To jsi jen technicky popsal danou situaci, ale neřekl jsi proč by to tak mělo být správně. Já říkám, že to jako správné nevidím.Jan.Trnka píše: ↑13 črc 2019, 19:471) Není to o společenském přínosu, ale o tom, že se letadla provozují z velké části v ,,duty free,, zóně. Stejně tak se nedaní ani letecké díly, maziva, materiál apod.Pavel.Moravec píše: ↑13 črc 2019, 15:37
Racio pro zdanění letecké dopravy zde zaznělo několikrát, budu moc rád pokud se vyjádříte k němu (namísto "je zde iracionální diskuze"):
1) jiné druhy dopravy mají paliva zdaněna. Proč letecká doprava má mít výjimku? V čem je tak společensky přínosnější než třeba vlak?
2) letecká doprava je dosti neekologická (emise, hluk, atd.). Jak již jsem psal, bylo by správné aby cestující (a nikdo jiný) hradil náklady na tyto negativní externality.
BTW, cigarety na terminálu také nejsou daněné![]()
A proč vlastně ty duty-free zóny existují? Proč stát dobrovolně vyhlásí, že na části svého svrchovaného území nebude vybírat daně? Dokážeš si představit, že by stát nevybíral daně na vlakových stanicích a z elektřiny či nafty spotřebované na provoz vlaků?
Je zde nějaký společenský úzus, že blízko hranic (fyzických i těch letištních) je "území nikoho" kde se neplatí daně. Ale prosím proč?
A btw. ona ta letadla čepují palivo ještě v duty-free zóně, anebo už hezky na zemi na stojánce, tedy na letištní ploše která IMHO do duty-free zóny již nepatří? (není přece důvod, aby chlápek zastrkující pistoli s kerosinem stál v duty-free zóně, ne?)
Vyřešit problém s emisemi a globálním oteplováním nelze vyřešit jednou zázračnou změnou, ale řadou dílčích opatření. Toto je jedno z nich. (btw letecká doprava je oproti vlakové mnohem neekologičtější. Proč ji tedy stát daňově zvýhodňuje? Zkus mi prosím na toto odpovědět - proč zvýhodňovat právě letectví? V čem je tak "lepší" než jiné druhy dopravy?)2) V současnosti se podílí letecká doprava 2% na světových emisích CO2. Neříkám, že bychom se neměli bavit o nějaké variantě ekologického poplatku (za přelet území, za pasažéra apod.), ale jít formou zdanění paliva je podle mě nesmysl, leč se to zdá na první pohled logické a férové. Problematika danění v letecké dopravě je o dost složitější a komplexnější, než se na první pohled zdá.