Alkohol za volantem v ČR

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.
Odpovědět

Jaká maximální tolerance alkoholu by měla být povolená řidičům v ČR?

0 - absolutní zákaz jako doposud
29
35%
0,2
14
17%
0,3
8
10%
0,4
3
4%
0,5
24
29%
0,6
0
Žádná hlasování
0,7
0
Žádná hlasování
0,8
0
Žádná hlasování
více než 0,8
1
1%
nevím / nechám to na odbornících
3
4%
 
Celkem hlasujících: 82 - Celkem hlasů: 82

Uživatelský avatar
Lukas.Barton
Republikový výbor
Příspěvky: 1918
Registrován: 29 říj 2012, 15:36
Profese: Učitel, vědec.
Bydliště: Mirošov (okr. Rokycany)
Dal poděkování: 759 poděkování
Dostal poděkování: 2235 poděkování

Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Lukas.Barton »

Prosím členskou základnu o vyslovení názoru na povolení míry alkoholu za volantem. Anketa bude sloužit jako podklad pro tvorbu stanoviska poslaneckého klubu. Vyjádřete prosím svůj názor, kolik maximálně by mělo být povoleno alkoholu při řízení motorového vozidla na veřejné komunikaci.

Několik bodů:

A, V současnosti platí v ČR nulová tolerance.

B, Policie ČR hladinu zbytkového alkoholu do 0,2 promile nebere při silničních kontrolách v potaz – jedná se o zákonem tolerovanou odchylku měřidla.
(zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Alkohol_tester)

C, Varování před alkoholem za volantem od Besipu:
https://www.ibesip.cz/Tematicke-stranky ... ol-a-drogy

D, Návrh na povolení až 0,5 promile vznesla ODS:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/al ... 041920_ako

E, Orientační Alkoholkalkulačka:
https://alkohol-kalkulacka.bezpecnecesty.cz/
https://www.alkoholmetr.cz/

F, Porovnání s okolními státy Evropy:

mapa tolerance alkoholu, ( zdroj ODS :D )
Obrázek

Zajímavý přehled od Generali (zdroj: https://www.klubgenerali.cz/clanek/29-P ... ych-zemich)
PŘEHLED TOLERANCE ALKOHOLU ZA VOLANTEM:
BELGIE: Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. Policie může provádět test na alkohol u každého účastníka dopravní nehody (včetně chodce). Je-li test pozitivní, řidiči je zakázáno na 3 hodiny řídit a na tuto dobu je mu odebrán řidičský průkaz. Pokud řidič nezaplatí okamžitě pokutu, je tato navýšena. Je-li hranice alkoholu v krvi 0,8 promile a více, je řidičský průkaz okamžitě odebrán na 6 hodin. Řidičský průkaz může být odebrán na jeden měsíc, v případě, že je překročena hranice 1,2 promile - pokuta 550 €, v případě dalšího šetření policií pokuta od 1 000 do 11 000 €, odebrání řidičského průkazu od 8 dnů do 5 let, uvěznění od 15 dnů do 6 měsíců.

BOSNA A HERCEGOVINA: Maximální povolená hranice alkoholu je 0,3 promilev krvi.

BULHARSKO: Maximální povolená hranice alkoholu je 0,5 promile. Řidiči mohou být podrobeni dechovému testu, a pokud je pozitivní, pak i krevní zkoušce na alkohol.

ČERNÁ HORA: Povolena je hodnota do 0,5 promile, u profesionálních řidičů 0,0 promile.

ČESKO: Je zakázán jakýkoli obsah alkoholu v krvi během jízdy. Řidiči jsou povinni se podrobit při policejní kontrole dechové zkoušce a na základě výsledku tohoto testu následně i odběru krve k přesnému zjištění alkoholu v krvi. To platí i pro cyklisty nebo jezdce na koních.

DÁNSKO: Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,5 promile. Dánské úřady rozlišují dvě kategorie řízení pod vlivem alkoholu: a) řízení za přítomnosti alkoholu (dánsky promillekorsel), kdy se množství alkoholu v krvi pohybuje od 0,51 do 1,2 promile; b) řízení za prokázaného vlivu alkoholu (dánsky spirituskorsel), kdy množství alkoholu v krvi překračuje 1,2 promile, nebo pokud existují přitěžující okolnosti (např. dopravní nehoda).
Pokud je hranice alkoholu od 0,51 do 0,8 promile, bude řidiči udělena pokuta (od 4 000 do 8 000 DKK), je-li hranice alkoholu v krvi vyšší než 0,8 promile, bude řidiči dočasně odebrán řidičský průkaz (pokuta ve výši čtvrtiny ročního platu, min 1 000 DKK). Při překročení 1,2 promile hrozí uvěznění a zabavení řidičského průkazu na dobu minimálně 12 měsíců.

ESTONSKO: Není povolena žádná přítomnost alkoholu v krvi. Policie zde často provádí dechové testy na alkohol v krvi. Řízení pod vlivem alkoholu - pokuta až 18 000 EEK a odebrání řidičského průkazu na 3 měsíce.

FINSKO: Maximální povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile. Policie provádí namátkově jak dechový, tak krevní test. Pokuty za nedovolené množství alkoholu v krvi se různí podle výše této hladiny v krvi: 1) 0,5 promile - 1,2 promile pokuta či uvěznění až na 6 měsíců; 2) nad 1,2 promile pokuta nebo uvěznění až do 2 let.

FRANCIE: Maximální množství alkoholu v krvi je 0,5 promile, kromě řidičů autobusů a autokarů, kteří nesmí mít víc jak 0,2 promile alkoholu v krvi. Řidič, který je zadržen policisty pro rychlou jízdu nebo je viníkem autonehody, se musí podrobit dechové zkoušce, ev. odběru krve na zjištění alkoholu či omamných látek. Pokuty - od 0,5 do 0,8 promile 135 € a 3 body; nad 0,8 - promile zákaz řízení na 72 hodin, pokut až 4 500 € (zabavení ŘP až na 3 roky), vězení do 2 let, 6 bodů a zabavení vozidla.

CHORVATSKO: Obecně povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. U řidičů vozidel nad 3,5 t, profesionálních řidičů a řidičů do 24 let je limit 0,0 promile.

IRSKO: Osoba řídící nebo pokoušející se řídit s obsahem alkoholu v krvi vyšším než 0,8 promile je potrestána podle velmi přísných předpisů. Pokuta může být ve výši 1 397 €, nebo 6 měsíců vězení a odebrání řidičského průkazu na 24 měsíců při prvním takovém přestupku a na 4 roky při opakování.

ISLAND: Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,5 promile. Jízda pod vlivem alkoholu - pokuta 24 000 - 47 000 IKR, odebrání řidičského průkazu od jednoho měsíce až na doživotí.

ITÁLIE: Obsah alkoholu v krvi řidiče nesmí přesáhnout 0,5 promile. Jinak je považován za osobu pod vlivem alkoholu a může zaplatit pokutu ve výši 328 - 1 312 Euro. V krajním případě může být řidič odsouzen až na 1 měsíc do vězení a může mu být odebrán řidičský průkaz na dobu 15 dnů až 3 měsíců. S vyšším promile alkoholu se zvyšují i sankce.

LITVA: Povolen alkohol v krvi ve výši 0,4 promile. Pokuty od 290 do 435 €, nebo odebrání řidičského průkazu na 1 až 1,6 roku.

LOTYŠSKO: Povolené množství alkoholu v krvi nesmí překročit 0,5 promile. Pokuty 100 - 500 Latů (+ možné zadržení ŘP + uvěznění).

LUCEMBURSKO: Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,5 promile, u služebních řidičů 0,2 promile. Dechový test je prováděn u řidičů podezřelých z jízdy pod vlivem alkoholu, dále povinně u řidičů v případě vážné nehody se zraněními. Pokud je test pozitivní, provádí se další krevní test na zjištění množství alkoholu v krvi. Pokuty jsou v rozmezí 25 - 10 000 €, nebo vězení od 7 dnů do 3 let.

MAĎARSKO: V Maďarsku platí absolutní zákaz řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Jestliže je řidič přistižen s obsahem alkoholu v krvi do 0,8 promile, bude pokutován, jestliže množství alkoholu v krvi je vyšší, bude proti němu vedeno soudní řízení. Při podezření má policie právo požádat řidiče, aby podstoupil dechový test. Pokuty za jízdu pod vlivem alkoholu 100 000 HUF.

MAKEDONIE: Povolené množství alkoholu v krvi je 0,5 promile. V případě profesionálních řidičů není žádné přípustné množství alkoholu v krvi. V případě podezření na alkohol musí řidič podstoupit dechový test nebo krevní zkoušku. Při řízení pod vlivem alkoholu může být řidič předvolán před soud a může mu být uložena pokuta od 4 000 do 12 000 denárů (nebo vězení do 30 dnů).

NĚMECKO: Povolený obsah alkoholu v krvi je 0,5 promile. U řidičů do 21 let se snižuje na 0,0 promile. Totéž platí i pro starší řidiče, kteří mají řidičský průkaz kratší dobu než 2 roky. Policie může vyžadovat dechovou zkoušku na alkohol, pokud má podezření na alkohol v krvi, řidič může odmítnout, ale pak je povinen podstoupit krevní test na přítomnost alkoholu v krvi. Alkohol v krvi (0,5 -1,1 promile) 500 €, odebrání řidičského průkazu na 1 měsíc/4 body; alkohol v krvi nad 1,1 promile - soudní řízení, odebrání ŘP min. na 1 rok, stanovena velmi vysoká pokuta.

NIZOZEMÍ: V současné době je v Holandsku řidič považován za nezpůsobilého k řízení, pokud jeho dech obsahuje 0,22 miligramů alkoholu na litr vydechnutého vzduchu, nebo jestliže má více než 0,5 promile alkoholu v krvi. V případě podezření, že řidič je pod vlivem alkoholu, může být požádán, aby podstoupil dechový test, v některých případech je povinná krevní zkouška. U nových řidičů je na prvních 5 let limit 0,2 promile, u řidičů mopedů je tato hranice omezena věkem do 24 let. Jízda pod vlivem alkoholu: 0,5 až 0,8 promile - 230 €; 0,8 až 1,0 promile - 320 €, 1,0 - 1,3 promile - 410 €, nad 1,3 promile hrozí vězení a pokuta dle rozhodnutí soudu.

NORSKO: Maximální dovolená hladina alkoholu v krvi je 0,2 promile. Policie má právo vyzvat řidiče, aby se podrobil dechové zkoušce. Pokud je tato zkouška pozitivní, může být požadován krevní test. Alkohol 0,2 až 0,5 promile - pokuta* 5 000 - 10 000 NOK; 0,5 - až 1,0 promile (a více) - ‰ pokuta* a podmíněné uvěznění; nad 1,5 promile pokuta* a uvěznění (* výše pokuty se vztahuje k výši příjmů viníka, např. 1,5 x měsíční výplata).

POLSKO: Každý řidič, v jehož krvi bude hladina alkoholu vyšší než 0,2 promile, je považován za nezpůsobilého k řízení vozidla. Policie smí provádět dechové testy, tyto testy jsou povinné pro řidiče, jež se dopustili vážného dopravního přestupku nebo po dopravní nehodě. Alkohol v krvi od 0,2 do 0,5 promile - právní řízení, pokuta do 5 000 PLN, odebrání řidičského průkazu na dobu od 6 měsíců do 3 let; alkohol v krvi nad 0,5 promile - pokuta je stanovena tribunálem, vězení do 2 let, odebrání řidičského průkazu na dobu od 1 roku do 10 let.

PORTUGALSKO: Řidiči s obsahem alkoholu vyšším než 0,5 promile jsou potrestáni pokutou či jiným způsobem (odebrání řidičského průkazu apod.). Dechové testy nejsou časté, ale provádějí se po každé nehodě. Nad 0,5 promile do 0,8 - 250 až 1 250 € a možnost odebrání ŘP na jeden rok; nad 0,8 promile- 500 až 2 500 € a odebrání ŘP na 2 měsíce až 2 roky.

RAKOUSKO: Je-li v krvi řidiče zjištěno 0,5 promile alkoholu nebo více (popřípadě v jeho dechu 0,4 mg/l a více), pokládá se za osobu pod vlivem alkoholu, která nesmí řídit motorové vozidlo. Řízení pod vlivem alkoholu má vážné zákonné následky s pokutou od 220 do 5 800 €. Řidičům může být zakázáno řízení v Rakousku. Řidiči, který odmítne podstoupit test na alkohol, je udělena stejná pokuta jako řidiči, kterému byla naměřena hladina alkoholu v krvi 1,6 promile nebo více. Alkohol 0,5 až 0,8 promile - pokuta 218 - 3 633 €, odebrání ŘP až 3 týdny za přestupek; 0,8 až 1,19 promile -pokuta 581 - 3 633 €, odebrání ŘP až 4 týdny min.1,6 promile a více - pokuta 1 162 - 5 813 . €, odebrání ŘP na min. 4 měsíce.

RUMUNSKO: Je zakázáno řídit motorové vozidlo pod vlivem alkoholu. Policie může řidiče podrobit namátkovému alkoholovému testu. Jízda pod vlivem alkoholu - 9 až 20 bodů, zabavení ŘP na 90 dní.

RUSKO: Není povolen žádný alkohol v krvi a jsou prováděny dechové testy.

ŘECKO: Osoby pod vlivem alkoholu nebo toxických látek mají zakázáno řídit motorové vozidlo. Hladina alkoholu v krvi řidiče 0,5 promile a více se posuzuje za kriminální čin a uděluje se pokuta. U začátečníků (ŘP kratší dobu než 2 roky), služebních řidičů a motocyklistů je limit max. 0,2 promile. Policie může při podezření požadovat na řidiči dechový test na zjištění hladiny alkoholu v krvi. Na základě tohoto testu může policie uložit pokutu, odebrat řidičské oprávnění, či řidiče uvěznit. Alkohol od 0,50 do 0,80 g/l - 78 €, od 0,80 do 1,10 g/l - 156 €, odebrání řidičského průkazu na 3 měsíce; větší množství alkoholu - 624,5 €, až 2 měsíce vězení a odebrání řidičského průkazu na 6 měsíců.

SLOVENSKO: Před či během jízdy je zakázáno požívat alkohol. Alkohol v krvi není tolerován v žádném množství. Motorista může být požádán, aby se podrobil dechové zkoušce, a na základě výsledku může být vyzván k odevzdání krevního vzorku. Odmítnutí testu na alkohol - postupuje k admin. proceduře - 332 - 1 328 € + zákaz řízení na max. 5 let; jízda pod vlivem alkoholu nebo drog 232 - 996 € + zákaz řízení na max. 5 let.

SLOVINSKO: Maximální povolená hranice alkoholu v krvi je pro řidiče osobních automobilů a motocyklů 0,5 promile. Profesionální řidiči nemají povoleno žádné množství alkoholu v krvi, stejně tak řidiči vlastnící řidičský průkaz max. 2 roky. Každý řidič, podezřelý z řízení nebo manipulace s vozem pod vlivem alkoholu či drog, se musí na požádání podrobit dechové či krevní zkoušce. Jízda pod vlivem alkoholu do 0,5 promile (není-li řidič schopen bezpečně řídit) - 126 €; 0,51 - 0,8 promile - 450 €; 0,8 - 1,1 promile 570 €; větší množství 950 € a odebrání řidičského průkazu.

SRBSKO: Max. povolené množství alkoholu v krvi je 0,5 promile. U profesionálních řidičů je zakázáno jakékoliv množství alkoholu v krvi. Pokuty v rozmezí 5 000 - 25 000 RSD.

ŠPANĚLSKO: Všeobecný limit je 0,5 promile, cyklisti 0,5 promile, řidiči vozů nad 3,5 t 0,5 promile; řidiči veřejné dopravy, vozidel pro více než 8 pasažérů nebo vozidel vezoucích nebezpečný náklad 0,3 promile. Řidič musí na požádání policie podstoupit dechový test. Pokud některý řidič odmítne, může mu policie odebrat vozidlo, uložit pokutu 300 EUR a na 3 měsíce odebrat řidičské oprávnění. Jízda pod vlivem alkoholu - pokuta 302 - 600 €, odebrání řidičského průkazu na 3 měsíce až 4 roky, vězení na 8 až 12 týdnů nebo na tři až osm měsíců.

ŠVÉDSKO: Max. povolená hladina alkoholu v krvi je 0,2 promile. Při překročení tohoto limitu se uděluje vysoká pokuta, možnost uvěznění až na 1 měsíc a odebrání ŘP na 1 až 12 měsíců.

ŠVÝCARSKO: Řidič je nezpůsobilý k jízdě, zjistí-li se v jeho krvi obsah alkoholu vyšší než 0,5 promile. Při zjištění nepovoleného množství může být udělena pokuta, v krajním případě může dojít k uvěznění. Zahraničním řidičům bude na určitou dobu zakázán vjezd do Švýcarska.

UKRAJINA: Je zakázáno řídit motorové vozidlo pod vlivem alkoholu. Není povolena žádná tolerance. Jízda pod vlivem alkoholu 2 550 - 3400 UAH + zákaz řízení na 1 - 2 roky.

VELKÁ BRITÁNIE A SEVERNÍ IRSKO: Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,8 promile. Policie má právo u každého řidiče vykonat dechový test. Překročení hladiny alkoholu pokuta až 5 000 GBP. Může také dojít k odebrání řidičského průkazu nebo dokonce k uvěznění až na 6 měsíců.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Barton za příspěvky (celkem 9):
Lukas.Dolezal, Zbynek.Janoska, Martin.Holzman, Jiri.Snizek, Robert.Magni, Ivo.Vasicek, Ondrej.Profant, Jiri.Ulip, Pavel.Moravec
Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Tady je přehled počtu mrtvých na silnicích v zemích EU (vycházíme tam mnohem hůř, než naprostá většina ostatních zemí)

https://en.wikipedia.org/wiki/Road_safe ... indicators
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zbynek.Janoska za příspěvek:
Robert.Magni
Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

A ještě statistiky z ČR:

V roce 2017 zemřelo na silnicích 507 lidí, z toho 52 pod vlivem alkoholu nebo drog (10 %), těžce zraněných pod vlivem alkoholu nebo drog bylo 215 z 2339 (9 %). Počet lidí, co zemřou nebo jsou těžce zraněni pod vlivem alkoholu setrvale klesá.
Ale pozor: policie nerozlišuje, pokud je člověk pod vlivem alkoholu nebo drog, takže reálně alkohol může za méně.

Pro srovnání v Británii, kde je vysoký limit alkoholu v krvi, bylo cca 13 % zemřelých na silnicích s nadlimitním množstvím alkoholu v krvi (tzn. ještě více, než je povolená hranice. V tomto čísle nejsou započítáni ti, co zemřeli s alkoholem v krvi, který byl pod limitem).

Je velmi pravděpodobné, že pokud se nastaví nějaká nenulová hranice alkoholu v krvi na silnicích, tak to povede ke zvýšení nehodovosti i počtu zemřelých (ale vzhledem k tomu, že nehodovost dlouhodobě klesá, nemusí se to projevit zvýšením počtu nehod, jenom zpomalením sestupného trendu).

Podrobná policejní ročenka bezpečnosti dopravy (poslední rok 2017): https://www.policie.cz/clanek/statistik ... 09Mw%3d%3d
Uživatelský avatar
Jan.Licka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 377
Registrován: 28 dub 2017, 14:15
Profese: Manufacturing Engineer
Bydliště: Benešov
Dal poděkování: 1001 poděkování
Dostal poděkování: 839 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Jan.Licka »

K alkoholu jsem osobně pro mírnou toleranci 0,2-0,5 promile, ale je mi zároveň jasné, že v zemi s takovou spotřebou alkoholu jsou potřeba jasné signály "nepít znamená nepít".

Co by se mělo rozhodně omezit, je smlouvání s policisty. Jestliže tolerance měřidel je 0,2 promile, měl by toto být také limit průkaznosti. 0,2-0,5 promile pak o přestupek s finančním trestem a od 0,5 výše tvrdý postih na úrovni obecného ohrožení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Licka za příspěvky (celkem 2):
Vit.Fux, Lenka.Kozlova

Dávat druhým vyrůst
:idea: infrastruktura / automatizace / logistika

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Petr.Vileta »

Když je tolerance měřidel 0,2 tak při povolení 0,2 v zákoně to bude 0,4 prakticky a takový řidič, pokud není notorický alkoholik, je už poměrně nebezpečný. S čímkoliv nad nulu bych souhlasil pouze pod podmínkou, že se řidičům pod vlivem nebudou dávat pokuty, ale budou se rovnou zavírat do vězení na dobu od 5 do 15 dnů (podle naměřené hodnoty), obdobně jako v Belgii. Ona totiž pro někoho 10 tisícová pokuta nic neznamená a klidně zaplatí i dvě ve stejném dnu. Kdežto vězení je setsakra komplikace v zaměstnání i soukromém podnikání, i v běžném životě. Umíme mít mobilního soudce na fotbalových zápasech, proč by nemohl mít jeden v kraji "pohotovost" pro odsuzování pochytaných opilců za volantem?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Vit.Fux

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Ohledně toho srovnání se zahraničím. Je otázkou, zda tolerance 0,5 v celé západní Evropě znamená, že je to ona bezpečná hranice, nebo je to jen maximum toho, co tam byla společensky akceptovatelná restrikce.
Co jsem se dočetl, tak kognitivní funkce jsou narušeny už při mnohem nižší hladině. Já nemám problém fungovat s nulou.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvek:
Petr.Vileta

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Nikezeus
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 622
Registrován: 23 bře 2017, 10:12
Profese: Logistika
Dal poděkování: 131 poděkování
Dostal poděkování: 520 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Nikezeus »

>1
vozidlo s plne autonomnim rizenim

Jak se prokazuji a resi jine drogy, THC se myslim da detekovat i mesic po uziti.
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Ales.Jakl »

Jako profesionální řidič jsem pro zachování nuly.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 4):
Petr.Vileta, anonym2064, Antonino.Milicia, Adam.Jaros

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Ludek.Blaha
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 1465
Registrován: 23 čer 2014, 00:11
Profese: strategický zkompetentňovatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 1521 poděkování
Dostal poděkování: 1536 poděkování

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Ludek.Blaha »

Petr.Vileta píše: 05 dub 2019, 14:03 takový řidič, pokud není notorický alkoholik, je už poměrně nebezpečný
Jako alkoholik, byť téměř čtvrtstoletí nechlastající, dokládám, že patřím mezi poměrně bezpečné řidiče.
Svoji jedinou, a doufám, že i poslední nehodu jsem způsobil před téměř pětačtyřiceti lety ještě jako abstinent.
V každém případě žádné pokuty, vězení nebo prospěšné práce, ale zabavit auto a okamžitě sešrotovat. Bez pardonu. Ne řidičák, ale auto jako nástroj obecného ohrožení. Ať už je to auto kohokoli.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ludek.Blaha za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, Robert.Magni

Aby člověk mohl hlásat pravdu z radnice nebo z parlamentu, musí se tam nejdřív prolhat...
Demokracie je výborná věc. Umožňuje občanům, aby si zcela svobodně zvolili... diktaturu!
Umělá inteligence nedosáhne nikdy až takové úrovně, aby dokázala napodobit myšlení pitomce.

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkohol za volantem v ČR

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ludek.Blaha píše: 05 dub 2019, 21:57 V každém případě žádné pokuty, vězení nebo prospěšné práce, ale zabavit auto a okamžitě sešrotovat. Bez pardonu. Ne řidičák, ale auto jako nástroj obecného ohrožení. Ať už je to auto kohokoli.
Mnooo, i tak možno. Výjimku by snad mohla dostat auta speciální, jako například pro tělesně postižené, sanitka, hasičská stříkačka, atd. Pak by se místo něj sešrotovalo auto opilce, či by šel do vězení.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“