Nejnovější kauza ohledně JCDecaux (Krausová - Tenzer)

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Tomas.Guth.Jarkovsky
Vedoucí resortního týmu
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 149 poděkování
Dostal poděkování: 785 poděkování

Re: Nejnovější kauza ohledně JCDecaux (Krausová - Tenzer)

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Jan.Hora píše: 21 říj 2019, 15:53 No, ale co teda uděláme, abychom tomuhle do budoucna předešli? Mě to přijde, že se nám ve všech problémech poslední doby (ať už vnitrostranických nebo mediálních) projevuje totéž - přetíženej pirát (pirátka) je v náročný situaci, snaží se jí zvládnout samostatně a sáhne k jednoduchýmu řešení (ať už požádá někoho blízkýho nebo si vulgárně uleví nebo pošle do háje novináře nebo se vykašle na něco, co měl/a udělat - jedno co konkrétně je ten špatnej postup).

To přepětí, kterému jsou všichni aktivní piráti vystavení s sebou prostě nese menší trpělivost a menší ochotu k sebereflexi (což je kontraproduktivní, ale lidský bytosti takový prostě jsou). Já třeba dokážu pochopit, že někdo ve vypjatý situaci ujede a sáhne k vulgarismu nebo osobnímu výpadu právě proto, že vidím pod jakým je tlakem (a naopak nebudu mít pochopení pro ty, co k nim sahají a vím, že pod žádným velkým tlakem nejsou).

Otázka zní, co s tím, abychom si s tím uměli poradit, zvládli to bez ztráty kytičky a nepřicházeli o kvalitní lidi kvůli dobře mediálně podaným pseudokauzám. Protože co si budeme povídat - máme spoustu pirátů v exponovaných pozicích, kteří by si v takové palbě médií vedli MNOHEM hůř. Máme dokonce takové, kteří už si v podobné mnohem hůř vedli, akorát téma nebylo pro média dost zajímavý, mohlo se to řešit déle a v klidu a díky tomu nikdo nemusel na nic rezignovat.

Potřebujeme takový řešení, který jsme schopni v drtivé většině sami na sobě dobrovolně aplikovat. Všichni víme, že nás je málo, jsme přetížení a málo komunikujeme. Ale stejně furt řešíme raději operativu a průšvihy, místo abych víc komunikovali, víc odpočívali a víc hledali nový lidi a rozvíjeli dřímající talenty.

Tohle nerozlouskneme kritizováním a odstupováním nebo trestáním kohokoliv OFFTOPICabych to trochu odlehčil - jsem si samozřejmě vědom krásné vánoční tradice neúspěšného pokusu o odvolání Jakuba Michálka, která se minulý rok nekonala. Možná to někomu trochu chybí, ale řešení to není.

Jsme v kritickém bodě, kdy potřebujeme proměnit způsob, jak spolu komunikujeme, abychom nestáli na práci několika málo lidí, které všichni znají (a někdy je chválí a někdy samozřejmě kritizují). A už několik týdnů mě trápí, že vnímám touho po takovém řešení "aby to bylo jako dřív". Už nikdy to nebude jako dřív, je nás tisícovka a už se prostě nemáme šanci znát všichni a všechno si vždy osobně vyříkat.

Abychom udrželi ty zásady, co nás do politiky přivedli, musíme si to přiznat a akceptovat tu nutnost se změnit z kmene vedeného kmenovou radou na dobře organizovanou skupinu lidí se společným cílem, kde důvěra k druhým nevychází z vzájemných osobních vztahů, ale z důvěry ve společnou motivaci, společný cíl a z důvěry ve smysluplnost pravidel, která nám mají jeho efektivní dosažení a dosahování umožnit.

Správný pirát má po popsání problému navrhnout řešení. Nezbývá mi než přiznat, že mě nenapadá nic, co by mělo šanci na úspěch, protože každá moje úvaha začíná potřebou si přiznat, že "hejno" neznamená "chaos" (ani "kmen", který je asi trefnějším přirovnáním) , ale "agilní, flexibilní organizaci". A každé moje setkání s členskou základnou mě utvrzuje v přesvědčení, že drtivá většina těch nejtvrdších dříčů si to zatím přiznat nechce.

Děkuji, pokud jste přečetli celý můj výlev. Druhé poděkování těm, co popřemýšlí, jestli na tom posledním odstavci něco je nebo ne.

OFFTOPICNemyslím si, že je správně dávat ven cizí mailovou komunikaci bez předchozí dohody nebo bez absolutní nutnosti ji zveřejnit k vykreslení argumentace. Obzvlášť pokud jejím obsahem byl nějaký osobní konflikt. A to i když jde o "veřejné tajemství", protože většina zainteresovaných si to nenechala už dříve pro sebe. Jednak to není moc ohleduplný (obzvlášť když tam zůstal podpis a je jasný, čí maily to jsou) a jednak to podporuje konfirmační zkreslení u všech, kdo mají pozitivní nebo naopak negativní vztah k někomu z aktérů. Ta podpora konfirmačního zkreslení je IMHO fakt hodně velká chyba
Ty jo, po přečtení vlastně výrazně víc rozumím těm D. Wagnerovo odstavcům o pýše a dvojím metru.
Máme tady kauzu s JCD, kde je ještě několik nevysvětlených věcí a obecně nějaké jednání, které se nezdá, že je úplně ok. K tomu se ale v souvislosti s přítomným vztahem JM a MK otvírá téma nepotismu a D. Wagner přináší screeny z konverzací, kde to na první pohled vypadá, že se dějou hodně nedobré věci. Já nechci soudit, jestli zde opravdu došlo k "Miláčku, jdi tady srovnat zaměstnance strany, který mi nechce vyhovět" ale nehledě na můj názor ta situace určitě potřebuje nemalé vysvětlování. Spojitost těchto několika věcí navíc ukazuje na potenciální dlouhodobý problém někde okolo dvojice MK a JM.
Možná to je nepotismus, možná to je jen výsledek irracionálních osobních neshod, možná jim někdo jen závidí a chce je strhnout z míst, možná jsou kritici jen placený trollové...
V každém případě je třeba to řešit a řešit to racionálně.

Normální věc by byla všechny ty věci nějak adresovat, vysvětlit, chvilku se nad tím pozamyslet a pak z toho třeba vyvodit nějaké následky. Namísto to se sem sletí obhájci a začnou situaci v lepším případě nesmyslně nálepkovat, v horším přímo bagatelizovat. Už tu padlo mnoho slov o klanové válce, mluví se o tom celém jako o pseudokauze, na sockách hromadně označujeme kauzu jako akci Babišovo médií a teď sem přišla dokonce přetíženost aktivních Pirátů. OFFTOPICNavíc to trochu zní jako nějaké dělení aktivní Piráti vs. kecalové na fóru s Wagnerem v čele, což je trochu zbytečný a nesmyslný a zase trochu smrdí jako nějakej dvojí metr

Píšeš, že je potřeba proměnit jak spolu komunikujeme, zatímco první veřejná OFFTOPIC(nepochybuju že neveřejných probíhaly desítky) reakce JM na toto vlákno nebyla sem, ale do médií.
Jak také píšeš, odvoláváním lidí se asi věci nevyřeší, ale vyřeší se když budeme problémy řešit jako problémy, nebudeme se od nich odklánět a naučíme se trochu sebekritiky. To je nabídnuté řešení.

Možná jsou někteří Piráti přetížení, a možná si toho někteří sami berou příliš.
Naposledy upravil(a) Tomas.Guth.Jarkovsky dne 22 říj 2019, 23:59, celkem upraveno 1 x.

+420 728 jednajednatři 966

Dan.Lestina
Člen KS Jihočeský kraj
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 1134 poděkování
Dostal poděkování: 1023 poděkování

Příspěvek od Dan.Lestina »

Adam.Jaros píše: 21 říj 2019, 09:11 Já bych s tou lidskostí byl opatrnej. Je velkej rozdíl mezi "moje kolegyně je kráva" a "moje kolegyně je kráva, drahý příteli, prosím pěkně, běž jí šlápnout na krk". V kontextu ostatních věcí tam cítím spíš to druhé.
Co tam cítíš je vcelku jedno, důležité je, co tam je napsáno.
Vit.Jurasek píše: 21 říj 2019, 09:41 Imho tohle je věc vnitrostranické politiky, kterou by mělo moderovat RP, které ale minimálně v mých očích aktuálně funguje spíš jako součást mediálního odboru a poslaneckého klubu a nevěřím moc, že se bude dostatečně angažovat
Amen. Prosím, lidi, myslete, koho do toho RP volíte. Máme na to teď i systém, který nám umožní balancovat poslance a neposlance a tak...
Napadá vás nějaký nějaký způsob jak z toho/do toho, aby jsme si tady jen neposteskli, nevylili si srdíčko a nezůstalo to při starém jen trochu podezřívavějším?
Jo. Čelem k problémům, zády k bratříčkování. Hezky všechny jeden po druhym a narovinu řešit.
Jan.Hora píše: 21 říj 2019, 15:53Protože co si budeme povídat - máme spoustu pirátů v exponovaných pozicích, kteří by si v takové palbě médií vedli MNOHEM hůř.
Přesně to mi šlo hlavou.
Poučení: witchhunt na jednu nebo pár osob nemá šanci tohle vyřešit.
Marek.Houser píše: 21 říj 2019, 22:34 Navrhuji, abychom společnému probrání všech systémových, komunikačních i osobních patologických jevů, o kterých se tu ve vlákně mluví, věnovali (asi uzavřenou?) část CF v neděli.
CF je imho na takovéhle věci mimořádně pitomá platforma, ale když myslíš... Každopádně, prosím, nehrajme si na uzavřené jednání CF. To je nesmysl. Co je uzavřené mezi 1000 lidí, není uzavřené, a jen to zbytečně blbě vypadá, že se snažíme zase něco tutlat.

A fakt díky všem za konečně celkem otevřenou debatu. Snad se to konečně zase stane zvykem, přestože by, jako obvykle, prospělo ubrání emocí.
Tomas.Marik
Člen KS Praha
Profese: překladatel, knihkupec
Dal poděkování: 58 poděkování
Dostal poděkování: 250 poděkování

Příspěvek od Tomas.Marik »

Katerina.Stojanova píše: 21 říj 2019, 20:41 Mluvíme tu vznešeně o "pokoře, obrácení se do sebe, sebereflexi", ale když dojde na lámání chleba a máme směrem k veřejnosti možnost ukázat pravou stranu svého charakteru, dopadá to takto:
"Michálek kritiku odmítá. „Od pana Wagnera jsem nikdy žádnou výhradu neslyšel, rád si ji poslechnu a určitě to nebudu řešit přes média. Za mou práci v politice hovoří výsledky a dělal bych špatnou politiku, kdyby mě měli všichni rádi, včetně těch líných, neschopných a těch, kteří místo práce pro lidi dělají intriky,“ řekl k tomu místopředseda Pirátů."
(viz dnešní Deník N)

Jestli tato slova zakládají vhodné podmínky pro kýžené prostředí, v němž k sobě budeme moci být otevřeně a racionálně kritičtí v momentě, kdy jsme o způsobu jednání svých spolustraníků na pochybách, nechť si každý udělá názor sám. Škoda.
Nutno připomenout, že síla (jakékoliv politické) strany je o to větší, čím různější jsou její členové věkově, vzděláním, zázemím, názory...sociálním chováním. Zároveň má disponovat funkčními mechanismy, aby tu kupu udržela pohromadě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Marik za příspěvek:
Jaroslav.Nemec
Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

Marek.Houser píše: 21 říj 2019, 22:34 @Vojtech.Pikal sem napsal zrovna chvíli předtím, než jsem ho chtěl se svým dotazem/návrhem označit. Navážu tedy...

Navrhuji, abychom společnému probrání všech systémových, komunikačních i osobních patologických jevů, o kterých se tu ve vlákně mluví, věnovali (asi uzavřenou?) část CF v neděli.

Žádný tribunál, žádní hodní a zlí. Prostě setkání jednotlivců za účelem zmíněného vyčištění vzduchu. Všichni si jistě moc dobře uvědomujeme, jak jednoduchá a zároveň zkreslená může být diskuze pouze za klávesnicí.

Pevně věřím, že by se stěžejní postavy tohoto "konfliktu" setkání zúčastnily i s ohledem na budoucnost Pirátů, na které jim jistě záleží.

Řekněme si věci narovinu a do očí. Třeba se nám tím podaří alespoň trochu zasypat ty největší barikády. Ty tu máme, ať se nám to líbí, nebo ne.
Hele, to je pěknej nápad, ale ve straně se komunikuje z podstatné části elektronicky. Dokonce je to jeden z našich reklamních taháků. Takže pokud si nedokážeme udržet nějakou stranickou netiketu, tak takové smiřovací týmbildingy budou za chvilku na denním pořádku.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 7):
Jaroslav.Nemec, Marek.Necada, Ladislav.Dvorak, Martin.Svadlenka, Lenka.Kozlova, anon539, Dominika.Michailidu
Jan.Lipavsky
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Analytik
Dal poděkování: 533 poděkování
Dostal poděkování: 1043 poděkování

Příspěvek od Jan.Lipavsky »

Jan.Mares píše: 22 říj 2019, 02:21
Marek.Houser píše: 21 říj 2019, 22:34 @Vojtech.Pikal sem napsal zrovna chvíli předtím, než jsem ho chtěl se svým dotazem/návrhem označit. Navážu tedy...

Navrhuji, abychom společnému probrání všech systémových, komunikačních i osobních patologických jevů, o kterých se tu ve vlákně mluví, věnovali (asi uzavřenou?) část CF v neděli.

Žádný tribunál, žádní hodní a zlí. Prostě setkání jednotlivců za účelem zmíněného vyčištění vzduchu. Všichni si jistě moc dobře uvědomujeme, jak jednoduchá a zároveň zkreslená může být diskuze pouze za klávesnicí.

Pevně věřím, že by se stěžejní postavy tohoto "konfliktu" setkání zúčastnily i s ohledem na budoucnost Pirátů, na které jim jistě záleží.

Řekněme si věci narovinu a do očí. Třeba se nám tím podaří alespoň trochu zasypat ty největší barikády. Ty tu máme, ať se nám to líbí, nebo ne.
Hele, to je pěknej nápad, ale ve straně se komunikuje z podstatné části elektronicky. Dokonce je to jeden z našich reklamních taháků. Takže pokud si nedokážeme udržet nějakou stranickou netiketu, tak takové smiřovací týmbildingy budou za chvilku na denním pořádku.
Já plánuji na důchod vydat fórum v knižní podobě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lipavsky za příspěvky (celkem 5):
Andrej.Ramaseuski, Marek.Houser, Jan.Podhajsky, Josef.Spak, Jiri.Belsan
Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

A ještě bych si neodpustil menší off-topic, když už se tady řeší bolístky posledního desetiletí zpětně.

Styl komunikace některých jedinců v čelních pozicích je veden s pro mě nepochopitelným implicitním předpokladem, že za bránou čekají tisíce ochotných onu práci (placenou nebo dobrovolnickou) vzít. Viz rádoby nekonkrétní poznámky o líných a nekonstruktivních lidech, nebo paušální podezřívání potenciálních nových členů z prospěchářství, nebo velrybářství.
Není to nějaký specifický problém oněch imaginárních "Michálkovců", i v mém KSku občas vidím něco podobného a třeba ve vlákně o náborové kampani se to hemžilo lidmi, kteří mají z nějakého důvodu Abundance Mindset ohledně lidských zdrojů strany.
Čerstvě je ve straně 1000 členů, což spoustě lidí připadá jako mnoho. Přitom z perspektivy politologů na Západě nemáme pomalu ani dost na přežití jako fungující strana.
Kam se člověk podívá, tam vidí nedostatek lidí. Díky úspěchům ve volbách se tenhle problém dá řešit nabíráním zaměstnanců strany a straníků OFFTOPIC(mezi těmihle kategoriemi je hranice spíše formální), což pak vytváří dojem čím dál větší aktivity.
Ok, taky řešení. Jenže až se třeba propadnem v přízni voličů a peníze najednou nebudou, tak tenhle model pujde okamžitě k šípku a s ním i strana.
Opájet se tím, že jsme elitní skupina vyvolených workoholiků se správnými názory je sice fajn pocit, ale k efektivní a hlavně trvale udržitelné organizaci to má sakra daleko.

Až budeme mít přes deset tisíc členů (což bychom v poměru ke stranám s podobnými výsledky v Rakousku nebo Německu měli mít) aktivně působících ve straně, tak prosím. To si pak klidně kádrujte a dělejte na lidi tlak pod heslem "go hard or go home". Ale v současné situaci bych fakt apeloval na vidění každého jednotlivého člena jako vzácného zdroje. Fakt tady nikde není pirátský B-tým, který za vyhořelé nebo vyštvané lidi zaskočí.
Milan.Dadourek
Rozhodčí komise
Profese: Zemědělství, ŽP, právník, ovčák
Dal poděkování: 1547 poděkování
Dostal poděkování: 1474 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan.Dadourek »

Jan.Mares píše: 22 říj 2019, 03:17 .... Kam se člověk podívá, tam vidí nedostatek lidí. ...
... v současné situaci bych fakt apeloval na vidění každého jednotlivého člena jako vzácného zdroje. Fakt tady nikde není pirátský B-tým, který za vyhořelé nebo vyštvané lidi zaskočí.
Bingo. A z toho všeobecného přetížení pak plynou chyby a předrážděnost, které odrazují další lidi od aktivity a voliče od důvěry.

A OFFTOPICřečnicky? se zeptám (už mi to straší v hlavě měsíce): Opravdu jsme v situaci, kdy máme usilovat o vládní angažmá? Nebereme si toho moc? Budeme mít problémy kvalitně působit na krajích, vůbec dobře obsadit pozice. Potřebujeme ještě čas, abychom rostli a zráli.

Když se přepálíme, bude za tři roky podobných pseudokauz OFFTOPIC(nebo kauz - jak kdo chce) desetkrát víc a reakce na ně obtížnější.

Ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo. Vlasta Burian -- Profil -- (FB page)

Andrej.Ramaseuski
Republikový výbor
Profese: programátor
Dal poděkování: 896 poděkování
Dostal poděkování: 2662 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andrej.Ramaseuski »

Jaroslav.Nemec píše: 22 říj 2019, 00:05 Děkuji za vhled do problematiky, ale zabezpečení gdisku asi rozumíš míň než koza petrželi, omlouvám se, ale to co si zde napsal, je čistá pomluva, viz přiložený screen. Ten disk byl přístupný na odkaz. Kdokoliv kdo dostal odkaz měl přístup ke složce HR. Absolutní selhání bezpečnosti. Nemám potřebu nic prohledávat, dostal jsem echo, což jsem zde zveřejnil, s odkazem. Ověřil, zdokumentoval a následně jsem zjišťoval, kde je bezpečnostní problém a ten jsem se snažil rychle řešit v rámci soukromých chatů. Ten člověk co mi poslal odkaz nepracoval a nepracuje na magistrátu. Takže bych pro příště byl hodně opatrný, co zde vypustiš.
kdyz slysim slovo "google disk", nebo "sdileni odkazem", tak mi v kapse nejen se otevira skladaci nuz, ale i startuje motorova pila. ale ani v tech nejhorsich snech se mi nezdalo ze nekdo dokaze ukladat do ciziho uloziste citliva osobni data z magistratu, a nasledne je jeste zverejnovat. asi ty sankce dle GDPR a naseho NDA pro takove lide nejsou zbytecni. ta informacni bezpecnost v nasem programu je zrejme je jen par obtezujicich pismenek kterymi budeme strasit nekoho ciziho, ze jo?
Naposledy upravil(a) Andrej.Ramaseuski dne 22 říj 2019, 09:23, celkem upraveno 2 x.

0x8DE5F4739D2A2F0B | Ceterum censeo Facebook esse delendam

Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

SayMyName píše: 21 říj 2019, 21:57 Gratuluju, vzali jste dobrou myšlenku, správné úmysly, stovky hodin dobrovolníků a podporovatelů, a vše tohle jste obětovali na oltář svaté Míši a zamilovaného místopředsedy s parohy jak blázen. Problémy se v každém kolektivu vyskytnou, ale to jak je kolektiv řeší, je to podstatné. A jediné co vaše vedení zajímá je to, co tomu řeknou novináři a jak to podat. Každý z vás ať si poví, jestli tohle chce krýt. Za mě jako prostého uživatele říkám, že já už vám hlas nedám, protože džihád vedete všude okolo, až na vás samotné.
Asi bych to az tak hystericky nedramatizoval. Vztahove zalezitosti resi skoro kazdy, porad jsme jen lidi, podobne veci se stavaji a stavat budou. Cela vec se pokud vim nezametla pod koberece, ale vyresila se. Na systemove selhani to nevypada, to by se delo casteji.

Jen snad na zaver, na situaci se zareagovalo a je na case udelat tlustou caru. V zivote se stane se ze clovek slapne do extremntu, kdyz to pak jeste masochisticky rozmaze, smrdi jeste vice...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikezeus za příspěvky (celkem 2):
Jiri.Rezek, Jiri.Belsan
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Profese: revizní technik elektro, energetik
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 759 poděkování

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Antonino píše: 21 říj 2019, 09:42 ...Pokud by si všichni říkali a zveřejňovali, co si o sobě někdy myslí, tak by asi spolu nemohli spolupracovat...
A oni na to mají při práci čas?
Tak to MAJÍ MÁLO PRÁCE!!! :evil:
Naložte jim, ať nemají čas na pyjoviny!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Kadlecek za příspěvek:
Jan.Zavadil
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“