Zveřejňování hlasování zastupitelů

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.
Odpovědět

Má se stát Česká pirátská strana po volbách do EP opět transparentní stranou?

ANO
24
38%
NE
3
5%
ZDRŽUJI SE
36
57%
 
Celkem hlasujících: 63 - Celkem hlasů: 63

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Martin.Kucera »

Tomas.Gottwald píše: 28 kvě 2019, 12:04 @Martin.Kucera Martine, když jsi změnil název tématu bez mého vědomí (mé ego se pod tlakem rozpouští) za příhodný název bez komunikace se mnou, rád bych to přeformuloval:
Má se vymítat (koštětem vymetat nepořádek) netransparentní jednání pirátských zastupitelů, kdy strana nepožaduje, aby pirátští zastupitelé zveřejňovali, jak hlasují v zastupitelstvech měst a obcí?
Takhle dlouhý název fórum nedovolí.

A hlavně - co kdybys trochu ubral na útočnosti vůči našim zastupitelům? Nebo si vážně myslíš, že schválně nechtějí, aby občané věděli, jak hlasují?
Jak už tu zaznělo, v každé obci to funguje trochu jinak a zdaleka ne každý zastupitel to má se zveřejněním tak jednoduché jako třeba v Plzni nebo v Ostravě. A obávám se, že čím menší obec (a tedy pravděpodobně i méně odměňovaná zastupitelská práce), tím víc práce bude mít zastupitel se zveřejňováním (kvůli absenci těch technických vymožeností, jež mají ve větších městech).
Čili ačkoli je samozřejmě žádoucí, aby občané věděli, jak naši zastupitelé hlasovali, měli bychom zároveň pomoci, aby to zveřejňování probíhalo co nejefektivněji (přičemž např. postup "zapsat do vytištěného programu hlasování, nafotit a vyvěsit" má do efektivity daleko, nemluvě o jiných nedostatcích).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 6):
Tomas.Pastircak, Milan.Dadourek, Vojtech.Pikal, Katerina.Stojanova, Lenka.Kozlova, Tomas.Gottwald

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Tomas.Gottwald
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 340
Registrován: 21 pro 2017, 09:25
Profese: Siemens Sales & QC Rep., Scientist
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 198 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Gottwald »

Zda zveřejňování hlasování zastupitelů s komentáři bude na teritoriálních webech jednotlivých MS na pirati.cz nebo tady na fůru nevím. Jen hledej šmudlo.
Snadným řešením by bylo tuto povinnost, zveřejňovat zápisy s komentáři, doplnit do Demokratického minima: https://wiki.pirati.cz/program/minimum. Lidé v a kolem daného MS si již pak sami dají zpětnou vazbu na dostatečně přijatelnou formu a obsah.
Jednoduché bude vytvořit nějaký systém pro jejich zveřejňování. (Ideálně tříděný dle území a tématu orgánu a umožňující prostě odkázat ns zápisy tam, kde je již úřad zveřejňuje.)
Pak si již každý pirátský zastupitel může, dle vlastního osobnostního nastavení, provázat tento prostor s postem ke každému zastupitelstvu.

Dle jedné z verzí Kantova kategorického imperativu „Jednej podle té maximy, od níž můžeš současně chtít, aby se stala obecným zákonem.“
Nechť máme co nejvíce informovaných pirátských vysílačů a ne jenom přes 350 spokojených pirátských zastupitelů.
hlasovani.png
pay ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> pay » 25 říj 2019, 10:07
Uživatelský avatar
Tomas.Gottwald
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 340
Registrován: 21 pro 2017, 09:25
Profese: Siemens Sales & QC Rep., Scientist
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 198 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Gottwald »

@Martin.Kucera Děkuji.
pay ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> pay » 25 říj 2019, 10:07
Uživatelský avatar
Milan.Dadourek
Rozhodčí komise
Příspěvky: 1736
Registrován: 11 pro 2017, 18:11
Profese: Ochrana přírody, trochuprávník, bača
Bydliště: Počítky 3, 591 01
Dal poděkování: 4566 poděkování
Dostal poděkování: 4384 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Milan.Dadourek »

Zbynek.Janoska píše: 28 kvě 2019, 21:53 ....
I tak určitě musíte mít k dispozici zápis nebo výpis a nevěřím tomu, že zastupitel si nepamatuje, jak hlasuje? Po zběžné úvaze zabere zkopírování a promazání zápisu zastupitelstva do fóra cca 15 minut + záznam toho, jak jsem hlasoval cca 5 minut (pokud se rozepisuji, třeba 30, ale pořád je to méně než hodina práce na jedno zastupitelstvo).
Přece sdělit voličům, jak a proč hlasuji je úplně základní povinností politika - na jakékoli úrovni. A přijde mi zcela legitimní, aby člověk, který je zvolen za některou stranu a zavázal se prosazoval její program, měl povinnost i vůči straně zveřejňovat, jak si v zastupitelstvu počíná.
......
Zkopírovat do fóra po zastupitelstvu projednávané body a ke každému napsat Pro/Proti/Zdržel(a) je ještě časově nejméně náročný způsob reportování o své práci.
Já s tebou v principu velmi souhlasím. Ale praxi vidím jinak.
Byl jsem dvanáct let zastupitelem na malé vesnici, asi polovinu toho času místostarosta, asi třetinu jako opozice. Končil jsem s odměnou tuším 320 Kč měsíčně. Zasedání každý měsíc několik hodin.

Podklady předem ne právě rozsáhlé (on obecní úřad jsou tady taky +- dobrovolníci), ne vždy úplné, leccos se doplní a dopřesní až na jednání. Jen u zlomku bodů jsem věděl předem, jak budu hlasovat. Od toho je jednání, aby si člověk dotvořil názor. Pokud chce člověk sledovat diskusi a ovlivnit ji, tak osobně nestíhám dělat si při tom zápis. Velká část usnesení se konkrétně formuluje až na jednání. U řady bodů vznikne více návrhů usnesení. O některých usneseních se nakonec ani nehlasuje... Bez zápisu z jednání prakticky nemám kam dát PRO/PROTI/ZDRŽEL SE. Zápis bývá někdy po týdnu, po dvou, někdy déle.
Snažil jsem se, aby ze zápisu vyplývaly postoje zastupitelů (protože tím člověk předchází zkresující tamtamy), více či méně úspěšně. U důležitých hlasování, kde jsem byl v menšině, jsem si několikrát vymínil uvedení mého odlišného stanoviska do zápisu (viz §157 občanského zákoníku), ale to nelze vždy, nechce-li se člověk dostat do izolace....

A z hlediska voličů je tady důležitější, aby zastupitel plnil úkoly, které přijal OFFTOPIC(páč obec nemá jiný aparát než zastupitele a jednu účetní - prosadím-li třeba nové prolézačky pro děti, budu muset také udělat celou realizaci). A aby pracoval na hledání řešení důležitých otázek. Často jménem obce objíždí nějaká jednání dalších orgánů - i tam by striktně vzato měl zveřejňovat záznam. Ono toho času není neomezeně... A ne všechen volný čas je zdravé dobrovolnicky věnovat obci, manželka a děti mají také zájem :lol:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Milan.Dadourek za příspěvky (celkem 6):
Zbynek.Janoska, Vojtech.Pikal, Matej.Sandor, Jakub.Nepejchal, Jiri.Hoskovec, Jiri.Koudelka

Ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo. Vlasta Burian -- Profil -- Neužívám FB

Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Já to chápu a myslím si, že povinnost informovat by měla být, ale měla by být stejně obecná, jaká je například povinnost hlasovat jen o tom, co jsem si nastudoval. Ať si každý zastupitel (nebo zastupitelský klub) zvolí vlastní způsob, jakým bude o své práci reportovat a taky jak často - jestli po zasedání, měsíčně, čtvrtletně...

Nicméně myslím si, že zastupitelé mají dvě povinnosti - informovat voliče (a to ať dělají takovým způsobem, který vyhovuje voličům) a informovat stranu, za kterou jsou zvoleni. Poslanci píší měsíční reporty a nevypisují tam každé hlasování, stejně tak není nutné, aby každý zastupitel informoval o každém hlasování. Ale nějaký report o práci, který by byl dohledatelný na fóru, bych považoval za celkem samozřejmost. Ostatně někteří zastupitelé to tak dělají (viewtopic.php?f=640&t=26762&hilit=majet%C3%ADn).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zbynek.Janoska za příspěvek:
Milan.Dadourek
Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1544
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3151 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

Zbynek.Janoska píše: 29 kvě 2019, 09:16A neříkej, že si na zastupitelstvu nepamatuješ, pro co jsi hlasoval?
To přesně říkám. Na mém posledním zastupitelstvu bylo celkem 117 bodů, o každém bodě ti bez problému řeknu, jaký na to mám názor, ale fakt si nevzpomenu, jestli jsem šel na záchod při bodě 32 nebo 54, a popravdě - ani nevidím důvod si na to vzpomínat, pokud se nejedná o nějaký zásadní bod, ani ti neřeknu, jestli ta drobná výtka, kterou jsem k libovolnému bodu měl, byla dost drobná na to, abych ještě byl pro, nebo abych se zdržel. Měl kliku, že jsem byl v dostatečně velkém klubu (7 lidí), který si umí přípravu na zastupitelstvo dost dobře rozdělit, a ještě jsme docela dost transparentní, protože mít o trošku větší smůlu (jako třeba v Mostě, kde je jediný Pirátský zastupitel a vůle zveřejňovat ze strany města je dost malá), tak se ti na tuhle vynucenou byrokracii vykašlu i za cenu porušení předpisů. Každý zastupitelstvo je unikát, někde máme luxus uvolněných členů a/nebo dobře nastavených mantinelů a systému od města a "vysílače" můžou fungovat krásně, jinde nám zvenčí háží klacky pod nohy jak můžou a rozhodně není moudré naházet pár dalších "zevnitř".

Nic z toho ale není něco, co by se dalo zobecnit a sešněrovat do nějakého pravidla - je na zodpovědnosti každého MS/KS nastavit si mantinely a způsoby komunikace se svými zastupiteli, logicky by měli uvolnění a větší kluby dávat víc informací, ale pravidlo na to prostě nevytvoříš.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvky (celkem 2):
Milan.Dadourek, Jiri.Hoskovec
Uživatelský avatar
Tomas.Gottwald
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 340
Registrován: 21 pro 2017, 09:25
Profese: Siemens Sales & QC Rep., Scientist
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 198 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Gottwald »

Je to kampaň :geek:
Bez dostupných surových dat, všechny ty slavný olejnovaný reporty, které mi předhodí co sami chtějí a dělají ze mě hlupáka.. na a nažer se ještě ...
Dávám bolševikovi rok, maximálně dva :fet:
Na vaše doporučení se jdu věnovat dalšímu osobnímu rozvoji a soukromému podnikání. jsem trochu zklamaný, ale cítím, že tak pomohu více lidem než tady.
pay ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> pay » 25 říj 2019, 10:07
Uživatelský avatar
Tomas.Gottwald
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 340
Registrován: 21 pro 2017, 09:25
Profese: Siemens Sales & QC Rep., Scientist
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 198 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Gottwald »

@Tomas.Pastircak v tvém případě bych si dovolil to diagnostikovat jako nedostatečnou ba špatnou práci s moderními technologiemi a nechuť reflektovat realitu 21. století.
Taková HLAVA/tužka/papír může být někdy mocná čarodějka.
pay ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> pay » 25 říj 2019, 10:07
Uživatelský avatar
Tomas.Gottwald
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 340
Registrován: 21 pro 2017, 09:25
Profese: Siemens Sales & QC Rep., Scientist
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 198 poděkování

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Gottwald »

Chápu že některý potřebuje být k politice motivovaný penězi.
pay ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> ><(((°> pay » 25 říj 2019, 10:07
Uživatelský avatar
Tomas.Pastircak
Administrativní odbor
Příspěvky: 1544
Registrován: 02 lis 2017, 07:09
Profese: Informatik, student práv
Dal poděkování: 483 poděkování
Dostal poděkování: 3151 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zveřejňování hlasování zastupitelů

Příspěvek od Tomas.Pastircak »

@Tomas.Gottwald Dodržujte, prosím, komunikační minimum.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“