Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.

Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungování Republikového předsednictva?

Jsem s RP z hlediska vnitrostranického spokojen/a
30
5%
Jsem s RP z hlediska vnitrostranického nespokojen/a
34
5%
V něčem spokojen/a, v něčem nespokojen/a
41
6%
S Ivanem Bartošem spokojen/a
67
11%
S Ivanem Bartošem nespokojen/a
17
3%
S Ivanem Bartošem +/-
22
3%
S Olgou Richterovou spokojen/a
78
12%
S Olgou Richterovou nespokojen/a
14
2%
S Olgou Richterovou +/-
13
2%
S Radkem Holomčíkem spokojen/a
60
9%
S Radkem Holomčíkem nespokojen/a
14
2%
S Radkem Holomčíkem +/-
28
4%
S Jakubem Michálkem spokojen/a
35
6%
S Jakubem Michálkem nespokojen/a
52
8%
S Jakubem Michálkem +/-
19
3%
S Mikulášem Peksou spokojen/a
41
6%
S Mikulášem Peksou nespokojen/a
22
3%
S Mikulášem Peksou +/-
39
6%
zdržuji se
7
1%
 
Celkem hlasujících: 120 - Celkem hlasů: 633

Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1326
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1410 poděkování
Dostal poděkování: 2097 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Ještě jedna věc mě k danému tématu napadla. Co si na našem stávajícím RPčku cením, je, že v podstatě všichni jeho členové jsou schopni diskutovat s každým z nás a nevystupují vůči nám z pozice moci. Za to velké díky.
Naposledy upravil(a) Tereza.Vovesova dne 01 zář 2019, 10:26, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvky (celkem 4):
Ondrej.Chrast, Tereza.Hubackova, Petr.Vileta, Lenka.Kozlova

Tereza Vovesová
Obrázek

Uživatelský avatar
Tereza.Hubackova
Republikový výbor
Příspěvky: 600
Registrován: 10 dub 2016, 10:11
Profese: sociální pracovník
Dal poděkování: 2233 poděkování
Dostal poděkování: 1161 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Tereza.Hubackova »

Dalibore, děkuji za odpověď, teď už tvým výhradám rozumím lépe. Pořád se mi tvoje anketa nezdá dobrý nápad (spíš rozstřeluje, než hledá východisko, zejména ta jmenovitá hodnocení), ale děkuju za srozumitelné vysvětelní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Hubackova za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Tereza Hubáčková
PMS Praha 6
Republikový výbor
Zastupitelka v Praze 6
RT sociálních věcí, pracovní skupina pro SPOD

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Dalibor.Zahora píše: 29 srp 2019, 23:50
Antonino píše: 29 srp 2019, 23:33
Dalibore, já myslím rozumím tvé konzistentní kritice a bylo by divné, kdyby na ní nebylo zrnko pravdy. Zkusme to zanalyzovat. OFFTOPICPůvodně jsem toho napsal více, ale pak to redukoval a poznámky dal do OT.

Předně, Piráti neumírají a Tebou popsaný jev není imho projevem umírání, ale přesným opakem, překotným růstem.

Popisuješ chyby, ale ne úspěchy. A to jsou spojené nádoby. Pokud se zanedbávaly vnitřní věci, není to proto, že se řešily ty vnější? Ty šílený preference nejsou zadarmo a prakticky celé předsednictvo je pod tím viditelně podepsáno. A následoval úspěch. Logicky je to něco za něco. Je lepší, když se strana zaobírá sama sebou nebo když dokáže oslovit lidi? Nestojí to takto vyhraněně, ale spojené nádoby to jsou.
OFFTOPICPiráti se stali extrémně úspěšní, a Parlament je dost personálně vysál (a bude hůř). Spousta poslanců imho fakt hrozně maká. Ano, RP jsou samí poslanci a času mají tedy málo. Viděl jsem před pár měsíci fyzicky Olgu, Jakuba a Radka a byli naprosto vyčerpání, omdlévali. Olga poté, co vím, skončila v nemocnici. Současný stav je hektický, ale je to jak v novém (v tomto případě parlamentním) projektu, na začátku prostě jedeš na 200%, protože je třeba to rozjet a něco musí jít stranou. Je to tedy, jak píšeš, asi se zaměřují hodně ven (proto ty úžasný preference) a logicky na úkor vnitřních věcí. Je to jako o rodině, jak moc bude trpělivá a chápat, že když vyšle živitele do roboty, tak bude méně společného času u krbu, ale investuje se do budoucnosti. Nyní jsou Piráti bohatou stranou s velkou perspektivou, což má své výhody. Dívejme se i na to dobré, když nás trápí to zlé. Jsou to spojené nádoby.

Současný obraz má analogii ve fázích růstu. RP investovalo své síly směrem ven. Mělo to nějaké vnitřní náklady a nyní je čas to přehodnotit. Logickým návrhem je, aby příští RP mělo i "ministra vnitra", tedy někoho schopného, ale bez parlamentních ambicí, kdo se bude zaměřovat a mít kapacitu na budování vnitřní struktury a vztahů. Umím si představit, že na tom někdo založí i úspěšnou kandidátskou řeč.
OFFTOPICZ téměř ničeho vyrostlo něco velmi úspěšného. Spousta věcí je jinak. Co fungovalo dříve, nyní nefunguje tak dobře. To je přirozený vývoj. Říká se tomu "životní cyklus", či "fáze růstu". Chci říci, že současný stav je nová zkušenost, kterou nikdo nepředpokládal. Nyní na to strana reaguje. Až díky této nové zkušenosti přichází hlasy, že by v RP neměli být jen poslanci, ale třeba i někdo, kdo systematicky nebude mít tyto ambice a zaměří se dovnitř. Takovým kritikem jsi asi i Ty a je to logické. Ale je to až v reakci na nějakou situaci, kterou nikdo prakticky nemohl předem předpokládat.

Hodně těch věcí vyřeší procesy, systém, pravidla. Jiná práce s lidmi. Olga mluvila v pátek o syndromu vyhoření. Opakuji, hodně věcí je nových a je třeba se stále přizpůsobovat a organizačně růst.

OFFTOPICTo, co píšeš v první větě je systém. Ty chyby vznikají proto, že nejsou dobře nastavené procesy. Pokud se něco vetuje ex post, tak asi není všechno v pořádku. A jde tedy o to, ten systém přenastavit s ohledem na aktuální potřeby. Některé ty problémy, o kterých dále píšu, lze řešit systémem.

Tohle souvisí s předchozím, v rámci toho rozvoje a růstu se mění požadavky na organizaci. Prostě stojí za to zvážit, jestli není nutné změnit mechanismy uvnitř strany, aby byla schopná při svém růst dále efektivně fungovat. Souvisí to i s Fórem v paralelním vláknu.

Pak je tu moment, který je imho závažnější. Když vyšle chudá rodina dítko do světa, třeba do školy, tak ono tam vyroste a až se vrátí, tak zjistí, že už si vzájemně nerozumí. Některé dítko si dokonce přestane těch nevzdělaných příbuzných vážit. Prostředí velké politiky a parlamentu je velký svět a extrémně člověka vystřelí. Řeší velké věci a pak ještě větší. Já to znám z domova podobně, jaký je to střet zcela jiných světů, když po příchodu domů mluvím o milionových projektech a žena o nových botičkách pro bejby. Chce to obrovskou až nadlidskou dávku pokory umět se přibrzdit a vnímat tu "malost" obyčejného světa jako rovnocennou. Určitě toho není schopen každý a potřebuje to čas.

S předchozím souvisí rychlost - ta rychlá progresívní politika mění orientaci lidi, kteří ztrácí trpělivost a možná někdy něco nechtějí diskutovat jako dříve a jak by měli. Je to první předstupeň k aroganci moci, což je imho jedna z věcí, které do budoucna Piráty nejvíce potenciálně ohrožuje.

Já neobhajuji RP, jen chci popsat mechanismy, proč se tak může dít a vybídnout k určitému pochopení. Asi jsem se dostal k hodně filozofických pohledům. Dlouho jsem váhal, jestli to vše nesmazat...


Osobní OFFTOPICPS: Dalibore, ve světle aktuálních diskusí chci využít této příležitosti a napsat, že si cením, že i když máme často odlišné názory, tak jsme schopni konstruktivně komunikovat a argumentovat, což tu není bohužel samozřejmostí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Pavel.Moravec, Vit.Fux

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Janka.Michailidu
Republikový výbor
Příspěvky: 2906
Registrován: 21 dub 2012, 19:19
Profese: Akademička na VŠCHT (biotechnologie)
Dal poděkování: 3738 poděkování
Dostal poděkování: 5968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Janka.Michailidu »

Já myslím, že v tomto vlákně, ať už z vyjádření přímo RP (Ivan Bartoš), lidí blízko centrále (Honza Lipavský, Jiří Hoskovec), nebo "prostých" členů a příznivců (Dalibor Záhora, Antonino), definitivně vyplynula jedna věc, kterou asi velká část členstva už tušila.. Naši lidé, kteří byli zvoleni do vysokých (či extrémně vytěžujících) pozic, nemají prostě dostatek času a energie na řešení vnitrostranických záležitostí. Od exekutivy, kterou RP rozhodně je, ale bohužel potřebujeme víc než kdy dříve (právě kvůli překotnému růstu, který popisoval Antonino), aby tyto věci proaktivně a hlavně transparentně řešila.

jako příklad trendu, který popisuji, uvedu část textu právě od Ivana:
Je poměrně logické, že se komunikace ve smyslu rozebírání denní agendy na foru naprosto minimalizovala, neboť není kdy a rozhodování v hyperkonkurenčním prostředí, kde musíte reagovat na cokoliv od úrovni vlády, mezinárodních událostí, sněmovny, politických stran a nově stovek situací v obcích, kde máme zastupitele. Ta se pak nese se v rovině reportování. Prostě věci se řeší operativně v jednotlivých komunikačních aktech.
ano, je to logické. Proto bych očekávala, že pokud toto vlákno bude mít byť jen jediný efekt, bude to právě to, že se členové při příští volbě RP více zamyslí nad tím, jestli je rozumné volit na takto klíčovou pozici lidi, kteří jsou prací pro Piráty již tak extrémně vytížení.

  • vedoucí meziresortního týmu Návykové chování
  • zástupkyně vedoucího pracovní skupiny Duševní zdraví
  • členka republikového výboru
  • členka správní rady π

zulip: Janka Michailidu | mastodon: malajanka | matrix: malajanka | tel: 7▼7▼6 8▼6▼6 3▼1▼6
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů.

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Janka.Michailidu píše: 01 zář 2019, 10:06 Já myslím, že v tomto vlákně, ať už z vyjádření přímo RP (Ivan Bartoš), lidí blízko centrále (Honza Lipavský, Jiří Hoskovec), nebo "prostých" členů a příznivců (Dalibor Záhora, Antonino), definitivně vyplynula jedna věc, kterou asi velká část členstva už tušila.. Naši lidé, kteří byli zvoleni do vysokých (či extrémně vytěžujících) pozic, nemají prostě dostatek času a energie na řešení vnitrostranických záležitostí. Od exekutivy, kterou RP rozhodně je, ale bohužel potřebujeme víc než kdy dříve (právě kvůli překotnému růstu, který popisoval Antonino), aby tyto věci proaktivně a hlavně transparentně řešila.

jako příklad trendu, který popisuji, uvedu část textu právě od Ivana:
Je poměrně logické, že se komunikace ve smyslu rozebírání denní agendy na foru naprosto minimalizovala, neboť není kdy a rozhodování v hyperkonkurenčním prostředí, kde musíte reagovat na cokoliv od úrovni vlády, mezinárodních událostí, sněmovny, politických stran a nově stovek situací v obcích, kde máme zastupitele. Ta se pak nese se v rovině reportování. Prostě věci se řeší operativně v jednotlivých komunikačních aktech.
ano, je to logické. Proto bych očekávala, že pokud toto vlákno bude mít byť jen jediný efekt, bude to právě to, že se členové při příští volbě RP více zamyslí nad tím, jestli je rozumné volit na takto klíčovou pozici lidi, kteří jsou prací pro Piráty již tak extrémně vytížení.

Ahoj, podle mě to opět ohýbáš vevztahu k foru. Co si myslíš, že řeší RP na denní bázi. Sněmovní klub leží stranou, tuto agendu bych do toho vůbec netahal.

Píšeš: "definitivně vyplynula jedna věc, kterou asi velká část členstva už tušila." Jak veliká část člesntva, která (zde halsující v anketě? TAk to je vtuto chvíli 100 lidí a vlastně ta anketa vychází dobře, takže ani tato nejde brát jako argument podporující tvůj závěr. Je pravda, že některé věci (když už reaguji zde tak třeba insitutu) prostě vzejdou z nějakých návrhů a pak se hledá konsensus a věc se řeší z hlediska urgence. Já si prostě nejsem vědom, že by RP odmítlo s kymkoli cokoliv řešit, na RV je vždy příromen zástupce RP, na libovolném mumble, je li potřeba také. NA žádost jede vyzvaný člen do regionů, měst a funguje to.

Myslím si, že obecně hovořit o RP a vztahu ke straně, kdy Olga jede prakticky nonstop regiony, krajské volby, cestování s upgrade týmem, a já lítám fyzicky ale i v rámci řešení situací od Jablonce přes JčK až po Brno... RP plní strategii strategii, řeší jednoltivé věci se kterými se na ně někdo obrátí, volby, nominace, problémy, exekutivu směrem k vedení odborů....mě z toho vyplývá naopak definitivně jedna věc. Práce pro piráty z libovolné pozice nerovná se čas strávený na foru.

Třeba tento příspěvěk bych nepsal, kdybys ty z textu, kterému jsem věnoval poměrně dlouho v tomto vlákně, nevyvedla závěr, který formou komunkačního triku vyvodil postulát, který tobě jako opozici RP vyhovuje, ačkoliv ho prezentuješ jako definitivní závěr univerzální pro "velkou část členstva", byť tomu neodpovídá ani tato anketa.... jsem šel na forum hlasovat o volbě RK.
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Janka.Michailidu píše: 01 zář 2019, 10:06
Ivan.Bartos píše: 01 zář 2019, 11:00
OFFTOPICSorry, že vám kecám, do výměny názorů, ale snad jde dojít i ke konsensu...

Nevím, jestli je Janka v opozici k RP. Já nejsem, naopak (viz výše) a imho by si obě strany měli uvědomit, že opravdu nejde jet na 200%.

Z toho pro mne vyplývá, že RP by mělo uznat, že objektivně nemůže dělat výbornou práci v Parlamentu a zároveň se a 100% věnovat interním věcem. I když je to zatížení 200%, vždycky bude k dispozici jen 100% kapacity, která se rozděluje. Za mně je to tak dobře, protože je teď třeba "makat" na parlamentním projektu a otevření strany ven. Stranická "opozice" by to také měla chápat a být tolerantnější a trpělivější a vnímat, že je to daň za to, jaké mají Piráti skvělé výsledky venku. Až se překotný rozvoj stabilizuje, pozornost se zase obrátí dovnitř.

Pirátská strana imho není v žádné vnitřní krizi a pokud RP udělalo nějaké chyby (dělání chyb je normální), tak byl vetovány zezdola (demokracie funguje).
Pokud se ve světle těch velkým věcí někomu zdá, že diskuse o Fóru je okrajová, měl by potřeby spolustraníků respektovat, i kdyby byly v menšině (viz mé OT výše).

Paralelně probíhá diskuse k Fóru otevřená Mikulášem Ferenčíkem. A možná i toto vlákno na to reaguje. Takových diskusí bylo více. Pokud se chtějí Piráti v této oblasti posunout dál a předcházet zbytečným vnitřním problémů, imho by měla následovat hlubší diskuse uvnitř strany ke způsobu komunikování a informování vedoucí k navržení optimálního konceptu řešení odpovídajícího jejím budoucím potřebám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Vit.Fux

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Radek.Holomcik
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 899
Registrován: 07 srp 2014, 16:47
Profese: Člověk
Dal poděkování: 433 poděkování
Dostal poděkování: 2020 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Radek.Holomcik »

Ahoj všem,

díky za feedback.

Chtěl bych jenom zareagovat na jednu věc. Beru argumentaci, že by pro RP mohlo být vhodné, kdyby bylo tvořeno zástupci z různých úrovní politiky. Sice si myslím, že mnohem důležitější je regionalita, ale respektuju tento pohled. S čím mám naopak velký problém je tvrzení, že problémy strany/RP jsou způsobeny tím, že všichni jeho členové jsou poslanci (resp. lidi ve vysokých funkcích). Nesouhlasím s tím z několika důvodů:
1. Část agendy poslanec-představitel strany se prostě překrývá - mediální výstupy, řada jednání, reprezentativní záležitosti, vyjednávání spolupráce s dalšími subjekty atd. ¨
2. Stejně tak má to poslanectví řadu "výhod", které práci v RP zjednodušují (a tedy ji zefektivňují) - např. snadnější navazování kontaktů s představiteli jiných stran, detailnější vhled do řady politických problémů, na které strana reaguje, zvyšování kompetencí k reprezentaci strany v médiích atd.
3. Upřímně, považuju za iluzorní, že bych třebas já osobně dokázal věnovat více času a sil funkci v RP v době před svým zvolením, tedy v "civilním" zaměstnání. Uvolněné funkci sice věnuju významně víc času, mám ale mnohem lépe možností si naplánovat čas, navíc opět řadu věcí (třebas výjezdy) můžu vzít najednou.
4. To, že spolu trávíme téměř každý týden poměrně dost času na stejném pracovišti (uvidíme, co s tím udělá angažmá MP v EP), můžeme si řadu věcí vyříkat obratem osobně, což taky mnohdy šetří nemálo času.

Tím rozhodně nechci říct, že poslanec je nejlepší kandidát do RP, jenom se snažím ukázat, že tento souběh má nejen nevýhody, ale i řadu výhod - a podle mě se tyto navzájem dost vyvažují.
Základní problém totiž není v tom, že jsou členové RP (euro)poslanci, ale, jak správně píše Antonino, brutálně rychlý růst. Když si člověk projde zápisky z jednání RP, do toho per-rollam hlasování v redmine, projekty s odbory, různá pracovní setkávání, výjezdy do regionů a na RV, mediální výstupy atd., tak moc nevím, kam to ještě víc rozšiřovat. Pokud tedy nechceme uělat z předsedy a místopředsedů uvolněné funkce, takže tomu dotyční budou moci věnovat 40 hodin týdně.

Souhlasím, že RP, jehož jsem členem není dokonalé, děláme chyby. Ano, jsou občas týdny, kdy tomu v pracovní dny nedokážu věnovat víc, než pravidelné pondělní jednání. Jsou kroky, které jsme učinili, z nichž teď zpětně nemám radost, případně jsem neměl už v okamžiku rozhodování (ano, v těchto funkcích člověk nezřídka musí vybírat mezi dvěmi špatnými variantami). Mrzí mě, že mi trvalo nějakou dobu, než jsem se v RP rozkoukal a některé věci pochopil. Taky mě mrzí, že jsem trošku zanedbal komunikaci dovnitř. Ale všecko se to nějak posouvá, na řadu výhrad jsme zareagovali a snažíme se to zlepšovat.

Radek Holomčík

Někdo z JmK

tel.: 728 034 460, mail: radek.holomcik@pirati.cz

"Na počátku byl stvořen vesmír. Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok." Douglas Adams

Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Vit.Fux »

Radek.Holomcik píše: 01 zář 2019, 18:52 3. Upřímně, považuju za iluzorní, že bych třebas já osobně dokázal věnovat více času a sil funkci v RP v době před svým zvolením, tedy v "civilním" zaměstnání. Uvolněné funkci sice věnuju významně víc času, mám ale mnohem lépe možností si naplánovat čas, navíc opět řadu věcí (třebas výjezdy) můžu vzít najednou.
4. To, že spolu trávíme téměř každý týden poměrně dost času na stejném pracovišti (uvidíme, co s tím udělá angažmá MP v EP), můžeme si řadu věcí vyříkat obratem osobně, což taky mnohdy šetří nemálo času.

Tím rozhodně nechci říct, že poslanec je nejlepší kandidát do RP, jenom se snažím ukázat, že tento souběh má nejen nevýhody, ale i řadu výhod - a podle mě se tyto navzájem dost vyvažují.
Základní problém totiž není v tom, že jsou členové RP (euro)poslanci, ale, jak správně píše Antonino, brutálně rychlý růst. Když si člověk projde zápisky z jednání RP, do toho per-rollam hlasování v redmine, projekty s odbory, různá pracovní setkávání, výjezdy do regionů a na RV, mediální výstupy atd., tak moc nevím, kam to ještě víc rozšiřovat. Pokud tedy nechceme uělat z předsedy a místopředsedů uvolněné funkce, takže tomu dotyční budou moci věnovat 40 hodin týdně.
Když už jsi to nakousnul, tak by mě zajímal názor dalších lidí Uvolnění (části) RP? Mě osobně to nepřijde až tak hloupý nápad, akorát kdyby RP bylo uvolněné, tak by mi přišlo na hlavu držet RP asistenta, protože by na to RP už mělo čas samo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvky (celkem 2):
Martin.Stanek, Dan.Lestina
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Dalibor.Zahora píše: 30 srp 2019, 08:07
Tereza.Hubackova píše: 30 srp 2019, 05:16
Napsal jsem přesně a jasně, co mi vadí hned v úvodním příspěvku a i třeba v předposledním, a nebudu se proto opakovat.
Jestli ti nestačí jako exaktní důkazy existence jistých rozporů mezi hlavou (vedením) a tělem (členstvem) za poslední dva roky , přezkumy CF i neschvalováním RV, tak ti asi ovšem nepomohu a každý asi žijeme jiný život člena strany.

Nicméně dám ti ještě další příklad té nedostatečné komunikace - strategie senátní volby (Základních doporučení ke strategii pro Senátní volby schváleno RP 29.7.). Ta zhruba praví: nasazujte jen silné kandidáty, kteří mají šanci úspět (dostat se do 2. kola), na jiné neplýtvejte penězi.

Konzultovalo RP tuto strategii před schválením s kraji? Ve Středočeském o ničem takovém nevím.

Řešil někdo následující námitky?
1) Např. Honza Novák z JČ tvrdí, že i neúspěšná kandidátka jim pomohla k lepšímu výsledku v při krajských volbách 2016 - v obvodech, kde měli kandidáta měli vyšší procenta (dávalo by to smysl protože si prostě zase více vidět).

2) I v případě neúspěchu náš kandidát šíří a zvedá pirátská témata, ukazuje, že jsme strana, která kandidáty má (dokáže vtahovat nové lidi do politiky i velmi úspěšně viz. Hřib, Kolaja). To v české politice, kde straší její hlavní postavy už 30 let (Zeman, Klaus, Kalousek), tedy delší dobu než tu byl za normalizace Husák a spol., jak nedávno trefně připomněla Apolena Rychlíková, není málo.

3) Zamyslel se někdo nad tím, nakolik nám nenasazení vlastního kandidáta oslabí značku?
V minulosti tento argument padal, druhá třetí nejsilnější strana si nemůže dovolit nenasadit kandidáta, protože tím ukazuje svou slabost.

4) Dlouhodobé hledisko, i neúspěšný kandidát si může vytvořit předpolí i získat zkušenosti do příštích voleb.

Na tohle jsem se ptal při školení MO Lukáše Wagenknechta i Petra Fojtíka, uspokojivou odpověď jsme od nich nedostal, přišlo mi že takové otázky slyšeli poprvé.

A už fakt, že senátním volbám se nevěnuje žádný člen RP aktivně a nikdo z nich to nemá jako prioritu (nemají čas - ano, Ivan něco ad hoc řeší) ukazuje opět na to, že RP moc nestíhá. Jak by taky mohlo, když všichni poslančí a jeden teď europoslancuje.

Jestli vám všechno tohle nepřijde jako dost dobrý důvod k zamyšlení, tak nevím.

A poslední otázky - Je strana skutečně v tak dobré kondici? Nepoškozují nás komunální kauzy? Byla skutečně kampaň do eurovoleb ok, jak tvrdí vedení nebo v podstatných věcech docela průser, jak se neslo z palub? Vážně stačí jednat o stavu strany cca měsíc v oficiální rozpravě před CF? Proč debatu o fungování strany nezvnesl někdo z vedení? Mohl to udělat lépe místo mě s možná s blbou anketou. Samé ocásky...


Ad senát:

zkušenost nás učí, že na úspěch v senátních volbách potřebujeme minimálně 500 000 Kč, spíše částku blížící se milionu. Z posledních senátních voleb jsme si odnesli, že rozfrcat peníze po 200 000 za kandidatury okolo 10 % hlasů není efektivní. Ať si klidně lidi kandidují "do počtu", ale bez centrální finanční injekce. Hnutí ANO cca ve třetině obvodů nenasadilo kandidáta...

Ad předpolí do dalších vole: Neúspěšný kandidát získá cejch neúspěšného kandidáta, který ho v každých dalších volbách poškodí...

RP na senátní volby získalo Lukáše Wagenknechta, za mě vzorový příklad delegace práce.

Ad eurovolby: Navzdory naprosto neznámému lídrovi (Marcel odvedl supr práci, tohle není kritika, pouze konstatování handicapu), poměrně nízkým výdajům a nízkému zájmu našeho elektorátu o volby druhé kategorie (terminus technicus) jsme posílili nejvíc ze všech sněmovních stran a od všech stran s výjimkou KDU-ČSL jsme získali víc hlasů, než oni od nás (zdroj Median). To je prostě výborná kampaň a že nás některé věci poškodili (především několik PR věcí, za které kampaňový tým nemohl a to že nám naši přátelé z pražské koalice zablokovali plakáty na lampách...) nás stálo čtvrtý mandát. Že jsme udělali chybu při odhadu našeho volebního potenciálu nepopírám, naopak se k tomu veřejně hlásím, ale nemyslím si, že by to mělo výraznější vliv na naši strategii.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jiri.Hoskovec

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Jan.Kochert
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Příspěvky: 387
Registrován: 12 zář 2011, 18:52
Profese: pirate
Dal poděkování: 1287 poděkování
Dostal poděkování: 1142 poděkování

Re: Jak jste spokojeni s vnitrostranickým fungováním RP? (anketa)

Příspěvek od Jan.Kochert »

Radek.Holomcik píše: 01 zář 2019, 18:52 Ahoj všem,

díky za feedback.

Chtěl bych jenom zareagovat na jednu věc. Beru argumentaci, že by pro RP mohlo být vhodné, kdyby bylo tvořeno zástupci z různých úrovní politiky. Sice si myslím, že mnohem důležitější je regionalita, ale respektuju tento pohled. S čím mám naopak velký problém je tvrzení, že problémy strany/RP jsou způsobeny tím, že všichni jeho členové jsou poslanci (resp. lidi ve vysokých funkcích). Nesouhlasím s tím z několika důvodů:
1. Část agendy poslanec-představitel strany se prostě překrývá - mediální výstupy, řada jednání, reprezentativní záležitosti, vyjednávání spolupráce s dalšími subjekty atd. ¨
2. Stejně tak má to poslanectví řadu "výhod", které práci v RP zjednodušují (a tedy ji zefektivňují) - např. snadnější navazování kontaktů s představiteli jiných stran, detailnější vhled do řady politických problémů, na které strana reaguje, zvyšování kompetencí k reprezentaci strany v médiích atd.
3. Upřímně, považuju za iluzorní, že bych třebas já osobně dokázal věnovat více času a sil funkci v RP v době před svým zvolením, tedy v "civilním" zaměstnání. Uvolněné funkci sice věnuju významně víc času, mám ale mnohem lépe možností si naplánovat čas, navíc opět řadu věcí (třebas výjezdy) můžu vzít najednou.
4. To, že spolu trávíme téměř každý týden poměrně dost času na stejném pracovišti (uvidíme, co s tím udělá angažmá MP v EP), můžeme si řadu věcí vyříkat obratem osobně, což taky mnohdy šetří nemálo času.

Tím rozhodně nechci říct, že poslanec je nejlepší kandidát do RP, jenom se snažím ukázat, že tento souběh má nejen nevýhody, ale i řadu výhod - a podle mě se tyto navzájem dost vyvažují.
Základní problém totiž není v tom, že jsou členové RP (euro)poslanci, ale, jak správně píše Antonino, brutálně rychlý růst. Když si člověk projde zápisky z jednání RP, do toho per-rollam hlasování v redmine, projekty s odbory, různá pracovní setkávání, výjezdy do regionů a na RV, mediální výstupy atd., tak moc nevím, kam to ještě víc rozšiřovat. Pokud tedy nechceme uělat z předsedy a místopředsedů uvolněné funkce, takže tomu dotyční budou moci věnovat 40 hodin týdně.

Souhlasím, že RP, jehož jsem členem není dokonalé, děláme chyby. Ano, jsou občas týdny, kdy tomu v pracovní dny nedokážu věnovat víc, než pravidelné pondělní jednání. Jsou kroky, které jsme učinili, z nichž teď zpětně nemám radost, případně jsem neměl už v okamžiku rozhodování (ano, v těchto funkcích člověk nezřídka musí vybírat mezi dvěmi špatnými variantami). Mrzí mě, že mi trvalo nějakou dobu, než jsem se v RP rozkoukal a některé věci pochopil. Taky mě mrzí, že jsem trošku zanedbal komunikaci dovnitř. Ale všecko se to nějak posouvá, na řadu výhrad jsme zareagovali a snažíme se to zlepšovat.
V tom co jsi napsal je vlastně všechno. Ne, že bys neměl pravdu, ale kromě předposlední věty OFFTOPIC(i když to "trošku" je eufemismus a to jsi ještě v té lepší půlce RP) se v podstatě vše co jsi popsal týká jednání, rozhodování a komunikace směrem VEN. Přesto si troufnu tvrdit, že drtivá část hlasů, které jsou nespokojené s RP se týká (ne)komunikace DOVNITŘ strany. Toho, že se CF dozvídá věci pozdě. Že se vydá stanovisko bez konzultace s příslušným odborem. Že není předem znám program jednání RP (oukej, to bylo částečně vysvětleno).

Nikdo tu myslím netvrdí, že toho děláte málo a že současné RP složené z poslanců a předsedů všeho možného v sobě nese jen nevýhody. Ale jak jsem varoval už před volbou RP, pokud v něm nebude členem také někdo mimo tyto pozice, utrpí tím tok informací a tím pádem i sounáležitost s nastaveným směrem. Jinými slovy, letíte rychle a nestačíte informovat posádku o aktuální situaci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Kochert za příspěvky (celkem 5):
Dalibor.Zahora, Adam.Jaros, Dan.Lestina, Roman.Kucera, Michaela.Nepejchalova
I'm not „future”. You're retro.
Profil !
Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“