenzivně. Ovšem jako lídr - pokud získám vaši podporu - počítám ve volební kampani s nasazením na 100%, prostě na full time. Nemám žádné limity, které by mi v tom mohly bránit. Hodlám se aktivně podílet na tvorbě odpovídajícího týmu pro volební kampaň, protože vím, že bez podpory, píle a nadšení ze strany dalších Pirátů a dobrovolníků to nepůjde a nikdy ani nešlo. Můj cíl je jasný, tyto volby vyhrát.

V současné době zastávám tyto politické funkce: zastupitel MČ Královo Pole, předseda zastupitelského klubu Piráti pro Královo Pole, Předseda Kontrolního výboru MČ a člen komise pro životní prostředí a sport MČ, dále jsem předsedou dozorčí rady v CD CENTRUM COMS, a.s. a součástí pracovní skupiny zabývající se městskými byty na MMB. Z uvedených pozic jsem již nějakou politickou zkušenost získal a stále získávám. Samozřejmě jsem připraven některé posty opustit a plně se věnovat práci pro kraj. Již nyní se hodlám účastnit dění na kraji v maximální možné míře k získání většího přehledu a kontaktů pro další vyjednávání.

Jako aktivnímu hudebníkovi, bývalému „vrcholovému“ sportovci, zastánci přírody, milovníku svobody, znalci problematiky výstavby a realit, zastánci sociálních témat, obhájci a propagátorovi Pirátských principů mi není zcela cizí žádná problematika krajské politiky. Ovšem jako hlavní svůj přínos pro práci na kraji vidím ve spojitosti s infrastrukturou, výstavbou apod., a to vše s ohledem na potřeby lidí a bez devastace krajiny. Věřím ve vybudování krajského týmu, jehož členové se budou vzájemně respektovat, spolupracovat a posouvat věci k cíli.

Byť jsem původem „chachar“ ze severu, tak jižní Moravu mám navždy v srdci ;)

Další informace k mé osobě jsou zde: https://jihomoravsky.pirati.cz/lide/miroslav-barta/
Jde sice o starší profil i foto pro komunální volby, ale to se spraví.

Ať už tato volba dopadne jakkoliv, tak věřím v naši schopnost na kraji uspět a budu pro to pracovat.
Pokud vás zajímá cokoliv dalšího, tak se ptejte zde nebo volejte. Rád odpovím. Pokud se mne rozhodnete podpořit, budu moc rád.

Děkuji za váš čas a přeji pěkný den
Miroslav Bárta

Zastupitel Jihomoravského kraje
730 896 278

Základním právem každého, je právo volby.

Uživatelský avatar
Patrik.Dolezal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 960
Registrován: 04 srp 2009, 17:13
Profese: pirát
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 2598 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Patrik.Dolezal »

Ahoj Pirátky a Piráti,

dovolte mi usilovat o pirátského hejtmana, s tím se hlásím ke kandidatuře na lídra naší krajské kandidátky, případně na další místa.
Mou vizí je proměnit naše úsilí ve volební úspěch, v početný zastupitelský klub, skládat koalici a prosadit náš program.
Je čas postarat se o prosperitu našeho kraje ve všech jeho koutech, jsme na to připravení.

Kraj nevidím jen z Brna, mimo městských fcí, jsem mmnt. v představenstvu Výrského vodovodu, který zásobuje pitnou vodou skoro polovinu kraje, v bezpečnostní komisi SMOČRu a ve Výboru zástupců regionů Rady vlády. Předpokládám, že v případě úspěchu z většiny funkcí odejdu i když nejsou ve střetu zájmů. Více o mně tady.

Jak vidím:
působení Pirátů na Krajském úřadu
Potřebujeme výkoný kraj, který využívá všech svých kompetencí. Nejvyšší stupeň samosprávy, který dokáže rychle zprocesovat a reagovat ve všech oblastech řízení, od územního plánování po bezpečí, a také zajistí efektivní správní funkce a služby pro obce i lidi. Kdo někdy slyšel třeba o odvolání, které se z kraje vrátilo k rozhodnutí na obec a začalo dlouhé kolo sporů, ví o čem píšu. Výkonnost je Pirátské moto a dokážeme zkušenosti z Brna i parlamentu přenést na Kraj.

priority v kraji
Prvotní je zajistit rozvoj a prosperitu v celém kraji, v Brně a okolí, kde se daří, i na Znojemsku a Hodonínsku, kde to jde zatím hůř. A to i při změně klimatu a v letech po ekonomické konjuktuře.
To znamená
plánování s co nejširší participací,
dopravní dostupnost kraje na Brno a Brna na evropská centra bez zbytečné fragmentace krajiny,
efektivní investice bez zátěže na životní prostředí
hospodaření v lesích a na zemědělské půdě s ohledem na biodiverzitu a vodní režim
kvalitní vzdělání ve všech regionech
dostupnou zdravotní péči
bezpečnost, mimo základní, i v zásobování pitnou vodou a dostupnosti energií

Podrobněji jednotlivé body možná rozepíšu na pokračování, případně jako odpovědi na otázky, nebo na schůzi a samozřejmě na KETu.

Jednu FAQ načnu hned – oblíbené
co s tou R43kou?

Ve zkratce - nesmíme opakovat chyby a přivádět k Brněnské aglomeraci další tranzitní dopravu. Hvězdicový model kapacitní dopravní sítě jako u Prahy, je ta nejhorší možnost. Proto před realizací 43ky je potřeba postavit R38 a R55 i s obchvatem Břeclavi, tím uvolnit dopravu kolem Brna a zároveň řešit dopravu v regionech. Dokonce i R35, i když není na území kraje, má přednost. Do té doby jde uvažovat o 43ce pro místní dopravní obslužnost, nejspíš jen jižně od Kuřimi. Problematické tangenty pod Brnem pak budou nejspíš zbytečné.

Díky za dočtení, uvidíme se.

Patrik

Politika jest těžký,robotný úřad,vysilující duši,ochromující fantazii,pijící z organizmu.
Oponenti, leč často též kolegové, jsou zlé,svéhlavé,bludně vychované bytosti,rafinované,zlomyslné,zhýčkané,zbloudilé,instinktivně nepřátelské a ve velikém procentu úžasně neschopné. Vracím se fyzicky i duševně vysílen,disgustován,zatemněn,mdlý a sešlý. Pouze noc jest vyhražena mé práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vstřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním.
*1892

Uživatelský avatar
Lukas.Dubec
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 710
Registrován: 20 dub 2012, 09:26
Profese: projektant, CNC programátor
Bydliště: Vranovská Ves
Dal poděkování: 2016 poděkování
Dostal poděkování: 519 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Lukas.Dubec »

Ahoj Pirátky a Piráti z JmK

Po dlouhé rozvaze a s velkou pokorou chci oznámit svou kandidaturu na pozici lídra kandidátky Pirátů ve volbách do Zastupitelstva Jihomoravského kraje, které se budou konat v roce 2020.

Jmenuji se Lukáš Dubec a je mi 35 let. V současnosti pracuji jako projektant a CNC programátor ve firmě zabývající se vybavováním interiérů (INTERIA Znojmo s.r.o.). Žiji ve Vranovské Vsi, obci nedaleko Znojma. Žiji zde s rodinou. S družkou spolu vychováváme dceru.
Ve svém volném čase, kromě politické práce pro Piráty, pomáhám spolkovému životu nejen u nás v obci (v rámci znovuobnoveného sboru dobrovolných hasičů pracuji i s mládeží a spolupořádám kulturní akce, jsem členem zásahové jednotky jako velitel). Aktivně sportuji - hraji fotbal, jugger. Dlouhé roky se věnuji larpu a jsem jeden ze zakladatelů a organizátorů larpového festivalu Helmáč.

Můj profil na staré wiki zde: https://wiki.pirati.cz/lide/lukas_dubec

Nezastávám funkci a nevykonávám činnost, díky které bych se dostal do střetu zájmů při případném výkonu neuvolněné i uvolněné funkce v Zastupitelstvu JmK.
Do volební kampaně jsem schopen vložit většinu svého volného mimopracovního času a od začátku horké fáze kampaně jsem připraven investovat i zbylý čas (po domluvě v zaměstnání).

Členem Pirátů jsem od roku 2012. V roce 2013 jsem pak spoluzakládal současné MS Znojemsko a od té doby jsem různými způsoby zapojen do činnosti a akcí strany. Většinu svého působení u Pirátů jsem strávil v pozici předsedy MS Znojemsko. Nikdy jsem nebyl členem jiné politické strany a Piráty jsem volil již od jejich vzniku.
V současné době jsem členem Investiční komise Rady Jihomoravského kraje za koalici Zelených a Pirátů a také působím ve Finančním výboru Zastupitelstva obce Vranovská Ves.
V rámci kraje se chci věnovat oblasti bezpečnosti, investicím, sportu a volnočasovým aktivitám. Právě díky tomu, čemu všemu se věnuji, si myslím, že mám přesah i do dalších oblastí, ve kterých má kraj kompetenci.

K čemu je z mého pirátského pohledu kraj?

Předně řeknu, že za tu dobu, co jsem mohl nahlédnout pod pokličku fungování našeho kraje (hlavně z pohledu člena investiční komise) mi připadá, že si náš kraj zas tak špatně nevede. A to nemyslím z pohledu srovnání s ostatními kraji, ale z toho, co já od kraje očekávám. Kraj je tu hlavně od toho, aby splnil své povinnosti dané zákonem, které mu zároveň stanovují i hranice a možnosti jeho zásahů do života obyvatel a fungování kraje jako celku. Do budoucna budeme z pohledu krajské úrovně čelit mnohým výzvám a je třeba na ně být připraveni, nebo minimálně zavést na určitá témata diskusi, která může v budoucnu vést ke konkrétním řešením.

Jak by se dalo fungování kraje vylepšit?

- transparentnost a otevřenost kraje
Může být kraj transparentnější?
Rozklikávací rozpočet kraje by si jistě zasloužil lepší (podrobnější) podobu. Momentálně je to de fakto jen rozklikávací verze klasického „papírového“ rozpočtu bez přidané hodnoty.
Jednání zastupitelstva jsou v současnosti přenášeny pomocí živých přenosů. Dalším krokem by mělo být i následné zveřejnění uchovaného záznamu.
Veškeré materiály k nahlédnutí nebo stažení by měly být zveřejňovány ve více vhodných formátech.

Už jste zkoušeli někdy něco najít na webu Jihomoravského kraje?
Tento web by měl dostat v první řadě modernější podobu.
Kraj zde zveřejňuje spoustu informací (kraj se snaží být přijatelně transparentní a zveřejňuje toho dost) a díky tomu se tak tyto stránky stávají poměrně nepřehlednými. Mělo by dojít k určitému propojení těchto dat do přehlednější podoby, aby nebylo nutné dohledávat informace jednotlivě a spojovat si je formou skládačky.
Toto jde ruku v ruce s medializací práce kraje a on-line komunikací s občany, ať už skrze sociální sítě nebo ve spolupráci s médii.

- motivační systém průhledného financování
Chci dosáhnout toho, aby všechny organizace (příspěvkové organizace, spolky…), které manipulují s veřejnými financemi (pobírají dotace…), byly transparentní. Formou transparentního účtu a pokud to bude v jejich možnostech, tak klidně i formou rozklikávacího rozpočtu. Ze zákona však tyto subjekty takovou povinnost nemají. Cílem kraje by mělo být tyto subjekty motivovat k tomu, aby to tak začaly dělat např. lepším koeficientem a nebo bodovým hodnocením při udělování dotací.

- koncepční a koordinovaný rozvoj dopravy, výstavby a udržitelnosti
Nemusím zmiňovat, že koncepční a koordinovaná výstavba, nebo spíše rekonstrukce dopravní infrastruktury, je velice strategicky významná a důležitá pro běžné občany z pohledu jejich omezení kvality života v kraji. V tomto nesmí kraj v žádném případě selhávat. Nemluvě o vytváření většího tlaku na ŘSD kvůli urychlení výstavby klíčové krajské infrastruktury.
Kraj mj. provozuje a nebo dotačně podporuje velké množství sociálních zařízení (domovy pro seniory atd.) a je jasné, že jejich potřeba a v návaznosti na ni i jejich počet bude v budoucnu narůstat. Ve výsledku není až takový problém investovat do výstavby takovýchto zařízení nebo s navyšováním lůžkové kapacity. Problém se skrývá posléze spíše v dlouhodobém financování jejich provozu. Za velice důležitý považuji právě udržitelný rozvoj v této oblasti. Jednou z možných cest je snižování provozních nákladů díky aplikaci kvalitních technických řešení. V návaznosti na podporu místního zemědělství by mohla pomoci např. i určitá forma centrálních skladů lokálních potravin.

- pomoc s vyjednáváním a koordinací staveb městům a obcím
Kromě toho, že kraj iniciuje výstavbu strategicky důležitých staveb, musí vystupovat v roli koordinátora a pomocníka obcím u řešení různých úskalí. Když vezmu jako příklad město Znojmo, je pro mě nepochopitelné, proč se výjezdová základna záchranářů nepostavila v blízkosti nově budovaného obchvatu města s přímým napojením na něj, ale naopak se vybrala varianta provedení blízko centra, kde je dopravní obslužnost velmi složitá a problematická.

- rozvoj a jeho vyvážení v celém kraji
Kraj musí usilovat o to, aby se celý region rozvíjel přiměřeně stejně. Aby tedy zbytek kraje nezaostával za Brnem. Je však důležité, aby tento rozvoj probíhal v patřičné koordinaci s Brnem.
Je třeba si uvědomit, že venkov je závislý na kraji a stejně tak je na kraji závislý celkový spolkový život (např. sdružení dobrovolných hasičů), který je tahounem rozvoje kultury a sportu a také nositelem tradic.

- zdravotnictví
Kraj nesmí polevit v úsilí, aby se na venkově (v menších obcích) nezhoršovala dostupnost zdravotní péče (obvodní i zubní lékaři).
V návaznosti na udržitelný rozvoj, který jsem zmiňoval a hlavně pak na hospodárnost mi přijde důležité, aby kraj hledal úspory v provozních nákladech u zdravotních zařízení (nemocnic), které provozuje. A to pomocí centrálních nákupů společného vybavení.

- školství
Klíčem k budoucnosti je samozřejmě vzdělání a jeho diverzita a dostupnost. V daných oborech je pak nezbytné i propojení se zaměstnavateli (praxe, dny otevřených dveří...) a stejně tak jsou nezbytné potřebné investice do vybavení jednotlivých škol.


Závěrem bych chtěl dodat, že rozhodně neznám všechno. Že chci a že se musím učit pořád něco nového. Celý život je totiž o tom, abychom na sobě pracovali a vzdělávali se. Život mne naučil, že každý jedinec může být sebelepší v určitých věcech, ale sám většinou nic nezmůže nebo nedokáže v širším měřítku. Proto je důležité pracovat v týmu a v jeho rámci se na základě schopností jednotlivců vzájemně doplňovat za cestou k cíli.
Nezapomínejme tedy na to, že jsme všichni na jedné lodi. A ať už dopadne složení naší kandidátní listiny jakkoliv, věřím, že tak vznikne skvělý tým, který vytvoří volební program založený hlavně na reálných a splnitelných cílech hnaných pirátskými myšlenkami a v případě úspěchu ve volbách ho i dokáže prosadit.

Děkuji, že jste dočetli až sem a těším se na vaše dotazy - zde na fóru, při grilování nebo kdekoliv a jakkoliv jinde :)

1.náměstek hejtmana JmK
4.místopředseda KS JmK
1.místopředseda MS Znojemsko
+420605770332
lukas.dubec@pirati.cz

Uživatelský avatar
Jana.Leitnerova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 318
Registrován: 19 bře 2016, 16:08
Profese: radní - sociální a rodinná politika JMK
Dal poděkování: 287 poděkování
Dostal poděkování: 791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Jana.Leitnerova »

Ahoj Piráti, ahoj Pirátky,

rozhodla jsem se kandidovat do čela pirátské kandidátky pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje, které se uskuteční v roce 2020. Ačkoli jsem členkou Pirátů teprve od letošního ledna, řada z vás mě zná již z kampaně v roce 2016, kdy jsem kandidovala na společné kandidátce se Zelenými, potkávali jsme se na stánku a byla jsem členkou volebního štábu.

Do kampaně chci, spolu se svou kandidaturou, vložit právě své zkušenosti z volebních kampaní, na kterých jsem se v minulosti podílela. A že jich nebylo málo. Díky tomu vím, jak důležité je, abychom do voleb šli jako tým táhnoucí za jeden provaz a věnovali se opravdu reálným problémům Jihomoravského kraje a jeho občanů a občanek a prosazování pirátských myšlenek.

Zároveň si myslím, že důležitou součástí naší kampaně bude srozumitelně vysvětlit pirátský program a reálný dopad pirátských řešení na život lidí v kraji. A s tím souvisí další věc - toto se nám nepodaří, pokud nezapojíme mimobrněnská místní sdružení a další potenciální spřízněné spolky či politické partnery. Proto se chci angažovat v posílení pirátské komunity a tzv. pirátských vysílačů v místech, kde nyní nejsme příliš aktivní. Jednou z lokalit, ke které mám blízko a kde chci “pirátit”, je Rosicko a Ivančicko.
V neposlední řadě avizuji, že budu trvat na tom, abychom v kampani pracovali spíše s daty než s dojmy a rozpočet kampaně sestavili a využili efektivně a se správným cílením. Zde hodlám využít svoje zkušenosti z profesního života konzultantky marketingové komunikace.

S ohledem na mé pracovní vytížení se ucházím o mandát řadové krajské zastupitelky a nemám zájem být součástí Rady kraje, proto kandiduji na 4.místo a případně nižší místa kandidátky. Kandiduji za Pirátskou stranu, což znamená, že v případě zvolení se chci podílet na prosazování pirátského programu. Jsou však témata, která jsou mi blízká a kterým se chci v kampani a případně i v rámci své práci v zastupitelstvu, výborech a komisích, věnovat. Těmi tématy jsou prorodinná politika, sociální péče a bezbariérovost.

Když budu konkrétnější, Jihomoravský kraj jako zřizovatel by podle mě měl podporovat a usilovat o rozšíření paliativní péče, terénních odlehčovacích služeb a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi, které se ocitly v tíživé sociální situaci. Zároveň, co se prorodinné politiky týče, by měl Kraj, jakožto zaměstnavatel, například usilovat o vznik školek či dětských skupin ve svém úřadu a v zařízeních, které zřizuje a dále by měl podporovat vznik pracovních míst na částečný úvazek, aby umožnil rodičům skloubit rodinný a profesní život. Bezbariérovost mluví sama za sebe, nicméně kromě bariér ve veřejném prostoru jsou tu také psychologické bariéry v přístupu k lidem s postižením. A to jsou věci, které chci podpořit, vysvětlit a prosazovat v případě svého zvolení do krajského zastupitelstva.

Více o mně se dozvíte také na https://wiki.pirati.cz/lide/jana_leitnerova.

Budu velmi ráda za vaše doplňující dotazy, ať už prostřednictvím fóra, osobně na zasedání KF 9. listopadu nebo po telefonu či mailu.

Děkuji za případnou podporu a těším se na viděnou.

Jana Leitnerová

Jana Holomčík Leitnerová
Radní JMK pro sociální a rodinnou politiku JmK
+420725894702
jana.leitnerova@pirati.cz

„Když člověk ponižuje, pak jen proto, že je sám nízký.“ A. De Saint-Exupéry, Malý princ

Uživatelský avatar
Jiri.Hlavenka
Republikový výbor
Příspěvky: 150
Registrován: 23 pro 2014, 09:50
Profese: Podnikatel
Dal poděkování: 155 poděkování
Dostal poděkování: 546 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Jiri.Hlavenka »

Vážené Pirátky, vážení Piráti,

rozhodl jsem se tímto podat svoji kandidaturu na čelo kandidátky do Zastupitelstva Jihomoravského kraje pro nadcházející volební období.

Jsem v současné době členem Zastupitelstva Jihomoravského kraje za naši koalici, tedy Zelených a Pirátů. Jako (v současné době) nestraník jsem byl jejím lídrem v kampani a jsem během tohoto volebního období předsedou našeho - malého, ale odvážného - tříčlenného klubu. Kromě mě jej tvoří ještě Ivo Vašíček za Piráty a Jana Drápalová za Zelené.

Kandiduji proto, že chci podpořit Piráty v jejich úspěšném politickém tažení - abychom byli schopní dosáhnout v příštích volbách mnohem lepšího, nejlépe několikanásobného procentuálního úspěchu a abychom byli schopní daleko silněji promluvit do řízení kraje, abychom byli schopní vytvořit koalici a realizovat náš program. V Pirátské straně vidím největší naději české politiky, největší naději na pozitivní změnu a jsem připraven pomoci tak, jak bude potřeba a tam, kde bude potřeba.

Jak je myslím známé, jsem kromě politiky aktivní velmi silně v podnikání a nemalou část svého času i financí věnuji veřejným, ale nevládním aktivitám, kde stojí za to zmínit například trvalou podporu organizací usilujících o podporu svobody a demokracie v zemi (např. Nadační fond nezávislé žurnalistiky, Paměť národa, řadu nezávislých médií), důležité kulturní akce (jako byl např. brněnský Serial Killer atd) a velice intenzivně spolupracuji na řadě úrovní s Hlídačem státu, s nevládkou, kterou považuji v boji za transparentnost a kvalitu veřejné správy za vůbec nejdůležitější u nás. V tomto hodlám pokračovat i nadále.

Budu se v dalším ale věnovat jen politické práci, i tak to bude dlouhé :). Ač jsme v krajském zastupitelstvu v opozici, dohodli jsme se, že budeme opozicí konstruktivní a podpoříme věci, které považujeme za správné, bez ohledu na to kdo s nimi přichází. Pomohl jsem v řadě mediačních schůzí a dalších jednáních spolu s dalšími řešit zapeklitou situaci u Záchranné služby Jihomoravské kraje, kde bylo osazenstvo ve stávkové pohotovosti a vyeskalovaná situace ohrožovala i samotný chod záchranky. Výrazně jsem na řadě jednání pomáhal řešit neutěšenou situaci s Letištěn Brno (jak smluvní vztahy s nájemcem, ale zejména pak provoz leteckých linek), tato činnost pokračuje. V Jihomoravské tripartitě se jako člen pracovní skupiny angažuji v realizování kvalitních průzkumů zaměstnanosti v regionu, neboť statistiky které máme a na kterých se pak dále staví krajská i celostátní politika a podpora zaměstnanosti jsou velmi nekvalitní a nevypovídající. Účastnil jsem se procesu koupě Technologického Parku Brno od zahraničních vlastníků, tvorby dokumentace i vyjednávání (zastupitelstvo toto nakonec neschválilo, TPB bude kupovat město Brno). Podobně jsem se angažoval cca v deseti dalších zásadních aktivitách Jihomoravského kraje.

Jednou z mých důležitých rolí na kraji je oblast informačních technologií a transparentnosti. Byl jsem jmenován předsedou nově vytvořené Komise pro informační otevřenost (jako stálého hosta jsem do ní přizval i Ondru Kotase), a postupujeme ve zvyšování transparentnosti fungování krajského úřadu i krajské politické reprezentace: dosáhli jsme vytváření videozáznamů z přenosů zastupitelstev, jejich ukládání pro trvalé zpřístupnění komukoli. Podařilo se nám prosadit uvádění jmenovitého hlasování ve výborech a komisích v případech, kdy výsledky nejsou jednohlasné. Postupujeme v modernizaci informačních systémů kraje tak, aby fungovaly transparentněji a kvalitněji. (V tomto válčíme s krajskými "bezpečáky", nad kterými bohužel žádnou pravomoc nemám a kteří naopak bojují za co největší utajování všeho...). Výrazným úspěchem je moje úsilí o to, aby krajská informatika naplňovala jeden ze smyslů fungování kraje, tedy "kraj jako servisní organizace obcím". Zpřístupnili jsme všem obcím, které o to mají zájem, spisovou službu, takže si ji nemusejí provozovat (pracně, draze a komplikovaně) sami. Implementovali jsme portál pro komunikaci obcí a příspěvkových organizací s krajem - výrazný nástroj pro zkvalitnění styků těchto orgánů veřejné správy. Pokračujeme v rozšiřování dalších služeb obcím. Zavedli jsme tzv. Setkání informatiků, pracovní celodenní workshop kde krajský Odbor informatiky diskutuje s městskými a obecními informatiky problematiku a pomáhá jim; o tuto akci je stále větší zájem, bude nyní v listopadu a už prakticky přesahujeme dostupnou kapacitu největšího sálu na krajském úřadě... příští budeme zřejmě pořádat někde na fotbalovém stadióně :). Neustálé zlepšování informatiky a transparentnosti fungování kraje je ale nikdy nekončící proces - věřím, že budeme mít možnost v tom pokračovat v dalším období a že pokud budeme v koalici, budeme toto schopní prosazovat s daleko větší silou, bez dnešních "klacků pod nohy" házeným současným vedením kraje (které ve skutečnosti žádnou snahu o transparentnost nemá, takže vše vybojováme nesmírně pracně).

Druhou zásadní oblastí ve které na kraji působím je oblast vzdělávání. Zde se nám podařilo z mé iniciativy kousek, který jsme provedli jako první kraj v zemi a kterým se dnes začínají inspirovat i další kraje. Ve středním školství (kraj je zřizovatelem téměř všech středních škol v regionu) jsme vytvořili pracovní skupinu za účasti dalších odborníků z oblasti vzdělávání, včetně proděkanů a děkanů i rektora vysokých škol, šéfa CEITECu, nezávislých odborníků na vzdělávání z EDUINu a připravili jsme program Modernizace jihomoravského středního školství, který probíhá. Jeho součástí je tzv. Ředitelská akademie, která zvyšuje odbornost ředitelů v tom nejdůležitějším, tedy v pedagogické činnosti (zatímco se všechny ostatní předchozí školicí programy soustředily hlavně na to, "jak vést účetnictví školy" a podobně). I díky ní se nám podařilo vyškolit novou generaci ředitelů, která výrazně uspěla při loňském přetendrování ředitelských míst v kraji - ředitel prostě tvoří školu, jaký ředitel, taková škola. Nyní pokračujeme v modernizaci vlastního vzdělávání, kdy (stručně řečeno) jde o to, postupně doplňovat a nahrazovat katedrové, frontální vzdělávání studentů rozvojem jejich měkkých dovedností (v kombinaci se znalostmi). Tedy začít realizovat to, co už okolní svět dávno objevil a zavádí, jen my stále vězíme v hluboké minulosti... I toto je úkol, který je nekonečný a je to věc, ve které bych rád pokračoval.

Další významnou oblastí, kterou se na kraji zabývám, je oblast inovací - tedy toho, aby Brno a "širší Brněnsko" rostlo významem jako inovační hub nejen lokálního, ale i středoevropského významu. Tato práce obnáší dlouhou řadu jednání a tvůrčích workshopů na bázi RIS JMK (Regionální inovační strategie JMK), ale i jinými formami, například úzkou spoluprací s JIC (Jihomoravské inovační centrum) ve formě mentora, experta a "spojky" do veřejné správy.

V řadě oblastí pak spolupracuji s pirátskými poslanci ve Sněmovně - zejména s Martinem Jiránkem v oblasti inovací, s Radkem Holomčíkem v zemědělství a životním prostředí a s Lenkou Kozlovou v oblasti školství.

Nechci dále unavovat výčtem činností, kterých bych navzpomínal ještě hodně, ale chci zdůraznit jednu věc, která je extrémně důležitá zejména pro stranu, která do vládních struktur teprve proniká. Jak jsem už z tříleté zkušenosti poznal, jednou z klíčových cest k úspěchu je poznat fungování veřejné správy, zejména poměrně obřího úřadu jako je Jihomoravský kraj (700+ zaměstnanců, několik stovek podřízených příspěvkových a zřizovaných organizací). Jak proniknout do struktury a navázat osobní kontakty, jak s politiky, tak s úředníky - protože bez nich, bohužel, nelze nic prosadit. Poznat, s kým se "dá mluvit" a přes koho se dají věci prosadit, a s kým to nejde. Tomu jsem věnoval hodně úsilí a dá se říci, že nyní jsem už "insiderem" a nikoli "zelenáčem" v krajské politice. Byl bych stokrát raději, kdyby se věci dály jen a pouze na bázi profesionality, ale bohužel, takto veřejná správa nefunguje - a fungovat nebude, dokud do ní tuto profesionalitu nezavedou Piráti :). Pokud dotyčný nebo dotyčná "nechce", tak prostě vaši snahu odsabotuje a nic se nestane. Můžete se snažit jak chcete, mávat rozhodnutím Rady či Komise, nic se neděje, čas běží. Toho jsem svědkem dnes a denně. Poznání systému, nalezení cest jak se jím "prokopat", nalezení a navázání kontaktů s lidmi, kteří jsou vstřícní a pomohou, to je věc která zabere několik let; již to mám vytvořené, takže je na co navazovat od příštího volebního období. Vypadá to jako bagatelnost - ale ve skutečnosti to je nejdůležitější věc jak prosadit to, co prosadit chceme.

Od kolegů i kolegyň z Pirátské strany jsem dostával často dotazy, zda nekandiduji na lídra a proč. Je to z důvodu, že jsem přesvědčen, že lídr (případný budoucí hejtman) se musí práci naprosto časově oddat - to není práce na osm hodin denně pět dní v týdnu, ale vezme veškerý čas, který vůbec člověk má k dispozici, pokud nespí. Vzhledem k tomu, že mám šíři aktivit poněkud větší, bych tento "super-full-time job" skutečně nebyl schopen vykonávat poctivě, tak jak jsem zvyklý.

Závěrem ke kampani. Tak jako v minulém období, kde jsem objížděl celou Jižní Moravu a navštívil desítky "štací" jsem i nyní připraven v kampani intenzívně pomoci tak jak budu schopen. Jsem nicméně přesvědčen, že intenzivní kampaň musí začít hned, "včera bylo pozdě", hlavní konkurenční subjekt ANO ji jede v podstatě permanentně, právě tak už nyní startují lidovci, kteří jdou do voleb velmi silní, snaží se ODS. Na základě zkušeností mám připravený a hotový konkrétní plán, s čím bychom do kampaně měli jít - vím kde má kraj slabiny a kde je možné zaútočit a využít toho. Rád tedy pomohu i s přípravou a koncipováním kampaně, v definování hlavních témat a oblastí, ve kterých můžeme nad konkurencí silně uspět.

Děkuji všem kteří dočetli až sem - vím že to je hrozně dlouhé, ale myslím že je dobré se podělit o informace z kraje, které jiní nemají.

Děkuji za pozornost a za podporu!
Jiří Hlavenka
Uživatelský avatar
Michal.Svagerka
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 346
Registrován: 31 říj 2018, 15:45
Profese: místostarosta města Dubňany
Bydliště: Dubňany
Dal poděkování: 821 poděkování
Dostal poděkování: 462 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Michal.Svagerka »

Milé Pirátky, milí Piráti,

rád bych oznámil svoji kandidaturu do čela kandidátky Pirátů do krajského zastupitelstva v roce 2020. Jsem u vzniku Jihomoravského (tehdy ještě Brněnského) kraje od samého začátku. Měl jsem možnost podílet se na některých jeho politikách v oblasti regionálního rozvoje, zaměstnanosti a vzdělávání. Bohužel aktuální volební období se vyznačuje stagnací ze strany většiny radních, kteří kumulují své funkce a nepracují pro kraj na 100 %. Kandiduji proto s hesly „Kraj blíž lidem“ a „Kraj na plný úvazek“. U Pirátů jsem od října loňského roku, kdy jsem oficiálně požádal o členství. Aktuálně jsem místopředsedou MS Slovácko. V mém rodném městě Dubňany (6500 obyvatel, okres Hodonín) jsem opozičním zastupitelem. Dále jsem členem KET JMK Školství a nově garantem KET Hospodářství a finance.

Na komunální úrovni se dlouhodobě zabývám otevřeností radnice vůči občanům. To se projevovalo a projevuje cenzurním chováním v místní kabelové TV, tištěném zpravodaji Dubňan, kde není dáván prostor pro názory opozičních zastupitelů. Loni jsem organizoval petici proti výstavbě betonového altánu, který nenávratně poškodil životní prostředí a vzhled rybníků Močidla. Snažím se prosazovat zavádění moderních technologií u nás na radnici. Zanedbání v této oblasti je u nás veliké, a proto zatím řešíme naprosté samozřejmosti, jako například používání dataprojektoru během zasedání zastupitelstva, dostupnost videozáznamu z jednání apod. Při práci v zastupitelstvu se odborně zaměřuji hlavně na rozpočet, regeneraci starých průmyslových areálů a sociální oblast (senioři, zadlužení, duševně nemocní). Více informací o mě naleznete zde https://wiki.pirati.cz/lide/michal_svagerka

Vzhledem k mým zkušenostem, schopnostem a možnostem mého současného zaměstnání jsem schopen se po volbách ucházet o i o uvolněný post. Jako ideální pozici bych se viděl jako silná dvojka za zvoleným lídrem, kterému budu oporou po stránce profesní i osobní. Pokud budu zvolen jako lídr za okres Hodonín, tak si dovolím dát závazek získat nejméně 5 tis. hlasů za okres Hodonín (minule v krajských volbách 2016 1 271 hlasů = 3 %, v eurovolbách 3 609 = 10,7 %). Má osoba má navíc potenciál oslovit voliče i v klíčovém okrese Brno – město, kde mě hodně lidí zná díky mým pracovním aktivitám.

Oblasti, které jsou mou silnou stránkou a které jsou i klíčovými tématy na kraji:

1. Regionální rozvoj – jako svou prioritu vidím podporu lokální ekonomiky, aby v kraji vznikala silná regionální centra nejen na úrovni dominantního Brna, ale ideálně ve všech 21 ORP v JMK. Důvodem je dobrá symbióza se silným centrem, které dynamicky roste, tedy silné Brno inspiruje a „táhne“ celý kraj. Tento způsob rozvoje JMK bude prospěšný životnímu prostředí (nižší objem dopravy, snížení tlaku na bytovou výstavbu v Brně a blízkém okolí), lidem (např. nižší ceny nemovitostí) i obcím (zastavení úbytku obyvatel). Je tedy nutné najít symbiózu dynamicky se rozvíjejícího Brna jako regionálního centra inovací a tradičních regionálních center, které těchto inovací mohou využít a vybudovat infrastrukturu i pro své mladé a vzdělané obyvatele. Naprosto zásadní je rychlá digitalizace měst a obcí napříč krajem, díky čemuž dokážeme zastavit vylidňování venkova.

Důležitou součástí regionálního rozvoje je i podpora kultury, cestovního ruchu a spolků. Spolkům by měl kraj zachovat minimálně současnou výši dotací, klást důraz na systémovou a transparentní podporu. Na úrovni ministerstev vyjednat pro spolky udržitelnou systémovou podporu pro jejich činnost. Důležitým tématem je (ve spolupráci s obcemi) zajistit provozní i investiční financování sboru dobrovolných hasičů jakou nezbytnou součást IZS. V oblasti rozvoje cestovního ruchu je důležitá podpora nově vzniklých destinačních společností v turistických oblastech, lepší koordinace a metodická pomoc ze strany Centrály CR JM.

2. Transparentnost, participativní rozpočet, digitalizace krajského úřadu – základem má být moderní komunikace úřadu a nárok občana nebo právnické osoby na digitální službu. Uživatelsky přátelský detailní rozklikávací rozpočet kraje ve stylu „vím za kolik má hejtman tužku…“ Chci nastolit téma participativního rozpočtu JMK po vzoru Brna a možnost zapojení občanů a spolků do tvorby rozpočtu. Velmi důležitým tématem je přes Asociaci krajů tlačit na změnu rozpočtového určení daní tak, aby do JMK chodilo tolik peněz, které by odpovídaly jeho velikosti a významu (např. stejné jednotkové normativy na „hlavu“ v sociálních službách, kdy JMK dostává jeden z nejmenších podílů).

3. Školství
Z podstaty své profese vidím jako nezbytnou podporu spolupráce středních škol se zaměstnavateli (praxe, dny otevřených dveří, využití zbytného materiálu a strojů, vznik fondů na podporu jednotlivých oborů, zážitkové dny, řemeslné dílny atd.), podporu podnikavosti (aktivního občanství) na středních školách. Zapomínat se nesmí také na urychlené nahrazení zastaralého vybavení středních škol (investovalo se hodně do učňovských oborů, teď je potřeba investovat do gymnaziálních laboratoří apod.)
U dalších důležitých oblastí, které má kraj v gesci, vidím v oblasti dopravy jako nezbytný tlak na vládu a ŘSD na zrychlení výstavby klíčové krajské infrastruktury (rozšíření D1, D52, D55, S43, VMO Brno, železniční koridory včetně brněnského nádraží a VRT). Opravy silnic v krajské správě je nutné realizovat v úzké koordinaci a komunikaci s příslušnými obcemi, aby se například nestalo, jako u nás v Dubňanech, že se rekonstruovala 2 měsíce v době vinobraní silnice do Mutěnic a vinaři tak museli místo 5 km jezdit s úrodou 15 km přes několik nebezpečných křižovatek.

4. Sociální oblast
V sociální oblasti je klíčovým bodem pro následující volební období zajištění stabilního a udržitelného financování sociálních služeb. JMK bude muset stanovit a vyžadovat plnění minimální standardů poskytované péče zejména z hlediska skutečné kvality poskytovaných služeb a stanovit efektivní minimální hranici poskytovaných výkonů. V oblasti reformy psychiatrické péče čeká kraj vyjasnění multidisciplinarity sociální a zdravotní péče, kdy dnes dochází k překryvu a není jasné za co, který resort respektive odbor na JMK zodpovídá.

Těším se na vaše dotazy, ať už zde na fóru, prostřednictvím e-mailu, telefonu, profilu na FB nebo i osobně. Děkuji za dočtení mých tezí, děkuji za podporu v primárkách a těším se na společné grilování a přípravu co nejsilnější pirátské kandidátky v sobotu 9. 11. 2019.

Michal Švagerka
  1. místopředseda MS Slovácko a KS JMK
    e-mail: michal.svagerka@seznam.cz
    místostarosta města Dubňany, člen KET JMK Finance, hospodářství, majetek a investice a RT Finance
Uživatelský avatar
Simon.Foucek
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 85
Registrován: 24 lis 2016, 18:55
Profese: programátor
Dal poděkování: 102 poděkování
Dostal poděkování: 196 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Simon.Foucek »

Ahoj Pirátky a Piráti,

rád bych se ucházel o místo na čele kandidátky do příštích krajských voleb v JMK. Jelikož se chci v budoucích letech věnovat aktivně mé profesi a škole, tak bych chtěl na kandidátce obsadit nejvýše 5. místo a neusilovat o uvolněnou pozici.

Většina mě už za tu dobu zřejmě znát bude, ale pro ostatní přidávám krátké představení.
Jsem student 2. ročníku Aplikované informatiky na Masarykově univerzitě a pocházím ze Znojma. O Piráty jsem se poprvé začal zajímat krátce po minulých krajských volbách. Členem jsem se stal o prázdninách roku 2017. Od té doby se snažím aktivně zapojovat do všech kampaní a pirátských akcí. V současné době jsem členem předsednictva MS Znojemsko, vedoucí MO Znojemsko a zastupuji Piráty v Kontrolním výboru města Znojma.

V rámci kraje bych se rád věnoval otevřenosti a částečně i tématům z oblasti vzdělávání a rozvoje.

Z oblasti otevřenosti bych se rád zaměřil na pořizování a zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstva. Další bod vidím v lepším zveřejňování všech dokumentů kraje (např. komise a mé nedávné žádosti o zveřejnění chybějících usnesení). Větší participace obyvatel a případně i zavedení určité formy participativního rozpočtování jsou další body, na kterých bych chtěl pracovat. Ruku v ruce se zmíněnými body jde i revitalizace krajského webu. Tvorba/úprava webových stránek by se měla koordinovat se všemi dalšími body z oblasti otevřenosti, aby web nabízel přívětivou uživatelskou úroveň a jeho struktura po určitém čase nepřipomínala jeden velký slepenec (viz stránky města Znojma).
Zmíněné body jsou mi blízké, protože se jim věnuji i na komunální úrovni u nás ve Znojmě, kde jsem se zdejším místostarostou snažil aktivně spolupracovat na projektu participativního rozpočtu. Podílel jsem se také na návrhu o zavedení živých přenosů ze zdejších jednání zastupitelstva a do budoucna plánujeme jeho rozšíření i o záznamy.

Z oblasti vzdělávání a rozvoje by měl kraj podle mého názoru konkrétně věnovat úsilí do podpory neziskových a mládežnických organizací se zaměřením na vzdělávání (např. organizace podporující politickou vzdělanost a organizace pro podporu znalosti podnikání a finanční gramotnosti). Z mých zkušeností mnoho takových organizací již dnes v JMK velmi úspěšně působí a jsou rády za jakoukoliv formu pomoci. Možností jejich podpory je potom nepřeberné množství (od finanční podpory po záštitu nad danými projekty).
Jelikož jsem sám dříve aktivně v těchto organizacích působil, vím, jak efektivní dokážou některé projekty být a jak moc dokážou posunout rozvoj našeho kraje, konkrétně potom mladé generace v něm. I samotný zájem studentů o tyto mimoškolní vzdělávací aktivity a projekty s postupem času narůstá. Tento bod je pro mě důležitý i tím, že v něm pro mě vidím velký potenciál udělat něco “hmatatelného” a nabízí skoro neomezené možnosti práce a progresu na celé volební období.

Ať už primární volby dopadnou jakkoliv, tak jsem přesvědčen, že vznikne kompaktní tým, který zaznamená úspěchy jak ve volbách, tak i následně v krajském zastupitelstvu.
Věřím, že pokud všichni potáhneme za jeden provaz, tak dokážeme vyplout vstříc vítězství ve volbách.
Díky za případnou podporu a budu se těšit na další otázky.
Další informace o mně: https://wiki.pirati.cz/lide/simon_foucek

Šimon Fouček
Uživatelský avatar
Petr.Vlasak
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 129
Registrován: 28 úno 2018, 18:04
Profese: Místostarosta Břeclavi
Bydliště: Břeclav
Dal poděkování: 124 poděkování
Dostal poděkování: 178 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Petr.Vlasak »

Ahoj Pirátky a Piráti,

po vážné rozvaze se připojuji se svou kandidaturou na čelo kandidátky do krajských voleb v roce 2020.

Aktuálně působím jako předseda MS Slovácko (Břeclavsko a Hodonínsko) a neuvolněný radní města Břeclavi pro kulturu a cestovní ruch. Mou profesí je učitelství - po 5 letech výuky na základní škole nyní působím na Gymnáziu Břeclav. Mým hlavním tématem do krajských voleb by tak byla právě oblast školství.

Témat je podle mě v této oblasti mnoho, já osobně bych ale rád řešil tato
- podpora projektové výuky, školních soutěží a moderních vyýukových metod
- krajský servis školám při vyřizování dotačních titulů a projektů
- podpora delší praxe vysokoškolských studentů pedagogických fakult ve školách
- důraz na motivaci a další vzdělávání pedagogů
- smysluplné propojení škol, rodin, obcí a kraje
- lepší PR škol (propagovat na veřejnosti úspěchy studentů i pedagogů)
- vybavení škol - jak už psal M. Švagerka - po učňovských oborech by mělo dojít na podporu technického vybavení gymnázií
- kvalita stravování - vypracovat strategii pro větší zapojení produktů lokálních zemědělců do tzv. institucionalizovaného stravování, za které odpovídá kraj
- potenciál vzniku unikátní střední školy zaměřené na lidovou kulturu a folklor.

Další oblasti, kterým se na komunální úrovni věnuji a mohl bych své zkušenosti zapojit i do krajské úrovně, jsou právě kultura a cestovní ruch. Zhruba 10 let v Břeclavi a okolí pořádám akce menšího i většího rozsahu - od komunitních bleších trhů přes koncerty a divadelní představení až po městské slavnosti anebo festival minipivovarů. Stojím i za šesti ročníky Slavností rajčat, které do Břeclavi přivádí nejen turisty, ale zejména dává prostor lokálním zemědělcům a místním restauratérům.

Díky členství v představenstvu svozové společnosti Hantály, která v regionu od 90. let minulého století působí, mohu nabídnout i zapojení do oblasti odpadového hospodářství v souvislosti s životním prostředím.

Více už se nebudu rozepisovat a budu se těšit na sobotní setkání v Brně.

Petr Vlasák
Uživatelský avatar
Eva.Havlova
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 163
Registrován: 06 lis 2017, 10:50
Profese: majitelka kosmetického salónu
Dal poděkování: 424 poděkování
Dostal poděkování: 189 poděkování

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Eva.Havlova »

Milé Pirátky a Piráti,
ráda bych tímto oznámila svoji kandidaturu do čela kandidátky Pirátů do Zastupitelstva Jihomoravského kraje.

Členkou Pirátů jsem od roku 2017 a od června 2018 jsem členkou Komise pro kulturu a památkovou péči JmK, kde sbírám zkušenosti z fungování kraje. Byla jsem u zrodu KET Školství a dále jsem členkou KET Životní prostředí.

Pocházím ze Znojma a pracuji v rodinném kosmetickém salonu na řídící pozici. Více o mne na https://lide.pirati.cz/personProfile/79/.

S ohledem na svoji práci mám zájem o neuvolněnou pozici zastupitelky. V případě zvolení se budu podílet na prosazování pirátského programu. Z krajských témat je mi nejblíže vzdělávání, životní prostředí a zdravotnictví.

V oblasti vzdělávání patří Jihomoravský kraj mezi ty progresivnější a úroveň školských zařízení se v něm postupně zlepšuje. Ráda bych proto, aby tento trend i nadále pokračoval. Kraj jako zřizovatel středních škol má dobrou pozici pro podporu diverzifikace vzdělávacích a modernizace výukových systémů, které nestojí na frontální výuce a biflování se "telefonních seznamů". Do vzdělávání patří nejen školy, ale i mládežnické organizace, které bych chtěla podporovat, protože pomáhají rozvíjet potenciál dětí a mladých lidí.

Dále, a v našem kraji obzvláště, je důležitá otázka životního prostředí. Pro mne osobně je podstatné téma odpadového hospodaření a s ním spojené snižování celkového množství odpadu. Kraj má nastavený plán odpadového hospodářství, který zavazuje obce k sestavení vlastních plánů. Jako dobrou praxi vnímám zavádění motivačních programů, kdy občané platí za skutečně vyprodukovaný odpad a ráda bych z pozice kraje podporovala obce v zavádění tohoto systému.

Ve zdravotnictví vnímám za důležité, aby kraj zlepšoval v nemocnicích situaci pacientů i zaměstnanců (např. větší možnosti u porodů, kvalitnější stravování, zvyšování počtu zdravotnického personálu). Také je třeba udržovat záchranářský systém, aby se nezvyšoval dojezdový čas vozů IZS v okrajových oblastech kraje.

Vzhledem k povaze svojí práce a minimu jiných aktivit jsem schopná věnovat velkou část svého času kampani, ve které počítám s cestováním po celém našem kraji.

Těším se na grilování :-)

Evča Havlová
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8027
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2792 poděkování
Dostal poděkování: 8199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: [Rozprava] KF JmK 15/2019 - Primární volby pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje 2020

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Drahé pirátky, drazí piráti.

Jak jsem již naznačil a slíbil ve svém kandidátské řeči na senátora viewtopic.php?f=411&t=48414, hodlám se ucházet také o Vaši přízeň v čele krajské kandidátky (nikoliv na lídra).

Jaké jsou důvody, proč chci býti kandidátem na krajského zastupitele na čele kandidátky? Jak víte, čeká mne senátní kampaň ve třetině Brna. Hrubé obrysy kampaně již existují a kampaň bude zahrnovat propagace mé osoby a Pirátské strany obecně. Vnímám nicméně silnou potřebu propojení obou kampaní a také po případně úspěšných volbách obou úrovní politiky. Jak víte, senát je celostátní záležitost, ale já se nechci a deklaroval jsem to, odpojit od místní politiky, protože mám silné cítění brněnského patriota a potřeby Brna a celého mého rodného kraje rozhodně nehodlám přehlížet a jejich řešení je jednou z mých priorit. Pokud tedy vezmu kampaň samotnou, pak spojení senátorské a krajské kampaně mi dává silnou synergii, jsem schopen ve svém senátorském obvodu kampaně spojit a uvolnit tak více ruce ostatním pro kampaň mimo obvod a třeba i Brno samotné. Dále bych byl rád za silný přesah témat mé senátorské kampaně a krajské z mnoha rozumných důvodů. Budu-li tedy veřejně prezentovat myšlenky senátorské kampaně, měly by v maximální míře dojít také uším voličů krajských kandidátek. Přesah témat a způsob jejich prezentace bude daleko snažší ladit, budu-li integrální součástí krajského volebního týmu. Dále jsem schopen veřejně zastoupit lídra kampaně v případných veřejných debatách, a to opět s pozitivním účinkem do obou kampaní. Se všemi dosavadními kandidáty na lídra mám dlouhodobě dobré vztahy a podobnou úroveň životních zkušeností. V případě mého zvolení senátorem hodlám případnou pozici uvolněného zastupitele nabídnout lidem na kandidátce v pořadí jejich zvolení a ponechat si pozici krajského zastupitele. Jsem přesvědčen, že mé aktivní působení na krajské kandidátce dá ve spojení se senátorskou kampaní nějaké to procento hlasů navíc a pozici, kterou tak na kandidátce "zaberu" získáme tímto zpět v počtu mandátů. Tohle bylo tedy shrnutí, proč jdu do souběhu kandidatur. Nakonec jsem si ale řekl, nechám rozhodnutí na Vás a vašem hlasování.

Nyní k tomu, čemu bych se chtěl primárně věnovat.

DOPRAVA) Jihomoravský kraj má v rámci naší republiky poměrně specifickou pozici danou velikostí jeho metropole v poměru k počtu obyvatel kraje. Toto ještě umocňuje uspořádání okresu Brno-venkov. Brno tedy reprezentuje správní centrum více než poloviny obyvatel kraje a jeho infrastruktura a infrastruktura kraje tomu musí být přizpůsobena. Za problém číslo jedna v našem kraji považuji oblast dopravy. Kraj bojuje s vysokým podílem tranzitní dopravy mísící se s dopravou místní a způsobující problémy v napojení kraje do ostatních částí republiky a mezi místy kraje samotného. Specifická pozice metropole pak způsobuje dopravní kolapsy a problematickou dostupnost klíčových služeb nejen kraje. Moje idea, jak zlepšit situaci s dopravou v kraji je v dalším posílení IDS kraje, zkrácení intervalů dopravní obsluhy a další posilování IDS. Jsem přesvědčen, že každý občan, který ve své obci namísto automobilu využije dostupnou veřejnou dopravu do Brna šetří v konečném důsledku značné prostředky Brnu samotnému, prostředky, které Brno musí vynakládat na budování parkovacích domů, P+R parkovišť a posilování dopravní sítě samotné. Proto jsem přesvědčen, že by měl být vyčíslen náklad na dopravní obsluhu 1 mimobrněnského občana kraje a tyto náklady pak zohlednit v možném příspěvku Brna do posílení IDS kraje.

VŠ VZDĚLÁNÍ, TECHNOLOGIE, BYZNYS) Problém s dopravou silně dopadají na možnosti dalšího uplatnění absolventů vysokých škol v Brně. Brno disponuje masivní studentskou základnou, profiluje se jako studentské město, ale je také často jediným městem, ve kterém může nalézt student v oboru uplatnění. Protože jsou ale možnosti města omezené, pak nám absolventi utíkají do Prahy, tedy mimo náš kraj. Jsem přesvědčen, že aktivní politika kraje ve smyslu posilování infrastruktury škola/výzkum/byznys v dalších městech kraje (Vyškov, Blansko, Znojmo, Břeclav, Hodonín ad.) umožní více absolventům zůstat v kraji, odlehčit Brnu a zamezit útěku kvalitních lidí z regionů. A víme, že životaschopnost a nabídka regionu pro obyvatele je klíčová. Takže ano, máme Brno, ale máme i další města v kraji, a ta by měla také vzkvétat a nabízet moderní příležitosti.

SPORT, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ) V oblasti školství chci dbát opět na podporu regionů, tzn. každý žák a student v karji by měl mít výbornou dostupnost vzdělávacích zařízení. Školy většinou máme v obcích, s nabídkou středních škol a jejich dopravní dostupností je to již horší. Chtěl bych se podívat na možnosti kraje ve vypravování školních autobusů tak, aby nemuseli studenti do škol ve svém spádovém centru přestupovat a jezdil jim přímý spoj. V oblasti sportu bych chtěl posílit dotaci do tělovýchovy na základních a středních školách, vybavení škol kvalitními sportovišti, zajistit dostatek prostor i prostředků pro sportovní třídy a gymnázia. V každém případě se držím klasického "ve zdravém těle, zdravý duch" a hodlám se v tomto angažovat. Také se rozhodně hodlám podílet na transparentním rozdělování prostředků do sportu z úrovně kraje (v senátu z úrovně centra, na komisi v Brně z úrovně města). V souladu se svým senátorským programem hodlám vytvářet tlak na zkvalitnění a zintenzivnění občanské/politické výchovy mladých (zvýšení dotace, zkvalitnění učitelského sboru, výukové programy, výměnné pobyty, exkurze do sněmoven, nestranné diskuse s politiky atp.), jejich přípravy a zpřístupnění politiky pro ně. Věřím, že čím více dobrých politiků v kraji vychováme, tím silnější bude nejen pozice kraje ve státě, ale tím lepší řízení kraje do budoucna zajistíme. Nehovořím zde o politizaci studentů, programy by měli být zcela nestrané a nadstranické, hovořím o zlepšení a výchově studentů k pozitivnímu vnímání a participaci na politice. Nemělo by se stát, jak mi řekla jedna inteligentní mladá dáme, že jí učitel na škole řekl, že politici si to stejně udělají po svém, ať se tedy raději věnuje svému oboru (a ona samozřejmě autoritu poslechla a politika jde od té doby mimo ní).

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ/HOSPODAŘENÍ S ODPADY) Jako člen představenstva brněnské spalovny hodlám z úrovně kraje koordinovat nakládání s odpady v metropolitní oblasti. V oblasti životního prostředí hodlám z úrovně kraje podporovat kroky k zadržování vody v místě, posílení malého vodního oběhu formou (zmenšováním lánů, podporou správné orby a šetrného hospodaření s půdou, budováním remízků a alejí, podporou kořenových čističek a záchytných nádrží dešťové vody, ozeleňováním míst a měst, podporou bezuhlíkových technologií v průmyslu a dopravě).

OTEVŘENOST/TRANSPARENCE) Samozřejmě budu vždy ambasadorem maximálního ztransparentnění zastupitelské politiky.

PODPORA PODÍLU ŽEN NA ŘÍZENÍ OBCÍ, KRAJE, BYZNYSU) Tohle je pro mne také důležitá otázka. Hodlám usilovat o vyšší zapojení žen do politiky, o to, aby se politiky méně bály, aby naše kolektivy na různých úrovních nebyly jednopohlavní (např. jsem ve 3 komisích města - v ani jedné není členkou komise žena - pozor joke - řešením by bylo, kdybych se nechal odoperovat na ženu, ale hodlám zvolit méně invazivní metody řešení problému :D) Mou motivací není slepá rovnoprávnost, ale prostý fakt, že ženy, často matky mají jinou životní zkušenost a v rámci diskuse nabízejí často nový a originální pohled na řešení a zvyšují tak schopnosti kolektivního orgánu. Také, a to je známo, kultivují čistě mužský kolektiv. Takže z mne, čím více žen bude i na naší kandidátce, tím lépe.

Milé Pirátky a Piráti, výše uvedený výčet jistě není definitivní, mám již zvé zkušenosti a celý život se věnuji poměrně širokému záběru. Díky svým analytickým kořenů mám ve zvykou nejprve sesbírat informace, očistit je of chyb a pak provést jejich syntézu v zájmu nalezení vhodného, často kompromisního řešení typu win-win. Toho se hodlám držet a takto budu postupovat také jako případný člen krajského zastupitelstva.

Děkuji Vám za pozornost a těším se na setkání s Vámi.
Naposledy upravil(a) Jiri.Kaderavek dne 07 lis 2019, 22:15, celkem upraveno 1 x.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Jihomoravský kraj“