Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.
Odpovědět

Souhlasíte se zrušením povinnosti cyklistů použít souběžnou stezku pro cyklisty?

ano
33
45%
ne
35
48%
je mi to jedno
5
7%
 
Celkem hlasujících: 73 - Celkem hlasů: 73

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Jan.Prokop píše: 06 čer 2019, 14:36
Ondrej.Kalis píše: 06 čer 2019, 11:14 Prosím, aspoň jako strana s ambicí získat politický vliv bychom se měli vyvarovat toho, že budeme paušálně předpokládat, že když je silniční správní úřad na obci, tak ho ovládá starosta nebo zastupitelstvo. Samozřejmě se to mnohde děje, ale ne všude a je to praxe nežádoucí, a hlavně nezákonná.

A věcně mám spíš opačný názor. Nebude-li využití stezky povinné, bude větší snaha postavit tam něco, po čem ten cyklista bude jezdit dobrovolně. Premisa, že cyklista rád jezdí mezi auty, když je vedle cyklostezka, není obecně platná, spíše naopak.
To není o ovládání, je to čistě o psychologii, že návrh na změnu místního značení může podat kdokoli i obec a pokud to obec podá, tak psychologicky to působí na úředníka jinak, než když to podá samotný občan, zvlášť pokud to podá sama obec s rozšířenou působností na svůj úřad.

Jinak pokud tam uděláš pěknou cyklostezku, tak prostě tam budou jezdit rodiče s děckama, důchodci a kvvůli těmhle, aby je nezdržovali budou jezdit silniční jezdci na silnici, ale tam budou zase zdržovat auta, takže se na tomhle točíme v kruhu.
Tak je to asi špatný úředník, když posuzuje neobjektivně žádost podanou daným městem. A jsme, kde jsme byli.

Pár pěkných cyklostezek podél silnic jsem už viděl, a zpravidla nejsou moc využívány těmi bruslaři a rodiči s dětmi... Že by proto, že vedou podél silnice?

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Lenka.Kozlova
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Příspěvky: 3167
Registrován: 11 čer 2012, 09:34
Profese: vychovatelka
Dal poděkování: 9057 poděkování
Dostal poděkování: 3408 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Lenka.Kozlova »

David.Novak píše: 04 čer 2019, 09:39
Lenka.Kozlova píše: 04 čer 2019, 00:20 3) je to marná debata kde vítězí sebestřednost
Naprostý souhlas, v téhle debatě zatím vítězí sebestřednost a pocit povýšenosti jisté skupiny uživatelů komunikací, kteří si myslí, že když mají auto, tak silnice patří jenom jim. Asi nedávali v autoškole moc pozor, když se mluvilo o rovnosti všech uživatelů komunikací. Přesně z takovýchto pocitů pak vznikají ty nehody typu řidič smetl chodce, řidič smetl cyklistu, řidič předjížděl v křižovatce, nedal přednost, atd. Nejraději by, aby v zákoně bylo napsáno, že řidič XY je pánem silnic a má všude přednost.

Než mě tu začnete obviňovat z cyklo-nacismu (případně neo-marxismu, eko-sráčství apod.) tak vás nejdříve upozorňuju, že tu nikde nepíšu o omezování provozu aut. Pouze chci, aby bylo reálně převedeno do praxe zpět to, co zcela bezproblémově fungovalo i dříve a díky autolobby se toto narušilo. Tedy možnost cyklisty svobodně využívat všechny komunikace, které nejsou zrovna účelově vybudované pro motorová vozidla nebo pro chodce.

Kde je důvod tohoto narušení, tedy zákonu o povinném využívání souběžných cyklostezek? Není to nárůst cyklistiky a nárůst protizákonného chování cyklistů, je to obrovský nárůst automobilové dopravy a větší tlak autolobby na legislativní proces, společně se zastaralou infrastrukturou a její špatnou údržbou. Udělal se tu ústupek, který jde zcela proti zájmům udržitelné dopravy. Ale ve společnosti si to zákonodárci obhájí, mentalita je holt nastavená tak, že u nás víme nejlíp a tam v zahraničí na západě jsou jen nějací pošahaní fanatici a dělaj to celý blbě.

Sorry za emoce, ale já si nezačal.
Tak naposled, není to tak, že bych nenáviděla cyklisty. Vadí mi, že se vynakládají často hodně vysoké částky na vybudování cyklostezek a krajina se zaneřádí dalším asfaltem, což se skřípěním zubů pardonuji s tím, že cyklostezky přispějí k bezpečnějšímu cestování, ale cyklistům to nestačí a ohrnují nad nimi nos.
https://melnicky.denik.cz/zpravy_region ... 81211.html
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Kozlova za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, Martin.Duska

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Kubik »

Lenka.Kozlova píše: 06 čer 2019, 21:16 Tak naposled, není to tak, že bych nenáviděla cyklisty. Vadí mi, že se vynakládají často hodně vysoké částky na vybudování cyklostezek a krajina se zaneřádí dalším asfaltem, což se skřípěním zubů pardonuji s tím, že cyklostezky přispějí k bezpečnějšímu cestování, ale cyklistům to nestačí a ohrnují nad nimi nos.
https://melnicky.denik.cz/zpravy_region ... 81211.html
Komu nevadí asfaltování krajiny...

Co ale vadí zase mě je, když se za ty vysoké částky vybuduje chodníček mezi dvěma vesnicemi, korzo s lavičkami a altánky, a mezi chodce, důchodce s pejsky, maminky s dětmi se pustí POVINNĚ i cyklisté jedoucí 30+ km/h. Navíc tam jsou třeba úzká místa, přejezdy komunikací, nebo pravoúhlé zatáčky (obvyklý začátek a konec). To je vrchol nezodpovědnosti. Přitom je to naprosto zbytečné v případě, když například jako v článku cyklostezka vede 900m jako chodník mezi dvěma vesnicemi. Tak ať se tam dá cedule "Stezka pro chodce" a Cyklistům vjezd povolen a s téměř 100% jistotou tam většina lidí na kole RÁDA pojede a cíl bezpečnějšího cestování bude na 99% splněn.

Na druhou stranu, vybudovat štěrkovanou blátostezku nebo značně hrbolatou panelku, pamatující doby dávno minulé, dát k ní ceduli Stezka pro cyklisty a chodce smíšená a navíc ještě vynutit / zdůraznit povinnost značkou "Zákaz vjezdu jízdních kol" (i to jsem viděl) jsou nehorázná hloupost a výsměch cyklistické dopravě, které k ignorování uživatelem přímo vybízí.

IMHO pokud budou existovat do očí bijící nesjízdné nesmysly, nemá se nic vynucovat a ne naopak. Naopak dobrá cyklostezka bude většinou cyklistů využívána. A jestli po ní 1% nepojede, nic se neděje.

Při vynakládání tak vysokých částek by se měla striktně dodržovat norma "Projektování místních komunikací ČSN 73 6110, jinak hrozí reálně mrhání vynaložených prostředků a nesplnění účelu stavby.
http://www.unmz.cz/files/normalizace/%C ... /74506.pdf

Tato norma například i rozlišuje i následující skupiny, čili jsme si nic nevymysleli:
  • Jízdní pruh pro cyklisty v hlavním dopravním prostoru - Vhodnější pro denní provoz do zaměstnání a zdatnější uživatele
--- vs. ---
  • Jízdní pruh/pás pro cyklisty v přidruženém prostoru - Vhodnější pro rekreační a nákupní provoz s účastí dětí a starších uživatelů
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Kubik za příspěvky (celkem 4):
David.Novak, Josef.Spak, Ondrej.Kalis, Jakub.Dedek
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34668
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31617 poděkování
Dostal poděkování: 25717 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Vileta »

Po přetrpění reklamy uvidíte silničního cyklistu. @Petr.Kubik Nebyl jsi v Ostravě? :twisted:
https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/v ... oze-znicil

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Kubik »

Petr.Vileta píše: 08 čer 2019, 00:32 Po přetrpění reklamy uvidíte silničního cyklistu. @Petr.Kubik Nebyl jsi v Ostravě? :twisted:
https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/v ... oze-znicil
Netroll.

Mýlíš se, opět. Víš jak vypadá silniční kolo? Poradím ti, zejména nemá rovná řídítka a odpruženou vidlici...

PS: Co se bezpečnosti týče, většina silničářů má na hlavě helmu.
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 4112
Registrován: 18 čer 2009, 12:09
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 795 poděkování
Dostal poděkování: 4099 poděkování

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Ondra.kl »

Petr.Kubik píše: 06 čer 2019, 22:41Co ale vadí zase mě je, když se za ty vysoké částky vybuduje chodníček mezi dvěma vesnicemi, korzo s lavičkami a altánky, a mezi chodce, důchodce s pejsky, maminky s dětmi se pustí POVINNĚ i cyklisté jedoucí 30+ km/h. Navíc tam jsou třeba úzká místa, přejezdy komunikací, nebo pravoúhlé zatáčky (obvyklý začátek a konec). To je vrchol nezodpovědnosti.
1. dotaz k vrcholu nezodpovědnosti: proč je to vrchol nezodpovědnosti?
2. k celému příspevku: to jsou super argumenty pro jednání s místní správou. Počet argumentů pro zrušení povinosti použít souběžnou cyklostezku je ale nulový.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvky (celkem 2):
Lenka.Kozlova, Vit.Fux
Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Kubik »

Ondra.kl píše: 08 čer 2019, 20:28
Petr.Kubik píše: 06 čer 2019, 22:41Co ale vadí zase mě je, když se za ty vysoké částky vybuduje chodníček mezi dvěma vesnicemi, korzo s lavičkami a altánky, a mezi chodce, důchodce s pejsky, maminky s dětmi se pustí POVINNĚ i cyklisté jedoucí 30+ km/h. Navíc tam jsou třeba úzká místa, přejezdy komunikací, nebo pravoúhlé zatáčky (obvyklý začátek a konec). To je vrchol nezodpovědnosti.
1. dotaz k vrcholu nezodpovědnosti: proč je to vrchol nezodpovědnosti?
2. k celému příspevku: to jsou super argumenty pro jednání s místní správou. Počet argumentů pro zrušení povinosti použít souběžnou cyklostezku je ale nulový.
1.) Vrchol nezodpovědnosti je vytvořit nebezpečnou komunikaci, kdy jsou ohroženi uživatelé jak použitým stavebním řešením, tak uživatelé vzájemně svým pohybem - diametrálně odlišným účelem, směrem i rychlostí pohybu chodce oproti cyklistovi (nepravidelný pohyb, zejména děti, zvířata).
2.) Jasně, dobrý nápad. A s kolika místními správami má jednotlivec jednat naráz? S půlkou republiky? Když se zavedla povinnost plošně, není nejefektivnější ji zase plošně zrušit?

Edit aby pochopil Vileta :roll:
Naposledy upravil(a) Petr.Kubik dne 08 čer 2019, 22:22, celkem upraveno 1 x.
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34668
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31617 poděkování
Dostal poděkování: 25717 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Vileta »

Petr.Kubik píše: 08 čer 2019, 20:47 1.) Vrchol nezodpovědnosti je vytvořit nebezpečnou komunikaci, kdy jsou ohroženi uživatelé jak použitým stavebním řešením, tak uživatelé vzájemně svým pohybem - diametrálně odlišným účelem i rychlostí pohybu (a nakonec i směrem toho pohybu, třeba děti).
Takže na cyklostezce jsou cyklisté a chodci ohrožení rozdílnou rychlostí a stavebním řešením, ale na silnici auta a cyklisté ohroženi ... jsou/nejsou? Když máš okresku bez krajnic, nebo s potrhanými krajnicemi, auto může v menší rychlosti klidně po té krajnici chvíli jet, kdežto cyklista pojede metr od krajnice, protože pro něj díra 10x10x10cm je fatální.

Tak ti děkuji, že nakonec souhlasíš, že různě rychle se pochybující dopravní prostředky by od sebe měly být odděleny. :D A prosím přestaň argumentovat "já dokážu po vodorovné okresce jet 90 km/h a ve městě padesátkou" a nebo ukaž medaili z Giro d'Italia. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Vit.Fux

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Petr.Kubik
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 532
Registrován: 09 říj 2018, 12:52
Dal poděkování: 167 poděkování
Dostal poděkování: 359 poděkování

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Kubik »

Petr.Vileta píše: 08 čer 2019, 21:56
Petr.Kubik píše: 08 čer 2019, 20:47 1.) Vrchol nezodpovědnosti je vytvořit nebezpečnou komunikaci, kdy jsou ohroženi uživatelé jak použitým stavebním řešením, tak uživatelé vzájemně svým pohybem - diametrálně odlišným účelem i rychlostí pohybu (a nakonec i směrem toho pohybu, třeba děti).
Takže na cyklostezce jsou cyklisté a chodci ohrožení rozdílnou rychlostí a stavebním řešením, ale na silnici auta a cyklisté ohroženi ... jsou/nejsou? Když máš okresku bez krajnic, nebo s potrhanými krajnicemi, auto může v menší rychlosti klidně po té krajnici chvíli jet, kdežto cyklista pojede metr od krajnice, protože pro něj díra 10x10x10cm je fatální.

Tak ti děkuji, že nakonec souhlasíš, že různě rychle se pochybující dopravní prostředky by od sebe měly být odděleny. :D A prosím přestaň argumentovat "já dokážu po vodorovné okresce jet 90 km/h a ve městě padesátkou" a nebo ukaž medaili z Giro d'Italia. ;)
Aha, takže na silnici se nejezdí vpravo, ale po vozovce kterýmkoli směrem? Děkuji za poučení, to jsem nevěděl.

Na silnici jsou běžně pravoúhlé zatáčky? Vážně? To by mě zajímalo... (tím nemyslím křižovatky apod., nebo nějaké exoťárny v obcích mezi domy)

Netroll a nelži. (viz. A prosím přestaň argumentovat "já dokážu po vodorovné okresce jet 90 km/h a ve městě padesátkou")

OFFTOPICMůžeš třeba čistě ze studijních důvodů nasednout na kolo a začít objevovat kreativní řešení našich cyklostezek... Ať máš taky praktické znalosti a víš o čem píšeš.
"I am chaos. I am hell. I am on two wheels, and you are on four, and that makes me different, and that makes me an asshole. I am not in a car. I am an enemy."

I Am A Cyclist, And I Am Here To Fuck You Up - Kelly Catchpole, July 27th 2015, link.
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34668
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31617 poděkování
Dostal poděkování: 25717 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrušení povinnosti cyklistů použít souběžnou cyklostezku

Příspěvek od Petr.Vileta »

Nikde jsem nenapsal, že se nejezdí vpravo. Napsal jsem, že hodně cyklistů jezdí dále od krajnice, než většina aut. Mají k tomu racionální důvod, protože díry se vyskytují více u krajnice, než ve středu jízdního pruhu.

Dodej nějakou pravoúhlou zatáčku na cyklostezce mimo obec. ;)

Ne, nemohu nasednout na kolo. Nemám bicykl, neznám nikoho, kdo by mi ho půjčil s rizikem možného poškození, po 40 letech nesportování a nejezdění na kole bych stěží ujel 100 m po rovině, kvůli pokusu si nebudu kupovat kolo, netuším, jestli bych se na tom ještě udržel. Prý se to nezapomíná, ale ... :?

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“