Štěpán Rattay

Archivační fórum pro vlákna přijatých zájemců o členství

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha

Pravidla fóra
Toto je dočasné archivační fórum pro odkládání vláken přijatých zájemců o členství. Vlákna sem přesouvá PKS Praha.
Zrušení archivu bude zváženo ve chvíli kdy začne kvalitně fungovat systém Evidence členů.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Stepan.Rattay
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 67
Registrován: 20 bře 2018, 12:59
Profese: Radní MČ Praha 5
Bydliště: V Cibulkách 358/54
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Štěpán Rattay

Příspěvek od Stepan.Rattay »

Štěpán Rattay (*1977): Jsem dlouhodobým příznivcem Pirátské strany a aktuálně radním za Piráty na Praze 5. V mé gesci jsou strategické investice, správa majetku a zahraniční vztahy. V roce 2018 jsem byl tajemníkem Poslaneckého klubu Pirátů. Ve volebním období 2016-2018 jsem byl místostarostou obce Sv.Jan pod Skalou. Před tím jsem několik let působil v neziskovém sektoru, kde jsem mimo jiné vedl neziskovou organizaci Oživení, o.s., která byla jedním se zakládajících členů iniciativy Rekonstrukce státu nebo dříve v rámci programu udržitelného rozvoje iniciativy Auto*Mat.
V rámci programu Bezkorupce jsem pak vedl řadu projektů, které cílily na řešení problematiky týkající se hospodaření a nakládání s majetkem, posilování transparentnosti, střetů zájmů veřejných funkcionářů a rozhodovacích procesů orgánů samospráv (např.: https://www.oziveni.cz/audity-samosprav/). Mým srdečným tématem v Oživení byla podpora a síťování aktivních občanů a komunálních politiků. Uspořádali jsme pro ně řadu workshopů a seminářů napříč ČR a několik let jsme moderovali e-mailové protikorupční diskuzní fórum.

Vystudoval jsem obor Management a ekonomika na České zemědělské universitě a ze svou rodinou žiji v Košířích.

Na komunální úrovni mě zejména zajímá rozvoj města a fungování zdravé občanské společnosti. V rámci vedení radnice se mohu na těchto oblastech rozvoje přímo podílet, zejména pak spolurozhodováním v radě a zastupitelstvu a prostřednictvím mně svěřeným gescím tj. realizací investičních projektů do bytové výstavby, školních zařízení, sportovních areálů, kulturních center ale i dopravy a veřejných prostranství. Společně se starostou Danem Mazurem pracujeme na strategickém dokumentu rozvoje města, který bude zahrnovat v delším časovým výhledu všechny pro naši samosprávu podstatné oblasti jako je definování potřeb, plánování územního rozvoje, investic, koncepce bydlení napříč věkovými skupinami, koncepce pro základní a předškolní vzdělávání, dopravní řešení se zaměřením na bezpečnost a dopravu v klidu, rozvoje kultury, občanské společnosti a participace občanů na rozhodování, záchrany a péče o památky, modernizace technicky zastaralých sportovišť, péče o veřejná prostranství-zeleň a prosazování šetrného přístupu při hospodaření s vodou. Samotnou kapitolou je pak úřad, jeho fungování a snaha o zvyšování efektivity.

1) Stanovy a program jsem si pročetl již při nástupu na post tajemníka poslaneckého klubu. Spolupracoval jsem na programu pro komunální volby 2018, kde jsem se nejvíce podílel na tématech strategického rozvoje města, dopravy a otevřené radnice.

2) Dotazy k samotnému programu:
a) Cítíš se jako Evropan? Je pro tebe zásadní, aby ČR zůstala v EU?
Ano, žiji ve středu Evropy a cítím se jako Evropan. EU je dle mého názoru života schopný projekt, který nám umožňuje konkurenčně obstát a promlouvat na globálních témat na světové úrovni. Nastavený systém ČR i jako menšímu státu zajišťuje na úrovni EU promlouvat a prosazovat své zájmy. Pokud dodržujeme pravidla, máme jistotu čerpání dostatku financí a v dnešní době se také můžeme v případě porušování zákonů odvolávat k vyšší instanci. Pak je tu i řada praktických výhod volného pohybu a obchodu.
b) Podporuješ legalizaci konopí i pro rekreační účely?
Ano. Jde to jinde ve světě, tak proč ne i u nás. Pozornost regulace by měla být více kladena na věk od kterého bude legální být uživatelem.
c) Podporuješ manželství stejnopohlavních párů a adopci dětí stejnopohlavními páry?
Přírodu dle mého názoru neošálíme a proto mým krédem ani není, že je úplně jedno zda jsou rodiče heterosexuální nebo stejnopohlavní páry. Znám však osobně případy naprostého selhání výchovy dětí ze strany rodičů ženy a může, kteří k výchově dětí nepřistupovali zodpovědně a je-li zde silná vůle naplnit vztah homosexuální, měly by tyto páry dostat příležitost k adopci a řádné výchově dítěte. Opuštěné a odkázané dítě v ústavu na vychovatele vnímám jako poslední instanci pomoci. Otázky jako je společné jmění, vypořádání majetku a další ustanovení nyní platná dnes pro manželství vnímám spíš jako samozřejmá a doprovodná k výše uvedené otázce.

3) Jak dlouho Piráty znáš, jak dlouho nás podporuješ a jakým způsobem?
Piráty jsem zaznamenal při samotném jejich založení, pamatuji na první Ivanovi vyjádření a spoty z lodě. S ohledem na to, že jsem jako zástupce Oživení společně s Frank§Bold a Transparency International moderovali založení Rekonstrukce státu, potkával jsem se při těchto pracovních kulatých stolech s Mikim, Ondřej Profantem a Adamem Zábranským. S Olgou Richterovou jsme spolupracovali z dob jejího působení a vydávání opoplátku na desítce. Zapojil jsem se na full time ve sněmovně jako tajemník poslaneckého klubu, sestavení a vedení analytického týmu. Na konci roku 2018 jsem vstoupil za Piráty do komunální politiky a nyní jsem uvolněným zastupitelem a radním na MČ Praha 5.

4) Koho jsi volil/a předtím, než jsi volil/a Piráty? Proč?
Dle typu voleb - nejvíce SZ, KDU, když byli na dně tak jsem to jednou hodil i ODS.

5) Byl jsi v minulosti členem nějaké jiné politické strany nebo hnutí?
Nebyl.

6) Co byl pro tebe rozhodující impuls pro vstup do Pirátů? Proč chceš vstoupit zrovna teď? Co dalšího očekáváš od statusu člena oproti statusu registrovaného příznivce?
Přišel jsem po několika letech z neziskového sektoru, kde bylo naší mantrou udržení si nezávislosti a odstupu od politických stran a hnutí. Často jsme se veřejně vyjadřovali do médií k různým politickým kauzám a nevládní organizace nemohla být diskreditována propojením či personálními vazbami na politiku. Vlastnost "nezávislosti" jsem si sebou nesl ještě i do posledních komunálních voleb, kde jsem na Praze 5 kandidoval za Piráty. Nebýt působení v této nevládce, žádal bych o pirátské členství již dříve, programově a názorově se prakticky ztotožňuje s tím, co jsem prosazoval skrze svou angažovanost jako předseda nevládní nezisková organizace Oživení. Nyní cítím, že na politickém kolbišti je v diskuzích a bojí třeba přímo prezentovat sílu a názor politické strany a to i svou identifikací s tím, být jejím členem a součástí. Očekávám dále být aktivním politikem a prosazovat pirátské hodnoty a naplňovat program. Budu moci hlasovat a tím se přímo podílet na dalším směrováním strany.

7) Na jaké úrovni by ses u Pirátů chtěl/a angažovat? Na úrovni městské části, celopražské nebo celostátní?
Zastávám princip růstu odspoda. Jsou to tvrdě nabyté zkušenosti, které však bývají ve vysoké politice k nezaplacení. Historicky dlouhodobě obstály strany, které si svou členskou základnu vybudovaly tímto vydřeným způsobem. Dnes je zřejmé, že Piráti se díky tomu stávají etablovanou stranou napříč všemi úrovněmi politik.

8) Spojuješ si ve svých dlouhodobějších plánech s členstvím u Pirátů i možnost realizace vlastních politických cílů? Budeš chtít někam kandidovat?
Již jsem kandidoval. S Danem Mazurem a ostatními členy Zastupitelského klubu Pirátů MČ Praha 5 se mi dobře spolupracuje, učíme se a je nezbytné do příštích voleb posílit. Obstojíme-li na pětce opět, nevidím důvod proč by se nabytá zkušenost neměla zúročit i ve vyšších patrech politiky. Současně se snažíme rozvíjet naše pětkové MSko.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Rattay za příspěvek:
Lenka.Kozlova

Štěpán Rattay

zastupitel MČ Praha 5
předseda Kontrolního výboru

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Štěpán Rattay

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Ahoj,
dovolím si jeden dotaz - jak hodnotíš z dnešního pohledu aktivity Rekonstrukce státu v prvních letech? Udělal by si dnes něco jinak?

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Michal.Hrib
Příznivec Pirátů – Praha
Příspěvky: 127
Registrován: 29 srp 2019, 15:58
Profese: Koordinátor Praha
Dal poděkování: 19 poděkování
Dostal poděkování: 140 poděkování

Re: Štěpán Rattay

Příspěvek od Michal.Hrib »

Ahoj Štěpáne, děkuju ti za tvůj příspěvek a představení. Pokud budeš mít nějaké dotazy nebo se budeš chtít rovnou sejít u nás v Pirátském centru, napiš mi na mail koordinatori.praha@gmail.com.
S pozdravem
Michal
Uživatelský avatar
Linda.Neubergova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 147
Registrován: 23 led 2018, 22:09
Profese: Živnostník, reklama a marketig, kouč
Bydliště: Praha 5
Dal poděkování: 32 poděkování
Dostal poděkování: 255 poděkování

Re: Štěpán Rattay

Příspěvek od Linda.Neubergova »

Ahoj,
chtěla bych říct, že Štěpán je fajn člověk. A i velký pracant.

Linda

Linda Neubergová
724 886 571


"Montérka (do všeho)"
Nejsem v Rekonstrukci a ani v Renesanci. Aby bylo jasno... :lol:

Uživatelský avatar
Stepan.Rattay
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 67
Registrován: 20 bře 2018, 12:59
Profese: Radní MČ Praha 5
Bydliště: V Cibulkách 358/54
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 51 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Štěpán Rattay

Příspěvek od Stepan.Rattay »

Dalibor.Zahora píše: 08 zář 2019, 06:17 Ahoj,
dovolím si jeden dotaz - jak hodnotíš z dnešního pohledu aktivity Rekonstrukce státu v prvních letech? Udělal by si dnes něco jinak?
Ahoj Dalibore,
celá ta iniciativa vznikla zejména z toho důvodu, že byl takový pocit beznaděje něco řádně prosadit do legislativy. Ty tři zakládající nevládky (TIC, EPS, Oživení) již předtím na tématech spolupracovaly, ale chtěli jsme všichni mít silnější a účinnější dopady. Vložilo se do toho dost know-how, které si předtím ty organizace dost chránily. Byť jsme seděli v poradních orgánech vlády a spolupracovali jsme na meziresortních skupinách, jen málo co neskončilo v šuplíku. Velkou roli v tom tehdá sehrál Norman L.Eisen (velvyslanec USA v ČR), který nás neustále hecoval, ať se v nějaké platformě spojíme a jdeme do legitimního lobbingu, že jedině tak můžeme něco změnit. Projekt byl původně nastaven na 4 roky, po čtyřech letech nezkončil a rozjelo se to pak dalšími směry, což bylo milé. Teď to už tolik nesleduji, tak ani nevím, do jaké míry jsou ve svém počínání úspěšní.
Pamatuji, že současně došlo k velké ráně ve financování všech protikorupčních nevládek, jak ze stran státu tak i OSF, která tuto oblast nejvíce financovala. Takže iniciativa Rekonstrukce státu byla i velká příležitost rozjet fundreising, tam Frank&Bold (dříve EPS) odmakali neskutečně práce.
Co jinak? tvrdší prosazování těch 9 PK zákonů, hlavně u střetu zájmů se to mělo vydefinovat mnohem dál, možná do toho zapojit intenzivněji byznys, ale co vím, tak se všichni hodně snažili.
Myslím, že při prosazování a kritice ve sněmovně jsme se také neubránili jisté náklonosti k některým z politických stran.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Rattay za příspěvek:
Tereza.Vovesova

Štěpán Rattay

zastupitel MČ Praha 5
předseda Kontrolního výboru

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Štěpán Rattay

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Díky za odpověď, ptal jsem se na to proto, zda to zpětně nevidíš o něco kritičtěji. Abych něco vypíchnul - např. RK legitimizovala Babišovo ANO a další politické strany, jejichž následný přístup k prosazení oněch zákonů byl všelijaký. Nehledě k dalším negativním dopadům, které dnes řešíme.
Prostě jste jim vystavili bianco šek (před volbami vám většina naslibuje cokoli, ale po volbách... známe to), což mi už tehdy přišlo krátkozraké a při zkušenostech s českou politikou až naivní. A otázkou je, zda to celé stálo za to.

V této souvislosti cením to, že jsi do politiky vstoupil přímo. Možná si to měl udělat dříve. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 2):
Josef.Kadlecek, Lenka.Kozlova

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Přijatí zájemci Praha“