Kdo si pročetl tu moji rešerši, toho možná zazazila nenapádná zmínka pod čarou o disproporční migraci voličů Pirátů k AfD. Zvlášť na Východě se tací lidé zřejmě najdou.
Jugend příloha týdeníku Die Zeit udělala několik anekdotických rozhovorů s mladými voliči AfD v Durynsku, přičemž natrefili na zajímavé individuum:
https://www.zeit.de/campus/2019-10/jung ... hl/seite-2
(lehce jsem to redakčně pokrátil)
"
Nacionalista
S přiznáním k volbě AfD nemá Daniel Panek žádný problém. Právě jde nakupovat do velkého supermarketu v Erfurtské panelákové čtvrti Rieht. Je v ní nadprůměrná chudoba a nezaměstnanost a na poměru Erfurtu i vysoký podíl cizinců (25%). Daniel by si přál Německo, kde je možné “být hrdý na to, že je Němcem.” Stát se má starat hlavně o Němce.
Pankovi je 27 let, je urostlý a oblečen celý v černém. Označuje se za “umírněného nacionalistu” a “pravičáka, které není nacista.”...
Podle něj je v Německu “vnitrostátní tlak”. Klima, ve kterém se na něj divně dívají, protože třeba rád poslouchá vojenské pochody (německé samozřejmě, pozn. překladatel) a v okně má vyvěšenou německou vlajku. “Pro většinu lidí jsem pak rovnou nácek.”
Kvůli nemoci může pracovat jen na částečný úvazek a je tedy odkázán na sociální dávky. Dříve pracoval i za méně, než za minimální mzdu. “Mě je jasné, že si křížkem u AfD podřezávám větev i pod sebou.” Sice by prý jeho zájmy jako “národovecky založeného člověka” byly stranou hájeny, říká, ale jeho zájmy jako člověka už nicméně tolik ne.
Dříve byl pro Piráty, protože tráví hodně času na internetu. Ale Piráti toho pro internetovou komunitu udělali příliš málo, míní Panek. Příliš se prý zabývají chozením na demonstrace místo starosti o to zásadní: udržení internetu jako bezprávního prostoru (sic). V roce 2015 se pak rozhodl volit AfD."