CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Je smutně sledovat kam většina posledních příspěvku směruje a čim dal oddaluje se od podstaty a obsahu dotyčného podaní k CF. Někteří skoro ihned rozjeli kampaň za hlasy členu a už počítají své příznivce, ale přitom zapomínají že hlavním posláním, nebo problémem který tu řeší, je problém eticky a taky to, že místopředseda strany který tento problém má, mel by ve své funkce pokračovat.

Lukas.Lev.Cervinka tu správně prohlásil, že CF není lidový soud a proto své rozhodnuti členové budu mít na základě svého nejlepšího svědomí a vědomí že rozhodují jen o etické stránce většího problému o kterém tu není momentálně jednaní.

Chtěl by taky pirátům připomenut taky jeden případ ve kterým hlavni byla pravě etická stránka v chovaní a postojí členu a cele pirátské strany, jen ne české ale německé.
Je to případ rezignace ze strany Julií Redy, pirátské poslankyní v EU.

Pro neznale krátká informace:
..za reakci (JR) stojí zatím nepodložená obvinění ze sexuálního obtěžování, kterého se měla dopustit dvojka na kandidátce do Evropského parlamentu německé Pirátské strany Gilles Bordelais, který byl před časem šéfem kanceláře strany. Německé europoslankyni vadí, že Bordelais na kandidátce nadále zůstává.

Více na https://www.e15.cz/zahranicni/ztrata-pr ... da-1357537
Doplním, že strana nereagovala na eticky problém a nijak nezakročila ve věci!

OFFTOPICK té moderací spíš by přemluvil to nedělat i když těžko to čte, ale ať strana zná své "hrdiny"!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvky (celkem 4):
Vojtech.Pikal, Petr.Vileta, Dan.Lestina, Frantisek.Navrkal

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Vojtech.Tatra
Místní předsednictvo
Příspěvky: 34
Registrován: 03 říj 2018, 11:22
Profese: IT Support
Bydliště: Fajmanové, Praha 6 - Petřiny
Dal poděkování: 532 poděkování
Dostal poděkování: 79 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Vojtech.Tatra »

Jsem u Pirátů krátce a i po kompletním pročtení návrhu i diskuze zde jsem ze svého pohledu nedospěl k jednoznačnému závěru, zejména také proto, že obě dotčené osobně dostatečně neznám a budu proto hlasovat konzervativně. Z toho, co napsal Jakub jsem pobral, že jistou sebereflexi z tohoto podnětu získal (chce si udělat kurz komunikačních dovedností), přestože stále kontroval nesouvisejícími zásluhami v poslanecké sněmovně. Současná diskuze a hlasování zdá se mi dostatečným políčkem a nemyslím, že odvolání bude mít větší efekt, přestože může mít symbolickou hodnotu. Proto i v rámci našeho obrazu směrem k mediím a nedostatku informací budu pravděpodobně hlasovat PROTI odvolání (také vzhledem k brzké volbě a Jakubově nekandidatuře). Vlákno budu ale dál sledovat, zejména Jakubovu reflexi - přijde mi totiž zásadní, aby si z toho vzal něco hlavně on (třeba to, že opravdu není ideální pro vedení lidí a jeho síla je spíš v soustředění ven). Pokud bych z jeho strany takovou sebereflexi nevnímal, budu hlasovat pro odvolání, i kvůli uznání relevance argumentů/stížností navrhovatelů - pokud by Jakub jakoukoliv chybu neuznal, bude se situace nejspíš opakovat a je škoda, že je potřeba až takovýchto "kauz" k tomu, aby vůbec o svém podílu na rozporech začal komunikovat (v současnosti se ale domnívám, že k určité reflexi a omluvě došlo).
Zároveň bych rád poděkoval, že Jana a Mikuláš tento konflikt vytáhli na světlo, protože ve straně založené na principech transparentnosti a rovnosti by tyto hodnoty měly být dodržovány a případné rozepře nezávisle zhodnocovány CF jako se tomu děje nyní. Také si myslím, že je stále lepší pozornost medií, ale vyřešení situace transparentně, protože bude li nás někdo v budoucnu pomlouvat, může se stejně podívat, jak to skutečně bylo do záznamu a na této víře je pokud vím Pirátské hnutí/swarm založené. Ve výsledku pak je tato transparentnost dlouhodobě výhodnější, i když generuje nějaké kauzy navíc oproti tradičním politickým stranám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Tatra za příspěvky (celkem 7):
Petr.Tkadlec, Judita.Vedlova, Jiri.Belsan, Vojtech.Pikal, Tereza.Hubackova, Jan.Posvar, Veronika.Kovarova

OFFTOPIC👣Dva mniši se hádali o vlajku. Jeden řekl : "Je to vlajka , co se pohybuje." Druhý tvrdil : " Je to vítr, co se pohybuje. Stalo se, že šel kolem patriarcha. Řekl jim : "Ani vítr ani vlajka, to, co se pohybuje, je vaše mysl.
🎈 "Čím hlouběji jdeš do lesa, tím víc potkáš cvoků". Méďa Béďa
🔗 @itatras@mastodon.social

Uživatelský avatar
Jan.Bednarik
Administrativní odbor
Příspěvky: 2788
Registrován: 24 říj 2017, 00:23
Profese: vývojář SW
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 6106 poděkování
Dostal poděkování: 7195 poděkování

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Jan.Bednarik »

Přátelé, řešíme tu jenom odvolání člena RP. Chápu že média mají okurkovou sezónu a nafukují to do rozměrů jako bychom Jakuba Michálka vylučovali ze strany. Ale v zásadě jde o zcela standardní věc, která k Pirátské straně a přímé demokracii patří. Jakub má vnitrostranickou funkci, kterou nevykonává ke spokojenosti členů. Jak vidno z diskuse, není to jen otázka šikany spolupracovníků. Je více zásadních přešlapů, na kterých má Jakub významný podíl. Byla jen otázka času, kdy to přesáhne přijatelnou míru, a vznikne další členský podnět na odvolání Jakuba z RP. Jeden by řekl, že nám Jakub v posledních letech "brexituje" z RP.

Jestli má někdo problém, že to řešíme veřejně na fóru, tak asi vstoupil do špatné strany. Běžně tu řešíme mnohem zásadnější kauzy a průsery, než odvolání člena z vnitrostranické funkce. Lidi zakládají členské podněty kvůli různým prkotinám. Ale to, že tento podnět získal podporu CF k projednání, svědčí o jeho závažnosti. Proto prosím ty, co volají po nějaké alternativě jako podnět ke KK, respektujte prosím, že se CF demokraticky rozhodlo podnět podpořit a řešit ho na půdě CF. Ostatně CF si RP volí, a tak je CF tím nejvhodnějším orgánem k posouzení, zda-li je třeba některého člena RP odvolat.

A jestli Jakuba odvoláme, neznamená to, že je to jeho konec v Pirátské straně. Je to jen výrazné nakopnutí, které mu dle mého názoru prospěje. Jen členské podněty na odvolání nestačí, ty už tu byly, a nic moc se nezměnilo. A když si ty výhrady vezme k srdci, a zapracuje na sobě v oblastech, kde má evidentně mezery, klidně se může stát, že si ho za pár let zvolíme do RP znovu.

Za sebe můžu říci, že mám k fungování Jakuba v RP výhrady, a v lednové volbě RP bych ho nevolil (když by kandidoval). Odvolat ho je ale trochu zásadnější otázka. Když si znovu přečtu podnět od Jany, a přestavím si, že bych byl na Jakubově místě, běhá mi z toho mráz po zádech. Od významného představitele Pirátské strany bych namísto honění si ega očekával reakci typu: "Promiň, jsem ***, posral jsem to. Nechci aby se kvůli mě lidi takhle cítili. Tady je má rezignace.". Od Jakuba se jí asi těžko dočkám. Proto budu hlasovat PRO jeho odvolání z RP.

„Vidíš-li, že se člověk mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně.“ Seneca

člen CF • člen a dělník v TO (vývoj a správa systémů) • člen AO • předsedající CF
RV (11/2019–3/2023) • předseda OLK (6/2018–11/2019) • místopředseda MS Olomouc (12/2017–6/2018)
jan.bednarik@pirati.cz • 603 439 481 • pište mi na Zulip

Uživatelský avatar
Zdenek.Kubala
Jednatel/ka republikového výboru
Příspěvky: 1667
Registrován: 25 pro 2012, 19:32
Profese: Linux Architect, AT Engineer, UNIX Admin
Bydliště: Chrudim,Praha
Dostal poděkování: 1025 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Zdenek.Kubala »

Ahoj, na uvod napisi, ze jsem jak s Jakubem, tak s Janou resil pouze par veci a z pohledu pristupu jsem nemel problem ani s jednim. Bossing jsem nejen na vlastni kuzi zazil(ale i zpozoroval u jinych) jak v pracovnim zivote, tak sikanu tu u Piratu. Zazil jsem i kritiku pracovnich vykonu, oduvodnenych i neoduvodnenych.


Abych si udelal nazor na vzniklou situaci(narceni z bossingu je vazne obvineni s vaznymi nasledky), pomohlo by mi, kdyby mi nekdo zainteresovany odpovedel na me otazky(pokud jsem nekde prehledl, tak se omlouvam):
  • @Jana.Kolarikova v cl. podnetu pises:
    Máme totiž v předsednictvu člověka, který je arogantní a užívá si bossing svých “podřízených” (zejména vedoucích odborů).
    Správný lídr/vedoucí by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně.
    Jak si Jakub uziva bossing svych podrizenych?
  • Proc vec nebyla resena s KK ci KR ci byla resena napr. s RV?
  • Jak jsem psal vyse, obvineni z bossingu je vazne, existuje nejaka nezavisla zprava, ze k tomu doslo? Ptam se proto, protoze z prispevku mam pocit, takoveho je to Jakub, urcite to je bossing. Diskuze na foru jsou emotivni, dost vyhrocene a plne dojmu a prijde mi neferove hlasovat o tak dulezite veci bez nezavisleho posouzeni (kam toto muze vest v pripade, ze se bossing prokaze ci neprokaze (napr. podnetem ke KK)).
  • Po precteni casti diskuze mne napadla trochu jina otazka. Socialni pristup (mezilidske vztahy) Jakuba je znam dost dlouho, co PO v tomto smeru udelalo pro napravu ci zlepseni tohoo chovani? A pripadne na cem to skoncilo?
  • Je-li to dlouhodobe, mame vice prikladu, kdy Jakub opakovane sikanoval dotycneho? Nicmene toto neni uplne pro CF, ale spis pro KK nebo nekoho nezavisleho, aby posoudil zda-li se jedna o sikanu nebo opravnenou kritiku vykonu.
Zaverem chci rict, ze nejsem uplne objektivni, protoze mam vice informaci a pozitivni feedback od lidi o cinnosti Jakuba nez-li na cinnosti Jany. Cely podnet na me pusobi nestastne. Myslim, ze tohle melo jit pres KK nebo RV ci podobne. Take jsem uprimne sokovan vynesenim osobnich konverzaci(myslim si, ze toto by melo byt take prosetreno, zda-li bylo opravnene). A sokovani jsou i lide v mych soc. skupinach - vnimaji to dost negativne).

Ja budu hlasovat az dle odpovedi na vyse zminene otazky. Kazdopadne bossing by mel byt vysetren zvlast nehlede na vysledek tohoto jednani.

Muj podpis? Ten "ve spravny cas" kazdy pozna. :)

UNIX - Where is a shell, there is a way.

Emeritni mistopredseda KS Pardubicky kraj a MS Chrudimsko.
clen Republikoveho vyboru za CF (drive za PaK)
soucasti technickeho odboru

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

EDIT: po kritice - mluvil jsem s Ivanem a Olgou doplňuji disclaimer
Berte to především jako můj pohled zvenku, a doplňuji hlavně k části TO, že situace se vedoucím TO si řešení vyžadovala - otázkou pro mě je, zda to muselo proběhnout tak jak to proběhlo - je pravda, že osobně jsem byl přítomen až té poslední fázi. Vývoj té celé anabaze předtím jsem detailně nesledoval.
...

K základu proč byl podnět spuštěn
Jana mi o problémech v komunikaci s Jakubem říkala opakovaně asi jeden až dva měsíce předtím, než se to vyhrotilo. Náhodně jsem se potkali v PICE nebo na pirátských akcích. Ale tehdy mi také bohužel nedošlo, jak vážné to může být - myslím, že všichni, co Jakuba známe a zvláště ti co s ním úzce spolupracující už díky tomu mohou mít posunutou optiku vnímání. A Jana tehdy měla postoj, že to ústojí a že se nedá - ale samozřejmě tohle se těžko dopředu odhaduje. Každopádně nemám důvod jejímu poslednímu vyjádření nevěřit.

Širší problém
Tohle není jen o Jakubovi, myslím, že selhání v této věci jde za RP a za Poslaneckým klubem.
A pokud se třeba @Olga.Richterova se víceméně rozhodla problém navenek neutralizovat (viz DVTV ), tak nevím, jestli mám věřit tomu, že se bude skutečně řešit - protože ve Sněmovně pochopitelně Jakub zůstává.

Jinak na základě dlouholeté zkušenosti s Jakubem a jeho vnitrostranickým působením, jsem napsal před dvěma lety a mnozí mě za to neměli rádi (hehe :)) "Fatální je, že na rozdíl od minulosti, kdy ho okolí dokázalo nějak korigovat, v Poslanecké sněmovně schopnost korekce kolektivu nefunguje." (Deník Referendum Pirátský náraz do ústavy). Obávám se, že to bohužel stále platí, že jsme se v tomto moc neposunuli.

Takže k Jakubovi je tenhle podnět trochu nefér - neměli bychom řešit jen jeho, ale celé RP i Poslanecký klub.
Ale demokracie není často fér, ani život ne, ale volba CF se blíží a kandidátky do Sněmovny 2022, jsou taky za rohem, takže nezapomeneme, doufám.

RP versus odbory
Vyhrocení sporu má i další rozměr - a sice tlak RP na šéfy odborů, se kterými většinou nebylo spokojeno TO (již převoleno), AO i PO.
Připomínám, že šéf TO rezignoval po intenzivní kritice na RV v září v Rožnově, kde RP zastupovala Olga. A že z RP bylo otevřeně řečeno, že by bylo nejlepším mít tam placené profíky jakým už je Aleš Krupa jako šéf kanceláře.
Já to z pozice RP sice chápu, pro ně by to bylo mnohem jednodušší, ale šlo by o omezování vnitrostranické demokracie a další centralizaci především. Opět tohle není věc jen Jakuba, jakkoli k tomu má tendence a může být iniciátorem.

Z tohoto pohledu, oceňuji, že Mikuláš Peksa byl schopen bouchnout do stolu, říct dost a jít s nepříjemnými věcmi veřejně ven.
Chápu i, že možná čekal na okamžik, kdy nebude tolik závislý na Sněmovně a bude mít volnější ruce v EP. Politické pozice jsou z podstaty vratké.

Vyhraje fórum nebo média
Tohle hlasování - referendum bude mj. i testem, zda Piráti ještě dokáží fungovat jako digitální strana (organizovaná silně prostřednictvím internetu) a nebo se již definitivně přehoupla do pozice "mediální strana", kde stranická hlasování budou především ovlivňovat mediálně formulované a akcentované sdělení.
I když zájem o toto jednání je výjimečný, stále je nás tu zapojeno cca 300, tedy necelá třetina strany. Jak se zachovají další dvě třetiny, uvidíme po hlasování.
Naposledy upravil(a) Dalibor.Zahora dne 25 říj 2019, 07:01, celkem upraveno 2 x.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Základní tezí, okolo které se vše točí, jsou určité Jakubovy povahové rysy (malá sebereflexe, dost za hranou tlaky na ostatní v situaci kdy je pod stresem (OFFTOPICněco nejde nebo něco se mu nedaří prosadit tak tlačí a tlačí a tlačí až druhý vyměkne)). Myslím si, že na tomto se shodnou obě strany. I na tom, že tento problém již způsobil vyhoření či zhroucení či odchod některých lidí. Tento problém by se měl (vy)řešit.. Jsme snad strana založená na týmové spolupráci, meritokracii apod., kam mi toto Jakubovo chování vůbec nezapadá. OFFTOPICJestli šlo z jeho strany o mobbing či šikanu či něco jiného, to je trochu vedlejší a netočil bych se na názvosloví. Jakubovo chování vůči některým kolegům je zkrátka problém který by se měl (vy)řešit.

Jenže jak vyřešit Jakubovo chování a chybějící sebereflexi, když Jakub až donedávna kvůli nízké sebereflexi odmítal celý problém a odvolával se na (nesouvisející?) svou výkonnost? Já tedy beru tento podnět jako zpětnou vazbu pro JM i mimo stranu, že takovéto chování se nám nelíbí. Jako ránu kladivem, které si snad konečně Jakub všimne a zareaguje. A doufám, že ta rána kladivem nerozbije víc, než co snad může napravit.
Mnou očekávané přínosy odvolání jsou tedy v přijetí zpětné vazby od CF, plus sdělení Pirátů že takové chování mezi sebou nechceme.
Možná rizika jsou Jakubovo uzavření se do sebe. Dalším možným rizikem je menší tah na branku a menší výkony, což může vyvolat zlidštění jeho některých rysů chování. Na druhou stranu, nebudou pak lidé kolem něj podávat naopak lepší výkon, když nebudou deptáni současným Jakubovým stylem? Pořád nějak věřím v týmovou spolupráci víc, než v direktivní styl který Jakub prosazuje..
Sám bych tedy byl pro odvolání, pokud bych od něj očekával spuštění sebereflexe u Jakuba a jeho iniciativu něco s tím problémem dělat (OFFTOPICsamozřejmě nejde jen o jeho problém, ale on musí být ten první kdo jej akceptuje jako problém a cokoliv iniciuje). Proto jsem moc rád za toto:
Jakub.Michalek píše: 24 říj 2019, 01:01 Současně přiznávám, že sociální vazby nejsou moje silná stránka a tento podnět se týká primárně pocitů, které můj přístup může vyvolávat. Chci být v budoucnosti více vnímavý vůči svým kolegům a spolustraníkům, také abych do budoucnosti předcházel vyhroceným situacím. Proto jsem se rozhodl, že si domluvím komunikační a HR trénink.

Celý vývoj mě velmi mrzí, nejen kvůli Janě Koláříkové, nebo dalším zataženým lidem, ale také vůči straně jako celku. Sám se cítím být pod tlakem a konfliktní situace tento neustálý stres umocňují.
Pokud by Jakub nedal slib výše, byl bych pro odvolání. Tímto mi trochu vzal vítr z plachet. Než někoho trestat, raději budu pro vylepšení situace do budoucna.

Na druhou stranu, toto pro mne klíčové prohlášení se skrylo za jinak relativně nesouvisející obhajobou zabírající většinu jeho příspěvku - nikdo zde snad nezpochybňuje Jakubovu odvedenou práci. O tom toto podání ale přece není. To podání je o Jakubově "interpersonal skills".

Budu proto moc rád, pokud @Jakub.Michalek svůj slib potvrdí - tím by mne dost přesvědčil abych nehlasoval pro jeho odvolání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvky (celkem 9):
Petr.Tkadlec, Jan.Hora, Petr.Lysek, Vojtech.Pikal, Daniel.Mazur, Frantisek.Navrkal, Eva.Havlova, Martin.Jiranek, Stepan.Rattay
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Dobrý den všem Pirátkám a Pirátům,
k věci jsem se částečně vyjádřil již v členském podnětu:
viewtopic.php?f=350&t=49201&start=120#p645485

Uvědomme si, a to prosím chci zdůraznit, nikoliv tím cokoliv omlouvat, že Pirátská strana má jedno specifikum, které se projevuje jak pozitivně, tak negativně.

Kromě politického rozměru jsme hlavně aktivní komunita lidí, která je nadstandardně propojena skrze přátelství, společně prožívání radosti i bolesti, kampaně a volný čas. A právě sounáležitost a přátelská kooperace je to, co nás od 0 dostalo po 10 letech tam, kde jsme, co mne, ale věřím že i většinu z nás/vás motivuje k práci a co nás především odlišuje od ostatních politických stran.

Zároveň je toto ale nevýhoda v momentě, kdy je tato vztahová a emotivní rovina, která je přímo propojena s našimi civilními životy, narušena. Kdy i přes snahu určitý problém stagnuje, nebo řešení nemá, nebo se změní pro jednoho člověka v sérii nepříjemných událostí.

Vyhodnocení a reakce na tyto signály není jednoduchá a věřte, že ani v případě Jany a Jakuba nebyla ignorována a vyhodnotit ji je pro mne obtížné, zejména v záplavě dalších přidružených reakcí, které s původním podnětem nesouvisí a které naopak vidím jinak, neboť jsem byl u jejich řešení přítomen. Je evidentní, a členský podnět je důkazem, že se nám prostě někdy nedaří vyřešit každou věc za pochodu, navíc v tempu, které jsme před více jak třemi roky nasadili.

Chtěl bych zde uvést, že to se musí primárně změnit. A to i za předpokladu, že toto tempo zmírníme. Lidé a vztahy uvnitř strany představují to nejdůležitější, co jako Piráti máme. Je mnoho lidí, kteří na to občas zapomenou.

Nefunguje nám ale jednoduše v řadě případů tolerance k časové i energetické investici, která ačkoliv může být od všech zúčastněných stejná, je vnímána každým jinak. Lišíme se obsahem naší práce, složitostí dané agendy či tím, že jednoduše máme své rodiny a povinnosti s tím spojené.

Vidět, vyhodnocovat a vnímat limity kolegyň a kolegů je dovednost, která nám často chybí. I proto je někdy jednoduché druhého převálcovat.Toto je můj apel na Jakuba, ale i na kohokoliv, kdo absenci tohoto pohledu má či tento pohled ztratí.

Každý z nás je individualita, a pokud se vrátíme k původní teorii hejna https://www.piratskelisty.cz/clanek-486 ... e-to-hejno, tak i v Pirátech platí, že v danou chvíli ten, který se postaví do popředí s nějakou myšlenkou, je tím, kdo vede určitou skupinu lidí. A to i přes to, že jsme museli kvůli politice do značné míry přijmout klasické struktury organizace politické strany a určitou část práce pro Piráty již nevykonávají lidé zdarma jako dobrovolníci.

Jednoduše řečeno, způsob vedení se může prostě stát dosti autoritativním, ale vždy by mělo být vedeno s ohledem na to, aby bylo pro členy lidsky komfortní. A když tomu tak není, je to spoluodpovědnost zbytku tohoto „hejna“ využít možnosti věc ovlivnit, narovnat, a toto byla vždy snaha i na poli republikového předsednictva. Ostatně já jsem s Janou mluvil mnohokrát i ráno před tím, než byl podán podnět, navrhl jsem ji dovolenou a odstínění komunikace s Jakubem, pokud je tato z jejího pohledu neprůchozí.

Vztahové otázky jsem nejen já s Janou diskutoval napřímo a aktivně se snažil řešit, ostatně jako s kýmkoliv, kdo se na mě kdy v něčem obrátil. Nemyslím si, že by mi kdokoliv nemohl napřímo říci o svých problémech a že bych někoho odmítl. Facilitaci v Pirátské straně se zabývá aktivně spousta dalších lidí a díky jim za to. Vžít se do pocitů druhého však v absolutní míře nejde.

Ať se již členové ve svém hlasování zachovají a rozhodnou jakkoliv, přál bych si, aby tento podnět byl impulsem k maximálnímu rozšíření vnímání všech aspektů komunikace a spolupráce nejen v Pirátské straně, ale i s naším okolím. Aby se to promítlo do jednání nás všech za každé situace.

Není prý v možnosti předsedy obejmout celou stranu. Přesně tak já o Pirátské straně a jejich členech však uvažuju a hledání spravedlivého řešení je i pro mne cesta, kterou je třeba absolvovat klidně několikrát denně. Piráti, to je unikátní projekt-organismus. Na nás je jakými prostředky, s jakým úsilím a jakými opatřeními ve vzájemné důvěře toto zajistíme a budeme naplňovat.

Tímto k tématu jednání CF.

PS k dalším věcem, které zde zaznívají… Nezažil jsem, že by životaschopné a obhajitelné projekty a aktivity kdykoliv narážely na nějaký strop, pokud limitem nebyla finanční náročnost nebo neschopnost odhadnout časovou či realizační náročnost vzhledem k již řešené agendě. Ostatně aktivit „mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to špatně, neboť nepřišli lidi, nebylo dost času, projekt nebyl dobře připravený…“ jsem i já inicioval a absolvoval desítky. Proto odmítám, což zde někde v diskusi zaznělo, že by reálně byl kdokoliv v Pirátech úmyslně nějaká žába na prameni.

Stejně tak si myslím, že je přehnaný popis atmosféry hierarchizace nějakých “nahoře”, přes které se vše musí řešit. Tato nálada vzniká, a jsem toho svědkem často, bohužel rétorikou a nepochopením možností vlastní iniciativy zejména u nově příchozích lidí. Na druhé straně zde je jedna reálná změna, proč již nemůže každý (vedení kraje, strany, poslanci z regionů) řešit vše, stavět například pódia na našich akcích a všechny super lidský věci, na které jsme byli v počátcích Pirátů zvyklí, a které mně osobně i chybí. Tím novým prvkem je časová náročnost a nutnost mít také svůj volný čas při nejexponovanější práci, kterou bezesporu politika v občany volených funkcích je.

Pokud se takový trend, že někdo jedná z vrchu jako mistr světa amoleta, někde projevuje, buďte prosím ti, kdo nastaví nejlépe okamžitě v soukromé rovině nepokornému zrcadlo, neboť Piráti jsou strana postavená na grassroots a síla i možnost věci měnit, pokud se špatně vyvíjejí, je plně v rukou členů.
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
karabinm
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 36
Registrován: 01 úno 2018, 15:43
Profese: vědec a vysokoškolský pedagog
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od karabinm »

Zdenek.Kubala píše: 24 říj 2019, 16:58
Jak si Jakub uziva bossing svych podrizenych?
Přidávám se k dotazu na Janu. Z čeho vyplývá tvé přesvědčení, že si Jakub toto své jednání užívá? Už jsem to psal někde výše, bylo by fajn, psát "myslím si..." místo "je to tak". Případně "myslím si, že to tak, je z těch a těch důvodů".

Nicméně zpátky k důvodům mého dotazu...a explicitně zdůrazním, že s Jakubem jsme v životě prohodili možná 20 vět a pár nějakých reakcí na FB.

Je důvodem, si myslet, že si to "užívá" (tj. že v důsledku svého jednání prožívá nějaké positivní emoce), prostý fakt, že tak činí opakovaně? Z vlastní zkušenosti mohu říci, že tomu tak ani zdaleka nemusí být. Já sám se do takových situací dostávám (na straně toho kdo někomu vytýká jeho chyby, které podle mého názoru vedly nebo mohou vést k neúspěchu, ale klidně si tomu říkejte bossing, pokud máte pocit, že to popisuje danou věc přesněji) a primární emoci, kterou v této souvislosti pociťuji je obrovská frustrace. Frustrace z toho, kolik mé i cizí energie bylo vyplýtváno nebo bude vyplýtváno "zbytečně". Frustrace z toho, že se já ani druhá strana nemůžeme radovat z úspěchu. Lítost, že toho druhého nemůžu pochválit. Ne, není v tom ani kousek potěšení z možnosti "na někom se povozit". Ale člověk si prostě nemůže dost často vybírat, že bude dělat jen "příjemné věci". Tím míním přijemné pro něho, ne pro okolí. Takže prostě pokračuje i v tom co ho frustruje, protože za tím vidí nějaký větší smysl. A ano, zažívám radost, když se potvrdí, že to skutečně smysl mělo. Pak je pochopitelně důležité ten smysl ukázat i tomu partnerovi, se kterým jsem rozpor měl, což jednak "obrousí hrany", druhák mu exaktně ukáže, proč dává smysl se snažit dělat v budoucnu lepší rozhodnutí.

Neříkám, že to tak má i Jakub, prostě se snažím vysvětlit, že imho jedním z významných faktorů pro posuzování cizího jednání by mělo být pochopení jeho motivace. Osobně si myslím že toto vysvětlení Jakub ve své "obhajobě" naprosto opomenul, což byla chyba (a zároveň si myslím, že by mu to tak či tak spousta z diskutujících nevěřila). Netvrdím, že by ho kdokoli měl chápat "protože to myslí dobře", ale rozhodně by měl tento faktor do svého posuzování zahrnout. Je sakra rozdíl říct "Ano chápu tvou motivaci, ale tohle je tak za čarou, že tě to neomlouvá" a "Jsi grázl, co to dělá pro vlastní potěšení".

Pokud tyhle moje myšlenky někdo odmítne, protože nabude přesvědčení, že mám taky "máslo na hlavě" a dělám Jakubovi advokáta, dokážu se s tím vyrovnat. Pokud někoho přiměji z zamyšlení, tak budu rád. Asi bych mohl mlčet, protože se mě to de fakto moc netýká, straně jsem neobětoval ani promile času jako někteří z vás, ale hanba by mě fackovala, kdybych tak učinil abych měl klid, i když si myslím, že to mělo zaznít.
Tito uživatelé poděkovali autorovi karabinm za příspěvky (celkem 4):
Jiri.Belsan, Jan.Hora, Daniel.Mazur, Eva.Ticha
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33837 poděkování

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Martin.Kucera »

karabinm píše: 24 říj 2019, 18:56Já sám se do takových situací dostávám (na straně toho kdo někomu vytýká jeho chyby, které podle mého názoru vedly nebo mohou vést k neúspěchu, ale klidně si tomu říkejte bossing, pokud máte pocit, že to popisuje danou věc přesněji) a primární emoci, kterou v této souvislosti pociťuji je obrovská frustrace.
A jednáš v takových situaci taky způsobem, který Jana popisuje? Tj. "Arogantní jednání na setkáních RP, kdy mu nevadí se nade mne postavit, opřít se o stůl, u kterého sedím, aby dal najevo převahu"
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Michaela.Nepejchalova, Jan.Hosek, Janka.Michailidu

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Petr.Lysek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 733
Registrován: 01 úno 2012, 21:37
Profese: projektant
Bydliště: Belgická 3, 79604 Prostějov
Dal poděkování: 1495 poděkování
Dostal poděkování: 1007 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 13/2019 Odvolání místopředsedy Jakuba Michálka

Příspěvek od Petr.Lysek »

Přemýšlel jsem, jestli se k této, mediálně velmi vděčné "aféře" vůbec vyjadřovat. Nečetl jsem všechny příspěvky, související s tím, co momentálně hýbe jak stranou, tak na sociálních sítích a v médiích.
Můj názor je pouhým názorem předsedy místního sdružení na malém okresním městě na Moravě.
Občas mě unavuje vysvětlovat přátelům kteří nás volí, některé naše kroky, které si i já sám obtížně zdůvodňuji sám před sebou. Není jich moc, ale jsou.
Musím říci, že Jakub je z hlediska parlamentní politiky pro své vlastnosti, inteligenci a schopnost "seknout drápem" člověk na svém místě. Na druhé straně, tyto vlastnosti, obrácené dovnitř, způsobují nemálo problémů.
Když to zjednoduším, jako poslanec je skvělý, jako člověk, který by měl řídit lidi, kteří dělají to co dělají z nějakého entuziasmu, evidentně selhává. Empatie a schopnost komunikace bez arogance a, možná bych řekl "workholického nepochopení", je důležitější než okamžitý tlak na "výkon".
Jsem ve straně nějakých 6 let, sleduji ji o něco déle. Imponuje mi primárně schopnost řešit problémy"s otevřeným hledím". A z mého pohledu je toto tento případ. Bez ohledu na to, jak obtížné bude některé nuance našeho přístupu k politice vysvětlit lidem, pro které je běžnější akceptovat naprostou uzavřenost dění v jiných stranách, o novinářích nemluvě.
Já Kubu do RP svého času nevolil právě z těch důvodů, že jeho vysoká inteligence, ego a současně minimální empatie může být v tomto orgánu problém. A také s vědomím, že takovíto lidé vedou většinu stran.
Nebudu hlasovat pro jeho odvolání, protože mi to přijde nějaké 2 měsíce před volbou nového předsednictva absurdní.A současně věřím, že i Jakub najde v sobě tolik sebereflexe, že dokáže pochopit, kde je jeho síla a kde jsou jeho slabiny.
Podle mého názoru výstižně tyto navzájem si konkurující + a - shrnul @Martin.Smida ve svém FB statusu https://www.facebook.com/smida.martin/p ... 9250996945 a já nemohu jinak, než souhlasit.
Místopředseda MS Prostějov
Zastupitel Statutárního města Prostějova
Krajský zastupitel v Olomouckém kraji
Email : Petr.Lysek@pirati.cz
Facebook : https://www.facebook.com/IgnaciusReilly
Profil: https://www.pirati.cz/lide/petr_lysek

"Lidé chtějí lži, aby měli podle čeho žít. Volají po nich." (Terry Pratchett:Národ)
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“