Hele,
mne se nelíbí, jak tady několik lidí píše, že výběrová řízení do dozorčích rad v Praze nebyla profesionální.
Během posledního roku jsem se účastnil několika výběrových řízení v rámci Pirátské strany
ať už z vlastního podnětu, nebo na základě toho, že jsem byl k tomu vyzván , které organizovalo KS Praha, Praha 6, personální odbor. Vedl jsem rovněž výběrová řízení, která organizovala Praha 4, a v rámci mých zaměstnání jsem si vybíral tým mnoha spolupracovníků. Proto myslím, že mohu nabídnout srovnání těchto procesů.
Pro úplnost zde ještě uvedu, že jedno výběrových řízení realizovaných KS Praha jsem vyhrál. Na druhou stranu je několik lidí, o nichž jsem si myslel, že by se na některou pozici hodili a vybráni nebyli.
Jsem přesvědčen, že ze všech výběrových řízení, kterých jsem se v rámci Pirátů účastnil, nebo je vedl, byly výběrová řízení na členy dozorčích rad v Praze ty, které byli profesionálně zvládnuty asi nejlíp.
Pojďme si je například porovnat s procesem výběrových řízení realizovaným PO na pozice v europarlamentu
(těch jsem se taky účastnil):
Činnost/ZK Praha (výběr na členy dozorčích rad)/PO (výběr na pozice do evroparlamentu)
1.Email uchazeči o obdržení CV uchazeče:
Ano/Ano
2.Zveřejnění hodnotících kritérií a náležitostí přihlášky:
Ano/Ano
3.Email o tom, že uchazeč nepostoupil do dalšího kola:
Ano/Ne
4.Externí konzultant mimo pirátskou stranu ve výběrové komisi:
Ano/Ne(alespoň to z výsledků není patrné)
5.Zveřejněná informace o tom kdo prováděl hodnocení uchazečů:
ANO/Ne (většinou ne)
6.Zveřejněná alespoň jména a prvního písmena příjmení uchazečů, kteří se hodnotili:
ANO/Ne
7.Zveřejnění celého jména vybraného uchazeče:
ANO/ Někdy ANO někdy NE
8.Zveřejnění medailonku a fotky vybraného uchazeče:
ANO/Ne
9.Zveřejněná informace o tom, kdo prováděl prvotní filtraci účastníků:
ANO/Ne
10.Zveřejnění informaci o tom, jak se prováděla prvotní filtrace účastníků:
ANO/Ne
11.Zveřejněná informace o počtu obdržených životopisů:
ANO/Ne
12.Zveřejnění výsledků prvního kola hodnocení uchazečů:
ANO/Ne
13.Zveřejnění výsledků druhého kola hodnocení uchazečů:
ANO/Ne
K tomu ještě zmíním, že Praha zveřejnila hodnocení cca 90 lidí z cca 220 obdržených životopisů včetně uvedení toho, kdo se na jakou pozici hlásil a podle čeho rozhodovali o tom, kdo postoupí do dalšího kola. V rámci druhého kola pak zveřejnila podrobné hodnocení cca 50 lidí. PO zveřejnil skoro nic neříkající tabulky, kde je hodnocení u 2 až 4 lidí obsazovaných na každou pozici bez uvedení jakýchkoliv detailů.
Z uvedeného porovnání se tedy docela děsím toho, jak by vypadalo to výběrové řízení kdyby ho nerealizovala Praha ale PO.
Takže minimálně za toto patří M.K. velké díky, za to jak to zvládla spolu s ostatními členy komise.
Tolik ke kvalitě nebo nekvalitě výběrového řízení v Praze na členy dozorčích rad. Myslím, že je z toho minimálně jednoznačně zřejmé, že je Praha umí dělat lépe než dělalo/dělá PO výběrka do EU.