Ty jo, po přečtení vlastně výrazně víc rozumím těm D. Wagnerovo odstavcům o pýše a dvojím metru.Jan.Hora píše: ↑21 říj 2019, 15:53 No, ale co teda uděláme, abychom tomuhle do budoucna předešli? Mě to přijde, že se nám ve všech problémech poslední doby (ať už vnitrostranických nebo mediálních) projevuje totéž - přetíženej pirát (pirátka) je v náročný situaci, snaží se jí zvládnout samostatně a sáhne k jednoduchýmu řešení (ať už požádá někoho blízkýho nebo si vulgárně uleví nebo pošle do háje novináře nebo se vykašle na něco, co měl/a udělat - jedno co konkrétně je ten špatnej postup).
To přepětí, kterému jsou všichni aktivní piráti vystavení s sebou prostě nese menší trpělivost a menší ochotu k sebereflexi (což je kontraproduktivní, ale lidský bytosti takový prostě jsou). Já třeba dokážu pochopit, že někdo ve vypjatý situaci ujede a sáhne k vulgarismu nebo osobnímu výpadu právě proto, že vidím pod jakým je tlakem (a naopak nebudu mít pochopení pro ty, co k nim sahají a vím, že pod žádným velkým tlakem nejsou).
Otázka zní, co s tím, abychom si s tím uměli poradit, zvládli to bez ztráty kytičky a nepřicházeli o kvalitní lidi kvůli dobře mediálně podaným pseudokauzám. Protože co si budeme povídat - máme spoustu pirátů v exponovaných pozicích, kteří by si v takové palbě médií vedli MNOHEM hůř. Máme dokonce takové, kteří už si v podobné mnohem hůř vedli, akorát téma nebylo pro média dost zajímavý, mohlo se to řešit déle a v klidu a díky tomu nikdo nemusel na nic rezignovat.
Potřebujeme takový řešení, který jsme schopni v drtivé většině sami na sobě dobrovolně aplikovat. Všichni víme, že nás je málo, jsme přetížení a málo komunikujeme. Ale stejně furt řešíme raději operativu a průšvihy, místo abych víc komunikovali, víc odpočívali a víc hledali nový lidi a rozvíjeli dřímající talenty.
Tohle nerozlouskneme kritizováním a odstupováním nebo trestáním kohokoliv.
Jsme v kritickém bodě, kdy potřebujeme proměnit způsob, jak spolu komunikujeme, abychom nestáli na práci několika málo lidí, které všichni znají (a někdy je chválí a někdy samozřejmě kritizují). A už několik týdnů mě trápí, že vnímám touho po takovém řešení "aby to bylo jako dřív". Už nikdy to nebude jako dřív, je nás tisícovka a už se prostě nemáme šanci znát všichni a všechno si vždy osobně vyříkat.
Abychom udrželi ty zásady, co nás do politiky přivedli, musíme si to přiznat a akceptovat tu nutnost se změnit z kmene vedeného kmenovou radou na dobře organizovanou skupinu lidí se společným cílem, kde důvěra k druhým nevychází z vzájemných osobních vztahů, ale z důvěry ve společnou motivaci, společný cíl a z důvěry ve smysluplnost pravidel, která nám mají jeho efektivní dosažení a dosahování umožnit.
Správný pirát má po popsání problému navrhnout řešení. Nezbývá mi než přiznat, že mě nenapadá nic, co by mělo šanci na úspěch, protože každá moje úvaha začíná potřebou si přiznat, že "hejno" neznamená "chaos" (ani "kmen", který je asi trefnějším přirovnáním) , ale "agilní, flexibilní organizaci". A každé moje setkání s členskou základnou mě utvrzuje v přesvědčení, že drtivá většina těch nejtvrdších dříčů si to zatím přiznat nechce.
Děkuji, pokud jste přečetli celý můj výlev. Druhé poděkování těm, co popřemýšlí, jestli na tom posledním odstavci něco je nebo ne.
![]()
Máme tady kauzu s JCD, kde je ještě několik nevysvětlených věcí a obecně nějaké jednání, které se nezdá, že je úplně ok. K tomu se ale v souvislosti s přítomným vztahem JM a MK otvírá téma nepotismu a D. Wagner přináší screeny z konverzací, kde to na první pohled vypadá, že se dějou hodně nedobré věci. Já nechci soudit, jestli zde opravdu došlo k "Miláčku, jdi tady srovnat zaměstnance strany, který mi nechce vyhovět" ale nehledě na můj názor ta situace určitě potřebuje nemalé vysvětlování. Spojitost těchto několika věcí navíc ukazuje na potenciální dlouhodobý problém někde okolo dvojice MK a JM.
Možná to je nepotismus, možná to je jen výsledek irracionálních osobních neshod, možná jim někdo jen závidí a chce je strhnout z míst, možná jsou kritici jen placený trollové...
V každém případě je třeba to řešit a řešit to racionálně.
Normální věc by byla všechny ty věci nějak adresovat, vysvětlit, chvilku se nad tím pozamyslet a pak z toho třeba vyvodit nějaké následky. Namísto to se sem sletí obhájci a začnou situaci v lepším případě nesmyslně nálepkovat, v horším přímo bagatelizovat. Už tu padlo mnoho slov o klanové válce, mluví se o tom celém jako o pseudokauze, na sockách hromadně označujeme kauzu jako akci Babišovo médií a teď sem přišla dokonce přetíženost aktivních Pirátů.

Píšeš, že je potřeba proměnit jak spolu komunikujeme, zatímco první veřejná

Jak také píšeš, odvoláváním lidí se asi věci nevyřeší, ale vyřeší se když budeme problémy řešit jako problémy, nebudeme se od nich odklánět a naučíme se trochu sebekritiky. To je nabídnuté řešení.
Možná jsou někteří Piráti přetížení, a možná si toho někteří sami berou příliš.