Václav Šístek

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, PMS Praha 12

Odpovědět
Uživatelský avatar
Vaclav.Sistek
Místní předsednictvo
Příspěvky: 24
Registrován: 08 čer 2018, 21:44
Profese: Software Engineer
Bydliště: Praha 12
Dal poděkování: 31 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Václav Šístek

Příspěvek od Vaclav.Sistek »

Ahoj, jsem Vašek Šístek, zastupitel na Praze 12 za klub Piráti s podporou Zelených, předseda Komise Rady MČ Praha 12 pro digitalizaci.
Svůj medailonek mám na wiki: https://wiki.pirati.cz/lide/vaclav_sistek

Níže zodpovím obvyklé dotazy PKS.

1) Přečetl/a sis poslání Pirátů vyplývajících ze stanov a program? Co považuješ za nejdůležitější, s čím naopak nesouhlasíš, co tě moc nezajímá?
Ano, přečetl. Nejdůležitější je pro mne kapitola informatiky (svobodný software), dále se zajímám o oblast sociální (prevence chudoby). Nesouhlasím s rovnou daní, mám za to, že daňová progrese je na Západě osvědčený model. Není programová oblast, která by mne vyloženě nezajímala, nejméně však rozumím zemědělství.

2) Konkrétní programové dotazy pro zajímavost:
a) Cítíš se jako Evropan? Je pro tebe zásadní, aby ČR zůstala v EU?
Naprosto.

b) Podporuješ legalizaci konopí i pro rekreační účely?
Ano, zejména při samovýrobě. Společenská nebezpečnost je podobná, jako u alkoholu. Sám však konopí cca 10 let zásadně neužívám a alkohol konzumuji jen společensky.

c) Podporuješ manželství stejnopohlavních párů a adopci dětí stejnopohlavními páry?
Ano, jsem signatářem petice "Jsme fér" a aktivně se účastním duchovního programu v rámci festivalu Prague Pride. Znám stejnopohlavní páry, které vychovávají děti, a jsou pro mne důkazem, že to jde a je dobré.

3) Jak dlouho Piráty znáš, jak dlouho nás podporuješ a jakým způsobem?
Pirátskou stranu znám od jejího založení. Zprvu jsem k ní byl skeptický, protože nevěřím na single-issue politics. Náš systém takovému přístupu nedává možnost uspět. Pirátský progam je však dnes komplexní a kvalitní v mnoha oblastech, což dokazují volební úspěchy. Aktivně se v propagaci Pirátské strany angažuji od komunálních voleb 2018, kde jsem byl na 7. místě kandidátky, ještě jako člen Zelených. Se Stranou zelených jsem se však rozešel a ve vznikajícím kolektivu MS Praha 12 našel konstruktivnější prostor pro politickou seberealizaci.

4) Koho jsi volil/a předtím, než jsi volil/a Piráty? Proč? Pokud si to chceš nechat pro sebe, respektujeme to.
Zelené. Nejprve kvůli ekologii, později kvůli sociálnímu liberalismu. Vývoj kolem posledních sněmovních voleb mne však zbavil iluzí a přehodnotil jsem své postoje od radikálního idealismu směrem k většímu pragmatismu, který nacházím v tom, jak Piráti hledají řešení.

5) Byl jsi v minulosti členem nějaké jiné politické strany nebo hnutí? Pokud ano, co tě přimělo ji opustit?
Ano, Strany zelených. Vstoupil jsem tam s přistěhováním do Modřan ale od začátku jsem pokukoval i po Pirátech. Poslední kapkou pro mne bylo volební fiasko Zelených ve sněmovních volbách, nový předseda a vznik živého zárodku MS u Pirátů.

6) Co byl pro tebe rozhodující impuls pro vstup do Pirátů? Proč chceš vstoupit zrovna teď? Co dalšího očekáváš od statusu člena oproti statusu registrovaného příznivce?
Viz výše. Očekávám vliv na spolurozhodování o změřování MS.

7) Na jaké úrovni by ses u Pirátů chtěl/a angažovat? Na úrovni městské části, celopražské nebo celostátní? Máš už představu o tom, jakým způsobem bys nám chtěl pomáhat (odborná pomoc s programem, organizační, analytické či administrativní práce, technická výpomoc, medializace činnost, rozdávání volebních materiálů...)?
Už se stalo, angažuji se na úrovni Prahy 12. Odborně se zabývám propagací otevřenosti v IT veřejné správy. Chci na tom spolupracovat i s magistrátní a republikovou úrovní. Sleduji také kampaně ohledně směrnic EP. Na Praze 12 se zabývám také medializací naší politiky na FB a webu MS a provozuji zastupitelský Redmine.

8) Spojuješ si ve svých dlouhodobějších plánech s členstvím u Pirátů i možnost realizace vlastních politických cílů? Budeš chtít někam kandidovat?
Už se stalo, jsem zastupitel na Praze 12. Další plány zatím nemám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Sistek za příspěvky (celkem 2):
Matej.Mlcoch, Michal.Macek
Zastupitel MČ Praha 12, předseda Komise Rady MČ Praha 12 pro digitalizaci
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Praha 12“