Brainstorming - příprava na krizi

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Antonino.Milicia »

pr83 píše: 11 bře 2019, 10:53
OFFTOPICTrochu jsem při citování zpřeházel odstavce, ale smysl jsem (doufám) nezměnil
Vypadá to na zajímavou diskusi :)
Předně, zamíchání biologické roviny vnímám jako přínosné, nicméně přicházím k jiným závěrům. Člověk je integrální součástí přírody, přesto je v něčem jiný. Vynalezl civilizaci. Jeho rozvoj tak není omezen na evoluci (vynucený dlouhodobý vývoj, o kterém píšete), ale může se rozvíjet proaktivně a mnohem rychleji než dosahuje přírodní výběr. V případě, že zvolí chybný koncept, tak ho tento přírodní výběr nakonec eliminuje (nám toto hrozí v několika rovinách).
pr83 píše: 11 bře 2019, 10:53 ...když už jsme u toho liberalismu a pravicovosti versus levicovosti...
S pojmem "levice" nemám problém – ta je vcelku průhledná. Neprůhledný a záludný je ten liberalismus, protože se za něj schovávají velmi odlišné přístupy a praxe. Obávám se, že se někde jako liberální nazývají dokonce i ekonomicky totalitní tendence, kde je svoboda jednotlivce jen cestou, jak jednotlivce zbavit ochrany před predátorským chováním.

Protože v žádném prostředí nemohou dlouhodobě přežít jen predátoři (všechno sežerou), je nutným dlouhodobým výsledkem takového systému jeho zhroucení, protože se systém nerozvíjí. U lidí takový systém může fungovat (a to jen krátkodobě) pouze v nedemokratickém prostředí nebo orwellovské totalitě, kdy jsou lidé sofistikovaně zmanipulováni. V opačném případě dochází k jejich odporu – revoluci.

Ještě poznámku: Je zajímavé, že se takové systémy ekonomicky nejrychleji rozvíjejí (motorem je osobní pragmatismus). Nicméně 1) zůstávají za nimi obrovské externality, 2) je to jen krátkodobé. Tradičně levicové (ochranářské) systémy z důvodu potlačení osobních zájmů se zase příliš nerozvíjejí a spíše stagnují.

IMHO existuje nějaká třetí cesta. Tu vidím v dlouhodobé kultivaci celospolečenských kompetencí a dlouhodobém rozvoji v rámci svobodného, skutečně liberálního systému, protože to je (v nějaké abstraktní agregované formě) evolučně, ekonomicky i druhově konkurenčně výhodnější. Udržitelný systém tedy nabízí liberální svobodu, ale zároveň pečuje o sociální celospolečenskou integritu a musím dodat i o integritu vůči životnímu prostředí.
pr83 píše: 11 bře 2019, 10:53 Osobně jsem spíše zastáncem laissez faire, ale ne nekritickým. Poslední dobou si stále častěji všímám různých,... řekněme... anomálií.
Potíž nastane, když začnou:
  • Předhánět se v množství reklamy.
  • Předhánět se v manipulaci zákazníka pomocí psychologických triků. Např. všimnou si, že vánoční stromeček v obchodě zvyšuje, kolik jsou lidé ochotní utratit, tak nazdobí stromeček dřív, než to udělá konkurent. Každý rok krapánek dřív a dřív a dřív, až tu máme vánoční stromečky v říjnu [3].
  • Zavádět různé věrnostní programy, často otravné. Prodavačka: "Pane, nevzal jste si kupón na slevu na příští nákup, sleva 10% a možnost slosování o zajímavé ceny. Pane, kam jdete?" Já (v duchu): "Zase nějakej kravaťák vymyslel nějakou ptákovinu."
  • Sbírat o zákaznících data (i k tomu dobře slouží věrnostní kartičky), modelovat chování zákazníků pomocí big data a strojového učení a pak jim posílat reklamu "na míru", aby nakoupili u nás dřív, než nedejbože zjistí, že u konkurenta je to výhodnější [4].
  • Posílat na konkurenta právníky, hádat se s nimi o patenty na banality, hádat se s nimi o duševní vlastnictví a vůbec vymýšlet další tvořivé způsoby, jak konkurentovi zakroutit krkem.
Navíc jsem si všiml jisté analogie mezi ekonomickou realitou a evoluční biologií. Znáte "evoluční závody ve zbrojení" a "efekt červené královny"? V praxi vidím, jak podobně funguje konkurenční boj. Dokud spolu konkurenti bojují pomocí inovací a předcházením si zákazníka kvalitou služeb, je vše v naprostém pořádku.
To je ale naprosto běžná praxe. Když redukuji základní marketingový koncept 4P, tak se mohu rozhodovat mezi hodnototvorným produktem, jeho cenou a dostupností na straně jedné a nehodnototvorné podpoře prodeje (reklamě) na straně druhé.

Past toho příkladu je, že se zaměňuje inter-druhové a intra-druhové chování. Biologické principy na úrovni mezi jedinci jsou jiné než na úrovni druhu (výběr mezi vůdčími samci vs. fungování smečky směrem ven). Tématem diskuse jsou národní (či větší) ekonomiky, což jsou obrovské soustavy. Problém jsou převažující individuální priority. Tedy nefunguje nic jako pud smečky, či kolektivní "vědomí" mraveniště. Je proto užitečné se zamýšlet, jestli současné pojetí civilizace je biogenní, tedy vede k rozvoji a udržení, nebo patologické. Jelikož to není jeden organismus, tak se to těžko popisuje, ale obávám se, že civilizace jako abstraktní celek se v mnoha ohledech chová patologicky.

Každý jedinec chce přežít, i ten hloupější, ošklivější, línější. Dokonce i ten největší grázl má od přírody puzení přežít a expandovat. Obrovská konkurenční výhoda je v současném modelu absence morálky, chamtivost atd. (obecně sociální patologie). Máme tu veleúspěšného Andreje. Cítíme tu někde problém, že? Silnější pes mr*á. Je to udržitelné? Dlouhodobě je výhodnější spolupracovat, ale ta dlouhodobost má mnohem delší časový horizont než život jednotlivce. Tedy na úrovni jedince je lepší nespolupracovat. Příroda nemá civilizaci, zde vítězí zájem smečky. Tento biologický program jsme s civilizací opustili. Civilizace, pokud se chce vyvíjet a předcházet problémům, musí přejít z atavistického pojetí alfa-samců do dlouhodobějšího ("civilizovanějšího") modelu vyspělé spolupracující smečky. Tím jsem se ale dostal na velmi ostrou hranu, protože učebnicovou alternativou individualismu je kolektivismus, jehož aplikace se neosvědčila (totalita)...

Abychom se alespoň trochu vrátili k tématu krize. Krize nahrazují dlouhodobou evoluční zpětnou vazbu. Pokud krize nechceme, je nutné se dlouhodobě udržitelně rozvíjet (úžasně jednoduché příklady jmenoval @Jiri.Bruzek). Pokusil jsem se mnohem složitěji dovodit, že takový dlouhodobý rozvoj musí jít napříč celou společností, nikoliv jenom jejích elit, jinak nebude udržitelný. Není to ale apel na levicový přerozdělující sociální stát, ale na celospolečenskou integritu a systematické vytěžení a rozvoj potenciálu každého jednotlivce. Možná se tomu také říká humanismus.
Naposledy upravil(a) Antonino.Milicia dne 11 bře 2019, 19:41, celkem upraveno 2 x.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Marian_Kechlibar píše: 11 bře 2019, 11:06 IMHO je to vedlejší efekt toho, že se trochu zbožštila disciplína jménem "marketing", aniž by bylo vůbec jisté, že má nějaké efekty na prodej.
Samozřejmě že má, proto je tak "boží". Co jiného než marketing je kupříkladu prodejní úspěch ANO? Boží leader? Jsou to dobře investované peníze do skvělých marketérů a "podpory prodeje".

Pirátům se samozřejmě bude vždy hůře pracovat, když si ten politický marketingový mix dobrovolně redukují. Ale je to tak dobře, protože by vždy mělo jít zejména o "produkt", v tomto případě vize, program, skutečná řešení...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvek:
YjM

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Velka škoda že celkem zajímavá debata vznikne v tak nevhodném místě a aktivita předbíhá slušnost :oops:
Pokud by moderátoru povedlo se rozdělit vlákno na dva, věci by to jen prospěje....
Já, i když s litostí, raději debaty zdržím OFFTOPICa to ještě neprobudil Vileta......... :P

Poznámka k citace jiných příspěvku: prosím ponechávejte v citace jen vetu na kterou chcete reagovat, je velice únavné znovu a znovu čist stejný příspěvek aby pochopit na co reagujete. Tak místo jedni stránky, máme deset ;) Možná by tuto poznámku taky měl by dat do OT ?

Ke krize:

1. Skoro jsem litují že ještě nemáme Pirátsky institut který by pravě pro tuto příležitost hodil!
OFFTOPICJe taktéž krize, ale jen ve vývoji strany

2. Je strašně obtížně něco doporučit hodnotného pro politiky na případ krize, aniž by souběžně nemusel kdokoli přednášet základy ekonomiky, politologie, filosofie a sociologie, proto je jednoznačně dobra volba Tomáše Sedláčka. On skoro jediný pohybuje ne jen kolem "čisté" (sterilní) ekonomice, ale dává to ve souvislostí s provázaností ekonomiky s "mezními" vědami. Stačí jako příklad jeho téměř legendární kniha "Ekonomie dobra a zla".
Souhlasím s jeho názorem, že krize ekonomická je těsně spojena s dalšími: hodnot, identit, vizi atd.

Tady například malý úryvek od něj:
Jak nákladná a vyčerpávající je krize hodnot, lze dobře vidět, když je nahoře tupec (natož zloděj či člověk bez odbornosti, zkušeností, vzdělání a citu) a zbytek společenství vydává šílenou energii na to, aby místo vedení nějak firmu řídilo "ze zadní sedačky". Nebo kolik energie berou různé šarvátky a bojůvky nikoli od konkurence, ale uvnitř firmy? A to se většinou jedná o boje vizí − přinejmenším je to tak prezentované. Pokud vedení firmy ponižuje, uráží, nebere v potaz část svých kolegů nebo je proti sobě rozeštvává, kolik (čistě ekonomické) energie jde vniveč? A co teprve na úrovni státu, kde ti, kdo mají nabízet příběh a vizi a energii, mnohdy činí pravý opak?

A není to zvláštní, aby ekonomové mluvili o duši či duchu? Co má ekonomie (která je pod neustálým pokušením stát se jen hokynářstvím) společného s duchem, duší, hodnotami a takovými těmi věcmi, které člověk slyší tak v kostele nebo básních − nebo od duchařů? Právě že hodně.

Psáno pro HN 2015
3. Další jméno je - Ilona Švihlíkova
Jsem už v jiném vlákně sdílel odkaz na její rozhovor s Tomášem Hajzlerem, kde podrobně popisuje zdroj problému a krizi v ekonomice, zvlášť v ČR.
https://www.youtube.com/watch?v=RVDHd7J-AcI

4. Dále doporučím, seznam mohu dodat dodatečně, aktivisté které razí ve společností "třetí" cestu: eko-vesnice, permokultura, soběstačnost, komunitní život, participativní ekonomiku atd.
Je to cesta i když na dlouhou trat, aby eliminovat možnou krize v ekonomice a taky je to prolíná pirátským programem, že?

5. A nakonec: mam názor, že většina odpovědností za krize nese komerční bankovnictví produkováním peněz "na dluh". Na toto téma žádný odborník není třeba, stačí změna zákonu, aby právo emise peněz (hlavně tech "problémových - virtuálních) mela jen ČNB.
To co dělala americká banka Lehman Brothers Holdings, Inc. do roku 2008, dělají české komerční banky totéž dodnes, jen v "málem" rozsahu :o

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

pr83
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 32
Registrován: 19 bře 2018, 19:52
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 64 poděkování

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od pr83 »

Ivan Sirko píše: 11 bře 2019, 19:00 Pokud by moderátoru povedlo se rozdělit vlákno na dva, věci by to jen prospěje....
Zrovna jsem to chtěl navrhnout. Chápu, že jsme trochu odbočili od tématu, a sypat popel na hlavu za to musím sobě. Ale kdyby to snad šlo nějak rozdělit...
Lidu je třeba / her nebo chleba, / panského léku na závist,
není-li klasů, / národ či rasu, / a ještě lépe: nenávist!
Karel Kryl, Za vozem
Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Další tip na člověka který hodně mluví o krize, souhlasit s jeho názorem nemusíte, ale nabízí hodně různých argumentu o kterých lze přemyslet.


Katastrofická vize Prof. Ing. Staňka, CSc - Co je smyslem vašeho života
Peter Staněk umí označit věci pravými jmény. Nevkládám toto video proto, abych prohloubil vaše deprese. Je mi sympatické vyústění jeho myšlenek, které graduje ke konci videa ve zcela zásadní otázku, na kterou si musí odpovědět každý sám.
https://www.youtube.com/watch?v=BoatlcR2wa8
ROZHOVOR Není diskuse o tom, jestli přijde zásadní finanční krize. Diskuse může být pouze o tom, jestli nastane za několik měsíců, nebo za dva roky. Přitom odhady jejích důsledků se pohybují mezi deseti až dvacetinásobkem důsledků krize z roku 2008. Toho, kdo chce stále tvrdit, že je ekonomika ve skvělé kondici, by se profesor Peter Staněk z Ekonomického ústavu Slovenské akademie věd rád zeptal, jak dlouho může vydržet růst založený pouze na růstu zadluženosti populace a ekonomických subjektů. Tlumí nadšení nad rostoucí ekonomikou Česka i Slovenska a tvrdí, že hlavním problémem střední Evropy jsou stále nesmírně nízké mzdy v porovnání se mzdami lidí v západní Evropě.
Profesor Staněk: Hospodářská krize přijde. Otázka je, zda za pár měsíců, nebo za dva roky


Vyborna analyza a prednaska o hrozbach a charaktere dnesneho sveta !!
Prednáška prof. Petra Staněka 25.1.2019 - časť 1, na SPŠ Myjava
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
anonym2064

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Ivan Sirko píše: 15 bře 2019, 17:58 Další tip na člověka který hodně mluví o krize, souhlasit s jeho názorem nemusíte, ale nabízí hodně různých argumentu o kterých lze přemyslet.
Katastrofická vize Prof. Ing. Staňka, CSc - Co je smyslem vašeho života
Předně, on neříká argumenty OFFTOPIC("argument je důkaz, důvod nebo doklad, že nějaké tvrzení je pravdivé nebo naopak nepravdivé, že platí nebo neplatí" (wiki)), ale teze a myšlenky. Nijak je neargumentuje, nedokládá, nepodkladá a to ani když bez problémů může. Velmi zjednodušuje a nadsazuje (proto je to tak divácky vděčné). Kvůli tomu zjednodušování a zjevnému tahu na branku (vyburcovat), mi v hlavě svítí několik kontrolek kritického naslouchání.

Neříkám, že v mnohém nemusí mít pravdu. Některé ty myšlenky jsou zajímavé, ale jsou to stovky výstřelů, které by teď musely být podrobeny pracné kritické analýze.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvek:
Ivan.Sirko

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Antonino píše: 15 bře 2019, 22:56 Některé ty myšlenky jsou zajímavé, ale jsou to stovky výstřelů, které by teď musely být podrobeny pracné kritické analýze.
No pravě! Nemyslím že Mikuláš a taky kdokoliv jiný, bude bez kritického přemyšleni poslouchat všechny zdroje, uvedené tady :P

navíc:
I když mají všichni stejný názor, mohou se všichni mýlit.--Bertrand Russell
a
Pravda vystupuje rychleji z omylů než ze zmatku. - Roger Bacon
Například tady, na 23:00 min velice zajímavá informace o podniku v Německu, kde zaměstnanci pracují 4 hodiny denně za plny plat. Je to cesta k základnímu přijmu? Pravda nebo omyl?

Peter Staněk, Host vysílání ČK (61.), 5.12.2018

:fet:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Sirko za příspěvek:
Antonino.Milicia

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2751
Registrován: 04 úno 2011, 15:23
Profese: Putující filosof
Bydliště: Praha - 1
Dal poděkování: 10373 poděkování
Dostal poděkování: 2644 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Ivan.Sirko »

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Koupil jsem si před týdnem novou skvělou knihu od českého autora (kandidát do seznamu):
Dominik Stroukal: Ekonomické bubliny. Kdo je nafukuje, proč praskají a jak v další krizi neztratit vše
https://www.grada.cz/ekonomicke-bubliny-10522/

Chtěl jsem referovat, až to dočtu, ale objevil se článek z knihy inspirovaný, tak to sem dávám:
https://nazory.ihned.cz/c7-66540770-qaf ... sqAqPxXe1k

Je to napsáno jednoduše, čtivě bez zbytečného balastu. Taková anatomie krizí a patologií světové ekonomie. Je to kompatibilní s liberálními názory, ale zatím, jak jsem to rozečetl, se to snaží o objektivní úhel vidění. Určitě doporučuji!.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvek:
Ivan.Sirko

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Jan.Zavadil
Člen KS Praha
Příspěvky: 771
Registrován: 04 lis 2017, 17:54
Profese: Product Manager
Bydliště: Praha 10
Dal poděkování: 5127 poděkování
Dostal poděkování: 1669 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brainstorming - příprava na krizi

Příspěvek od Jan.Zavadil »

Ahoj,

k tématu "krize" respektive mnohem lépe řečeno zpomalení hospodářského růstu. Zazněla tu spousta výborných nápadů a postřehů a já jsem upřímně nadšený, že se tu debata vede na dobré úrovni.

Vzděláním jsem ekonom a dalo by se říci, že ji praktikuji ve specifickém segmentu "mezinárodní obchod", ekonomickou filosofií jsem spíše neokeynesián, to podotknu na začátek, abych některé kolegy připravil, možná se mnou budou, možná nebudou souhlasit.

Primárně politik nebo významná osobnost veřejného či odborného stylu by měl naprosto vypustit ze svého slovníku slovo KRIZE. K tomu mně vedou dva hlavní důvody:

1) Není to pravda, nic nenasvědčuje příchodu "krize" - Ať už podle prognóz ČNB, nebo Ministerstva financí, nebo OECD, nic neukazuje na příchod nějaké "krize" z hlediska České republiky. Všechny prognózy ukazují v různé míře pokles tempa růstu (ovšem stále růstu), postupně v horizontu řekněme tří let. Míra poklesu růstu (ovšem stále růstu!) se podle jednotlivých prognóz liší. Když zobecním, bavíme se o pokles růstu HDP od 3% ke 2% růstu, přibližně. HDP není zdaleka jediným ukazatelem zdraví a výkonu hospodářství, dokonce bych řekl, že v posledních letech sílí hlasy, říkající, že je značně přeceňován co by ukazatel. Přesto, nikdo neočekává, že budeme mít záporný růst HDP v nejbližších letech, porosteme, ale méně než v uplynulých dvou letech. To je pořád dobré! :)

2) Pokud mluví politik o krizi, a je vidět, má nějakou váhu, tak krizi přivolá, i když by nutně nemusela přijít, nebo jí zhorší, pokud by k dojít muselo. Panika se šíří jako požár. V pravém smyslu je o sebenaplňující se proroctví. Když Mirek Kalousek, mnohými proklínaný kvůli kauzám na obraně, zastával pozici ministra financí, dopustil se hned několika chyb. První byla, že přestože ve světě byly příznaky krize zjevné, mylně se domníval, že malá otevřená exportně orientovaná ekonomika, z nějakého důvodu, který by nám vysvětlil asi jen on sám, zůstane nezasažena. Jeho nepřipravenost byla zdrojem dalších chyb. Druhou chybou byla hysterická reakce v momentu, kdy se ukázalo, že krize do ČR příjde. Nasadil rétoriku extrémních škrtů a strašení lidí. I kdyby žádná krize nepřišla z důvodu vnějších, ta hysterie, která se kolem toho rozpoutala, a rozpoutali jí politici, tím, co říkali, a tím, co dělali (bezhlavé škrty), v populaci prohlubovali extrémní pocity blížící se krize, by ji způsobili. Co to má za následek? HDP se skládá z krom dalších složek, primárně ze spotřeby domácností, firem, vlády. Pokud lidi dostatečně vyděsíte, přestanou utrácet, začnou spořit, firmám začnou klesat tržby, vedení firem je infikováno stejným strachem jako populace, škrtá investice, do toho stát rapidně snižuje výdaje, tržby firem a důchody (příjmy) občanů dále klesají, firmy začínají propouštet, propuštění mají nižší kapitál, spoří, méně utrácí, firmy mají méně zakázek, odvede se méně daní, stát má nižší příjmy, dále škrtá výdaje, lidé dostávají méně peněz, firmy méně zakázek.......... A nekonečný koloběh-spirála hysterie je v plném proudu. Tuto spirálu je extrémně těžké zastavit, pokud nepříjdou zásadní pozitivní impulzy a) zevnitř, b) zvenčí...

Kdyby někdo dokázal vymyslet postup, jak předcházet obdobím snížené hospodářské výkonnosti, nebo precizně dokázal najít recept na jejich rychlé a efektivní řešení, bezpochyby by se stal největším ekonomem lidské historie, současnosti i budoucnosti. Období růstu a poklesu, zvýšeného či sníženého růstu, nebo i záporného růstu, jsou příznakem, základním parametrem, kapitalismu, horší časy v tržním hospodářství nelze je efektivně preventivně potlačit. Jsou jeho integrální součástí.

Kdybych měl navrhnout základní opatření, co by měli politici a národohospodáři na světové i lokální úrovni dělat, nebo o co se snažit:

1) Za všech podmínek zachovat chladnou hlavu. Nepouštět se do hysterických výroků ani opatření. Mohou mít a mají přímé i nepřímé negativní následky a vedou ve výsledku ke zhoršení situace.

2) Snažit se inteligentními opatřeními předcházet vytváření bublin, do té míry, jak to vůbec jde (nelze to zcela). Nepromyšleným kvantitativním uvolňováním v USA a EU jsme bohužel vytvořili podmínky pro jejich vznik. Pokud jsou peníze levné (jsou nízké nebo nulové úroky), tak efektivita vynakládání peněz je nízká. Firmy i stát investují často bezhlavě nebo do projektů, které mají malý potenciál. Vznikají nadhodnocená aktiva (v USA to byly hypotéky co by rozbuška krize v momentu, kdy lidé začli přicházet o práci, nebyli schopní splácet, banky začaly prodávat najednou velké množství nemovitostí, které měly v zástavě, ceny nemovitostí klesaly, banky nedostaly dostatek peněz, které do toho vložily, začaly krachovat. S krachujícími bankami se dále akcelerovala hysterie. Firmy přicházely o provozní úvěry a kapitál... atd. atd. Zase ta spirála)...

V tomto kontextu bych vyjádřil částečné uspokojení nad politikou ČNB, která se snaží normalizovat úrokové sazby nyní, aby pokud to bylo třeba, mohla hospodářství stimulovat v budoucnosti nižšími úroky. Přisadil bych si ještě B) ČNB by měla rozpustit část svých devizových rezerv, které vytvořila v době kurzového závazku. Aktuální hodnota devizových rezerv je na úrovni cca 2,4 bilionu při přepočtu na české koruny. To je v její historii zcela bezprecedentní, množstvím devizových rezerv (zpravidla EURových), je pak vytvářen velký tlak na českou korunu v případě jakýchkoliv světových výkyvu (je zde obrovská zásoba korun, které investoři nakoupili, a kterých se budou zbavovat, pokud budou stahovat likviditu), koruna bude velmi snadno oslabovat a to povede v vyšší inflaci v důsledku zdražování importovaných komodit a zboží (ropa, zemní plyn, stroje, potraviny...), což je kontraprvek proti snižování úrokových sazeb v momentu, kdy to bude zapotřebí. ČNB se tak sama blokuje co do účinnosti možných opatření. Toto je na naprosto separátní diskuzi a téma. Ve stručnosti, tato politika činí korunu velice křehkou a náchylnou na vnější vlivy, ještě více, než by tomu bylo za normálních okolností. To je jednoznačné riziko, které by bylo vhodné redukovat.

3) Podporovat primárně malé a střední podnikatele, nikoliv ty velké. Malí podnikatelé jsou výborným polštářem v případě snížení hospodářské výkonnosti ekonomiky, narozdíl od velkých podniků, extréměn zjednodušeno - velké firmy nemají problém škrtem pera propustit tisíce lidí, zrušit celé národní filiálky, aby přesunuly likviditu do mateřské země. Malý podnikatel takto nepracuje, neuteče do daňového ráje, nepotřebuje sanovat svojí matku ve Francii, Holandsku nebo USA, protože žádnou matku nemá. Jak by se to dalo udělat? Primárně jednodušší daňový systém s významně menším množstvím vyjímek, snížení administrativní zátěže a státní buzerace

4) Efektivní využívání zdrojů a tzv. anticyklická opatření Ve státním rozpočtu prioritizovat takové výdaje, které mají vysoký multiplikační efekt. Infrastrukturní stavby, technologické inovace, vzdělání, výzkum, ideálně aplikovaný výzkum.
Zásadním prvkem anticyklických opatření je podlé mého soukromého názoru efektivní prevence vzniku soukromých monopolů a oligopolů. Monopolisté a oligopolisté jsou extrémně náchylní na snížení výkonnosti hospodářství, jsou nepružní, nezvyklí na konkurenci, investují špatně a neefektivně. Byla tu řeč o tom, že špatně využíváme zdroje Evropské unie. To podtrhuji a dávám k tomu tři vykřičníky, jde o velkou pravdu.

5) Diverzifikace hospodářství. Různé obory a sféry hospodářství mají různou míru citlivosti na hospodářské výkyvy. Už to tu bylo zmíněno v diskuzi. Naše země je extrémně závislá na automobilové produkci. Už jsou světová čísla ukazující na zásadní zbrzdění růstu prodeje automobilů. Automobilů je v populaci velké množství. Nový automobil je zbytný statek. V případě příchodu jakéhokoliv negativního hospodářského výkyvu, lidé omezí spotřebu zbytných statků. Nová auta se prostě budou prodávat mnohem méně. To bude mít za následek velmi negativní vývoj v automobilovém průmyslu. Musíme se snažit aktivně podporovat jiné formy "jemného strojírenství a elektrotechniky". V tomto smyslu se mi líbí politika pirátského primátora Hřiba, který se snaží navázat dobré hospodářské vztahy s Taiwanem, elektrotechnickým gigantem Asie. Pokud by se nám podařilo přilákat taiwanské hospodářské giganty k investicím u nás, byla by to obrovská výhra, milionkrát lepší než nějaká hedvábná stezka Číny, která si chce jen vytvářet ekonomické kolonie, které může z minuty na minutu opustit. Příklady známe. Taiwanské technolgické kolosy jako Asus, Acer, Gigabyte, MSI, VIA - to jsou velmi zajímaví investoři, kteří nám mohou pomoci snížit závislost na automobilovém průmyslu co by potenciálního rizikového faktoru při negativním hospodářském vývoji.

6) Existuje mnoho špatných interpretací keynesiánské hospodářské politiky. Ti, kteří nás nemají rádi, zejména monetaristé a příznivci rakouské ekonomické školy, o nás tvrdí, že jsme nezodpovědní, že rádi utrácíme, že zadlužujeme. Skutečná keynesiánská politika je ovšem jiná, říká - V období růstu spořme, abychom si vytvořili kapitál pro období poklesu, kdy jej investujme, kdy ano, efektivně utrácejme, abychom státní spotřebou, inteligentní spotřebou, stimulovali ekonomiku a přinášeli do ní peníze, které soukromý kapitál najednou poskytovat nechce. Tady je obrovskou příležitostí možnost řešit bytovou krizi ve velkých městech - přijďme s plánem státní/obecní/krajské bytové stavby. Vytvořme adekvátní a inteligentní plány na obnovení obecního/městského dostupného bydlení a investujme do toho. To bude mít několik efektů - a) snížíme bublinu v sektoru bydlení, snížíme riziko pádu cen nemovitostí z extrému do extrému, b) vytvoříme podmínky k řešení vytové krize, c) vytvoříme polštář pro ekonomicky slabší obyvatelstvo v podobě cenově dostupného bydlení při příchodu nižší ekonomické výkonnosti ekonomiky a růstu nezaměstnanosti, d) podpoříme výstavbu z dlouhodobého hlediska. Stavebnictví je jednou z nejcitlivějších oblastí při příchodu snížené ekonomické výkonnosti.

........atd. atd.

K osobám, se kterými bych doporuči se setkat, souhlasím s Tomášem Sedláčkem, který zde byl navržen. Není úplně přesně moje ekonomická krevní skupina, ale je chytrý, vzdělaný, má přehled, je skvělý řečník. Mohl by nastínit své myšlenky. Z trochu extrémnějšího názorového spektra bych vyzdvihl, a teď se asi stanu velkým terčem, ale mám jí rád, doc. Ilonu Švihlíkovou, ona je ještě víc nalevo, než já :)) a bohužel se nechala malinko spojit s komunisty, kterým řečnila na jejich srazu, ale má skvělý přehled a entuziasmus a i ona, jako pravověrná keynesiánka, by mohla přinést pár zajímavých receptů a nápadů, své komentáře a vášeň, kterou bezesporu má. Poradil bych se také s guvernérem ČNB Rusnokem, který má exekutivní praxi a může vnést do hry názor ČNB. Monetární politika je stejně důležitá, jako ta fiskální, zejména v období snížené výkonnosti. Řešil bych s ním třeba tu totálně nepřiměřenou a bezprecedentní úroveň devizových rezerv ČNB, která z mého pohledu je rizikovým faktorem pro budoucí vývoj inflace. Inflace je největší strašák, který pro národní banku existuje, speciálně pokud nastane v období stagnace nebo deprese (která nám nehrozí), protože zásadně limituje možnosti národní banky reagovat snížením úrokových sazeb (tedy zdostupněním peněz pro soukromý sektor).

Dal by se o tom napsat román, omlouvám se za extrémní délku příspěvku.

Přiznám se, že už ani nevím, jestli stále existuje NERV, Národní ekonomická rada vlády, protože Babišova politika ve mně vzbuzuje dojem, že je totálně anarchistická (v tom horším slova smyslu - absence konceptu a plánování), ale pokud existuje, určitě bych se na ně jako zákonodárce obrátil s tím, jak situaci analyzují a jaká opatření mají připravená.

Howg :))))

EDIT: V hlubokém berserkrovství jsem zapomněl na jednu důležitou věc - česká ekonomika je extrémně otevřená, malá, náchylná na ovlivnění zvenčí. Jakékoliv krize a nejistoty ve světě jí poškozují. Aktuálně je to obchodní "válka" mezi USA a Čínou. Tady by Evropská unie mohla hrát roli určitého moderátora diskuze a snažit se jí zmírnit, a s tím i čeští politici.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Zavadil za příspěvky (celkem 3):
Antonino.Milicia, Vit.Fux, MirekS
“There are naive questions, tedious questions, ill-phrased questions, questions put after inadequate self-criticism. But every question is a cry to understand the world. There is no such thing as a dumb question.” Carl Sagan
Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“