Žádost o podporu kandidatury na lídra do krajských voleb

Moderátoři: PKS Pardubický kraj, KoKS Pardubický kraj, PMS Chrudimsko

Odpovědět
Uživatelský avatar
Daniel.Lebduska
Místní předsednictvo
Příspěvky: 435
Registrován: 27 říj 2013, 10:54
Profese: Výkonný ředitel, marketér
Bydliště: Chrudim
Dal poděkování: 221 poděkování
Dostal poděkování: 486 poděkování

Žádost o podporu kandidatury na lídra do krajských voleb

Příspěvek od Daniel.Lebduska »

Ahoj "chrudimáci",

:arrow: Začnu zeširoka a skončím stručně.

Znáte mě, nejsem výbušný, ani unáhlený, každého vyslechnu, snažím se při rozhodování používat hlavu, dávat věcem řád, být spravedlivý, fungovat přátelsky, otevřeně a pokud je potřeba vyjednávat, tak se i chovat tvrdě. Za necelý rok, co jsem předsedou krajského sdružení, tak vidím ohromný posun a na mnoha místech profesionalizaci krajského sdružení. Shrneme si to – založili jsme nová MS-ka, nabrali spoustu členů, daří se nám korigovat vnitřní spory, někdy v klidu, jindy méně. V kraji jsme udělali super kampaň do EP a byli jsme pátí v procentuálním zisku hlasů v mezikrajském srovnání. Máme nové pirátské centrum a dobře fungující krajský mediální odbor. Myslím, že máme do krajských voleb našlápnuto opravdu dobře. Celkově si myslím, že nám KS funguje dobře a drobná zaškobrtnutí jsou spíš prubířskými kameny, které se nám daří překonávat.

Zároveň cítím, že po krajských volbách navíc máme velký koaliční potenciál.

Mezi hlavní krajské kompetence patří zejména zdravotnictví, doprava, školství, sociální práce, životní prostředí a rozvoj venkova.

Ve zdravotnictví – chci, aby zůstaly zachovány bývalé okresní nemocnice – jsou dobře rozvržené po kraji a jediné, co jim chybí jsou peníze, v důsledku toho i personál a vybavení. Jen pro srovnání, v Pak máme roční objem peněz kolem 4,5 miliardy Kč srovnatelný sousední KhK má kolem 6 miliard Kč – to je dost velký nepoměr.

Doprava – chybí nám infrastruktura – nejcitelněji je to vidět na chybějící dálnici. Silnice I/35 je přetížená a potřeba rychle dostavět zbývající úseky D35 a obchvaty měst. Je dobře, že už se začalo a stálo by za to jednat s Ministerstvem dopravy, aby to byla opravdu priorita a z D35 se co nejrychleji stala severní alternativa k D1. Zároveň by chtělo udělat pasportizaci krajských silnic a systémově řešit urgentní opravy. Zároveň je potřeba budovat a opravovat koordinovaně – ŘSD s krajským úřadem a obcemi. Výhodou je, že naším územím prochází jeden z nejdůležitějších železničních uzlů v ČR – měli bychom toho využít – především k tomu, že už teď můžeme nabídnout lidem možnost dojíždět za prací do Prahy, nebo Brna a mít příjemné bydlení „na venkově“ za zlomek ceny bydlení v okolí velkých měst.

Životní prostředí a zemědělství – rozhodně se zaměřit na uhelné elektrárny – méně kvalitní uhlí a prolomení emisních limitů je jasně špatné rozhodnutí. Dále je potřeba bojovat s postupujících suchem na našem území. Většina území PaK je pod srážkovým průměrem ČR a je potřeba začít myslet na zadržování nejen povrchových vod. Zajímavým příkladem je Zdoňov z Náchodska, kde navrací vládu přírodě (samo sebou to nejde aplikovat všude) a problémy s nedostatkem vody tam neměli ani v době největšího sucha. Podporovat "zelené projekty" - ať už od snižování nově betonovaných ploch po přednostní využívání brownfieldů namísto greenfieldů.

Školství - bojují ve mně dva názory – do budoucna musíme mít dostatek technicky zaměřených odborníků, odborníků na nové technologie, IT technologie a bohužel si myslím, že se stávajícím nastavením ani ve výhledu 15 let nebudeme tento požadavek naplňovat. V kraji navíc chybí mladí řemeslníci. Budeme muset najít určitý balanc mezi oběma požadavky – jedním řekněme požadavkem budoucnosti a druhým požadavkem přítomnosti. Zajímavým zjištěním je například to, že i rozvojové státy, které se zaměřili na výuku IT (např. Indie) je nyní jedním z tahounů vývoje v IT. Školství je ale téma, které rád přenechám odborníkům. Stejně tak i sociální služby – orientuji se v nich pouze povrchně a nejsou mým silným polem.

Počítám ovšem s tím, že pokud budu zvolen lídrem kandidátky, tak se budu intenzivně vzdělávat v oblastech, které nyní přímo nesleduji a budu se účastnit jednání nad obsahem programu.

Rozhodně se ale chci zaměřit na hospodářský rozvoj a rozvoj cestovního ruchu. V rámci cestovního ruchu jsme na chvostu republiky. Díky více návštěvníkům v kraji budeme růst jako celek. A to je to, co potřebujeme. Máme nový zápis do UNESCO – Kladrubský hřebčín, máme v kraji hory, dá se tu krásně jezdit na kole a máme i další turistické destinace. Jen o nich lidé moc neví a nenavštěvují nás tak často jak bychom potřebovali. Chtělo by to rozhodně notnou dávku propagace. S tím souvisí i rozvoj hospodářství a životní úroveň krajanů. Bohužel i díky chybějící dálnici/infrastruktuře nemůžeme z hlediska velkých investorů konkurovat jiným krajům, které mohou nabídnout dobré dopravní spojení se zbytkem republiky/Evropy. Proto je dálnice D35 tak důležitá, stejně jako zkapacitnění železnice. Dále bych se rád podíval i na důvod toho, proč máme téměř nejnižší průměrné mzdy v ČR (ačkoliv máme nejnižší nezaměstnanost). Zároveň chci podpořit rozšíření krajského podnikatelského inkubátoru do všech bývalých okresních měst, vypsat granty na rozjezd podnikání a inovativní přístupy v hospodářství.

Chci se jednoduše ujistit, že náš kraj je dobře propagován jako místo vhodné k životu, které opravdu je, a já věřím, že máme na to přilákat více obyvatel (tím zvýšit příjmy kraje), zejména z řad těch, kteří si nemohou, nebo nechtějí pořizovat předražené bydlení v satelitních městečkách ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

:arrow: Slíbil jsem, že skončím stručně a tak to i udělám: na základě svých slov bych vás rád požádal o podporu při hlasování pozici na lídra do krajských voleb v roce 2020.

Děkuji.

Odpovědi na případně otázky:

Jak se budeš věnovat kontaktní kampani?
Naplno. Mám v plánu udělat opravdu dlouhou krajskou šňůru zastávek. Zároveň jsem schopný si i upravit úvazek v práci na přechodnou dobu a věnovat 4 dny v týdnu kampani.

Budeš se chtít věnovat práci v kraji naplno?
Když budu zvolen a dopadne koalice a místo například uvolněného radního bude na stole, tak počítám s tím, že se práci pro kraj budu věnovat naplno a své současné zaměstnání opustím, případně si budu držet je 1/5 úvazek.

Vzdáš se chrudimského zastupitelstva v případě získání uvolněné funkce?
Po pečlivé zvážení a porovnání dvou přístupů (nedokončení mandátu x kumulace funkcí) jsem usoudil, že nejlepší bude dokončit zvolený mandát městského zastupitele a v dalších komunálních volbách poté již nekandidovat.


Další otázky rád zodpovím osobně na KF ve Vraclavi
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Lebduska za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Stepanek, Ivo.Diblik, Andrea.Linhartova
V naléhavých případech mne zastihnete na: +420 775 544 666
Odpovědět

Zpět na „Místní fórum Chrudimsko“