Městské byty nemají být k mání za "hubičku" jako pirátské neasociální téma

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, KoKS Jihočeský kraj, PMS Českobudějovicko

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy místního sdružení nebo registrovanými příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Moderátorem tohoto fóra je místní předsednictvo.
Cypra
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 106
Registrován: 10 pro 2018, 20:51
Profese: filosof
Dostal poděkování: 20 poděkování

Městské byty nemají být k mání za "hubičku" jako pirátské neasociální téma

Příspěvek od Cypra »

Nový Občanský zákoník (NObZ) nerozlišuje mezi smluvním dodatkem a novou smlouvou,nýbrž obé pojmenovává novací smlouvy (§ 1902). To že Rada "nařídila" zvýšit nájemné jen u smluv na dobu určitou je velice tristní. Termínované smlouvy by přitom měly být výjimkou,jinak práva nájemce pozbývají smyslu,včetně soudní ochrany,... a nájemce je snadným objektem vydírání a útisku,ale i potenciálním pachatelem korupce,pokud nechce přijít o střechu nad hlavou. Nelze donekonečna řetězit pracovní smlouvy,ale ani nájemní smlouvy,i když to zákon nezakazuje. Pronajímatel i nájemce nemusí mít zájem na smlouvě na dobu neurčitou,ale nelze obcházet zákon,protože obcházení pravidel není trestné,jak ukazuje i kauza Čapí hnízdo. Občanský kodex očekává situaci shodné vůle k pokračování smluvního závazku - prodloužení smlouvy mlčky (§ 2285). Automatické prodlužování smluv NObZ nepředjímá,protože by šlo právě o nonsens: k čemu smlouvu na dobu neurčitou,když lze jít cestou nekonečného "prodlužování" i bez "dodatku". Právní povědomí a zvyklosti velice zaostávají za sebelepší právní úpravou...Vždyť závazková praxe je v Česku dovedena ad absurdum,pokud si pronajímatel "dá" do smlouvy na dobu určitou inflační automat zvyšování nájmu i výhradu neautomatického prodlužování,tudíž může dojít "automaticky" k novaci zásadního ujednání ještě před uplynutím smluvní doby,resp.dojít k prodloužení (bez novace) a měsíc nato k (jednostranné) novaci !!!! Inflační automat a smlouva na dobu určitou mají být neslučitelné: vlastně nejde o smlouvu,ale spíše o osvědčení nesvobodného závazku pronajímateli.

V době,kdy je nedostatek bytů,je volnost odejít od zhovadilého pronajímatele,nízká. Máme Nový Občanský zákoník,ale stává se bezzubý,natož pokud jeho duch je obcházen pseudonedočasnými smlouvami. Je zhovadilostí zvyšovat nájemné nad rámec zákona,ač to není trestný čin. A jednatel městského eseróčka musí konat s péčí řádného hospodáře,tedy pokud ceny nájmů městských bytů zaspaly dobu,pak došlo mimojiné k trestnému činu (asi i radních). Městské byty nemají být za pakatel,jak se (dosud) děje: pokřiv(uje)ilo to trh s nemovitostmi. Nenápadně,ale významně... Nejvyšší státní zástupce žalobu ve veřejném zájmu nepodal...protože je na růstu cen bytů osobně (skrytě) zainteresován... Ano - krajské město má mít k dispozici byty pro "specifická povolání",ale nikoli za netržní nájemné. Městský byt by neměl být levný pro úředníky,soudce,státní zástupce,a další,protože jinak město musí dotovat byty pro sociálně slabé,což je politicky nepopulární. A pokud o výši srovnatelného nájemného mají rozhodovat soud(ci)y,pak je nabíledni,proč rozdávání bytů soudcům a soudním úředníkům je nonsesuální. Soudci se "automaticky" nevylučují z projednání věci a svůj majetek i zájmy mohou skrývat,tudíž by si neměli činit nárok na bydlení u města. Nehledě nato,že Česko má soudců nadbytek...Omezení by se mělo týkat i lékařů,protože kupříkladu krajská nemocnice si smluvně rezervuje malometrážní byty pro ně,a nejde o jenom o pár (nepoptávaných) garzonek.

V tiskové zprávě mi chybí informace pirátského člena dozorčí rady městského eseróčka: kolik termínovaných smluv je uzavíráno,s kým a kdo obsazuje městské byty na dobu neurčitou. Stejně tak není přílohou zprávy typová smlouva k městskému bytu.... Paní Dresslerové měla být poskytnuta právní pomoc... Město mělo být dohnáno k nezávislému soudu,nikoli k vnitru. Mělo se ukázat,zda soudy nestranně chrání nájemce.

Smím mít zato,že NObZ vyžaduje novelizaci (prodloužení smlouvy možné na dobu neurčitou či na dobu kratší,než byla předchozí),včetně upřesnění rozlišení mezi ubytováním a nájmem. Piráti nemají vyžadovat citlivější přístup radních a manažera Šindeláře,ale legalitu a legitimitu v nakládání s bytovým fondem a životními potřebami obyvatel. A když už se schyluje ke sporu zastupitelů s městem,tak by se měla svolat debata o tom v ČEPICi,aby argumenty byly právně dobré.
Uživatelský avatar
Josef.Spak
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 1106
Registrován: 24 zář 2017, 23:50
Profese: Programátor
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 1833 poděkování
Dostal poděkování: 1111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Městské byty nemají být k mání za "hubičku" jako pirátské neasociální téma

Příspěvek od Josef.Spak »

@Zuzana.Kudlackova @mlcoch co si o tom myslíte? Mě ty připomínky přijdou v některých ohledech docela trefné...
Cypra
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 106
Registrován: 10 pro 2018, 20:51
Profese: filosof
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Městské byty nemají být k mání za "hubičku" jako pirátské neasociální téma

Příspěvek od Cypra »

Uvítal bych,kdyby členka Dozorčí rady Správy domů,ale i zastupitel Mlčoch,byli pozváni na "besedu" do ČEPICE...Jistě ne všechny informace,které nabývají ve svých pozicích v městských firmách jsou "tajné" či důvěrné.

A opravdu mi nepřijde fér,když advokát Mlčoch,coby pirátský zastupitel,nevnese "expertní" vyvážený pohled,předtím než strana vstoupí do sporu se "svým" městem. Bacha na Mlčochy... Sváťa je možná fajn člověk ... ale pořád je Zelenej,přičemž neúspěch Pirátů je jakýmsi malým "ziskem" pro jeho stranu. V politice nejsme kamarádi,ale nanejvýše jeden tým.

Dodávám: ČEPICi se nevyhýbám,protože bych měl nepřekonatelnou depku,ale především nemám na útratu v hospodě...
Odpovědět

Zpět na „Českobudějovicko“