Vyjednávací/lobbing schůzky

Moderátoři: Krajští zastupitelé, Komunální zastupitelé, Zastupitele - HMP

Uživatelský avatar
Pavel.Sramek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1427
Registrován: 11 srp 2016, 11:51
Profese: místostarosta MO Plzeň 3, architekt v IT
Bydliště: Plzeň 3
Dal poděkování: 1392 poděkování
Dostal poděkování: 1236 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyjednávací/lobbing schůzky

Příspěvek od Pavel.Sramek »

Pavel.Sramek píše: 08 čer 2019, 20:28 Revolution Train
8.6.2019 Jižní nádraží v Plzni

Měl jsem tu možnost projít se Revolution train http://www.revolutiontrain.cz ,který finančně podpořil MO PLzeň 2 a MO Plzeň 3. Absolvoval jsem stejnou prohlídku jako absolvují žáci základních škol.
Zprvu jsem byl skeptický, protože jsem o revolution trainu věděl jen z médií a pak z našich interních Pirátckých fb skupin. I přes to jsem se snažil o zachování otevřené mysli a zcela objektivního hodnocení tohoto projektu.

Hned v úvodu prohlídky nám byl prezentovaný tento plakát:
Plakát v Revolution train.jpg

Byl jsem velmi příjemně překvapen, že se projekt nezaměřuje jen na ,,momentálně nepřátelské návykové látky" jako je heroin, pervitin, ekstáze, ale hned do stejné kategorie návykových látek a drog dává legální drogy, cukr, cigratty, alkohol, a dokonce i závislosti např. na sociálních sítích, automatech atd.

Vlak se nadále dělil do 5-ti kompartmentů na sebe navazující a vypřávejicí reálný příběh jedné dívky. Dívky, které se stává závislá na návykových látkách, bez kterých později nemůže být a svou závislostí si ničí žívot.
Dívka prochází užíváním návykových látek od legálních po nelegální, od méně návykových až po více návykové. Od alkoholu, cigaret, pervitinu až k heroinu.
(Projekt si mi taky líbil tím, že ukázal jak marihuana je vlastně v porovnání s těmi ostatními velmi mírné kafe)
Na celém příběhu jsou unikátní reálné propriety míst a situací jejího příběhu, od baru, přes autonehodu, k squat, vězení a léčebnou kliniku.

Kromě známých psychotropních účinků návkových látek se mi velmi zalíbil přístup projektu k návykové látce, se kterou se dívka setkala poprvé. K cigaretám a alkohol. Jelikož vědí, že hodní rodičů kouří a pije, a žádné dítě by jim ,,zastrašující" kampaň nesnědlo, použili zcela jiný přístup. Za roční výdaje na tabák a alkohol mi ukázali, co by děti mohli koupit. A když přede mě dali ten velmi luxusní a drahý telefon a ještě dražší notebook se slovy: ,,Jsi závislý na legální návykové látce a tvoje prachy jdou těm nejhorším korparacích a ty za tu tvou závislost berou desetitisíce. Ty jim platíš auta, dovolený a navíc si ničíš zdraví. Namísto, abys sis ty peníze užíval ty sám. A stát jim to povoluje, protože mají silnou lobby. To seš blbej co?”

Závěrem debata přešla na nyní nejnebezpečnější návykovou látku a tou je cukr. Bavili jsme se o časované katastrofě a to bylo 400% navýšení diabetu u dětí za posledních 10 let.
Hezká byla ilustrace, kdy před děti je postaven talíř s kastkami cukru, které jsou obsažené v běžných nápojích, v jogurtech, cereáliích atd.
Celá prohlídka byla zakončena anonymním dotazníkovým šetřením, které se vyplňovali i v průběhu prohlídky. Toto dotazníkové šetření dostane do rukou ten, kdo si ho zaplatí. Tj. MO Plzeň 2 a MO Plzeň 3. V tomto průzkumu vidím největší přidanu hodnotu pro Městký obvod popř město Plzeň. Dotazníky vyhodnocují pracovníci projektu, aby město vidělo, kolik dětí kouří, pije alkohol, užívá nelegální drogy. Kdo z rodičů kouří, pije alkohol. Na ty výsledky se hodně těším.

Projekt má prohlídkovou kapacitu 450 dětí za den. Skupinky po cca 15 dětech(myslím). Plná cena vlaku je 108.000,-/den, přičemž obvod dává jen menší část.
Osobně se mi to líbilo a byl bych rád, kdyby se mohlo přijít podívat více žáků z více škol v Plzni, hlavně přidaná hodnota v dotazníkovém šetření je doslova k nezaplacení a na počet ,,respondentů" podle mě levná a s bonusem osvěty o všech návykových látkách.
Projekt vede pan Pavel Tůma, předali jsme si kontakty a já mu za projekt Revolution Train poděkoval

Pirátský zastupitel města Plzně
Tel: 777 300 508
Email: pavel.sramek@pirati.cz
FB: https://www.facebook.com/Pavel.Sram3k
TW/X: @PiratSramek
Promluvme si: https://calendly.com/pavelsramek

Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - Plzeň 3“