Odborné požadavky na ministry

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Dobrý den Pirátky, Piráti, příznivci, přátelé a kolemjdoucí.

Dovolte mi, abych před předložením tohoto dokumentu k veřejnému připomínkování zmínil dvě věci. Chtěl bych ještě jednou zde poděkovat nejen za vaše nasazení ve volební kampani, ale i za vaši práci v samosprávách, regionech a strukturách, které kolem resortů i témat vznikají v Pirátské straně.

Nejen díky aktivní politice v exekutivních pozicích, ale i v opozicích a resortních týmech se nám daří stále více zvyšovat odbornost našich členů, poslanců i zastupitelů. Vnímám, že z pozice tzv. “smart followers” přichází k Pirátům další řada zkušených lidí i oborových odborníků jak na celostátní úrovni, tak při budování našich krajských expertních týmů.

Dokážeme již nyní řešit, a to i bez úředního aparátu, který poskytují vládním politikům jednotlivá ministerstva i orgány pod vládou, většinu zcela zásadních témat, a to včetně komplexních návrhů (daňové a finanční otázky, exekuce, sociální politiku, dostupné bydlení, liniové stavby i energetiku, soudnictví i zdravotnictví a digitalizaci.) V sebevzdělávání a přivádění nových lidí je však třeba pokračovat. Piráti si nehoví ve status quo a právě práce na sobě, otevřenost a vzdělávání se je to, co nás od ostatních politických stran odlišuje.

V souladu s Pirátskou strategií, kterou jsme společně schválili a podle které postupujeme, si vám tedy dovolím předložit následující dokument k připomínkování.

Pokud dostaneme od voličů mandát nominovat ministry, vybereme z řad členů a příznivců Pirátské strany odborníky v dané oblasti, kteří předloží nejlepší záruky plnění našeho programu. Tento dokument řeší, jak posilovat odbornost našich stávajících poslanců, zastupitelů a garantů, kteří budou členy vládního týmu, tedy skupiny lidí, ze kterých budeme za dva roky v případě sestavování vlády vybírat kandidáty na ministry. Naplňujeme tak nejen očekávání občanů pro příští sněmovní volby, ale také dáváme transparentní vodítko členům, příznivcům i expertům z vnějšku, kteří kandidaturu za Piráty zvažují. Tato kritéria je nutné brát jako doporučená, nikoliv však nutná ani postačující.

Občané od nás očekávají, že budeme mít v případě úspěchu ve volbách do sněmovny v roce 2021 připravené poctivé a kompetentní odborníky do funkcí ministrů a že se nechceme hádat, ale plnit volební program. Chceme také nastavit jasná očekávání v členské základně, takže každý potenciální kandidát bude mít od června2019 do března 2021 téměř dva roky, aby se dostatečně připravil na výkon funkce.

Voliči se budou logicky ptát, koho budou Piráti nominovat v případě úspěchu na pozice ministrů. Je proto třeba připravovat lidi, kteří budou přicházet v úvahu pro nominaci do funkce členů vlády, ať už z řad gesčních poslanců, dobrých zastupitelů, garantů nebo odborníků z venku.

https://docs.google.com/document/d/1WVB ... sp=sharing

Děkuji za vaše vstupy i komentáře, které prosím do dokumentu vkládejte formou připomínek do 24.6.2019.

Ivan
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jarmil.Halamicek
Člen KS Praha
Příspěvky: 506
Registrován: 18 kvě 2018, 10:24
Profese: programátor
Dal poděkování: 365 poděkování
Dostal poděkování: 2336 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Jarmil.Halamicek »

kolemjdoucí příznivec hlásí, že tam natrolil připomínky; a když už ošoupávám klávesnici, zkusím trošku rozproudit diskuzi:

- celkově asi cajk; pokrývá to všechno co bych jako volič od "konečně normálního" ministra očekával
- alert: pokud by to nemělo charakter "doporučení", ale "podmínek", dává to šéfovi MO nenápadnou moc kádrovat ministry (k čemuž šéf žádného odboru nemá mandát od CF!)

z dokumentu vyplývá, že kandidáti na ministry budou relativně dlouho "neznámí", aby nebyli ostřelováni. jako chápu, ale:

proč nemůžou mít Piráti stínové ministry co nejdřív? vždyť je to standardní praxe, běžná v zavedených demokraciích, transparentní a srozumitelná voliči.
navíc je zde taková "drobnost": tým. u Pirátů afaik není tolik lidí, aby každý kandidát na ministra sestavil vlastní (a schopný) tým bez překryvů. tedy:
- buď budou stejní potenciální členové týmů připravovat dvě/tři různé koncepce se dvěmi/třema potenciálními kandidáty na ministra (blbost)
- nebo bude mezi budoucími ministry přetahovaná o schopné odborníky (taky nic moc).
- nebo všem bude "tak nějak jasné", kdo je stínový ministr a jeho tým, akorát se o tom ještě nebude mluvit, aby dotyčného/ou neostřelovali. imo je toto nejhorší varianta - šeptanda a kuloáry místo transparence.

nebylo by tedy lepší vybrat stínové ministry co nejdřív (beztak ten okruh nominantů nebude velký), ať mají mandát k tomu dlouhodobě a transparentně budovat solidní tým a koncepci?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jarmil.Halamicek za příspěvky (celkem 7):
Vaclav.Fortik, Vojtech.Pikal, Vit.Fux, Petr.Jirman, Michal.Macek, Jan.Licka, Tereza.Hubackova

Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com


Face your fears, live your dreams.

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12336
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5377 poděkování
Dostal poděkování: 20687 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Jarmil píše: 04 čer 2019, 10:41 proč nemůžou mít Piráti stínové ministry co nejdřív? vždyť je to standardní praxe, běžná v zavedených demokraciích, transparentní a srozumitelná voliči.
navíc je zde taková "drobnost": tým. u Pirátů afaik není tolik lidí, aby každý kandidát na ministra sestavil vlastní (a schopný) tým bez překryvů.
Jsme teprve na začátku. Podstatou tohoto procesu je, že ty lidi na sobě začnou pracovat. Není to legrace se na tu práci dobře připravit, aby to pak nějak vypadalo, to už nám ukázaly předchozí vlády. Teď nevíme, kdo ten trénink zvládne, a chceme mít více alternativ, v tuto chvíli nemá smysl někoho designovat a i minule, když jsme to navrhli, to bylo celostátním fórem odmítnuto, proto to potřebujeme správně načasovat. A správné načasování je nejdřív požadavky a příprava, potom výběr.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 8):
Vojtech.Pikal, Jarmil.Halamicek, Jan.Hora, YjM, Petr.Jirman, Ivan.Bartos, Michal.Macek, Jakub.Sobocik

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Líbí se mi,
- že o tom vůbec někdo takto konstruktivně přemýšlí,
- jak je to zpracované,
- a v podstatě i ta popsaná agenda.

Mám pár poznámek, které jsou obecnější povahy, takže je necpu do textu, ale sem:

Co mne velmi potěšilo, je požadavek na kompetence v projektovém řízení, protože mne u některých Pirátů dlouhodobě traumatizuje ta okázalá ignorance v této oblasti. Všechny změny na úrovni ministerstva, ale i nižší, běží na bázi projektů. Jestli mám z něčeho jistou obavu, tak že se někteří piráti mohou ztrapnit neschopností věci reálně řídit.

S tím souvisí i další kompetence a to je strategické řízení. Ministr jakéhokoliv úřadu musí strategicky řídit, i když nutně nemusí být oním odborným stratégem. Musí ale alespoň respektovat strategické směřování a vytvářet pro to stabilní příznivé prostředí (mnohokrát jsem viděl CEO a vlastníky firem devastovat organizace přehršlí nápadů a neschopností zajistit dlouhodobě stabilní prostředí pro fungování vč. řízení změn.

Mezi kompetencemi jsem nenašel morální profil, riziko diskreditace atd. To je asi pro Piráty dvojnásob důležité.

U jednotlivých kompetencí by bylo asi vhodné nadhodit i váhu jednotlivých kriterií - která jsou kritická a základní a která již ne. Lze třeba použít techniku MoSCoW. Mimochodem, z tohoto kompetenčního modelu asi vypadne, že výborný manažer je extrémně vzácný zdroj.

Dále bych se zaměřil na klasifikaci, do jaké míry lze některé kompetence přenést na tým apod. a které ne. Asi z toho vypadne, že leader, stratég a komunikátor bude mít vyšší váhu než odborník a znalec legislativy.

Určitě se to bude ještě cizelovat. Detailní poznámky když tak ještě napíšu do dokumentu.

EDIT: Teď když to čtu znovu, je to dost byrokratický způsob hodnocení a výběru; někdy asi hodnocení kvalifikovaných nekvalifikovanými. Nemyslím si, že by mělo laické CF nebo odbory podle odborných kriterií hodnotit/vybírat ministry. Zkuste přemýšlet o jiné postupu: Jsou vybrány a schváleny jednotlivé odborné resortní týmy a ty ze svého středu vyberou kandidáty na ministra a jeho zástupce, které potvrdí ve smyčce strana (předsednictvo, CF,...). Zde bude zachováno podstatné pravidlo, že vybírají kvalifikovaní lidé, demokratické instituce Pirátů pak potvrzují (či ne). Ti lidi se mezi sebou už znají, takže odpadá to formalistické posuzování podle nějakých více či méně relevantních kriterií. Další výhodou, že takto vybraný kandidát bude mít slušnou podporu ze stranického týmu. Rizikem je, že mohou zafungovat zákulisní intriky, ale to už neumím posoudit, ale jsem u Pirátů optimista :) ; jsou tu od toho ty schvalovací procedury, aby to tlumily.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Jarmil.Halamicek
Člen KS Praha
Příspěvky: 506
Registrován: 18 kvě 2018, 10:24
Profese: programátor
Dal poděkování: 365 poděkování
Dostal poděkování: 2336 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Jarmil.Halamicek »

Antonino píše: 04 čer 2019, 14:29 ... Zkuste přemýšlet o jiné postupu: Jsou vybrány a schváleny jednotlivé odborné resortní týmy a ty ze svého středu vyberou kandidáty na ministra a jeho zástupce, které potvrdí ve smyčce strana (předsednictvo, CF,...). Zde bude zachováno podstatné pravidlo, že vybírají kvalifikovaní lidé, demokratické instituce Pirátů pak potvrzují (či ne) ...
souhlasím s 90% toho co píšeš; a ano, takto lze vybrat "nejkvalifikovanějšího z kvalifikovaných". přesto ti zkusím oponovat :)

- ministr je politická pozice; tedy ano, odborník, ale zároveň musí být schopen ustát hnojomety, vyjednávat podporu, být "tváří" resortu a milion dalších věcí, od kterých jsou odborníci tak trochu odfiltrováni; nejsem si úplně jistý zda to tímto způsobem výběru jde zajistit.
- budoucí ministr může mít (měl by mít?) v týmu i lidi mimo pirátskou komunitu: nezávislé odborníky z univerzit atp. to jsou osobnosti, které ke spolupráci přesvědčí zase jen osobnost s mandátem a vizí něco změnit. což trochu hapruje s procesem výběru zespoda.

otázka k samotným resortním týmům: už existují a zdá se dobře fungují krajské expertní týmy. budou ony, respektive lidé z nich, základem resortních týmů? a mělo by spíš proběhnout něco jako výběrko, nebo raději samoorganizace, když nejakčnější ketmeni sestaví něco jako KET KETů?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jarmil.Halamicek za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, Ondrej.Profant, Vaclav.Fortik, YjM, Petr.Jirman

Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com


Face your fears, live your dreams.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2177
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 934 poděkování
Dostal poděkování: 7320 poděkování

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

mám k tomu slova jak specifická (a ty jsou většinou pokrytý v dokumentu), tak na obecnější rovině.

Obecně je myslím hezké si říct, jaký má být ministr za Piráty. Ale stejně jako je pirátská vize v budoucnosti shrnuta v jedné větě "Piráti chtějí svobodnou, vzdělanou a digitálně propojenou společnost", tak mám trochu dojem, že bychom možná měli hledat obecnější profil než se zaměřit na vyjmenování řady kompetencí, kde pak v aplikaci jsou některé tak moc specifické, až jsou spíš srandovní (5 000 lidí na mail listu, předkládání vlastní interní metodiky jako ideálu řízení týmu). Zásadní problém je také určit kdo co hodnotí - MO by získalo úplně neúměrnou moc tomu, že má jít o orgán úřednický, odborně i politicky je pak hodně vtipná otázka kdo by pro stranu, která ještě neměla žádné ministerstvo připravil testy, které prověří nakolik je člověk vhodný pro vedení daného ministerstva. PO?
Nemluvě o tom, že tam není možný dobrý výsledek - buď kvalitního kandidáta necháme vyplnit testík, který jeho legitimitu nijak nezvýší, nebo celým vnitrostranickým procesem projde kandidát, který nakonec vypadne třeba na tom, že si nevzpomene na správné paragrafové znění zákona.

Požadavky na strategické řízení pak nejenom chybí, ale nemůžu se ubránit dojmu, že sám dokument minimálně odhaluje nějaké ty naše vlastní nedostatky strategického řízení. Viz klíčová věta:

Je proto třeba připravovat lidi, kteří budou přicházet v úvahu pro nominaci do funkce členů vlády, ať už z řad gesčních poslanců, dobrých zastupitelů, garantů nebo odborníků z venku.

V tuhle chvíli si troufnu říct, že systém garantů je bez podpory a ne zcela funkční. Částečně byl nahrazen rezortními týmy (které nejsou zmíněny vůbec), částečně máme garanty, kteří se oblasti nevěnují, v dlouhodobém programu nejsou garanti většinou vůbec (https://wiki.pirati.cz/garanti/start). Jak fungují rezortní týmy hodnotit nechci, tam je to myslím pokaždé jiné a imho by to potřebovalo víc času a podpory, aby si to nějak lépe sedlo a vždycky se na tom dá pracovat (třeba zapojení mimopražských bývá relativně problém). A k tomu je teď příležitost, jaj.
Co by totiž mohlo být myslím fakt dobrý impulz pro jejich posílení by byl návrh AM výše, že by rezortní týmy byly přirozeným základem pro "stínová ministerstva" a z nich by vylézali kandidáti na klíčové role. Dalo by to silný impulz se zapojit, dalo by to dost možná i jasnou vizi co je ten velký úkol který se má připravit do roka (koncepce "co by se stalo, kdybychom to ministerstvo měli", která bude užitečná i před volbama a dají se z ní pak dělat promo materiály)

(a pokud by se dokument vzal jako startovací plocha pro dořešení postavení garantů, bude to boží)

(jinak funkčnost KETů je pak asi kraj od kraje jiná, když jsem ale teď rychle proběhl jejich výstupy na foru tak jsou to vesměs jenom představovací vlákna, že to existuje)

(úplně bokem - je podle mě dobrý požadovat, aby lidi uměli NĚCO nějak řídit, ale netočil bych rétoriku k "hledáme top manažery". Jednak je asi nenajdeme vždycky:)) a také si myslím, že ta politická funkce je přece jenom něco hodně jiného)

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Jarmil píše: 05 čer 2019, 10:48
Antonino píše: 04 čer 2019, 14:29 ... Zkuste přemýšlet o jiné postupu: Jsou vybrány a schváleny jednotlivé odborné resortní týmy a ty ze svého středu vyberou kandidáty na ministra a jeho zástupce, které potvrdí ve smyčce strana (předsednictvo, CF,...). Zde bude zachováno podstatné pravidlo, že vybírají kvalifikovaní lidé, demokratické instituce Pirátů pak potvrzují (či ne) ...
souhlasím s 90% toho co píšeš; a ano, takto lze vybrat "nejkvalifikovanějšího z kvalifikovaných". přesto ti zkusím oponovat :)

- ministr je politická pozice; tedy ano, odborník, ale zároveň musí být schopen ustát hnojomety, vyjednávat podporu, být "tváří" resortu a milion dalších věcí, od kterých jsou odborníci tak trochu odfiltrováni; nejsem si úplně jistý zda to tímto způsobem výběru jde zajistit.
- budoucí ministr může mít (měl by mít?) v týmu i lidi mimo pirátskou komunitu: nezávislé odborníky z univerzit atp. to jsou osobnosti, které ke spolupráci přesvědčí zase jen osobnost s mandátem a vizí něco změnit. což trochu hapruje s procesem výběru zespoda.

otázka k samotným resortním týmům: už existují a zdá se dobře fungují krajské expertní týmy. budou ony, respektive lidé z nich, základem resortních týmů? a mělo by spíš proběhnout něco jako výběrko, nebo raději samoorganizace, když nejakčnější ketmeni sestaví něco jako KET KETů?
Souhlasím s tím, co píšeš, jen si nemyslím, že je to v rozporu s tím, co píšu já.

Jaksi předpokládáš, že ten tým vybere odborníka s nulovými kompetencemi v ostatních věcech. To ale není samozřejmé nutné. Stejně tým může vybrat člověka s kompetencemi, o kterým píšeš. I ta druhá myšlenka není v inherentním rozporu s výběrem (rozumným) týmem. Je tu samozřejmě to riziko politizování a intrikování, na kterém by to shořelo ve tradičních stranách. Jak jsou v tomto imunní Piráti neumím posoudit. Ještě připomenu, že by to stejně prošlo stranickou evaluací. Zásadní a klíčový rozdíl ale je, že na začátku toho jsou lidé, které někdo pro jejich schopnosti vybral do odborného týmu, takže jsou v mnoha ohledech kompetentnější než lidé nahoře či dole. Další aspekt je, že to riziko intrikování samozřejmě je (a spíše větší než menší) i v těch běžných strukturách strany. Takže by případný interní lobista musel hodně zdůvodňovat, proč chce osobu X a ne Y.

Ohledně samotných týmů, to není asi otázka na mne. Vidím to méně optimisticky :)
David.Wagner píše: 05 čer 2019, 11:24
Naprostý souhlas. Ohledně různých týmů a garantů rovněž. Když jsem to ne až tak dávno studoval, tak jsem narazil povětšinou na neúplné a neaktuální informace. V tomto postrádám nějakou jasnou organizaci, systém, řízení... Ale to jsou u Pirátů bohužel ne úplně oblíbená slova. Hejno je fajn, ale má své omezení a limity. S růstem organizace se vždy mění i způsob jejího organizování a řízení. Zde vidím velký vnitřní dluh.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, Petr.Jirman

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1809
Registrován: 13 dub 2012, 21:57
Profese: právník
Bydliště: Za Parkem 866, 252 29 Dobřichovice
Dal poděkování: 516 poděkování
Dostal poděkování: 2445 poděkování

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Možná by bylo lepší, kdyby se náš předseda namísto snění o tom, jak chytat holuby, kteří nejsou ještě ani na střeše, vyjádřil k jinému svému nesplněnému snu a to, proč jsme nevyhráli volby do EP? Opravdu se nehodlám zabývat takovými blbostmi, jako je debata o výběru ministrů v době, kdy k tomu není žádný důvod. Navíc je naprosto jasné, že kdyby k tomu politická konstelace skutečně dospěla, proběhne výběr úplně stejně jako v kterékoliv jiné, standartní, demokratické partaji. Prostě si to ti nahoře rozdají o to, kdo bude ještě výš.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 3):
Vaclav.Fortik, Milan.Dadourek, Marek.Necada
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2445
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3488 poděkování

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Jiri.Janecka píše: 05 čer 2019, 19:34 Možná by bylo lepší, kdyby se náš předseda namísto snění o tom, jak chytat holuby, kteří nejsou ještě ani na střeše, vyjádřil k jinému svému nesplněnému snu a to, proč jsme nevyhráli volby do EP? Opravdu se nehodlám zabývat takovými blbostmi, jako je debata o výběru ministrů v době, kdy k tomu není žádný důvod. Navíc je naprosto jasné, že kdyby k tomu politická konstelace skutečně dospěla, proběhne výběr úplně stejně jako v kterékoliv jiné, standartní, demokratické partaji. Prostě si to ti nahoře rozdají o to, kdo bude ještě výš.
OT: Nevím, jestli to je vůbec na reakci. Ale leader asi z principu nemůže být objektivistický přizdisráč a musí dodávat lidem optimismus a víru ve vítězství. Pochybuji, že nějaký fotbalový trenér hráčům před hrou sděluje, že podle sázkových kurzů mají 4% šanci na výhru.

Proto tady je asi otevřená ta diskuse, mimochodem otevřená předsedou a místopředsedou, aby to tak nebylo. Že by to bylo "krytí" pro jejich mocenské ambice, to už chce velkou dávku paranoie.

A za třetí. Ten kandidát a tým (pro mně v opačném pořadí, viz výše), musí být řešený s obrovským předstihem. Je neprostý nesmysl vyjednat nějakou koalici a přemýšlet, komu to strčit, aby to nebyl moc velký průser (pamatujete si ještě Kuchtovou ze SZ?). Upřímně, co IMHO Piráti moc nemají, jsou kompetentní lidi schopné řídit ministerstva s tisíci hlavami a miliardovými rozpočty. Něco jiného je působit v opozici a reálně převzít tu odpovědnost. Zvlášť za situace, kdy zde bude velká snaha Piráty zdiskreditovat pro neschopnost, což je asi jediná cesta politického boje, protože pro zkorumpovanost to bude problém.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 6):
Vaclav.Fortik, Jarmil.Halamicek, Marek.Necada, YjM, Josef.Spak, Jakub.Michalek

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Jarmil.Halamicek
Člen KS Praha
Příspěvky: 506
Registrován: 18 kvě 2018, 10:24
Profese: programátor
Dal poděkování: 365 poděkování
Dostal poděkování: 2336 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Odborné požadavky na ministry

Příspěvek od Jarmil.Halamicek »

Antonino píše: 05 čer 2019, 19:20 viz výše
rozumím, souhlasím.

k velikosti stávajících resortních týmů: odečteš-li lidi fungující na fulltime jinde (europoslanci, primátor) a duplicity (někteří lidé sedí ve 4 funkcích), vyjde průměrný počet lidí 4.5 na resortní tým (nepočítám informatiku, která neodpovídá žádnému ministerstvu). z toho podstatná část jsou poslanci, kteří mají své agendy dost. (připojenou tabulku berte s rezervou, je to jen načmárané.). btw výstupy z resortních týmů jsem nenašel :?:
KETy: ano, zatím dost chaos; dohledat lidi tam působící je nemožné, občas je ve vlákně že proběhla schůze, ale kdo tam sedí není moc poznat, výstupy taky vesměs "tajné" :)

suma: současný pool lidí na ministerské týmy (nevím jak to lépe nazvat) a tedy i ministry není zrovna velký.
Přílohy
resortni_tymy.ods
(22.25 KiB) Staženo 87 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jarmil.Halamicek za příspěvky (celkem 3):
Antonino.Milicia, Vaclav.Fortik, Dan.Lestina

Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com


Face your fears, live your dreams.

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“