Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.


Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Podporujete nominaci Jana Hamala Dvořáka na vedoucího TO?

Pro
59
66%
Proti
18
20%
Zdržuji se
12
13%
 
Celkem hlasujících: 89 - Celkem hlasů: 89

Uživatelský avatar
Jan.Hamal.Dvorak
Technický odbor
Příspěvky: 177
Registrován: 29 dub 2009, 22:38
Profese: Informatik
Bydliště: Praha 8 - Kobylisy
Dal poděkování: 681 poděkování
Dostal poděkování: 927 poděkování

Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Jan.Hamal.Dvorak »

Vážené Celostátní fórum,

protože mne situace v TO mne trápí již dlouho, Stanislav Štipl nerozhodl pro kandidaturu a mám nyní dobrou příležitost vyměnit jeden poloviční úvazek za jiný, ucházím se u vás tímto o nominaci na pozici vedoucího TO.


Volební program
  1. Profesionalizace
  2. Zapojení dobrovolníků
  3. Transparentní řízení
  4. Vztah s uživateli
  5. Robustní systémy
Profesionalizace

Pod profesionalizací si představuji především schopnost TO podávat stabilní výkony a dodržovat závazky. Zkrátka tu pro uživatele být, když nás potřebují. To má však také personální dimenzi.

Ze současného stavu, kdy TO tvoří vedoucí na 1/2 úvazku, správce systémů na 1/2 úvazku a o všechno ostatní se starají dobrovolníci se Standou v čele, bych se rád dostal do stavu, kdy platíme alespoň následující:
  • 1/2 úvazku - vedoucí
  • 1/2 úvazku - správce systémů 1
  • 1/2 úvazku - správce systémů 2, pro zastupitelnost a rychlejší konsolidaci infrastruktury, přípravu testovacího prostředí a pomoc dobrovolníkům
  • 1/2 úvazku - vývojář, pro údržbu a nudné opravy interních aplikací, ale také pro pomoc dobrovolníkům s integrací do našeho prostředí
  • dle potřeby - UX specialista, aby se neopakovala situace s Naloděním, nebo Lidé a všechny weby výhledově vypadaly a fungovaly obdobně
  • dle potřeby - bezpečnostní specialista, abychom již nemuseli oddalovat zveřejnění vlastních zdrojových kódů kvůli obavám z napadení
Zapojení dobrovolníků

Několik zapojených dobrovolníků - srdcařů - už máme :-). Jedná se minimálně o Standu, Zdeňka, Filipa, Jitku a Ondru. Někteří by rádi pomohli, ale úplně nemohou. Jedná se například o Jarmila s Ivorem.

Myslím, že péči o infrastrukturu dokážeme pokrýt dobře, ale vždy zde bude prostor pro vývoj. PSP generuje různé jednorázové demo projekty, které dokáže i zaplatit. Jarmil připravil centrální vyhledávání. Snad vznikne nový systém na práci s mapou. Úlohou TO je zde poskytnout jasný rámec, do kterého bude takové projekty možné nasadit a maximálně to autorům ulehčit. S nadsázkou by mělo v době vývoje stačit pushnout kód do repozitáře, aby se rozběhl na testovací doméně.

Transparentní řízení

Občas mi přijde, že si lidé mimo obor myslí, že IT projekty jsou stejné, jako stavba domu a že když se řekne, že musí být hotové než začne sněžit, tak se tak prostě naplánují. Realita je však taková, že se jedná vždy do jisté míry o výzkumný projekt.

Za zásadní považuji to, aby TO jasně komunikoval o tom, v jakém jsou běžící projekty stavu a to formou, kterou dokáží pochopit i uživatelé a ne jen vývojáři s přístupem do repozitáře.

Jsem si vědom toho, že TO je distribuovaný tým a že fyzické setkávání na pracovišti není možné. Rád bych místo stávající ad-hoc komunikace emailem (případně na Zulipu) posílil roli skupinového chatu a Jitsi. Osobně budu k zastižení především v Pražském PiCe, případně dle potřeby ve Sněmovně.

Vztah s uživateli

Za klíčové partnery TO považuji AO, kancelář, krajská předsednictva, MO, PO a PSP (v pořadí dle abecedy). V první řadě je potřeba se věnovat povinným agendám, které nám ukládá zákon a stanovy, poté poskytnout servis vnitřním voleným orgánům, aby mohly dosahovat požadovaných výsledků a až poté je možné řešit nový chatovací systém.

TO však není ve vleku svých klíčových partnerů. Garantuje CF možnost bezpečného užití technických prostředků k vedení vnitrostranické diskuze a hlasování a rozvoj těchto prostředků neignoruje. Jako člen bych si moc přál, abych mohl jednat a hlasovat také pohodlně z telefonu a jako vedoucí TO budu usilovat o to, aby se to stalo skutečností.

Vím, jak složité je pro některé členy plnohodnotně ovládnout stranické systémy. Rád bych s pomocí PO našel řešení, jak poskytovat běžnou technickou podporu všem uživatelům v takové míře, aby už nemuseli sami tápat na fóru, v Redminu, v Nalodění, na Lidé, v Piroplácení, na Githubu, na wiki atd.. Doufám, že se za tímto účelem ve stranické pokladně naleznou nějaké finance. Ostatně, není dobře, když musí telefony zvedat programátoři se správci namísto toho, aby se věnovali své odborné činnosti.

Robustní systémy

Závěrem - nebyl bych informatik, kdybych neměl také technické záměry - bych chtěl zmínit, co bych rád podnikal s našimi systémy.
  • Chtěl bych přejít z režimu individuální vysoké dostupnosti databází / aplikací k řešení založeném na virtualizačním clusteru, kde by byly v režimu vysoké dostupnosti provozovány celé virtuální servery. Mám představu o možném levném řešení, které aktuálně validuji ve spolupráci s odborníky na storage systémy.
  • Je potřeba dokončit migraci na Keycloak a dořešit obecně správu identit. Změny v rolích uživatelů (například v důsledku volby PMS) se mají projevit okamžitě ve všech systémech, nikoliv až po přihlášení všech dotčených (odvolaných i jmenovaných) a podobně. Fórum nemá být klíčovým nástrojem pro řízení oprávnění uživatelů - musí vzniknout jeden nástroj pro správu stranické struktury, jmenování funkcionářů a řízení pomocných rolí, který dokáže používat AO, ale i předsednictva.
  • Testovací prostředí musí mít také testovací uživatele, role a stranickou strukturu.

Osobní profil

Je mi 32 let (20 v šestnáctkové soustavě) a Linux používám letos už polovinu svého života. V listopadu 2017 jsem se vdal za svou ženu, Alici Hamalovou po které mám moc pěkné příjmení a kterou jste v Pirátech jistě již potkali.

Posledních téměř 7 let pracuji v Národní technické knihovně. Účastnil jsem se akce NTK: Chceme odstranit vendor lock-in a přejít na Linux a open source a s kolegy jsem také nasazoval opendata.praha.eu.

Letos jsme se s kolegy pokusili začít pracovat pro Prahu ve společnosti Operátor ICT, což se nepodařilo z důvodů, které nepatří diskutovat v tomto vlákně. Faktem je, že díky tomu mám od října prostor si reorganizovat svůj profesní život.

Díky NTK mám zkušenosti s vnitropodnikovou informatikou a vedením menších projektů. Také jsem již nějakou dobu jednatelem menší společnosti a zvládám udržet fungující štábní kulturu.
Ve volném čase vedu kroužek programování v DDM.

Pokud budu zvolen, bude struktura mých úvazků vypadat následovně:
  • 0.5 úvazku - vedoucí TO
  • 0.1 úvazku - odborný asistent poslance Ondřeje Profanta
  • 0.4 úvazku - správce v Národní technické knihovně
S pondělním AC počítám a ochotně Vám v hlavním vlákně zodpovím vaše dotazy.
Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 746
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 716 poděkování
Dostal poděkování: 2044 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Olga.Richterova »

Děkuji moc Honzovi za odvahu ke kandidatuře, jeho nominační řeč se mi líbí zejména proto že obsahuje představu o prioritách a je dostatečně konkrétní - a jsem ráda že má i realistické časové možnosti se našemu technickému odboru věnovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 7):
Ondrej.Profant, Jan.Hamal.Dvorak, Andrej.Ramaseuski, Pavel.Franc, Vladimira.Sykorova, Lukas.Wagenknecht, Jiri.Belsan

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Přidám se k Olče. Též děkuji Honzovi, že do toho jde. Pozice to není lehká, ale věřím, že s dostatečnou časovou dotací a v silné spolupráci s RP se s tím dají dělat divy.

Honza je odborně opravdu velice zdatný, pečlivý a snaží se pochopit problémy lidí, aby je mohl efektivně řešit. To vše je důležité pro tuto práci. Myslím si, že za poslední dva roky se naučil i velmi mnoho z potřeb vedoucího. Prioritizovat, nechat některé věci být apod, aby se mohl zaměřit na věci, co doopravdy pálí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 4):
Jan.Hamal.Dvorak, Andrej.Ramaseuski, Jan.Kolator, Lukas.Wagenknecht

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1328
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1411 poděkování
Dostal poděkování: 2099 poděkování

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Jen k těm úvazkům v závěru, pokud si dobře pamatuju jsi od října 2018 nově i zastupitelem na Praze 8 a píšeš, že jsi také jednatel menší firmy. Nezapomněls to zmínit? ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvky (celkem 6):
Vaclav.Zidek, Tomas.Marik, Vojtech.Pikal, Michaela.Krupickova, Dalibor.Zahora, Lukas.Wagenknecht

Tereza Vovesová
Obrázek

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Martin.Kucera »

Já bych se zeptal (v hlavním vlákně coby předsedající nemůžu), jak pohlížíš na koncepci představenou Martinem Rejmanem na zasedání RV a jak bys odhadoval časově vývoj a nasazení zbývajících aplikací z té šestice popsané na straně 6 (z níž aktuálně existují 4 v různém stádiu použitelnosti, čily ty zase potřebují dotáhnout) a vzájemné propojení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 4):
Tereza.Vovesova, Vaclav.Zidek, Ondrej.Profant, Jan.Hamal.Dvorak

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Tomas.Marik
Člen KS Praha
Příspěvky: 162
Registrován: 06 pro 2017, 21:03
Profese: překladatel, knihkupec
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Tomas.Marik »

Já nominaci plně podporuji. Byl bych rád, kdyby Jan Hamal Dvořák svoje VLASTNÍ místo v Pirátské straně rychle nalezl. Komunální politika a politika vůbec tímto místem evidentně nejsou. Když jsi se začal angažovat v MS Praha 8, tvrdil jsi, že tak činíš pouze, abys podpořil svou manželku/manžela Alici Hamalovou a že rozhodně nikde kandidovat nebudeš. Posléze jsi toto stanovisko pozměnil s tím, že jakožto politik (ten, který umí vytvořit tabulku v programu XY) musíš chránit stranu před aktivisty a stal jsi se součástí místního volebního strojku Ondry, s kterým sdílíš jak oblečení, tak přezdívku z identického žánru (Kedrigern - Mordae), tak prostor (v průměru jeden metr). Tvoje působení v zastupitelstvu Prahy 8 stranu spíše poškozuje, protože se ani neorientuješ v jednacím řádu ani o projednávaných tématech nic bližšího nevíš (záznamy s tvými četnými vystoupeními je možné shlédnout zde: https://m.praha8.cz/Archiv-audiozaznamu ... lstva.html), výtky odbíjíš tím, že nemáš čas, a tvoje aktivity mezi občany jsou nulové. Čili, tímto tě vyzývám, abys souběžně své aktivity na komunální úrovni utlumil a z příslušných funkcí odstoupil.
Uživatelský avatar
Vaclav.Zidek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1721
Registrován: 06 dub 2018, 18:25
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1702 poděkování
Dostal poděkování: 2519 poděkování

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Vaclav.Zidek »

Zdravím a chtěl bych se pozastavit nad časovou "dotací" 0,5 pracovního úvazku. Zatím jsem spíše nabyl dojmu, že TO má právě problém s nedostatkem komunikace ven, s nedostatečnou komunikací s spolupracovníky a také v celkové časové zátěži co je na vedoucím TO. Je potřeba řešit intenzivní komunikaci s odbory právě teď, když očekáváme nasazení a doladění nových systému. Opravdu 0,5 úvazku na tak strategické pozici je to co posune TO dopředu?

A jako laik si dovolím podotknout. Jeden z cílů již je splněn.
"Jako člen bych si moc přál, abych mohl jednat a hlasovat také pohodlně z telefonu" to již možné je, jen to není zrovna bezpečné (díky Androidu).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvky (celkem 5):
Martin.Stanek, Vojtech.Pikal, Jan.Hamal.Dvorak, Tereza.Vovesova, Marek.Rebicek

Václav Židek, radní Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství

Telefon: 775 198 038, Email: vaclav.zidek@pirati.cz
Facebook: https://www.facebook.com/vaclav.zidek
Twitter: @VaclavZidek

Uživatelský avatar
Andrej.Ramaseuski
Jednatel/ka republikového výboru
Příspěvky: 3436
Registrován: 28 srp 2016, 20:49
Profese: programátor
Bydliště: Sedlíšťka (Radhošť)
Dal poděkování: 2607 poděkování
Dostal poděkování: 5037 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Andrej.Ramaseuski »

Tomas.Marik píše: 29 zář 2019, 21:30chránit stranu před aktivisty
to snad ne. nejedna se o nejakou jinou stranu?

0x8DE5F4739D2A2F0B | Ceterum censeo Facebook esse delendam

Uživatelský avatar
Tomas.Marik
Člen KS Praha
Příspěvky: 162
Registrován: 06 pro 2017, 21:03
Profese: překladatel, knihkupec
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Tomas.Marik »

Ne, jedná se o MS Praha 8, které vypadá úplně jinak než celá strana.
Uživatelský avatar
Martin.Stanek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 641
Registrován: 07 bře 2018, 11:05
Profese: geolog
Dal poděkování: 2930 poděkování
Dostal poděkování: 1084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Hamala Dvořák na vedoucího TO

Příspěvek od Martin.Stanek »

Honzo díky za kandidaturu, o tvé odborné erudici nepochybuju a co jsem tě zažil jako předsedajícího schůze MS, tak věřím, že máš předpoklady i pro týmovou komunikaci a že budeš schopen analyzovat i syntetizovat příspěvky z TO týmu.
Je to sice na hraně šťourání se v tvých osobních věcech, ale závazek vedoucího TO, od kterého se čeká mnoho, a tvoje ostatní závazky by měly být beze zbytku vyjasněny. Jseš zastupitel, asistent poslance, člen PMSP8 a taky soukromník / jednatel firmy.
Časové dotace u všech rolí jsou do velké míry ohebné a i lze často říct, že prací v jedné pracuješ i v těch dalších. Nicméně jak to vidíš, kdybys byl zvolen? Co bude to hlavní a co budeš "lepit po večerech"? Je možné dělat vedoucího TO Pirátů a k tomu pořádně ještě něco? Pokud bys měl v úmyslu na některé role rezignovat, zvážil jsi důsledky pro ty tebou opuštěné role? Nezastírám, že ze mě mluví i obava ze ztráty solidního kolegy v uskupeních, jichž jsem také členem, každopádně lepší být na to připraven ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 6):
Jan.Hamal.Dvorak, Pavel.Franc, Ondrej.Profant, Jitka.Novotna, Petr.Vileta, Lukas.Wagenknecht
Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“