RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Archivní fórum pro ukončená jednání Republikového výboru.


Moderátoři: asistent/ka RV, Předsedající RV, Jednatelé

Ales.Krupa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 16 pro 2018, 16:53
Profese: ekonom
Dostal poděkování: 82 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Ales.Krupa »

Kombinace jsou pochopitelně možné, navíc trochu rozkládají riziko (pojištění vkladů 100.000 EUR).

Pokud jde o spořící transparentní účet u Raiffeisenbank, je úročen 0,70% při zůstatcích nad 10 miliónů a 0,90% při zůstatcích nad 30 miliónů (omlouvám se, u návrhu B jsem měl uvedenou hodnotu úročení nad 30 mil.). Tudíž rozdíl oproti Fio je bezvýznamný. Tzn. dával by mi spíš smysl návrh F.

Přidávám ještě dvě doplňující informace:
- mezitím dorazilo vyrozumění, že nám už budou vyplaceny prostředky za hlasy do EP, výplatu lze očekávat kolem 25.7. To by umožnilo uložit na 6 měsíců ne 40, ale 45 miliónů.
- uvádím-li "zbývající volné finance, cca 10 miliónů", jde o spodní hranici. V průběhu šesti měsíců (srpen 2019 - leden 2020) by finanční prostředky měly kolísat mezi 51 a 64 milióny.

Z toho důvodu jsem rozpracoval další možnosti návrhů (TV 6 M 45 miliónů, kombinace Oberbank/Fio) a u volných prostředků na spořících účtech jsem propočítal jejich reálnou pravděpodobnou výši podle vývoje cash flow během těch šesti měsíců, abyste měli ještě lepší představu o očekávaných výnosech. Znamená to všechny prostředky na TV nebo spořícím účtě a na provozních účtech jen nezbytné minimum.

V druhé odpovědi tedy posílám 7 návrhů a prosím o jejich případnou redukci.

Díky,
Aleš
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Krupa za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Lukas.Blazej
Ales.Krupa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 16 pro 2018, 16:53
Profese: ekonom
Dostal poděkování: 82 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Ales.Krupa »

návrh A:
FIO banka spořící účet 0,50 % p.a. (stávající stav)
výnos 6M 123.250 Kč

návrh B:
Raiffeisenbank termínovaný vklad 6 M, 1,30 % p.a. 40 miliónů
výnos 6M 221.000 Kč
Raiffeisenbank spořící účet transparentní, 0,70 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 18 miliónů)
výnos 6M 53.550 Kč
výnos celkem: 274.550 Kč

návrh C:
Oberbank termínovaný vklad 6 M, 1,65 % p.a. 40 miliónů
výnos 6M 280.500 Kč
Oberbank spořící účet (není transparentní), 1,50 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 18 miliónů)
výnos 6M 114.750 Kč
výnos celkem: 394.863 Kč

návrh D:
Oberbank termínovaný vklad 6 M, 1,65 % p.a. 40 miliónů
výnos 6M 280.500 Kč
Fio banka spořící účet transparentní, 0,50 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 18 miliónů)
výnos 6M 38.250 Kč
výnos celkem: 318.750 Kč

návrh E:
Raiffeisenbank termínovaný vklad 6 M, 1,30 % p.a. 45 miliónů
výnos 6M 248.625 Kč
Raiffeisenbank spořící účet transparentní, 0,70 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 13 miliónů)
výnos 6M 38.675 Kč
výnos celkem: 287.300 Kč

návrh F:
Oberbank termínovaný vklad 6 M, 1,65 % p.a. 45 miliónů
výnos 6M 315.563 Kč
Oberbank spořící účet (není transparentní), 1,50 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 13 miliónů)
výnos 6M 82.875 Kč
výnos celkem: 398.438 Kč

návrh G:
Oberbank termínovaný vklad 6 M, 1,65 % p.a. 45 miliónů
výnos 6M 315.563 Kč
Fio banka spořící účet transparentní, 0,50 % p.a. zbývající volné prostředky (průměrně 13 miliónů)
výnos 6M 27.625 Kč
výnos celkem: 343.188 Kč
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Krupa za příspěvek:
Jitka.Novotna
Uživatelský avatar
Petra.Smutna
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1264
Registrován: 19 led 2017, 17:05
Profese: ekonomka
Bydliště: Mladá Boleslav
Dal poděkování: 869 poděkování
Dostal poděkování: 1210 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Petra.Smutna »

Ahoj, dovolim si neco malo k rozkladani rizika krachu banky, a tedy ztraty z vkladu nad pojistenou cast. Pokud k takove situaci dojde, o finance cca nad 2, 5 mil. Kc. prichazime, takze zajisteni se vuci tomuto riziku se obecne resi tim, ze se do jedne banky nevklada vice dinanci nez ekvivalent 100 tis. Eur - to se tyka souhrnne castky na VSECH tyoech uctu v dane bance, tedy i transoaranentich vkladovych, tzn. bavime se v prvni rade o FIO bance, kde toto resene nemame.
Cili, predpokladame-li valku, svetovou financni krizi, vytunelovani FIO, ci jine zvazovane banky, meli bychom tuto otazku resit samostatne, a to jeste pred zvazenim rozlozeni kratkodobe volnych financi vazane na lepe zhodnocene typy uctu.

Pokud mame zato, ze podobne riziko nehrozi, a neni tedy treba odklanet financni prostredky z uctu FIO jinam, resp., ze si jsme tohoto rizika vedomi, a hodlame jej podstoupit z duvodu uzivatelskeho komfortu, pak povazuji za bezpredmetne resit tuto otazku u vkladu na spiraky a terminaky u bank s delsi a stabilnejsi historii nez je FIO banka.

Z hlediska mozneho rozdilu rizikovosti sporaku oproti terminakum obecne - neni, jsou stejne bezpecne jako bezne vkladove ucty, totiz, ty finance, ktere bance sverujeme, ta zhodnocuje u CNB.

Existuje varianta, kde riziko krachu spravce financi nepodstupujeme, jelikoz finance klientu jsou ucetne oddelene od financi spravce, a to je varianta zhodnoceni v pidikovych fondech.
U fondu penezniho trhu nejsou vstupni poplatky za vklad, vyber (ar jiz castecny ci uplny) lze realizovat kdykoli, jedinym rizikem je, ze v case, kdy chceme finance vybrat, muze nasledkem silnych bouri na regionalnim ci svetovem financnim trhu (viz. rok 2008, kdy i fondy peneznich trhu zaznamenaly poklesy radove v nekolika procentech oproti obdobi pred vyplynutim nekterych informaci najevo) byt situace ne tak prizniva, jak jsme ocekavali.

Proto si myslim, ze pri zvazovani zhodnocovani financi strany bychom v prvni rade meli co jejpresneji vedet, kolik financi kdy potrebujeme mit uvolnenych. Tzn. s jakou castkou je nutne operivat prubezne (tedy ten ubytek, ktery potrebujeme na transparentnich vkladovych uctech), kolik potrebujeme mit zacatkem r. 2020 kvuli rozdeleni krajum, kolik a kdy pitrebujeme uvolnene na krajske volby, kolik.... - a toto jsem se zatim nedocetla, takze za sebe nedokazu zodpovedne posoudit a rozhodnout, kam co mame vlozit na casove vazane typy uctu.

K Vojtovu dotazu - s vyssim objemem financi banky poskytuji i o neco malo vyssi zhodnoceni, v castkach, ktere zvazujeme my, jiz toto byva individualni, jelikoz reflektuji konkretni aktualni nabidky CNB, ktere se cca v radu dnu az tydne lehce meni podle vyvoje na financnich trzich, takze mozna i proto Ales urgoval nase rozhodnuti - jim predlozene nabidky dnes u danych bank nemusi byt zcela stejne, ale MOHOU se v radu desetin procenta promenit. Nevim, odhaduji na zaklade toho, ze jsem v tomto oboru nekolik let pracovala a vim, jak se finance na ruznych typech zhodnoceni chovaji, a co se s nimi popodpisu smlouvy s klientem deje.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petra.Smutna za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, Marek.Necada, Petr.Tkadlec, Andrej.Ramaseuski, Dan.Lestina
Ales.Krupa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 16 pro 2018, 16:53
Profese: ekonom
Dostal poděkování: 82 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Ales.Krupa »

Ahoj,
ještě k pojištění vkladů:
Garanční systém finančního trhu (GSFT)
  • V rámci systému pojištění vkladů jsou pojištěny zejména kreditní zůstatky na běžných, termínovaných či vkladových účtech nebo vkladních knížkách, vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem.
    Pojištění vkladů u GSFT garantuje náhrady za vklady vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ve výši 100 procent vkladu, maximálně však do výše odpovídající částce 100 tisíc eur na jednoho klienta v jedné bance.
    V určitých zákonem stanovených případech dochází dle nové úpravy pojištění vkladů ke zvýšení uvedené maximální výše náhrady.
    Vklady klientů v pobočkách zahraničních bank, jejichž mateřská společnost má sídlo v zemích Evropské unie, jsou pojištěny u systému pojištění vkladů působícího v sídle mateřské společnosti. Případnou náhradu za vklady klientům těchto poboček bude v budoucnu provádět Garanční systém finančního trhu na základě pokynů a na účet zahraničního systému pojištění vkladů.
Pokud jde o podílové fondy: Jak psala Petra, majetek investorů je oddělen od majetku správce fondů. Ovšem investor musí počítat s rizikem, že se mu investované prostředky místo zhodnocení znehodnotí. Záleží pak na druhu fondu, délce investice apod. Otázka je, jestli jsou Piráti připraveni nést takové investiční riziko.

Navržený horizont investování 6 měsíců je podložen plánem cash flow, jehož hlavní parametry (příjem státních příspěvků a odhad měsíčních výdajů) jsem pospal v úvodním slově. Pokud bychom investovali od srpna, depozitum by bylo do konce ledna a do té doby nepředpokládám žádné mimořádné výdaje (s výjimkou případných předčasných voleb, které by znamenaly předčasný výběr části depozit). Výdaje ke krajským volbám začnou až v létě 2020. Otázku ohledně rozdělování penět krajům na začátku roku jsem nepochopil, protože žádné peníze se nerozdělují. Kraje hospodaří se svými rozpočty, platby probíhají průběžně z centrálního účtu, tzn. je s nimi počítáno v cash flow.

Vaše rozhodnutí jsem neurgoval z důvodu možných změn v nabídkách (i když i ty pochopitelně mohou nastat), spíš s ohledem na to, abychom odkladem nepřicházeli o možný průběžný výnos.

Souhlasím s tím, že existuje řada dalších instrumentů pro zhodnocení peněz. Snažil jsem se pro začátek navrhnout řešení co nejjednodušší a nejkonzervativnější, abychom vyzkoušeli a viděli, že to funguje a lze řídit. Mezitím můžeme diskutovat o dalších možnostech a připravit se na ně.

Přeji hezký den,
Aleš
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Krupa za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Lukas.Blazej
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26201
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36978 poděkování
Dostal poděkování: 30131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Tak, jednání se už zahájilo, nechám ho doběhnout, i když jsem uvažoval o hledání nějakého lepšího způsobu hlasování.

Předem dávám vědět, že v případě schválení netransparentního účtu(druhá část C) s okamžitou likviditou se toto rozhodnutí pokusím revokovat nebo napadnout u KK/RK jako v rozporu s předpisy a programem strany.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Dan.Lestina

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26201
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36978 poděkování
Dostal poděkování: 30131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Ok, podávám tímto členský podnět k revokaci části přijatého usnesení v tomto jednání.
Návrh revokace píše:Republikový výbor ruší druhou část svého rozhodnutí v jednání RV 32/2019;
návrh C:
4 x 10 mil. = Oberbank termínovaný vklad 6 M, 1,65 %,
zbývající volné finance, cca 10 mil. = Oberbank spořící účet (není transparentní), 1,50 % p.a.
Dle mého názoru by bylo porušením stranických principů transparentnosti uložit prostředky na netransparentní účet s okamžitou likviditou - kde navíc bankovní dům nezveřejňuje pravidelné ověřené vyúčtování.

Revokace druhé části usnesení je za mne nejrychlejší způsob jak se s tímto vyrovnat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 5):
Jitka.Novotna, Petr.Tkadlec, Michal.Marciniszyn, Andrej.Ramaseuski, Marek.Necada

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od exasistent.RV »

Vojto, dáš podnět do tohoto vlákna viewforum.php?f=350, nebo máme v tomto případě jinou proceduru? Děkuji.
Uživatelský avatar
Jitka.Novotna
Technický odbor
Příspěvky: 321
Registrován: 12 čer 2017, 11:12
Profese: programátorka
Dal poděkování: 450 poděkování
Dostal poděkování: 515 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Jitka.Novotna »

Kristina.Kubcova píše: 19 črc 2019, 11:22 Vojto, dáš podnět do tohoto vlákna viewforum.php?f=350, nebo máme v tomto případě jinou proceduru? Děkuji.
Podobně jako existuje člensky podmět v rámci celostátní fora nebo třeba kraského fóra, existuje člensky podmět v rámci republikového výboru. Pro ten je třeba, jestli dobře počítám, sehnat podporu pěti členů RV, tj navrhovatel a další čtyři palce. Pak se toutou skutečností musí celé RV zabývat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jitka.Novotna za příspěvek:
Marek.Necada
Ales.Krupa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 38
Registrován: 16 pro 2018, 16:53
Profese: ekonom
Dostal poděkování: 82 poděkování

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Ales.Krupa »

Ahoj,

beru v potaz Vojtovu námitku a zabýván se tedy zatím pouze první částí usnesení.

Pokud jde o transparentnost spořícího účtu s okamžitou likviditou, diskutuji možnost získávat informace o okamžitých stavech účtu a transakcích z banky přes API. Pak by bylo možné na našich stránkách vlastními silami zveřejnit aktuální stav účtu a poslední transakce, stejně jako to máme nyní na homepage wiki za účet Dary.

Bylo by toto akceptovatelné řešení?

Aleš
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Krupa za příspěvky (celkem 2):
Marek.Necada, Lukas.Blazej
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26201
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36978 poděkování
Dostal poděkování: 30131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: RV 32/2019 Krátkodobá zhodnocování volných financí strany

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Děkuji.

Omlouvám se za zdržení, užíval jsem si dovolenou.
Podal jsem v této věci podnět do podatelny RV - https://redmine.pirati.cz/issues/22116
Takže tam zahájit nové jednání a tady asi zavřít.

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Zamčeno

Zpět na „[Archiv RV]“