PP-SK (Slovensko)

Informace a reporty ze zahraničních stran a jiných Pirátských organizací

Moderátor: Zahraniční

Pravidla fóra
Ke každé straně (organizaci) založte vlastní vlákno. Je-li třeba se stranou začít organizovat nějaký projekt, založte samostatné vlákno ve fóru ZO.
(Působí-li v zemi více organizací, založte ke každé samostatné vlákno.)
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8916 poděkování

Re: PP-SK (Slovensko)

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Přisadím si do diskuze tohle: https://redmine.pirati.cz/issues/19284

Za mě neutralita je aktuální cesta. Kdo požádá, tomu v rámci možností pomůžem bez oficiální preference.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvek:
Michal.Gill

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Marketa.Gregorova
Republikový výbor
Profese: europoslankyňa
Dal poděkování: 485 poděkování
Dostal poděkování: 2213 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ahoj všem!

Podání bylo vyřízeno, Wiki už je trochu aktuálnější. Omlouvám se, tahle stránka ve Flagshipu mi unikla, jelikož to už, jak je popsáno na úvodní stránce ZO, není rozděleno do pevných struktur. Seznam hlavních kontaktů a koordinátorů pro věci je nicméně velice důležitý a v nejbližších dnech to tedy celé aktualizuji po dohodě se současnými koordinátory a po oslovení případných nových.

Co se týče samotné PPSK - @Karolina.Kuzelova je oficiální koordinátorkou, dodala mi včera report, který jsem si pročetla a moc za něj Káje děkuji. Vyplývá z něj dost jasně, že funguje skupina, jejímž členem je Michal Gill (děkuji všem za skvělé zastupování na VS, mimochodem!), zatímco ta druhá nikoli. Jelikož jsem však v kontaktu se Silvestrem, který mi sděloval trochu jiné závěry a aktivity, potřebuji si s ním a ideálně i jejich dalšími členy ještě sednout, konfrontovat je se závěry z reportu a následně je zde budu prezentovat a rozhodneme to. Omlouvám se, že to protahuji, ale ráda bych dala všem ještě poslední možnot se vyjádřit. Jak zde již padlo, jakoukoli skupinu rádi podpoříme, což se také dělo - když nás skupina kolem Michala Pírka poprosila o přispění na trička, schválila jsem záměr a ten záměr stále platí a je možné z něj do myslím 10K proplácet (bohužel jsem ještě nedostala fakturu k proplacení, ale to je na jinou debatu). Když skupina kolem Silvestra zvažovala letáky, také jsme jim byli ochotni přispět (z toho nakonec sešlo). Tato podpora je podle mě aktuálně dostačující, respektive domluvená na Javorine. Děkuji tedy za podnět na přehodnocení závěrů z Javoriny, beru ho na vědomí a bude se jím ihned zabývat. Netřeba se na tom rozhádávat. <3

Přeji všem krásný den!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Marketa.Gregorova za příspěvky (celkem 4):
Michal.Gill, Vojtech.Pikal, Dalibor.Zahora, Lukas.Dolezal
David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 344 poděkování
Dostal poděkování: 3845 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Čau,

je čas se aktualizovat a rovnou posunout k tomu jak dál.
Nebylo zatím přijato memorandum mezi RP a přípravným výborem PPSK (viz viewtopic.php?p=623501#p623501) a situace je složitější.

Potkal jsem se s Karolínou Kuželovou a další postup je za mě následující:
a) všechny lidi, kteří se nějak ve "slovenském pirátství" angažovali pozvu na 7.9. na jedno místo v Bratislavě, kde si řekneme co my můžeme udělat pro Slováky a jak to může prakticky probíhat.
b) společně pak nastavíme co se stane (grafika, technika, kurzy, pomoc se sběrem podpisů atd atd.) a propojíme se na české dobrovolníky, kteří chtějí na Slovensku pomoci.
c) nastavíme si také dobu, po kterou intenzivnější podpora poběží. Teď od boku si troufnu říct, že pokud bychom například za rok nebyli schopní společně nasbírat 10 000 podpisů tak to znamená, že ta strana nemá šanci na autentickou podporu mezi voliči.
d) kdo se přihlásí ke spolupráci, s tím budeme spolupracovat.

Mail s těmito informacemi půjde zítra (čekám na adresy od Karolíny, nechci nikoho vynechat) a pak ho otočím i sem.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 3):
Dalibor.Zahora, Michal.Gill, Lukas.Dolezal

Podporuji myšlenky.

Dalibor.Zahora
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Andrej Hryc odišiel z čela svojej strany. Prenechal ju pirátom

https://zive.aktuality.sk/clanok/142026 ... nkurentov/
https://www.topky.sk/cl/100535/1817817/ ... ili-Europu

BRATISLAVA - Zdá sa, že po eurovoľbách splnil sľub. Známy herec Andrej Hryc, ktorý sa angažoval v strane Korektúra - Andrej Hryc sa po neúspešných voľbách do európskeho parlamentu rozhodol odstúpiť z čela strany a na jej najvyššiu pozíciu zasadne človek, ktorý sa pohybuje v kruhoch slovenských "pirátov". Hryc pritom na pozícii predsedu nevydržal ani rok.

Hryc pre Topky zároveň špecifikoval, kedy by malo prísť k rebrandingu strany aj po stránke názvu.
"Z registra politických strán je zrejmé, že potom, ako som ponúkol strane svoju funkciu, si členovia strany v zmysle stanov zvolili nového predsedu. K zmene názvu strany musí prísť zo zákona do 31.októbra tohto roku. Na novom názve sa pracuje," informoval Andrej Hryc.

Pírek sa podľa Aktualít už od mája stará o zabezpečenie podpisov pre založenie slovenskej pirátskej strany. Jej česká verzia má zastúpenie v tamojšom parlamente. V tejto chvíli sa ale zdá, že žiadne zakladanie strany nebude potrebné, pretože sa Pírek posadí na predsednícku stoličku už existujúcej strany.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Michal.Gill

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Michal.Gill
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 1183 poděkování
Dostal poděkování: 1693 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Gill »

Vidím do toho a považuji to za dobrý pokrok. Bohužel okamžitě přišla ostrá reakce od druhých Slováků (Silvester), ve které se do toho na svém webu tvrdě obuli. Ty Pírkovy teď zrazuji od reakce a nabádám k ignorování těch Silvových, aby se to neeskalovalo, ale bojím se, že reakce asi přijde tak jako tak. Animozity jsou ještě hlubší, než jsem si myslel.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal

Ing. Michal Gill • RegP • mobil: +420 603 590 571 • michalgill@centrum.cz

David.Wagner

Michal.Gill píše: 23 srp 2019, 08:33 Vidím do toho a považuji to za dobrý pokrok. Bohužel okamžitě přišla ostrá reakce od druhých Slováků (Silvester), ve které se do toho na svém webu tvrdě obuli. Ty Pírkovy teď zrazuji od reakce a nabádám k ignorování těch Silvových, aby se to neeskalovalo, ale bojím se, že reakce asi přijde tak jako tak. Animozity jsou ještě hlubší, než jsem si myslel.
Upřímně myslím, že není vhodné jim do toho lozit. Dlouhodobě by bylo řádově lepší nechat si od toho odstup a nechat Slováky řešit vlastní problémy.

Je určitě dobře jim pomoci s rozjezdem a předat jim nástroje a know how, ale angažmá ve sporech která parta je ta pravá a kdo to udělal dobře a kdo špatně považuji za překročení nějaké linie a bude třeba se rozmyslet, jak se ty a Vojta Pikal vlastně cítíte. Protože být zároveň členem jedné skupiny a zároveň to moderovat z "českého nadhledu" je myslím nešťastné.

Já ze své odpovědnosti stále stojím na tom, že se potkáme 7.9. A pak budeme hledat konkrétní cesty, jak můžeme pomoci těm kteří si o to řeknou a kde bude spolupráce dávat smysl a nespálíme se.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Dan.Lestina, Adam.Jaros

Podporuji myšlenky.

Michal.Gill
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 1183 poděkování
Dostal poděkování: 1693 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Gill »

Já se o žádnou moderaci nesnažím. Já se na to dívám z pohledu Pírkovy skupiny. Druhou skupinu se snažím ignorovat a radím to i ostatním v naší skupině. Z tohohle pohledu nelze jinak, než vidět jedny, co se snaží, a druhé (o kterých, uznávám, mám omezené informace), kteří podle mě ve dvou třech lidech předstírají, že něco dělají, vždycky až v reakci na ty první.

Ing. Michal Gill • RegP • mobil: +420 603 590 571 • michalgill@centrum.cz

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11093 poděkování
Dostal poděkování: 8916 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Já se teda necítím nějak členem jedné skupiny. Jel.jsem.jedněm na ustavující fórum a připomínkoval stanovy. To samé bych udělal i pro ty druhé.
Je otázka, jak teď proběhbe přerod historické strany v transparentní pirátskou organizaci. Mám neutrální očekávání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Michal.Gill

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

David.Wagner

Tak setkání za námi.

Zjednodušeně:

- propast mezi stranou (tzn. skupinou která přebrala stranu po Andreju Hrycovi) a "hnutím" (tzn. lidmi v původním sdružení, které se navíc chce vyvíjet dál) je velmi špatně propustná, nejvstřícněji se tváří noví členové na obou stranách
- po dlouhých moderovaných rozhovorech jsme došli k tomu, že jsme identifikovali pár společných cílů, na kterých byla shoda (přednášky pro školy, akce v Brně, komunální volby atd.)
- další postup je ten, že obě strany si určí svého koordinátora, který bude nadále komunikovat se mnou a vytvoříme takový pěkný trojúhelník komunikační. Pokusím se jim na druhou stranu zajistit co nejvíc podpory a našich materiálů i rad našich expertů. Zároveň také nebudeme nadále platit na Slovensku koordinátorku, v tuto chvíli se vize jako kandidatura do eurovoleb nebo aspoň parlamentních 2020 ukazují jako spíš nesmyslné a zároveň obě frakce NĚCO dělají a myslím, že typicky strana má skutečně šanci oslovit nějaké ty lidi.

Největší rozpory jsou na úrovni špatného řízení v minulosti, různých obviňování se z nečinnosti a podobně. To by možná i byla ochota překlenout, přítomní členové a předseda strany nabídli členům hnutí vstoupit do strany. Ti se pak vyjádřili, že hlavním blokem k tomu je minulost získané strany (Hryc antichartista..) a podezírají vedení strany z toho, že stranu koupili, to předseda a další rázně odmítají. Jako formu řešení konfliktu jsme dospěli k tomu, že se budou zájemci z obou stran pravidelně potkávat, s trochou štěstí se i pustí do nějakého společného projektu: to si ale musí všichni schválit.

Návrh na společné foto lidé kolem strany odmítli, hnutí chtělo, nefotil jsem se tak ve výsledku s nikým a vydal se zpátky do Prahy. Situaci budeme reflektovat ve strategii ZO, zaměření na PPSK jako prioritního partnera ale zjevně selhalo.

OFFTOPICPS: častý argument kterým se jednotliví Slováci různě oháněli byl odvolání na autority strany - Miki Peksa nám slíbil to a to, Jakub Michálek nám doporučil získat stranu jinak a tak dále. To jsem řekl, že považuji za osobní postoje a rady jednotlivců a svoje vnitřní spory si musí vyřešit sami.

Podporuji myšlenky.

Arnost.Stepanek
Profese: Náměstek hejtmana KHK - školství a sport
Dal poděkování: 95 poděkování
Dostal poděkování: 155 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arnost.Stepanek »

Davide,
úplně náhodou jsem potkal tohle vlákno, ... kdybys k té situaci chtěl nějakou radu jak se jim to pokusit zkoučovat, klidně se ozvi, ukážu ti 2 zajímavý koncepty ze systemického koučinku, který používám pro odblokování podobných situací. ... Pls. mail arnost.stepanek@gmail.com
Arnošt Štěpánek
"Dobrý hráč hraje tam, kde je puk právě teď. Výborný hráč hraje tam, kde puk bude za chvíli"
Wayne Gretzky
Odpovědět

Zpět na „Flagship“