Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Forum nebo smrt! :twisted:

Taková byla moje prvotní reakce Mikuláši, a měl bych stejnou připomínku jako Martin Kučera (forum je jediná oficiální vnitrostranická diskuze, která splňuje nějaké minimální požadavky), v reakci na ni si to zmírnil, takže dobrá uberu, šlo spíše o ne zcela přesné vyjádření z tvé strany.

Nicméně stejně se tam objevuje jev, se kterým nemohu příliš principiálně souhlasit a sice to, že rozhodování o důležitých věcech se stále více přesouvá do více či méně uzavřených a více či méně (ne)transparetních skupin. A ty místo, aby si proti tomu něco dělal, v podstatě navrhuješ tento proces zesílit. Sorry, ale strana potřebuje pravý opak. A doufám, že právě o tom budou i nadcházející volby nového RP, leden je za dveřmi.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Dalibor.Zahora dne 27 srp 2019, 18:49, celkem upraveno 1 x.

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Jestli rozumím správně neřeší to částečně náhodou anketa?
Konečně mohlo by být užitečné nějakou mít i v tomto vláknu @Mikulas.Ferjencik
Adam.Zabransky píše: 27 srp 2019, 16:03 Já s tebou Mikuláši v podstatě souhlasím, akorát bych dodal ještě jednu věc: fórum mi přijde jako hodně nepoužitelné pro vytváření stranického názoru na nějakou věc (hlavně při větším počtu lidí). Když se objeví nějaké kontroverznější téma, během pár dnů má třeba 100 příspěvků, které jdou jeden za druhým a maximum, co fórum umí, je citovat ve svém příspěvku nějaký předchozí příspěvek: který je třeba o čtyři strany pozadu... Už jsem o tom psal před dvěma lety zde: viewtopic.php?f=75&t=37950.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
wajrou

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2176
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 934 poděkování
Dostal poděkování: 7319 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od David.Wagner »

Myslím, že většina podstatného už byla napsána, tak bych chtěl jen upozornit na pár věcí.

A) bylo by velmi super, kdyby se na fóru vážně projednával program. Momentálně se sem program dostane většinou jenom zpětně, když se někde objeví naštvané vlákno "co to zase Pirati udelali".
B) už to, že existuje legitimní prostor se dohadovat o věcech i zpětně a kritizovat rozhodnutí je myslím fakt dobrý. Obzvlášť v prostoru, kde se dají věci aspon trochu přehledně dohledat a vyhodnotit řádově lépe než v prostředí sociálních sítí. Z fleku mě napadají diskuze o církevních restitucích nebo 7b (vypinani webu), kde je myslím fakt dobře že proběhli a došlo pak třeba někde ke změně postoje. Nebo třeba NDA, že. Všechno ostatní zmizelo jak slzy v dešti, na fóru to stále je.
C) forum není a nemuze být nástroj, který nekomu píská v kapse a má generovat desítky příspěvků denně jako nějakej plac, kde si budeme potlachávat, k tomu jsou jiný nástroje (který by mělo být úplně legit ignorovat). Je myslím vlastně spíš dobře, že je zaměřený na pomalejší komunikaci. A potřebuje určitě upgrade, ale fakt bych nešel stylem "Pojďme postavit super lakavou chatovaci platformu".
D) uprimne si myslím, že by lakavost fóra dost zvýšilo, kdyby jistě živé obsahové diskuze resortních a expertních týmů běželi na něm a ne roztristene po skupinách na cizích platformách. Facebookova skupina je super na okamžitou komunikaci, upozornění a pozvánky, ale velký veci kdyby byly na fóru tak to bude větší dobro.
E) nikdo po nikom nemůže chtít, aby 24/7 sledoval forum, ale všechny ty zmíněné komunikační kanály můžou přece úplně v pohodě vést stylem "ahoj XY, tady ti něco píšu na fóru, pls vyjádři se". Fakt tam nevidím konflikt.

Jo, a myslím, že spousta toho proč je to trochu rozbité je symbolika. Pokud holt budeme dělat čáru mezi "lidma, co makaji" a "prokrastinatory z fora" (a to se děje) tak asi ideální komunikační model budeme hledat o dost hůř.

Podporuji myšlenky.

Jan.Hrebicek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 258
Registrován: 20 led 2018, 22:28
Profese: manažer
Bydliště: Praha 1
Dal poděkování: 201 poděkování
Dostal poděkování: 284 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Jan.Hrebicek »

Mikulas.Ferjencik píše: 27 srp 2019, 15:07 Rád bych tu zahájil debatu o fungování fóra v Pirátské straně, ...

Očekávat od něj, že to bude primární platforma vnitrostranické diskuse, které se budou ve větší míře účastnit poslanci a představitelé vedení strany je dle mého názoru nerealistické, protože je tu prostě příliš velký objem informací. Pokud chce někdo pozornost od našich politiků - je potřeba je oslovit (mailem, sms, osobně, po facebooku, datovou schránkou ;-), nebo třeba poštovním holubem, očekávat reakci s tím "že jsem to přece dal na fórum" je dle mých zkušeností naivní.

...
Zde je potřeba si říci, proč nejsou Piráti je obyčejným pracím prostředkem (pokud mohu parafrázovat jednu obehranou reklamu a spojit její téma s kritikou naší klientelistické konkurence). Důvodem je, nebo spíše býval, důraz na absolutní vnitrostranickou transparentnost. Tento důraz se však vytratil a zbývá z něj již jen jeho část plus (zatím) nevyčpělý étos.

Důraz na absolutní vnitřní transparentnost však ochabuje, o čemž svědčí toto založené vlákno, ale i předchozí diskuze o tajných skupinách viewtopic.php?f=350&t=45394 a hledání důvodů pro utajování informací ve straně.

Je třeba zavelet: Zpátky ke kořenům!

Skutečnost, že má někdo moc práce, není argumentem, zpravidla jde o funkcionáře, kteří mají minimálně jednoho asistenta, tak je třeba si zorganizovat práci. A potom je třeba se též nebránit tomu, že pět členů předsednictva je nesmyslně nízké číslo, pokud máme působit na komunální, krajské, celostátní a evropské úrovni. Ani nemluvě o tom, že by předsednictva na všech úrovních měla plnit i kontrolní funkci vůči zastupitelům, takže nemohou být jejich podmnožinou.

A skutečnost, že je nějaký software starý a mělo by se investovat do jeho upgradu, snad nemůže být pro Piráty překvapivá ani nepřekonatelná.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hrebicek za příspěvky (celkem 8):
Milan.Dadourek, Lukas.Dolezal, Antonino.Milicia, Pavel.Moravec, Josef.Spak, Antonin.Stogr, Vit.Fux, Zbynek.Janoska
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Ano, přesun z transparentního fóra na uzavřený FB apod. může samozřejmě i někomu vyhovovat. Je to svůdné si dělat svoji politiku bez kecání od lidí s jiným názorem, i při těch původně nejlepších úmyslech. Ale je to demokratické? Informace by se staly omezeně dostupné, elitářské. Přístup k nim by byl stížený. Kdo má informace, má moc. Rostl by tak vliv některých lidí. Z Pirátů by se stávala normální strana. A možná, že jsme už dále, než jen u hypotetických rizik, viz citované diskuse (Kolik se toho už dnes udává mimo kontrolu, kolik informací nedoputuje všem oprávněným příjemcům, kolik třeba i odborných skupin se konsoliduje mimo zraky a má pak vliv na program apod....?)

Pro mne je jedním z klíčových pirátských genů boj s mocí, oligarchismem, establishmentem a tady jsou rizika přesně opačného trendu. Fórum má mnoho nedostatků, ale je to imho bezpečná kotva před degradací hlavních principů a hrozbou plíživého korumpování mocí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 7):
Lukas.Dolezal, Roman.Kucera, Jan.Hrebicek, Pavel.Moravec, Michal.Soltys, Vaclav.Fortik, Ivan.Sirko

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34600
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Petr.Vileta »

David.Wagner píše: 27 srp 2019, 19:10 C) forum není a nemuze být nástroj, který nekomu píská v kapse
Ale SZ by mohly. ;) Případně jen některé, s nějakým příznakem, který tam už dnes dát můžeš.

Snímek obrazovky pořízený 2019-08-27 21-48-41.png
EDIT: Kdyby si to chtěl nějaký programátor adoptovat ...
SMS Notification
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jan.Korbel

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1326
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1410 poděkování
Dostal poděkování: 2098 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Pro mě je fórum stále nejlepší platformou pro širší komunikaci s členy CF a jako takové je nenahraditelné.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Vovesova za příspěvky (celkem 7):
Petr.Vileta, Dalibor.Zahora, Michal.Soltys, Lukas.Dubec, Josef.Spak, Martin.Stanek, Marek.Necada

Tereza Vovesová
Obrázek

Uživatelský avatar
Michal.Soltys
Mediální odbor
Příspěvky: 76
Registrován: 25 říj 2017, 20:51
Profese: Dělník
Bydliště: Karviná
Dal poděkování: 707 poděkování
Dostal poděkování: 220 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Michal.Soltys »

Modernizaci by to určitě chtělo, to je fakt na kterém jsme se shodli. Dalším faktem je, že potřeba tajných/skrytých skupin na fb také je. Chtělo by to spíše vydat nějaký pokyn směrem k uživatelům, když už chtějí diskutovat na fb, ať to v první řadě začnou zde na foru a pak posléze chatují bokem pokud mají tuto potřebu, ale hlavní body ať jsou zde. Fórum=piráti a tak by to mělo být i nadále. Hledání nějaké superultramegaintuitivnichatovaci aplikace s možností vyhledávání a podobně je zbytečné, když už tu fórum je. Spousta z nás je moderátorem nebo správcem nějaké té fb skupiny, kdybychom věnovali tolik času, který věnujeme FB, zde fóru, bylo by to mnohem lepší. A jinak v supertajnépirátskéskupině jsem již dávno zakázal vážná témata a jen Miki to pořád porušuje :mrgreen:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Soltys za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, Milan.Dadourek, Antonin.Stogr, Sarka.Vaclavikova
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30040 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Pokud mám identifikovat nějaké sekce, které na fóru nefungují a zasloužili by si asi archivaci, tak je o věřím "Fórum oznámení" - to by měli nahradit členský newsletter a nějaká ta nástěnka. Možná celá část "Vstupy a výstupy" je defacto zastaralá a patří archivovat.

Zveřejňování zápisů by možná taky mohlo být vlastně jinde, ale to bych rěkl funguje dostatečně, takže netřeba řešit.

IMHO moc nefungují odborová fóra, ale to se chce zeptat každého odboru, kde vlastně jedná a proč nejedná na fóru. (Třeba je tam málo lidí a není s kým jednat, třeba funguje vlastně primárně na redmine, což by dávalo smysl)

Krajské fóra imho vesměs fungují, místní fóra tak nějak přiměřeně k funkčnosti toho kterého místního sdružení.

RV, CF běhá. RP se přesunulo do osobní komunikace, ale to se tak nějak dalo čekat a zápisy jsou kde mají být.

"Úkoly a projekty" je mrtvá část. V těch pár místech to nahradí fóra odborů nebo "Pracovní prostor pro členské iniciativy" a jinak běží redmine (protože fórum není pracovní nástroj, je to diskuzní nástroj).

"Veřejná část" je trošku pod útokem diskutérů a je to imho hlavněotázkou případná vlákna včas přesouvat do resortních a programových částí, ale ty taky nějak nefungují.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 7):
Jan.Hora, David.Wagner, Michal.Soltys, Jan.Korbel, Petr.Vileta, Vit.Fux, Matej.Sandor

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

B_Pat
Příznivec Pirátů – Liberecký kraj
Příspěvky: 278
Registrován: 07 dub 2018, 19:27
Profese: technik
Dal poděkování: 459 poděkování
Dostal poděkování: 356 poděkování

Re: Změna významu fóra pro Pirátskou stranu

Příspěvek od B_Pat »

Fórum je super! Je to určitě složitější na orientaci, ale to se dá vyřešit nápomocí buď osobní nebo jednoduchým návodem (řeší se ve vlákně náborové kampaně).
Pokud mi chce někdo tvrdit, že je facebook fajn pro stranickou komunikaci, tak je to blbost. Důvody jsou zřejmé a už tu padly. Je to o pohodlí a lenosti uživatelů a vzhledem k těm nesmyslům, co si tam vyměňujete bych řekl, že plnej prokrastinatoru je FB. Na fórum nejdou, protože se tu nedozví žádný drby a bulváry.

Problém krize fóra je v lidech, ne ve fóru. Stačí osobní odpovědnost (která by se u Pirátů dala očekávat), věnovat čas fóru, držet se tématu v diskuzi - to zabíjí fórum ze všeho nejvíc... když se má něco řešit, většinou to odbočí úplně jinam. No a za to můžou povětšinou trolové straničtí (asi víte kdo). A aby se těm lidem ulehčilo, je potřeba nějakej ten apgrejd - jaký jsou možnosti netuším, nerozumím tomu. Ale radši todle fórum v tydle podobě, než rozmělnění a postupnej úpadek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi B_Pat za příspěvky (celkem 2):
Michal.Soltys, David.Novak
Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“