Jindřich Pechanda [PŘIJAT]

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: PKS Středočeský kraj, Personální odbor - celý

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  1. Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  2. Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  3. V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Jindrich.Pechanda
Místní předsednictvo
Příspěvky: 14
Registrován: 12 čer 2018, 12:09
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování

Jindřich Pechanda [PŘIJAT]

Příspěvek od Jindrich.Pechanda »

Ahoj, jmenuji se Jindra Pechanda, je mi 37 let a drtivou většinu svého života žiji v Mladé Boleslavi. Získal jsem titul magistra na Univerzitě Pardubice v oboru religionistika a v současné době a spíše přechodně pracuji jako doručovatel u České pošty. Piráty volím od té doby, kdy jsem se dozvěděl, že existují a poslední rok a půl navštěvuji schůze místního sdružení Pirátů Mladá Boleslav a pomáhám s čím je potřeba. Mrzí mě, že se nepodařilo pro naše město sestavit pirátskou kandidátku, ale věřím, že v příštích komunálkách se to podaří. Mám rád deskové hry, elektronickou hudbu (především tekkno) a cestování.

K pirátským otázkám:
1, Piráti pro transparentnost, otevřenost - to je něco, co tady strašně chybí - občané do politiky nevidí, pořád nějaká jednání za zavřenými dveřmi - to není vláda lidí nad sebou samými ale vláda lidem bez participace občanské společnosti. To je něco, co zabíjí demokracii. Také mám už dlouho pocit, že snahy pirátů jdou směrem ke všem lidem - k prospěchu celé společnosti a nikoliv k prospěchu nějaké spíš užší a vybrané skupiny. Obdivuji snahu o horizontální hierarchii. O této poslední nádherné myšlence mám trochu pochybnosti a potřeboval bych ji s někým více probrat, jestli to je skutečně to, co si myslím a jestli ano, pak se obávám, že je v lidských organizacích nerealizovatelná.
Dokud jsem nevěděl o existenci pirátů, volil jsem zelené, ale myslím, že je zkazila moc. Taky některé jejich požadavky by šly přes mrtvoly a to nechci připustit.

2, Já si osobně myslím, že každý má právo dělat si co chce dokud tím neomezuje ostatní lidi. Takže každý si může podle mě užívat jaké omamné látky chce dokud tím nikoho neobtěžuje. Problém je, že zvláště tvrdé drogy mění osobnost člověka - plíživě a nenápadně. A to tak, že samotný, abych tak řekl náruživý a častý uživatel to ani nepozoruje. Tyto změny pak mohou ovlivnit (a ovlivňují) výkonnost v zaměstnání, osobní vztahy, mění žebříček hodnot a vedou ke korozi charakteru. Pokud by se časté rekreační užívání zvláště tvrdých drog stalo trendem, mohlo by to mít dalekosáhle destruktivní vliv na celou společnost. Osobně bych ve jménu osobní svobody drogy legalizoval a dal bych možnost si je koupit v dobré kvalitě za cenu výrazně navýšenou o zvláštní daň ve filiálkách farmaceutického průmyslu - lékárnách, ALE vždy pouze pro registrované uživatele a to, kolik si kdo čeho kdy nakoupil, by bylo na vyžádání možné zjistit u každého takového uživatele - tak by se dalo odhadnout, na kolik je ten který registrovaný uživatel již více či méně ovlivněn užíváním zvláště tvrdých drog. Samozřejmě u některých se změny projevují rychleji u jiných pomaleji, ale to už by bylo na delší diskuzi. Uživatelé měkkých drog by podle mě měli také podléhat této kontrole, ale u nich nedochází k osobnostním změnám natolik, aby to ohrožovalo chod společnosti.

3, Nejsem přítelem dotací - každý by měl dostávat tolik, kolik je schopen si vydělat. Ale vím, že je nezbytné mít kolem sebe hezké prostředí a pokud se podnikateli - zemědělci nebo průmyslníkovi nabídne možnost využít svůj majetek ve prospěch lidí žijících v jeho okolí - zvelebování místa pro život, s tím, že stát (společnost) mu za to nabídne finanční kompenzaci, mohlo by to vést ke spokojenějšímu životu všech obyvatel toho kterého území. Dotace ano, ale spíše v omezené míře.

4,Tohle je strašná zlodějna. To se pár vykuků domluvilo, že bude brát peníze za něco, co vytvořil někdo jiný. Dostávají vůbec skladatelé a interpreti od OSA nějaké peníze? A jsou ty peníze srovnatelné s tím, kolik se na těch poplatcích vybere? Asi není fér zkopírovat nějaký film a pak ho promítat v nějakém sále, vybírat tam vstupné a tvůrcům filmu nic nedat, ale taky není fér stíhat někoho, že si s pár kámošema ve sklepě pustil nějaký film nebo hudbu a hned se neozval OSA a nezaplatil poplatky, případně, že někomu zkopíroval něco, protože chtěl sdílet ten pocit z toho uměleckého díla. Platit poplatky, že mi v kavárně hraje radio, je nesmysl. Jsem pro oslabování autorského zákona, ale každý tvůrce (filmu, hudby, programu) má nárok na svou odměnu - ta, si myslím, že by dle mých ideálních představ měla být jednorázová a měl by se o ni postarat ten, kdo potom to dílo dál komerčně využívá.

5,To největší nebezpečí je v tom, že komerční subjekty jsou ochotni překračovat kvůli zisku hranice slušného chování - všechny nabídky na míru toho kterého člověka, protože si o něm něco zjistili - že on má něco rád, něčemu se věnuje, něco potřebuje a pak manipulací získávají jeho podpisy na nevýhodných smlouvách. Nebezpečí je v tom, že se člověk může snadno stát terčem manipulativního jednání, protože právě oni - ti, kdo si ty informace koupili nebo shromáždili, je využívají v neprospěch takového "proklepnutého" člověka.

6, Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého - to je staré úsloví a najít tu hranici bude vždy těžké. Já myslím, že je velmi problematické připisovat někomu nějaké vlastnosti na základě jeho rasy, státní příslušnosti apod. - tedy něčeho, co nemůže vědomě ovlivnit. Na druhé straně osobnost člověka je formována prostředím ale i genetickou informací - to jsou nezpochybnitelná fakta. Myslím, že stát a potažmo i společnost by měl usilovat o rovné příležitosti pro všechny, i když to je bohužel nemožné beze zbytku naplnit. Vyzývat k útokům a tzv. konečným řešením nebo je dokonce provádět je odpornost a mělo by být nemilosrdně stíháno. Pojmenovávat věci pravými jmény by mělo být vždy umožněno, aby se znemožnilo kriminálníkům schovávat se v jakési beztrestné zóně. Problémem je stigmatizace nějakých skupin. Když se někdo vyjadřuje pejorativně na adresu nějakých skupin obyvatelstva, musí podrobně vysvětlit a empiricky dokázat, jak k takovým názorům dospěl. Jinak by měl být trestně stíhán pro pomluvu a na cti utrhání. Už jen takový apel by, myslím, takové verbální útoky omezil na čtvrtinovou míru.

7,Jsem příznivcem Všeobecné deklarace lidských práv vycházející z deklarace práv člověka a občana z dob Velké francouzské revoluce. Pokud člověk dokáže, že je ve své vlasti pronásledován pro svoje politické názory, rasu, víru nebo že je přímo ohrožen na životě on nebo jeho děti, může požádat o azyl v první zemi, kde mu toto nebezpečí či pronásledování přestane hrozit. Daná země má tuto žádost zvážit a pokud ji uzná jako opodstatněnou, může danému uprchlíkovi poskytnout azyl do té doby, dokud mu v jeho zemi toto nebezpečí hrozí. Ekonomičtí migranti mají podléhat zcela jistě daným zákonům té země, pokud nejsou ohroženi například hladomorem, což ekonomičtí migranti pravděpodobně nejsou - překročili ilegálně hranice - trest; dostali vízum na určitou dobu a překročili ji - trest; pracují zde a nemají pracovní povolení - trest. Úplně stejně jako kdybych se já rozhodl odstěhovat třeba do Panamy, protože mi přijde, že tam se lidé mají lépe a ignoroval místní zákony - také bych za porušení zákonů země, ve které se nacházím, čekal trest. Rád cestuji, byl jsem v Senegalu a je více než zajímavé, jaké mýty se tam o Evropě tvoří. Otázka za milion zní, kdo takové nepravdy rozšiřuje a proč.

8, Andrej Babiš

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jindrich.Pechanda za příspěvky (celkem 7):
Stepan.Drtina, Filip.Dite, Jan.Korbel, Dalibor.Zahora, Marek.Rebicek, Martin.Martin, Dominika.Michailidu
Uživatelský avatar
Filip.Dite
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 108
Registrován: 02 lis 2017, 00:23
Profese: MS Mladá Boleslav
Bydliště: Palackého 828 Mladá Boleslav
Dal poděkování: 111 poděkování
Dostal poděkování: 132 poděkování

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Filip.Dite »

A Jindru už vidělo PKS na schůzi se zájemci :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Dite za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Snizek, Stepan.Drtina, Dalibor.Zahora
„Držte se tří R: - respektu vůči sobe - respektu vůči ostatním - responsibility .“ (Dalajláma)

Filip Dítě
MS Mladá Boleslav

filip.dite@pirati.cz
Uživatelský avatar
Petra.Smutna
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1264
Registrován: 19 led 2017, 17:05
Profese: ekonomka
Bydliště: Mladá Boleslav
Dal poděkování: 869 poděkování
Dostal poděkování: 1210 poděkování

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Petra.Smutna »

Jindra přijel na únorové setkání PKS se zájemci o členství.
Dovolím si informovat, že Jindra je přes rok aktivním (jedním z nejaktivnějších) příznivcem MS Mladá Boleslav. Prosím PKS o vyjádření se k jeho žádosti o členství. Děkuji.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petra.Smutna za příspěvky (celkem 2):
Jiri.Snizek, Jan.Korbel
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1800
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4182 poděkování
Dostal poděkování: 3068 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Jan.Korbel »

Děkujeme za informace, které nám v rozhodování velmi pomohou. Přesto bychom ho ještě jednou rádi viděli, potřebujeme Jindru pogrilovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Korbel za příspěvek:
Jiri.Snizek
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Uživatelský avatar
Petra.Smutna
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1264
Registrován: 19 led 2017, 17:05
Profese: ekonomka
Bydliště: Mladá Boleslav
Dal poděkování: 869 poděkování
Dostal poděkování: 1210 poděkování

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Petra.Smutna »

Pak ho, prosím, pozvěte, nebo nějak reagujte, nejen na něj, ale i na další zájemce, díky.
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1800
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4182 poděkování
Dostal poděkování: 3068 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Jan.Korbel »

Děláme pravidelně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Korbel za příspěvek:
Jiri.Snizek
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Uživatelský avatar
Filip.Dite
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 108
Registrován: 02 lis 2017, 00:23
Profese: MS Mladá Boleslav
Bydliště: Palackého 828 Mladá Boleslav
Dal poděkování: 111 poděkování
Dostal poděkování: 132 poděkování

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Filip.Dite »

S Jindrou jsem se dohodl že pojede semnou na únorovou krajskou schůzi. Pogrilovat ho můžete tam, i kdy si myslím že ho mohl neofiko podstoupit už na schůzi se zájemci na které jsme byli. Už v představení odpověděl na více otázek, než jste kladli zúčastněným na schůzi kteří grilem prošli. :D :D :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Filip.Dite za příspěvek:
Petra.Smutna
„Držte se tří R: - respektu vůči sobe - respektu vůči ostatním - responsibility .“ (Dalajláma)

Filip Dítě
MS Mladá Boleslav

filip.dite@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1800
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4182 poděkování
Dostal poděkování: 3068 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Jan.Korbel »

Jen bych chtěl doplnit, že potřebujeme vědět dopředu, pokud chce někdo pogrilovat. Pokud to máme dělat zodpovědně (má to k něčemu být), tak si nejdřív potřebujeme přečíst vlákno s představením nebo jiné zdroje. Studovat si zájemce při setkání není moc efektivní.

To, kolik kdo komu klade otázek, je irelevantní. Je to hodně individuální a spoustu lidí třeba známe odjinud.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Korbel za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Uživatelský avatar
Jan.Korbel
Místní předsednictvo
Příspěvky: 1800
Registrován: 03 úno 2012, 19:04
Profese: IT
Bydliště: Jílové u Prahy
Dal poděkování: 4182 poděkování
Dostal poděkování: 3068 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Jan.Korbel »

Ahoj.

Dovolím si ještě doplnit otázky:

10. Jaký je tvůj názor na referendum?
12. Máš v úmyslu se u Pirátů zapojit do dění v kraji, sledovat fórum a účastnit se hlasování?
13. Je nějaký krajský expertní tým, do kterého by ses mohl(a) a chtěl(a) zapojit?
14. Už jsi v kontaktu s nějakými piráty, třeba ve svém okolí?
15. Četl/a jsi náš program? Který? Co tě v něm zaujalo, co se ti líbí a k čemu máš výhrady?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Korbel za příspěvek:
Petra.Smutna
Středočeský profil | "Systémy, kterých se týká tato dohoda, jsou účty majitelky." -- NDA Pirátů
Jindrich.Pechanda
Místní předsednictvo
Příspěvky: 14
Registrován: 12 čer 2018, 12:09
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování

Re: Jindřich Pechanda

Příspěvek od Jindrich.Pechanda »

Ahoj,
než odpovím na doplňující otázky, rád bych aktualizoval některé již starší informace ve svém příspěvku z 27. ledna 2019. Už nepracuji jako doručovatel pro Českou poštu. Do konce srpna 2020 jsem byl zaměstnán na gymnáziu jako učitel dějepisu, v současné době si hledám práci.
Po rozhovorech s několika lidmi jsem změnil svůj postoj k bodu 2. Mít nějaké registry na uživatele je nesmysl především proto, že by to mohlo jednoduše vést k tolik nenáviděnému špiclování. Navíc někteří lidé dokáží normálně žít a běžně fungovat, i když užívají poměrně značné množství drog nebo drogy a jiní, kteří užívají nepoměrně menší množství, ztrácejí schopnost sociální komunikace, schopnost plnit své pracovní povinnosti a domýšlet důsledky svých činů. Žádný registr by nic takového nemohl postihnout a vedl by jen k ostrakizaci mnohdy schopných a jen zvídavých lidí. Můj tehdejší postoj byl formován na jedné straně touhou zachovat svobodu jednotlivce a na druhé straně tím, že jsem se stal svědkem především psychické osobnostní devastace uživatelů tvrdých drog a také snahou tomuto, bojím se velmi pravděpodobného důsledku, zabránit.
Drogová otázka je velmi problematická, stará a nelze ji vyřešit v jedné odpovědi či nějakým instantním návodem. Zároveň se bojím, že západní svět ji vzal za špatný konec. Alkohol se stal integrální součástí téměř všech sociálních kontaktů, stal se instantním uvolňovačem napětí a součástí sbližování ve společnosti. Přitom je to jedna z vůbec nejnebezpečnějších drog na světě. Spousta domácího násilí, nezodpovědného chování, násilí na ženách, rvačky v barech, hospodách a na hudebních festivalech je podbarveno alkoholem, jeho užívání spojené s neschopností či neochotou člověka čelit svým problémům je obecně známé. Alkohol je součástí reklamních kampaní a přitom málokoho zajímá, jak alkohol zdevastoval a vyvrátil desítky nativních společností. Přes to všechno naše společnost poměrně dobře funguje. Alkohol, tabák a kofein jsou legální a může si je koupit každý, kdo dosáhl 18 let věku, zatímco jiné drogy, které by si zasloužily mnohem více pozornosti, a které podle mých zkušeností člověka a společnost nedevastují (nebo alespoň výrazně méně), jsou ilegální - tím myslím především měkké drogy jako je marihuana, LSD, lysohlávky. Mým zájmem rozhodně není postavit alkohol mimo zákon (chraň pánbůh), ale spíše umožnit dostupnost jiných látek, které by mohly pomoci té naší materiálně a konzumně zaměřené společnosti k ucelenějšímu náhledu na svět a místo člověka v něm. Samozřejmě si nemyslím, že LSD nebo syntetický psilocybin by měly být volně dostupné kdekoliv a pro kohokoliv, protože jako každá droga i tyto měkké drogy mohou být nebezpečné. Inspiraci pro pozitivní využití měkkých drog můžeme získat od nativních národů, kde se často halucinogeny staly součástí šamanských obřadů či přechodových rituálů.
Tady, více než kde jinde, se hodí Aristotelova slova: „Hodně přijímej, trochu odvrhuj, ale především rozlišuj.“ Důležité je rozlišovat: tvrdé drogy skutečně jen v lékařství. Ovšem dobře použité měkké drogy by mohly pomoci snížit míru alkoholismu či pomoci lidem ve schopnosti empatie apod.

Teď k doplňujícím otázkám:
10. Referendum rozhodně ano - je to nejdemokratičtější nástroj přímé demokracie. Je velice důležité správně položit otázku. Vyžaduje také aktivní účast hlasujících - člověk by si měl o daném problému, o kterém spolurozhoduje, zjistit maximum informací, snažit se fundovaně rozhodnout. Bojím se však, že většina hlasujících nebude mít čas ani chuť nějaké informace získávat anebo dokonce, nedej bože, ověřovat - on totiž nikdo není odborník na všechno. To otvírá dveře různým manipulátorům a emocionálně založené propagandě. Bojím se, že pokud se občané vůbec referenda zúčastní, budou rozhodovat na základě emocí, které mohou být velmi špatným rádcem. Stále si však myslím, že to bude lepší, než současný stav, kdy často o zásadních otázkách státu sice formálně rozhodují zvolení zástupci, ale reálně rozhoduje lobby různých soukromých společností. Přímá demokracie dobře funguje v tradičně demokratických společnostech jako je Velká Británie nebo Švýcarsko - to jsou země, které poslední stovky let nebyly okupovány a mají tam starou tradici parlamentarismu - ti lidé tam vědí, že jsou tvůrci životních podmínek ve své zemi a pokud si něco uvaří, tak si to taky budou muset sníst. Nám za poslední stovky let vládl neustále někdo z Vídně, Paříže (Napoleon), Berlína nebo Moskvy - ta historická zkušenost pak formuje ten postoj k politice, kdy si Češi řeknou, co my tady dole, my obyčejní lidé, my nic nezměníme proti těm nahoře, volby stejně nic nezmění apod. Takové občanské vědomí, pocit odpovědnosti za dění v mé demokratické zemi, ve které mám volební právo, se musí dlouhodobě budovat a bránit. Referendum rozhodně ano - ty obavy, které jsem tady nastínil, docela zajímavě řeší Švýcarsko.
12. (11 zdá se chybí) - Do kraje úplně nemířím, já si myslím, že by to spíš chtělo rozšířit členskou základnu MS MB a mířit na komunální volby - snažit se vytvořit kandidátku. Ona tady je voličská základna, ale tím, že není ta kandidátka, tak to přichází vniveč. Je tady taky spoustu dalších problémů, ale to je na dlouho. Sledovat fórum – jistě, asi ne úplně každý den, ale jednou týdně určitě. Hlasování se budu účastnit, pokud budu mít o věci dost informací a budu na to mít názor.
13. No, o žádném takovém týmu nevím. Já sám ze sebe nebudu tak iniciativní, abych takový tým hledal. Pokud by mi to někdo navrhl a přišlo by mi, že v nějakém takovém týmu mohu být užitečný, jistě bych se zapojil.
14. No tak, Filip Dítě je můj dlouholetý kamarád, s Petrou Smutnou se vídáme kdykoliv se něco s pirátama v MB děje, František Kopřiva se taky pravidelně účastní setkání MS MB, Matouš Adamů se nedávno připojil. Mrzí mě, že jsme nerozvinuli spolupráci s Petrem Prochorem – to překazil Covid a nouzový stav. Dominika Michailidu občas přijde na schůzku MS MB a popovídáme si.
15. To je tedy velmi obsáhlá otázka. Četl jsem program pro parlamentní volby 2017 plus další úryvky z dlouhodobého programu. Nejvíc se mi líbí transparentnost, jako třeba vyžadované zápisy ze schůzí. Měl jsem ze začátku podobné obavy jako Petra Smutná, ale Matouš Adamů k tomu má docela dobrý nápad (případně objasním). Také jsem pro zabránění převádění peněz do daňových rájů, jen to chce dobře vymyslet, aby to nebránilo obchodu – já jsem totiž velkým zastáncem ochrany svobodného obchodu. Líbí se mi také otevřená informovanost, svoboda informací a přístup k nim, i když se trochu bojím rozmachu desinformačních webů – každou svobodu zneužijí nějací gauneři, ale k tomu se už docela dobře vyjádřil Václav Havel. Skvělý je cíl ve vzdělávání, aby se děti domluvily alespoň jedním světovým jazykem – jsme malá země a kromě Čech se nikde česky nemluví, jazyková vybavenost je nezbytná. Naprosto podporuji omezování autorského zákona a činnosti organizace OSA. Jsem naprosto pro kontrolu závěrečných vysokoškolských prací a vůbec prapodivně získaných titulů, a to hlavně proto, že se pak objevují odborníci na islám, kteří na mapě nedokážou najít Afghánistán, nebo docenti politologie, již neznají jméno Anthonyho Giddense. Ten titul by měl o tom člověku říci, že má nějaké znalosti a schopnosti je použít. Samozřejmě není nic lehčího, než pomocí internetu najít, kde leží Afghánistán nebo kdo je Giddens, ale pokud ten titulovaný člověk musí dohledávat takhle bazální informace, tak asi ve své práci nebude příliš výkonný a ty tituly jsou jen pro srandu králíkům, je to plivnutí do obličeje těm, kteří ho získali normálně (tedy poctivě). Velice se mi líbí snížení byrokracie, například ta vize jednoho jednoduchého formuláře pro stavební povolení.
Jsou i věci, které se mi úplně nelíbí. Jako třeba alternativní školství - neměl bych s tím problém, kdyby znalosti těch absolventů byly srovnatelné. Když jsem ještě učil na univerzitě, tak se mi stalo, že studentka u zkoušky nevěděla, co se stalo kolem roku 0 tak důležitého, že od té doby počítáme náš letopočet, jiná zase nedokázala říci, jaký je rozdíl mezi Irákem a Íránem. Když koncipuji tu přednášku, tak musím vědět, na jaké úrovni jsou znalosti a intelektuální schopnosti svých posluchačů. Ta maturita má tu úroveň zajistit. Když ti posluchači sice mají maturitu, ale chybí jim základní znalosti, no tak mi samozřejmě nemůžou rozumět. Nebo samozřejmě můžeme se domluvit: děti se ve škole budou učit hrou, budou si spíš povídat, než shromažďovat vědění, nebudeme po nich chtít, aby pracovaly víc, než chtějí, nebudeme je známkovat, napíšeme slovní hodnocení – asi tedy o tom, jak hezky si hrají a jak pěkně nebo nepěkně si povídají. To ale pro ty děti nebude vůbec motivační – o tom jsem přesvědčen. Děti se učí jenom kvůli známkám, chtějí odměny od rodičů za dobré známky, málokoho zajímají samotné předměty ve škole. Škola má mladého člověka naučit mimo jiné i nějaké disciplíně, smyslu pro povinnost. Učil jsem studenta na gymnáziu, který měl školu montessori. Byl inteligentní, dokázal odvozovat, ale jeho mezery v základních znalostech byly příliš velké. Můžeme se učit hrou a diskuzí – když ji někdo dobře vede, má stejnou informační hodnotu, ale pak se musí příslušné osnovy zmenšit asi o polovinu. Tím pádem si potřebují potenciální vysokoškoláci doplňovat chybějící informace během svých univerzitních studií – vymyslíme nějaké nulté ročníky nebo snížíme nároky na státní závěrečné zkoušky? Další věc, se kterou úplně nesouhlasím, se týká tohoto: „Zprostředkované zaměstnávání se týká také tuzemských zaměstnanců. V praxi se na jednom pracovišti potkávají kmenoví zaměstnanci s výhodami nad rámec zákoníku práce, jistotou zaměstnání i perspektivou růstu a dočasní agenturní pracovníci bez nároku na jakékoliv benefity, často oficiálně pracující za minimální mzdu s nejistými příplatky mimo rámec smlouvy.“
No, já mám tedy zkušenost jenom ze Škoda Auto Mladá Boleslav, a teda vím, že pokud kmenový zaměstnanec není nějaká „tlačenka“ (a že jich tam je), tak jsou na něj kladeny poměrně velké nároky a je mu dána zodpovědnost, komerční subjekt (továrna) ty veliké platy nevyplácí z nějakého altruismu, ale protože práci nutně potřebuje a vyžaduje ji kvalitní a rychle. Proto jsou kmenoví zaměstnanci dost pod dozorem, musí o tom provozu vědět, kde, co apod. Když přijdete do administrativního centra škodovky, že potřebujete práci, chtějí životopis, výpis z rejstříku trestů, doklad o vzdělání. Pak se jde na nějaké testy, které mají zjistit, jestli můžete být pro tu továrnu užitečný. Když vás přijmou, putujete do trainee programu. Není to úplně a piece of cake dostat se pod kmen. Když jdete do personální agentury, chtějí vědět, jestli máte 2 ruce, řidičský průkaz a kdy nastoupíte. Když parťáci nebo mistři vidí, že někdo, kdo dělá pod agenturou, chodí dlouhodobě včas, střízlivý a snaží se svou práci vykonávat co nejlépe a má výsledky, nabídnou mu přestup pod kmen. Ale já znám lidi, kteří tuhle nabídku odmítli, právě proto, že na kmenové je větší tlak. Prostě jim za to ta větší výplata nestála a zůstali pod agenturou. Osobně považuji udělování výhod nad rámec zákoníku práce za nezcizitelné právo zaměstnavatele. Řešil bych pouze, jestli zaměstnavatelé případně zaměstnanci dodržují zákoník práce a jestli se na pracovišti sejdou dva lidé dělající stejnou práci za různou mzdu – tak do toho, si myslím, by stát neměl zasahovat – to je svobodné rozhodnutí těch pracovníků a zaměstnavatelů. Já jsem spíše liberál, dokud není ohrožen sociální smír, tak bych nechával každému jeho svobodu rozhodnutí.
Jak pomáhat lidem od dluhů? Když si někdo něco půjčí, měl by to vrátit. Pomohl bych například někomu, kdo se do dluhů nedostal vlastní vinou, například manželé se dvěma malými dětmi si vzali hypotéku, manžel později tragicky zahynul při autonehodě a manželka nyní není schopna hypotéku splácet, i když snížila svou životní úroveň, navíc nemá příbuzné, kteří by jí mohli pomoci. Dobře, prominout úroky, snížit splátky. Ale nepomáhal bych lidem, kterých je podle mě většina – už když si půjčovali, neměli v úmyslu dluh splácet, jen se vymlouvají anebo nekomunikují. Výplatu si posílají ke známým nebo hledají raději ilegální práci, aby se vyhnuli splátkám, mění si bydliště, aby se vyhnuli exekucím apod.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jindrich.Pechanda za příspěvek:
Martin.Martin
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Středočeský kraj“