budu trochu delší, ale využiju už existující vlákno. Chtěl bych přidat svůj pohled.

Jsem z těch, které poslední kauza mrzí hodně. Myslím si zároveň, že bavit se teď o tom, jestli veřejný kalendář nahrazuje registr nebo ne, je otázka sice podstatná, ale zakrývající jádro celé věci. Na jedné kauze se totiž trochu ukazuje něco, co je možná problém celostranický a měli bychom o tom mluvit.
Stali jsme se slepými k vlastním chybám. Řešíme “jak prorazit skleněný strop 15%”, zvýšit efektivitu, dělat lepší projekty a kritizujeme konkurenci, kde je to možné. To všechno dává smysl, ale zapomněli jsme u toho na sebereflexi a chováme se spíš jako kmenová pospolitost než jako kriticky myslící strana uvažující na základě důkazů. Teď jsme postavili sochu čisté a nejlepší M. Krausové, která byla pošpiněna politickou konkurencí a jako hrdina odchází, aby zlepšila politickou kulturu. Nemyslím si, že je to úplně na místě a těch problémů bylo víc. Něco se na ní hází podle mě trochu nefér a tím začnu.
Práce MK
Projektové řízení a výběrka jsou to, za co je MK placená stranou (smlouva na 30k měsíčně). Ta samá výběrová řízení jsou už několik měsíců řešena jako problém RV. Stejně tak se teď minimálně jedno výběrové řízení na PR musí zvláštně opakovat (

Bokem - často zmiňovaný problém neveřejně je VŘ do rady Obecního domu, které se muselo opakovat (řesil Janusz Konieczny) - Jaroslav Němec zde tvrdí, že Krausová zasáhla do tabulky s hodnocením výběrek tak, aby mu ubrala body. Podle toho, co vím od Janusze, tak se výběrko opakovalo pro jistotu a protože nebylo procesně dokonalé a došlo k sebereflexi. Tady mám asi nějakou důvěru v to, že vše bylo v pořádku a jedná se skutečně jen o nedbalost. Fakt nemám potřebu okopat MK za každou cenu.
Sečteno a podtrženo - věřím, že MK tu práci skutečně dělá a to, že se při tom dostává do konfliktů, zase není dvakrát nepřijatelné samo o sobě. Minimálně v jednom případě také k nápravě došlo, tady žádné peklo nevidím.
Manipulativní reakce
Pirátská reakce na kauzu je bizarní. Vezmeme to v časové souslednosti.
a) parlamentní listy uveřejní článek (https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... hou-599514, 14.10. kolem 14:00)
b) Michaela pošle reakci:
V momentě, kdy se objevily informace o trestním stíhání pana Tenzera, jsem s ním přerušila veškeré kontakty a odkázala jsem ho, aby se v případě jeho jakýchkoliv budoucích podnětů, obrátil na gesčně příslušného radního v oblasti jeho podnikání, tedy Jana Chabra (TOP 09), případně na naše protikorupční analytiky.
V evidenci schůzek se jméno pana Tenzera nevyskytuje, podstata naší schůzky se totiž netýkala zájmů společnosti JCD vůči magistrátu. V době, kdy jsem ještě neznala okolnosti týkající se stíhání pana Tenzera, jsem v dobré víře s dotyčným hovořila jako s whistleblowerem.
Je evidentní, že probíhá boj společností jako JCD či Bigboard o zakázku na městský mobiliář, a tyto společnosti vrhají špínu i na ostatní ve snaze získat lukrativní zakázku. Ujišťujeme Pražany, že zakázka bude vysoutěžena transparentně a nenecháme se podobnými snahami o diskreditaci zastrašit.
V této citaci je pro další vývoj hned několik problémů. Za prvé, nejasné frázování singuláru a plurálu u “schůzek” úplně uhýbá později přiznané skutečnosti dlouhodobého poměru. Za druhé, Tenzerovo trestní stíhání běželo od června 2018, čili dlouho před tím, než se MK vůbec stala zastupitelkou, takže buď MK nebo v časové linii o něco později JM vědomě lže, či je natolik zmatená, že jsme na hraně manipulace (neberu zde do úvahy informace z https://www.expres.cz/zpravy/michaela-k ... pravy_stes, podle kterých jsou fotky z dubna či května 2019: není jak je ověřit). Za třetí, objevuje se zde “setkání jako s whistleblowerem”, ovšem “v době, kdy neznala okolnosti kolem trestního stíhání” - to ovšem bylo poměrně staré. Je samozřejmě možné, že whistleblower může být trestně stíhaný, ale tady to už o řád víc zní jako pokus svést to na ono kouzelné slovo. Nebo neschopnost konzistentní výpovědi, což je obojí poměrně nešťastný.
c) informaci o kauze přináší i idnes.cz, i TV NOVA (https://www.idnes.cz/praha/zpravy/pirat ... domaci_rts, https://tn.nova.cz/clanek/pirati-resi-s ... vanym.html)
obhajobu připraví a vydá na oficiálním kanále strany Jakub Michálek. https://www.piratskelisty.cz/clanek-267 ... -nesouvisi
Ta se zevrubně věnuje dobru, které MK přinesla městu (které tedy prošlo kritikou RV i se dostalo na předsednictvo), uvádí ovšem také, že se s Tenzerem naposledy sešla v květnu, objevuje se zde také poprvé informace o tom, že se jednalo o schůzky nelobbistické povahy. Zásadní část článku je ovšem o tom, že je to celé kydání špíny, politický boj a vše je čisté. Podepsán PARTNER MK JM.
d) ve středu MK odstupuje z úlohy předsedkyně, JM i MK k tomu zveřejňují statusy, ve kterých se dovídáme, že tedy rezignace přes nesouhlas klubu a jedná se o špinavou válku ze strany reklamek, nafouknutou kauzu a tak dále (

To, že se celý klub postaví za člověka v problémech, je lidsky milé. Akorát, že za toho člověka se jako oficiální hlas strany už postavil jeho partner, toho času jeden z mediálně nejexponovanějších Pirátů a místopředseda strany a využití těchto titulů není malá věc: nastavuje oficiální stranickou linii. K tomu později.
Nepotismus je špatně
Mluvíme o korupci a nepřijatelných vztazích a to velmi silnými slovy (https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika ... av-nebesky - Jako skandál ohodnotil volbu Nebeského poslanec Pirátů Jakub Michálek. Upozornil na spojení manželky nového šéfa drah Olgy s dotační kauzou Agrofertu.)
Teď si řekněme, že jsem se setkal s whistleblowerem a ten mi něco řekl. Představte si situaci, ve které si přichází vedoucí PO stěžovat předsednictvu strany minus člověk ve střetu zájmů na neblahou situaci kolem výběrek na magistrátu. Následně ovšem dojde k tomu, že o této stížnosti je spraven JM - a okamžitě také informuje MK. Asi bychom řekli, že to je velmi nešťastné a jasný příklad nepotismu a střetu zájmů.
A teď přidejme jinou situaci, ke které mám maily. Z ní plyne poučení: problém existuje a reply all je záludné. https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing(kdo mi ty maily dal, jsem slíbil neříct, když se přihlásí, tak fajn).
Podobná situace potkala i Martina Kučeru (ten to dal k dispozici veřejně, kopíruju z fora):
https://docs.google.com/document/d/111J ... OoRUk/edit A je myslím zcela zjevné, že není v pohodě, aby když narazí zastupitelka z Prahy na problém v komunikaci s AO, aby běžela za partnerem, který začne naprosto neadekvátně “rovnat” úředníka strany. Prostě ne. Ne ve chvíli, kdy ten samý politik pak jasně odsoudí někoho na základě jeho manželky: protože i kdyby měl stokrát pravdu, tak už to bude vždycky pokrytectví.
Zároveň je na místě připomenout jednu věc. Jsme strana, která, myslím, chtěla dbát na moderní, příjemné pracovní prostředí. A to nespočívá podle mě v tom, že v kanclíku jsou džusíky k odběru, ale taky v nějaké základní úrovni mezilidské komunikace na pracovišti. Myslím, že je možná trochu manažerské selhání a ne standard, když na sebe lidi křičí nebo si posílají přes maily tohle. Výše jsem psal, že MK zjevně práci dělá. Ale mám dojem, že se manažerské návyky učila někde, kde to nebylo úplně ideální.
Co chci říct?
Pojďme si přiznat, že nás do této kejdy nedostala válka médií, ale vlastní pýcha a neustálý dvojí metr. Děláme chyby - všichni. To co potřebujeme, je víc otevřenosti a upřímnosti, ne hledat technokratický řešení, kterak vyrobíme lepší registr a systém zápisu do něj

A zatímco velká část straníků je nadšená z toho, kterak došlo k obrodě a sebeobětování (a je to samozřejmě jejich legitimní postoj), tak mám potřebu říct, že pro mě jako člena je to celý hrozně umolousaný, umělý a ignorující reálný problémy. Zveřejňuji tady jenom problémy doložitelný, popsaný a ty, za kterými si stojím, že jsou blbě. Bylo by mi ale velmi špatně s mým svědomím, kdybych se měl dívat na to, jak si někdo z takovéhodle průšvihu udělá výtah k další slávě. U toho mlčet nechci a nemůžu.
Upřímně si myslím, že vztahy vždycky politiku komplikují. Někdo to umí oddělit, někdo ne. Tady ale dochází k dlouhodobému nepřijatelnému střetu zájmů a stylu komunikace, který není v roce 2019 přípustný. Vytvořili jsme si hrdiny, přestali jim dávat jako strana zpětnou vazbu (

PS: věřím, že JCDecaux nezískalo žádnou výhodu, stejně jako tam neproběhli žádné úplatky. Slevu na reklamní plochy považuju za úplně normální věc v reklamě, za tabulkové ceny neprodává snad nikdo, obzvláště později v kampani.