odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Moderátoři: PKS Zlínský kraj, KoKS Zlínský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.
  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.
Uživatelský avatar
Linda.Matuskova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 295
Registrován: 04 úno 2018, 10:49
Profese: fotografka, máma
Dal poděkování: 432 poděkování
Dostal poděkování: 291 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Linda.Matuskova »

Díky @Petr.Stoklasa , který (i s obrázky) doložil podstatu problému. Tedy: v Kroměříži je nerovná situace, proti které by se na prvním místě Piráti měli ohradit a jednat (ne ji konsenzuálně prohlasovat). Místo toho bylo „všemi 27 hlasy“ odsouhlaseno nerovné odměňování. Bylo tak našimi dvěma zastupiteli učiněno bez předchozí diskuse s členskou základnou, které se to přímo dotýká, navíc byli členové participující na komisích a výborech uvedeni v omyl – je možné (a doufám v to), že Vraťa o tom, že jsou odměňováni pouze někteří z členů komisí a výborů, v té době ani nevěděl, stejně jako my.
Listopadové jednání zastupitelstva, včetně odsouhlasení odměn, proto proběhlo bez větší odezvy členů (včetně mě). Shodně jsme se tak nějak domnívali (a teď reaguji na Vraťovu výše uvedenou argumentaci, že nechodíme na zastupitelstva), že když už v zastupitelstvu sedí dva naši členové, z toho jeden je dokonce radním a místostarostou, informace ze zastupitelstev budou jak veřejnosti (to jsme slibovali před volbami), tak i členům (to tak nějak vyplývá z logiky věci) předávat oni. Nepovažovali jsme tedy za důležité se nadále zúčastňovat zastupitelstev, když tam sedí naši lidé. Pokud je to však nyní argument jakési nečinnosti členů MS, tak to napravíme a od příštího jednání budeme vysílat minimálně jednoho Piráta (aby teda dohlédl na průběh jednání zastupitelstva, ve kterém sedí jiní Piráti – trochu mi to přijde jako paradox a výrazně neefektivní situace). Narážíme zde na malou komunikaci zastupitelů jak směrem k voličům (místostarostův deníček, který byl veřejností kladně přijímán, se nerealizuje, další shrnutí práce na radnici přichází zpravidla až poté, co se na zveřejňování informací začnou doptávat členové MS). Pro mě samotnou je tato situace problémová v tom, že se na mě obracejí „mí voliči“ s argumentem, že jsme před volbami něco slibovali, že tomu (nebo konkrétně mě) věřili a že se to jaksi nenaplňuje, čímž jsou zklamaní. Dobrý vzor máme za humny, Přerov, ale i další MSka skvěle jedou. Je to tedy opravdu jen a pouze o té komunikaci. Ta však nemůže být formální, „aby se kozy nažraly“.

… ale abych se vrátila k problémovému odměňování členů/nečlenů v Kroměříži. Zájem (nejen členů MS) vyvolalo až jednání Kontrolního výboru (napříč politickým spektrem, včetně naší Hanky Ančincové – Petr Stoklasa ještě v té době ve výboru neseděl) a jednotliví opoziční zastupitelé (Kostka, Kreml, možná další?). Teprve tehdy jsme se o nerovnosti v odměňování dozvěděli (naše chyba, že jsme se aktivně nezajímali – na druhou stranu - máme „na radnici“ dva lidi…). Ozvala jsem se já, informace doplnila Hanka… Diskuse nebyla řešení nakloněna. Ty sám jsi to, Petře, negoval...

Že se členové neozvali na schůzi – ani se popravdě nedivím. Kdykoliv se otevře nějaký problematický bod (zavážení cihelny a snaha P. Havlíka o otevření problému a řešení, snaha o zveřejňování materiálů radnice členům kontrolního výboru, obzvláště těm, kteří nejsou zastupitelé a neměli přístup k ničemu, o to se snažila Hanka, teď tedy i tento problém), je nám vysvětleno, proč se problém řešit nemůže, proč musí situace zůstat tak, jak je… Vlastně mi tak nějak přijde, že na přínosné podněty, které přicházejí od členů MS, se spíše hledá argument, proč to nejde, než cesta, aby to šlo…

Závěrem žádám @BenjaminPierce , aby uvedl na pravou míru jakousi fámu, která se v Kroměříži zformulovala a kterou se teď argumentuje, že snad byl tento příspěvek vytvořen účelově na „náš“ popud. Pokud jsem do toho „náš“ zahrnuta i já, ráda bych sdělila, že s @BenjaminPierce jsem se setkala jednou, na jeho žádost, a pouze jsem mu potvrdila fakt, se kterým přišel sám, že se tato situace v Kroměříži děje. Žádnou další iniciativu jsem nevyvíjela a o tomto příspěvku na fóru jsem několik dní nevěděla (nechodím sem denně).

Snad toto vysvětlení bude dostatečné. Díky!
MS Kroměříž, za Piráty předsedkyně Komise pro školství, výchovu a vzdělávání (Kroměříž)
kontakt www.lindamatuska.cz, www.go-ed.cz, fb: https://www.facebook.com/linda.matuskova.pirati, tel.: 774410116
Uživatelský avatar
Petr.Tkadlec
Člen KS Zlínský kraj
Příspěvky: 4733
Registrován: 30 říj 2013, 07:37
Profese: rozpočtář/přípravář/stavbyvedoucí
Bydliště: Štípa
Dal poděkování: 4340 poděkování
Dostal poděkování: 3683 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Petr.Tkadlec »

Jako ono je to fakt jednoduché. Můžete to probrat na schůzi MS, než-li tady různě špekulovat a obviňovat se a usnesením místního sdružení pak pověřit našeho radního ke konání.

Jinak nezapomeňte, že komise jsou poradním orgánem rady města, takže můžou být zastupitelům zejména opozičním celkem lhostejné.
Petr Tkadlec - 724 879 117
jestli něco chcete, tak víte, kde mě naleznete
Uživatelský avatar
Vratislav.Krejcir
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 707
Registrován: 21 pro 2010, 20:44
Profese: Markeťák a ajťák
Bydliště: Kroměříž, Na Prasečím kopečku
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 950 poděkování

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Vratislav.Krejcir »

Petr.Tkadlec píše: 13 čer 2019, 10:16 Jako ono je to fakt jednoduché. Můžete to probrat na schůzi MS, než-li tady různě špekulovat a obviňovat se a usnesením místního sdružení pak pověřit našeho radního ke konání.

Jinak nezapomeňte, že komise jsou poradním orgánem rady města, takže můžou být zastupitelům zejména opozičním celkem lhostejné.
Díky Petře, tak jako píšeš, jelikož někteří na to mají různé názory, mělo by se vycházet z usnesení MS, které potom pošlu do rady nebo přímo zastupitelstva.
Rozjedu na to u nás vlákno s např. s 2 týdenní rozpravou, na požádání se může prodloužit. Z toho by měl vycházet text zprávy do rady (zastupitelstva) s návrhy usnesení. Budu rád, když materiál vyjde ode všech, ať na tom pracuje co nejvíc lidí. Ten poté půjde poté jako zpráva do rady a já nebo Petr bude předkladatelem. Ve zprávě budou zmíněny argumenty, které třeba uvedl @BenjaminPierce, ať se máme na co odkazovat. Ten se potom dá k vyjádření příslušných odborů, aby bylo vše jak má. Rád bych zde ještě uvedl, že mohu za MS podat pirátský "návrh" k hlasování k různým bodům, nejde zrovna o tohle (vždy jsem se ptal co chce kdo řešit, vždy to může jít přes zastupitele), ale nikdy nemůže chtít po zastupitelích, aby hlasovali tak nebo tak.

Na poslední schůzi a hlavně na posledním setkání byly řešeny mediální výstupy, jak to budeme dělat, jak jsme si to domluvili s @Jaromir.Horky po schůzce na radnici. Vymysleli jsme nějakou strategii, kam a co kdy budeme posílat, jak budeme "prodávat" věci a jak informovat. Toto jednání bylo právě výstupem "mého" nedokonalého informování a má napravit nedostatky. Bylo všemi kvitováno a beru to jako vyřízené. Souhrn na webu a fb byl tou první věcí, Jardovi vždy v pátek posílám věci, co budeme řešit a chceme zveřejňovat.

Možná je jedinou a správnou cestou řešit opravdu vše na fóru a schůzích, ne ve FB skupinách. Vždy své požadavky směřujte na PKS, popř. založte vlákno jako členský podnět. Já teď jdu založit vlákno k odměnám. :arrow:
„Aby ses vyhnul kritice, nic nedělej, nic neříkej, ničím nebuď.“
Uživatelský avatar
Vratislav.Krejcir
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 707
Registrován: 21 pro 2010, 20:44
Profese: Markeťák a ajťák
Bydliště: Kroměříž, Na Prasečím kopečku
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 950 poděkování

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Vratislav.Krejcir »

Prosím o kontrolu vlákna, umístění, správnost atd.

viewtopic.php?f=1106&t=47570
„Aby ses vyhnul kritice, nic nedělej, nic neříkej, ničím nebuď.“
Uživatelský avatar
Jaroslav.Takac
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 555
Registrován: 24 pro 2017, 14:15
Profese: Projektový manažer
Bydliště: Přílepy / Holešov
Dal poděkování: 442 poděkování
Dostal poděkování: 619 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Jaroslav.Takac »

Dovolím si také přispět do této diskuze, a za sebe uvedl věci na pravou míru.

1) Jsem stejně jako ostatní členové našeho MS pro to, aby členství v komisích bylo bez odměn, a s tím jsem také do komise šel. Když jsme před komunálními volbami zvažovali kdo do které komise bude vhodný, zdálo se to být celkem jasné. Po komunálkách se obsazení komisí muselo drobně upravit, ale to nebyl žádný zásadní problém. Nikdo z nás tehdy netušil, že někteří členové komisí jsou za svou funkci placeni.

2) Po tom co jsem zasedl v dopravní komisi, jedna členka naší komise se začala pozastavovat na tím, že někdo (p.Komínek, p.Holík) za funkci v komisi placen je a zbytek není. Sama dokonce dotyčná řekla, že ona je členkou této komise již více než osm let, a odměny nikdy nepobírala. Zeptal jsem se na toto ostatních členů naší komise, kdy mi bylo sděleno následovné: zastupitel, nebo radní, který je členem komise, předkládá zastupitelstvu a potažmo radě města výstup z komise, za který je on osobně zodpovědný, a vystavuje se i případnému riziku, že pokud někdo v budoucnosti napadne právně jakýkoli případ, který vzejde z komise a dále projde zastupitelstvem a radou, může být za toto trestně zodpovědný. Narozdíl od řadového člena komise tak má i osobní zodpovědnost. Navíc tyto odměny by snad měly být v řádech tisíců a né desetitisíců, jak bylo někde uvedeno. Proto jsem dále nijak toto neřešil, pouze jsem u nás v komisi veřejně řekl, že za členství v komisi nikdy náhrady požadovat nebudu.

3) Jako oficiální bod na schůzi návrh na podání bodu k projednání zastupitelstvu toto nebývalo zařazeno, ale častokrát jsme na toto téma v posledním bodu ,,různé" narazili. Takže je jen škoda, že se toto neřešilo důrazněji na schůzích MS, ale řeší se to až teď nešťastným způsobem zpětně tady na fóru. Jako místopředseda našeho MS musím přiznat, že mě toto mrzí.

4) Závěrem bych se jen ohradil proti tvrzení Lindy Matuškové v jejím příspěvku. Píše zde: ,,Kdykoliv se otevře nějaký problematický bod (zavážení cihelny a snaha P. Havlíka o otevření problému a řešení"
Tak zde bych chtěl podotknout, že pokud si pamatuji dobře, tak Petr Havlík byl za Vraťou na radnici a na toto téma spolu jednali. Já osobně jsem na základě domluvy s Petrem a místostarostu, poskytl Petrovi dokumenty k plánovanému zajištění čela skládky Zachar, včetně výzvy z Krajského úřadu - Odboru životního prostředí, a další dokumenty které ke skládce ve Vážanech momentálně máme k dispozici. Takže si troufám říci, že pokud někdo bude informace k čemukoli požadovat, a bude postupovat tak jako Petr, tak je získá. Chce to jen lépe komunikovat a jít si za tím, co člověka zajímá.
Nic už nebude takové jako kdysi, ale všechno múže být takové, jako ještě nikdy. :)
Uživatelský avatar
Vratislav.Krejcir
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 707
Registrován: 21 pro 2010, 20:44
Profese: Markeťák a ajťák
Bydliště: Kroměříž, Na Prasečím kopečku
Dal poděkování: 980 poděkování
Dostal poděkování: 950 poděkování

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od Vratislav.Krejcir »

Vlákno s rozpravou přesunuto viewtopic.php?f=897&t=47570
„Aby ses vyhnul kritice, nic nedělej, nic neříkej, ničím nebuď.“
BenjaminPierce
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 251
Registrován: 16 říj 2016, 00:37
Dal poděkování: 214 poděkování
Dostal poděkování: 518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: odměňování členů výborů a komisí zastupitelstva

Příspěvek od BenjaminPierce »

Dostal jsme se na fórum až dnes.

Na začátek.
Příspěvek byla moje vlastní aktivita nikoli na objednávku, a jakékoli podobné konspirativní variace na to, že by mne někdo řídil a ponoukal. Piráti umožňují pluralitu názorů, toto logickým projeven, až budou jiné názory zakázány, nebo třeba jen v KM, tak podobné příspěvky zmizí, je to cesta jak se jich zbavit.Zvláštnosti, jako je např.rozdílné odměňování členů výborů a komisí, výrazný nárůst uvolněných funkcionářů utkvěje v zorném úhlu a když je podobných zvláštností z jednoho města víc, zaujmou ještě víc.


Dnes jsem odpověděl Vraťovi na email. Počtu členů Zastupitelstev, Rady, uvolněných a neuvolněných funcionářů vedení měst, výborů a komisí se věnuju delší dobu. mimo jiné to zpracovávám do několika prací na PrF MUNI. Jednu tabulku s počtem funkcionářů ze 7.5. 2018 jsem Vraťovi dnes poslal. Jsou v ní porovnány města Vsetín, Val. Mez, Rožnov, Kroměříž, Otrokovice, Uh. Hradiště, Uh. Brod. V minulém období jste v KM měli tuším uvolněného člena výboru, už nevím za koho byl, to mne zaujalo už tenkrát i vzhledem k ohruhu veřejných funkcí a povinností k centrálnímu registru střetu zájmů ve vztahu i k majetku.

Nemá smysl detailně rozebírat fakt, kteří mnozí nemusí znát.Pokud uvolněný zastupitel v tomto případě místostarosta za Piráty, vykonává při souběhu funkcí další funkce bez nároku na odměnu není to dobrodiní, ale je to dáno zákonem. Postává odměnu, za tu funkci s největší odměnou schválenou Zastupitelstvem.

Uvolněný místostarosta = full time veřejný funkcionář, jehož odměna se řídí nařízením vlády č. 318/2017Sb., https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-318. u na odměnu, i protože se překrývají s jeho pracovními povinnostmi. Více o odměnách a náhradách v zák. o střetu zájmů č. 159/2006 Sb., v zákoně o obcích č. 128/2000Sb., zákoníku práce a jiné obdobné literatuře i na internetu se dá najít dost článků, jaké veřejné funkce v zájmu obce musí uvolněný zastupitel při souběhu funkcí vykonávat ze zákona zdarma a další omezení.

Má to několik úrovní, které vždy přesahují KM i Piráty.

První.
Za stejnou práci stejné odměny, nejen ve vztahu ke KM, kde se to jen nabídlo. Tady není o čem dlouze debatovat. Když někomu XXX tak XXX pro všechny, když XXXX, tak XXXX pro všechny stejně. I členové výborů a komisí jsou volení občany, tak jako členové Rady, nebo starosta a místostarostové, jsou voleni občany nepřímo. Jejich mandát tak není slabší, jen jsou omezeni rozsahem a závazností jejich činnosti.

Druhá.
Není to jak se to v příspěvcích opakuje,když já 0kč, tak i ostatní 0kč, jde o účelové přesunutí do roviny lidské závisti. Nejde o částku, i ta může u někoho hrát svou úlohu což lze pochopit i pozitivně, ale o princip nerovného odměňování za totéž.
I v civilním životě, platí pravidlo, co je zadarmo, nemusí být kvalitní a k tomu se váže princip darovanému koni na zuby nehleď, občané by si toto měli uvědomit a chtít přiměřeně odměńovat kvalitu ve veřejné správě. I proto má odměna kompenzační charakter, nikoli vyrovnávací, a nevyrovná, že je někdo, nezaměstnaný, řidič autobusu, obchodník na burze, lékař, učitel, nebo rentiér miliardář. Oprávněná a přiměřená odměna zároveň zavazuje, zvyšuje tlak na kvalitu výstupů a přitahuje občanskou kontrolu.

Třetí.
Právě ve výborech a komisích se jednotlivé témata prodiskutovávají z mnoha i protichůdných úhlů, je nejsnadnější něco změnit a nevyplývat energii a čas jak zaměstnanců dotčených odborů, nebo zablokovat zastupitelstvo. To co už je ve finální podobě předkládáno někdy jen Radě, nebo Zastupitelstvu, nelze vždy stejně podobně probrat a to nejen díky omezení diskuze v souladu s jednacím řádem zastupitelstva, na počet vystoupení a jejich délku. Nejen z radnice, ale i z komisí a výborů v ideálním stavu mají vzejít velmi kvalitní podklady a informace k jednání Rady a Zastupitelstva a dle toho se mohou na hlasování připravovat, nebo jen převzít stanoviska, které jim sdělí jejich kolegové z výborů a komisí. Ne vždy jsou do zastupitelstev zvoleni ti nejlepší a právě výbory a komise toto rozhodnutí voličů mohou vhodně doplňovat a mixovat.

Z příspěvků vyplývá a opět to jistě není jen výsadou Kroměříže, že vzájemná komunikace vázne, zvláště když stejně rozhoduje Rada a Zastupitelstvo, tak obousměrné informování někteří považují za zbytečné, když se rozhoduje zpravidla jinak. Pak výbory a komise, nemají smysl.

Čtvrtá
Obecný volný manuál, i když se vše vaří až dle výsledků voleb, jak do komisí, a výborů delegovat, by měl být znám před volbama s tím, že dle zaměření komisí a výborů měli být členové vybíráni s ohledem smyslplnost jejich výběru.

Pátá.
Neznám místní reálie, například slučování obcí pod KM a pod, tak nebudu rozebírat funkční smysl konkrétních výborů a komisí, i když určitým srovnáním můžou být podobně velká města.

-----------------------------------------------
Ve vztahu ke KM a opět nejen ke KM, jsem přesvědčen, že pokud by se vyplácela srovnatelná = nediskriminační odměna všem členům výborů a komisí, pravděpodobně aniž by se tím snížila kvalita, snížil by se počet jejich členů i počet samotných výborů a komisí. Tím by došlo ke snížení administrace i ze strany účasti zaměstnanců úřadu při jednáních a zjednodušení celého systému.

A)Pokud je zřízeno zbytečně mnoho výborů a komisí, může to znamenat, bez ohledu zda se něco přebírá po několik volebních období, že nefunguje radnice, nebo jeho jednotlivé odbory.
B) Pokud minimum, lze pochopit na malých obcích, znamená to, že se rozhodnuje autoritativně zvrchu.

Právě na přebujelé administraci, nebo autoritativním řízení bez znalosti věci zkolabovali mnohé i velmi vyspělé společenství. K neopakování téhož doporučuji poučení v historii viz. ISBN 978-80-200-2036-9 od Miroslava Bárty a kolektivu autorů i ve vztahu k aktuálnímu vývoji v EU a západní civilizaci celkově.

R.V.

,,To nejde" je jen rychlá a jednoduchá výmluva, v devíti z deseti případů to zpravidla jde.

Odpovědět

Zpět na „Zlínský kraj“