ROZPRAVA: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Moderátoři: PKS Moravskoslezský kraj, KoKS Moravskoslezský kraj, PMS Ostravsko

Zamčeno
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Tak aktuálně jsou ke spuštění hlasování potřeba dvě věci:
1) Vyjádření @Jiri.Rajnoch zda hodlá kandidovat na předsedu nebo jen na místopředsedu (sem ho dosud nenapsal, na SMS mi nezareagoval, telefon nezvedl).
2) Administrativní zařazení několika členů do MS, což momentálně visí na @Jakub.Dedek - https://redmine.pirati.cz/issues/22848.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Lukas.Cernohorsky
Republikový výbor
Příspěvky: 1958
Registrován: 05 lis 2009, 21:54
Profese: Projektový manažer
Dal poděkování: 104 poděkování
Dostal poděkování: 1978 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Lukas.Cernohorsky »

Zatím je zde jedna otázka. A odpověď je, že kandiduji na předsedu, a případně na místopředsedu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Cernohorsky za příspěvek:
Romana.Korosi
tel. : 601573955
Uživatelský avatar
Jiri.Rajnoch
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 75
Registrován: 11 čer 2014, 21:02
Profese: Radní městského obvodu Poruba
Bydliště: Ostrava - Poruba
Dal poděkování: 24 poděkování
Dostal poděkování: 39 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Jiri.Rajnoch »

místopředsedu
Lukas.Jansa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 65
Registrován: 07 pro 2017, 22:11
Dal poděkování: 28 poděkování
Dostal poděkování: 120 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Lukas.Jansa »

Já bych se zeptal Lukáše Černohorského na to co jsem se ptal ostatních. Jakým způsobem by chtěl usilovat o získávání nových členů a také zda je schopen časově zvládnout všechny pozice. Dále bych se zeptal obou kandidátů na pozici předsedy na to, jaké jsou jejich vize MS, jak vidí úlohu MS ve vztahu ke KS a centrále a dále proč si myslí, že by měli být předsedou... Děkuji za Vaše odpovědi
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Pavlina.Polaskova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 623
Registrován: 20 kvě 2016, 12:41
Profese: úředník
Bydliště: Ostrava-Hrabůvka
Dal poděkování: 291 poděkování
Dostal poděkování: 404 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Pavlina.Polaskova »

1. Vize MS
- funkční jednotka, organizovaná, systematická, na pevných základech, která má širokou základnu nejen členů, ale i příznivců a odborníků. MS by mělo fungovat tak, ať lidi vnímají v Ostravě Piráty pozitivně bez ohledu na to, co se třeba bude dít na celostátní úrovni nebo v některýco obcích. Mít získaný vlastní respekt, nejen získaný prací kolegů ve Sněmovně. Zároveň aby v MS byla atmosféra přátelská a bezstresová (mnohdy nedorozumění a stresy dělá právě to vakuum). Budovat v lidech pocit zodpovědnosti a prozíravosti, neb dnes už to není hra. MS bych viděla za min. 3 roky tam, že máme kandidátky v min. dalších 3 obvodech a v těch dalších alespoň příznivce nebo hejno.
2. MS a KS a Centrála
Ctím princip subsiadirity a domnívám se, že by se MS s KS měla vždy dohodnout. Hodně záleží na komunikaci. Tudíž předseda by měl být s PKS často v kontaktu, aby nic neuteklo nebo se pak neřešil následek proto "že někdo něco nevěděl". Určitě jsou MS zodpovědná za místní průběh voleb-senátorských, krajských, pak komunálních. Umím si představit, že schůze PKS by se občas mohl zúčastnit předseda nebo některý místopředseda (tedy mohl by být přizván). Směrem k centrále je ta situace trochu složitější, myslím, že větší váhu má KS. Nicméně jsme krajské město a fakt velké, jsme vidět, to nám dává určitou pozici. Rozhodně bychom neměli dělat ostudu. Naštěstí naši poslanci jsou pracovití a rozumní, takže myslím, že ta synergie nějak funguje. Ale samozřejmě by bylo fajn, kdybychom jako MS dokázali přispět k tomu, aby se do Sněmovny v dalších volbách dostal i někdo další z kraje. :) Líbí se mi možnost zapojit se do rezortních týmů, pokud budeme k tomu generovat schopné lidi a pomáhat tvořit zákony a program na místě, tak by to byl ideál.
3. Proč já?
Tuhle otázku nemám ráda, o sobě totiž tak moc mluvit nechci, častěji raději mluvím o "my", protože člověk sám úplně fungovat nemůže. Ale dobře. Myslím si, že jsem vytrvalá, někdy až do protivnosti :), že nemám problém říct svůj pohled na věc, ale umím vyslechnout i cizí názor (občas s hodně diskuzemi) a někdy ho i změnit a uznat chybu (dělá se to těžko, ale jde to, doporučuji každému). Pokud mám za něco zodpovědnost, tak se fakt snažím vůči sobě a jiným a daným závazkům. Nepouštím se moc do věcí, kterým nerozumím, raději na to hledám člověka nebo konzultuji. Myslím si, že delegovat práci umím, ale o tom se nemohu moc rozepisovat, to je spíš otázka pro lidi z Jihu, jak o tom smýšlejí (jich se to týká nejvíce).
Možná se čeká, že zmíním aspekt nutnosti fyzické přítomnost v Ostravě pro výkon funkce. Podle mě tohle je na každém jedinci, zda se zvládne přizpůsobit nebo ne a co prioritizuje, takže to nebudu tady popisovat jako svou přednost ;)
A osobní důvod, proč předseda..nebo vlastně obecně členství v předsednictvu. Nosím pirátské barvy, musím nás hájit atd..a abych to mohla dělat bez nějakých rozporů, tak se chci podílet na tom, jak Piráti v Ově budou směřovat a jací budou..a mít za to samozřejmě zodpovědnost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavlina.Polaskova za příspěvek:
Lukas.Jansa
,,Když člověk dojde na konec života, měl by si při ohlédnutí říct víc než jen -Byl jsem tady-"
Uživatelský avatar
Lukas.Cernohorsky
Republikový výbor
Příspěvky: 1958
Registrován: 05 lis 2009, 21:54
Profese: Projektový manažer
Dal poděkování: 104 poděkování
Dostal poděkování: 1978 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Lukas.Cernohorsky »

Lukas.Jansa píše: 14 zář 2019, 19:11 Jakým způsobem by chtěl usilovat o získávání nových členů a také zda je schopen časově zvládnout všechny pozice.
U mě je nevýhoda (v něčem i výhoda) výkonu velké části práce v Praze. Leč, pokud bude možné, se v rámci předsednictva dohodnout na setkávání v časovém rámci kdy jsem zde, tak to není problém. Získávání členů nezařídí zázrakem jenom předsednictvo. Bude potřeba zapojit zastupitele/poslance(celorepublikově) a jednotlivé členy.

Předně je potřeba pro získání nových členů zapojit stávající členy. A hlavně je potřeba práci rozdělit. Protože pokud se bude MS, či členové PMS, soustředit pouze do pozice, že budou dělat vše, tak z toho ten člověk dřív nebo později zešílí.

Prezentace celorepublikových témat.
Jednou za cca 14 dní v pondělí bude v OPICI setkání s poslancem (nemusí být za MSK) vždy na téma, na kterém daný poslanec pracuje, například Olga může mít téma sociální služby, sociální bydlení atd. Radek Holomčík (sucho,lesy atd.). Poslanec by nebyl přítomen fyzicky, ale měli bychom ho připojeného vzdáleně (rád bych postupně online přenosy i do ostatních center jako SLEPICE...). Tohle bude potřeba udělat nejenom jako nábor členů, ale i jako informace pro členy na čem se pracuje, aby to pak pro mnohé nebylo překvapení, ale mohli mít dotazy dopředu. Je to i způsob, aby členská základna věděla, co se děje ve sněmovně a jaká jsou celorepubliková témata.

Prezentace lokálních témat.
Další věcí bude, že se musejí zapojit i zastupitelé. Vždy jeden zastupitel (neměl by to být vždy ten samý) by si připravil problematiku svého obvodu (města), a prezentoval návrh jak to budeme řešit.
Většina lidí funguje se přepne z pasivního módu a aktivně se zapojí až ve chvíli, kdy je začne něco pálit. Proto je dobré zapojit i zastupitele, kde bychom nenastolovali témata nejenom my, ale mohli se zeptat i lidé.
Podle směru, který nejvíc zajímá lidi bychom dále směřovali i rozvoj mezi členy a budoucími členy, aby se aktivně zapojili (zatím se ukazuje, že mezi lidmi kolem nás nejvíc rezonuje oblast životního prostředí), ale neupozaďoval bych ostatní témata. Bude potřeba začít řešit i distribuci Know-how, ať nemáme jednoho člověka, kterého v případě jeho nepřítomnosti nemáme jak nahradit.

MS Ostrava by se mělo sejít vždy 1xměsíčně a strávit společně jedno odpoledne, kde si projde to nejdůležitější co se v daném měsíci stalo, či má stát. Je to dobré hlavně proto, aby se nám tady přestaly šířit drby, fámy a hlavně aby nám nezmizela atmosféra, která zde byla před tím, než jsme se dostali do PSP. Sice se profesionalizujeme, což neznamená, že se lidé změní v bezcitné permanentně pracující stroje.
Lukas.Jansa píše: 14 zář 2019, 19:11 Dále bych se zeptal obou kandidátů na pozici předsedy na to, jaké jsou jejich vize MS, jak vidí úlohu MS ve vztahu ke KS a centrále
Tohle bude asi pokračování předchozí části. Máme problém v tom, že po zvolení se většina zastupitelů uzavřel ve svém městě, a chybí nám sdílení informací o tom co se povedlo nám, ale co se třeba osvědčilo v jejich městě (i když to zařídila třeba vládní koalice). Ostrava a další města jsou klíčové pro budoucí volby. Ostrava je však mediálně nejviditelnější. V Ostravě (OPICI) uděláme setkání zastupitelů z jiných měst MSK a zkusit si brát inspiraci tam, a naopak vysílat zkušenosti do jiných měst. Je jedno jakou gesci máme vyjednáno na radnici, v naší gesci je zvolením prakticky vše.
Lukas.Jansa píše: 14 zář 2019, 19:11 dále proč si myslí, že by měli být předsedou
Tohle bývá jedna z nejtěžších otázek. Svou nevýhodu jsem napsal pro jistotu na začátek. Teď čím to kompenzovat. Můj plán jak oživit OPICI a "nabalovat" tak zájemce o spolupráci (to často předchází zájmu o členství) potřebuje oslovování jak poslanců, což v Praze zvládnu, tak i zapojení mimoostravských lidí z kraje. Vše co plánujeme bude potřebovat i finanční prostředky, takže bude potřeba zapojit i vyjednávání s RP/PKS. Mojí předností je schopnost naslouchat, vysvětlovat a vyjednávat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Cernohorsky za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Jansa, Romana.Korosi
tel. : 601573955
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Takže v prvním kole hlasovalo 21 členů, pro postup do 2. kola tedy bylo zapotřebí 11 hlasů. Kandidáti přitom obdrželi:
Lukáš Černohorský - 14
Pavlína Nováčková - 14
a tak oba postupují do 2. kola, které bude spuštěno za několik minut.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Pavlina.Polaskova

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: MF OV 1/2019 Volba předsednictva

Příspěvek od Martin.Kucera »

Tak 2. kolo skončilo rovněž nerozhodně:
Lukáš Černohorský - 11
Pavlína Nováčková - 11
což znamená, že o vítězi rozhodne los. Použijeme standardní způsob popsaný v https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/cf#los čili výsledek losu budeme znát zítra ráno.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Veronika.Murzynova, Jakub.Dedek

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Ostravsko“