9.12.2018
Program:
1.pevný bod - představení zájemců o nominaci do primárních voleb do EU (Lukáš Blažej, 30 min s diskuzí; Marek Nečada online)
2.dotaz k obchvatu Pelhřimov, viz. viewtopic.php?f=870&t=44845#p592439 (Pavel K., 20min s diskuzí)
3.prezentace aktualizace pracovní pozice správce, vč. změny koncepce JiPiCe (Míša & Ondra, 20 min)
4.prezentace ke krajskému programovému týmu (Milan, 15-30 min)
5.krátký přehled novinek z fóra (Milan, 15 min; s debatou o možnostech nastavení a používání fóra, +15-30 min)
diskuze
Přítomni: Roman Pašek, Michaela Vodová, Eva Nováková, Milan Daďourek, Vašek Honzl
Hosté: Pavel K. a jeho přítelkyně, Roman Šemík, Lukáš Blažej (I.bod), Marek Nečada (I bod.)
1.
Představení kandidátů na nominaci KS Vysočina do volby do EP
Lukáš Blažej a Marek Nečada
diskuze
2.
Úvodní slovo Pavla - dotaz, hledám člověka z Pirátů, který by mi pomohl to rozplést, a dát to vědět veřejnosti, že v r.2023 se má zahájit stavba ..
Diskuze probíhá
Milan navrhuje domluvit s MO kraje, a medializovat
Míša - ale to musí mít Pavel informace, Pavel souhlasí, aby mohl informovat veřejnost
Milan radí, že má zajít na stavební úřad, požádat o informace, které úřad má povinnost poskytnout
Eva - osadní výbor, kontaktovat lidi ve vesnici, která bude odříznutá, a tak s nimi řešit, nebo kontaktovat organizace (Arnika, Oživení, Děti Země)
Milan - bylo by dobré zorganizovat besedu, na kterou bude přizván i zástupce stavebního úřadu
Míša - výborný nápad, to zorganizujeme
Pavel - podrobnosti jako vliv na zdraví apod. By měl spadat přímo pod obec
Václav - o věci jako je odhrnování sněhu by se pak měla postarat obec, respektive město Pelhřimov
Míša - v tuhle chvíli by jsme to měli přesunout na fórum
Míša - měli bysme zkusit oslovit Lukáše Blažeje, který tu byl, protože by mohl mít nějaké podklady
Pavel - mám se sejít s několika lidmi, kteří jsou v tomto již zainteresovaní. Já jsem do toho potřeboval vnést trochu vhled.
Míša - jak jsem říkala, vytvoř vlákno na fóru a můžeme to řešit tam
Milan - tohle je věc, kterou by se mohl zabývat i budoucí krajský tým a zde by se mohly sdílet zkušenosti z jiných částí kraje
Roman - podobnou záležitost máme nyní v Třebíči, takže bychom mohli nějakou praktickou zkušenost mít
Míša - končíme tento bod
Míša - chci se domluvit, zda odložíme, kvůli účasti, Milanovu prezentaci ke krajskému týmu.
Milan - bylo by dobrý to prezentovat alespoň na fóru.
Míša - možná bysme to měli řešit zatím na PKS. Kdyžtak to Milane hoď na fórum a budeme to řešit.
Václav se loučí.
3.
Míša - nejsem si jista, zda při téhle účasti řešit prezentaci změn v rámci Správce kraje a změny koncepce centra.
Míša - nicméně je to všechno v materiálech, které jsou zde vytištěné a jsou k dispozici i na fŕu.
Eva - nejsem si jista, jak to pojmout, nicméně podrobnosti si přečtu
Míša - zatím nebude výběrové řízení, jedná se především o doplnění zadávacího listu a přerozdělení úkolů.
4.
Se vynechává
5.
Milan - myslím si, že na fóru se děje spousta zajímavých věcí, ale lidé nemají mnoho času to sledovat, takže jsem si udělal vlastní výběr toho, co mi přijde jako důležité, abych vám to odprezentoval.
Kraj Vysočina - proběhl sběr požadavků pro rozpočet 2019, dále bych doporučil vlákno Reorganizace Vysočiny a pak vřele všem doporučím vlákno ke Krajským Expertním týmům.
K předpisům - probíhala debata o změně stanov ohledně místních sdružení. Pravděpodobně z toho nevznikne jednání o změně stanov, ale je to velmi zajímavé. Dále vznikl nový Jdř a probíhá připomínkování strategie pro Eurovolby.
Míša - to je i v pracovní skupině
MIlan - důležité jsou i členské podněty, třeba Nedoporučení koalice s ODS v Brně, jsou tam dvě linie debaty. Je tam taky hromada členských témat, které se týkají nominací do Eurovoleb.
Milan - aktivní debaty na fóru - výsledky Pirátů v komunálních volbách 2018, jsou tam velmi zajímavé názory o výsledcích voleb. Dále pak základní formy a reformy české justice,
Míša - Technická!! - založ vlákno na fóru a prolinkuj to.
Milan - to nebude úplně jednoduché, především vkládání aktivního příspěvku
Milan - Návrh alternativního způsobu zdanění zisku, vhodné především pro daňaře a s tím souvisí novela o dani z nabytí nemovitosti. Hodně žívé pak jsou debaty o drezůře v cirkusech a ochrana přírody. V poslední době se k tomu přidalo ještě vlákno Halal, ale to nechci příliš citovat. Dále pak se přidalo vlákno Sexuálních menšin - zrovnoprávnění menšin, istanbulská úmluva, zachování tradiční rodiny atd.
A poslední dvě - debata Ochuzený uran a živá debata Ukrajina.
Vybíral jsem vlákna, kterou jsem velmi živá a kde mají Piráti i protichůdné názory.
Výběr z RV - usnesení k volbám do EP - je poměrně humorný, a také k rozpočtu 2019
Míša - tenhle způsob prezentace se mi líbí, protože by to mohlo přitáhnout více lidí na fórum.
Zahajujeme bod Diskuze
Eva - zítra máme zastupko a máme tam dva body, ke kterým navím jak se postavit.
Dotace pro FC Vysočina a HC Dukla - je to dost o tom, na co by ty dotace byly využity.
Míša - a názor zastupitelského klubu?
Eva - myslím si, že to bude podpořeno.
Milan - tohle je pro mě nepříliš přijatelné, neboť jde o “rozhazování” peněz bez cíleného rozpočtu, podobně je to ve Žďáru n. S.
Míša - tohle mi vadí i v případě našeho zastupitelstva, protože to funguje dost netransparentně
Eva - těch žádostí, třeba od Dukly, je tam víc a spousta z nich se zdá být v pohodě.
Milan - kdyby ale přišel někdo jiný s podobnou žádostí, třeba Skauti, tak je to cajk? Je to nakládání s veřejnými prostředky, takže by tam měl být co nejvíce veřejný prospěch.
Eva - takže je potřeba velkou komplexní změnu?
Milan - to možná ne, neboť Jihlava má nějakou programovou dotační podporu.
Eva - teď je otázka, zda a jak překousnout žádosti a dotazy přenesené i z předchozího volebního období.
Pavel - dalo by se zkusit oslovit sportovní komisi a chtít informace od ní
Eva - tohle potřeba řešit do budoucna a je pro mě otázka, jak se k tomu konkrétně postavit na zastupitelstvu
Milan - můžeš dát signál v tom, že ta aktuální situace není úplně žádoucí a do budoucna k tomu vyvolat debatu
Zasedání končí. Loučíme se všemi a příště zase pápá

Oveřil: Roman Pašek