ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Toto fórum slouží k orientačním průzkumům mezi členy.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
V tomto fóru se zjišťují pomocí anket názory členů na nějakou oblast (např. pokud přijde dotaz zvenku). Odpovídat na otázky zde mohou pouze členové strany.
Chcete-li vyvolat jednání nebo hlasování celostátního fóra, použijte Členské podněty.

Souhlasíte se zákonem zakazujícím mazání komentářů na sociálních sítích?

Ano - cenzura je nepřípustná
4
11%
Ne - diskuze je majetkem provozovatele serveru, případně majetkem autora původního článku či statusu, pod kterým se vede diskuze
8
23%
Ne - cenzura je sice obecně špatná, ale zákon by mohli zneužít spammeři nebo by mohl vést k omezení diskuzí jako takových
17
49%
Ne - prostě ne, bez udání důvodu, nebo jiný důvod
6
17%
Nevím, nebo prostě chci jen vidět výsledky
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasujících: 35 - Celkem hlasů: 35

Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Příspěvek od Robert.Magni »

Svobodný trh je píččovina ze sna stejně jako komunismus. A ani ty ho nepodporuješ,páč mluvvvíš o zákonech. Nuda.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13421
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34735 poděkování
Dostal poděkování: 17610 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Anketa nepokrývá dostatečně šířku problému a je proto jaksi zavádějící.
Jak to uchopil VKLM a spol. je samozřejmě blbě - jak upozorňuje třeba Patrick Zandl
https://www.lupa.cz/clanky/socialni-sit ... sky-zakon/

Lépe to podle mě pojímá Hvížďala, který správně problematizuje absolutní práva soukromých firem a co a jak (ne)zveřejňovat/mazat.
http://blog.aktualne.cz/blogy/karel-hvi ... emid=33339
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Ales.Sura

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Pavel.Moravec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 2764
Registrován: 27 dub 2011, 17:25
Profese: IT
Bydliště: Brno Bystrc
Dal poděkování: 12424 poděkování
Dostal poděkování: 5915 poděkování

Re: ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Robert.Magni píše: 02 úno 2019, 11:47 Svobodný trh je píččovina ze sna stejně jako komunismus. A ani ty ho nepodporuješ,páč mluvvvíš o zákonech. Nuda.
I svobodný trh samozřejmě musí respektovat zákony sloužící veřejnoprávním účelům. Kde imho nutit soukromovu firmu aby zveřejnila jakýkoliv text soukromé osoby nepatří.

Podle mne je kamenem úrazu, že sociální sítě se svými neduhy (větší fragmentace do bublin, pár dominantních vlastněných ještě méně firmami sledující své soukromé zájmy,..) převzaly roli veřejné diskuze. A bije se zde několik podobně důležitých, až Ústavou garantovaných práv.

Je pro společnost přínosné, aby měla svobodnou diskuzi všech občanů, ideálně na jedné platformě (ať nemusím vyhledávat kdo kde kdy co řekl)? Asi ano.

Můžou toto zajistit soc.sítě vlastněné soukr.firmami podnikajícími za účelem zisku (a dle zákona orientované jen na zisk, ne na veřejnoprávní užitek)? Asi moc ne..

Tedy, je zde požadavek na provozování veřejné služby "necenzurovaná diskuze". Ať tuto službu provozuje stát, anebo ať si ji zadává od soukr.firem kterým za to platí. Za to, že hlídají dodržování zákonů (extra náklady na volné diskuzi), a jinak necenzurují nic, plus za provoz samotné platformy. A vedle toho ať si každá firma na své soc.síti zveřejňuje co chce - je to její byznys.

Podobně přece existují soukromá rádia a TV na jedné straně a veřejnoprávní ČRo a ČT na straně druhé. A tento model mi přijde smysluplný (nechci se teď hádat jestli ČT plní svou funkci opravdu dobře (imho celkem jo), jak to má být s konces.poplatky atd. - mně jde o ten princip modelu).

Ještě jedna analogie k "zákazu mazání příspěvků na FB" - podobně nebezpečné ale je, že FB na základě netransparentních pravidel rozhoduje o tom, co ve svém newsfeedu uvidí jednotlivé lidé - tento problém je hodně podobný tomu, že FB nějak rozhoduje, co lidé uvidí v diskuzích. Já když si dám sledovat jánevím ČTK, tak chci ve svém newsfeedu vidět všechny příspěvky ČTK, ne jen ty zcenzurované nějakým přiblblým algoritmem co se snaží tvářit že ví co chci víc než já sám. Podobně když chci sledovat nějakého politika či novináře či kamaráda - proč mi FB (nebo i Twitter) cenzuruje v newsfeedu některé příspěvky? To je stejný problém - jen personalizovaný - jako cenzura v diskuzích. (ano, toto má jisté řešení, vykašlat se na newsfeed a sledovat X lidí přímo přes jejich profil - pak ale hlavní feature soc.sítí padá..). Je od Klause dosti pokrytecké, že chce jednu věc ale ne i toto.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Vojtech.Pikal
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK.
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5550
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22510 poděkování
Dostal poděkování: 4541 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Příspěvek od Robert.Magni »

A zákon křivohubky právě může mít ten pozitivní účinek,že fb ČR vyškrtne a zablokuje samo :D cokoliv,co fb hodí klacky pod nohy je dobré,at je to jakkoliv debilní. Líp už bylo

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Uživatelský avatar
Ales.Sura
Člen KS Praha
Příspěvky: 2112
Registrován: 05 kvě 2009, 12:04
Profese: aplikační inženýr, vývoj IC
Bydliště: Praha 7, Bubeneč
Dal poděkování: 1963 poděkování
Dostal poděkování: 3119 poděkování

Re: ANKETA: zákon o zákazu mazání komentářů v online diskuzích

Příspěvek od Ales.Sura »

Pavel.Moravec píše: 02 úno 2019, 11:39 Jestliže platným zákonem bude, že hate speech je zakázána..? :)
Teď vážněji:
1) Klaus si tím hlavně buduje PR, imho stačí stručněji návrh odmítnout ale nedělat mu reklamu zdarma.
2) Principielní problém: kdokoliv je povinen nešířit obsah porušující Ústavu a Listinu základních lidských práv a svobod. Tedy soc.sítě jsou povinny mazat příspěvky porušující LZLPS, například. Pokud by zároveň měly mít povinnost NEmazat nic (jiného), de facto by u každého příspěvku musely instantně rozhodnout, zda porušuje LZLPS nebo ne. Což je parketa soudů a ne soc.sítí.
3) V pravidlech použití FB se píše, že vše co na FB vložíte, je jeho autorským dílem. Tedy on si s tím může dělat cokoliv. "Vaše" komentáře jsou ve skutečnosti komentáře FB s přidáním vašeho jména. FB si může se svými komentáři dělat co chce, klidně si svůj text (vámi napsaný) může smazat či jen nezveřejnit na své doméně.
4) Nelíbí se vá přístup mazání na FB? Přejděte jinam.. Pokud by spoustě lidí vadilo, jak se FB chová, ať někdo založí jinou soc.síť kde nebude cenzurovat nic (kromě porušení zákonů). Ať takové soc.sítě spolu soupeří, nechme to svobodnému trhu. Nevím, proč by FB měl mít na soc.sítích skoro monopol (btw pokud bych chtěl něco dělat proti FB, pak bych šel přes anti-monopolní zákony, byť ty dnes asi nelze aplikovat na soc.sítě).
Od 1.1. již platí masivní pokuty (až 50 miliónů euro) pro sociální sítě, které nebudou důsledně mazat tzv. "hate speech". Nastal tak už tak přesně opačný efekt toho, co se tu popisuje - tj. sociální sítě překotně mažou cokoliv, co jen trochu připomíná "hate speech." Bere to s sebou alternativní zpravodajství, politickou opozici, alternativní medicínu, konspirační teorie a vlastně cokoliv mimo mainstream. To vše ale zdaleka není "hate speech." To je prostě cenzura nepohodlných názorů!
Klausova akce je tak pouhou reakcí a spouští se tak (opět) efekt sněhové koule.
Měl jsem za to, že se Piráti již dávno shodli na tom, že za obsah jsou odpovědní uživatelé a nikoliv poskytovatelé služeb. Stejně jako neviníme z vražd výrobce zbraní. Přenést zodpovědnost na poskytovatele služeb je sice jednoduché, ale nefunkční řešení (alespoň v demokracii). Až se dostanou k moci populisté, tak si udělají svůj seznam "fake news", nová kritéria "hate speech" a prostě jen využijí stávající mechanizmy cenzury. Ti, co se nyní tetelí blahem, jak jsme s hatery zatočili pak budou brečet, že je ti samí "hateři" utiskují a berou jim jejich svobodu slova.
A že se vítr může otočit hodně rychle víme už (nejen) na příkladu nacistického Německa. Ono totiž vše co se dělo v nacistickém Německu bylo legální a podle platných zákonů té doby. Ale je velký rozdíl mezi tím co je legální a tím co je správné.
Výrok "Nelíbí se vám přístup mazání na FB? Přejděte jinam." je čistý alibismus. Stejně můžu říct: "Nelíbí se vám plošné šmírování internetu? Tak používejte Ottův slovník naučný." nebo "Nelíbí se vám legislativa ČR? Tak se odstěhujte do jiné země."
Facebook má momentálně díky své uživatelské základně možnost široce ovlivňovat veřejné mínění. To proto mu vrcholní politici vyhrožují pokud nebude důsledně mazat a cenzurovat. Pokud mi doporučíš sociální, která má stejnou uživatelskou základnu, tak rád přejdu. Já mám sice účty skoro všude, ale interakce na ostatních sítím je minimální.
Internet i sociální sítě zažili svůj rozsah právě díky tomu, že se rozvíjeli svobodně a bez regulací. Jakmile se něčemu začne dařit, tak přijdou politici a paraziti, kteří samozřejmě "v dobré víře a pro dobro všech" začnou regulovat, zakazovat, implementovat nové zákony, předpisy, představovat nové daně, atd. Tyto "dobré úmysly" dokáží v lepším případě spolehlivě zbrzdit vývoj v horším případě pak novinky zmrzačit nebo zcela zlikvidovat.
Nejlepší by bylo od tlaků zcela ustoupit a vrátit se k zodpovědnosti jednotlivce. Piráti dlouhodobě kladou důraz na vzdělávání (nikoliv na jednostrannou indoktrinaci), samostatné a kritické myšlení. To jsou ty správné "zbraně" pro boj s "fake news", dezinformacemi, hate speech, atd. Toto se bohužel ale nehodí do krámu ani současnému režimu, který má stejnou potřebu manipulace a propagandy. Jako jeden případ za všechny lze uvést invazi do Iráku a "pravdivé zpravodajství", které ho provázelo. Dnes už ale víme, že celá invaze byla postavena na lžích. Alternativní / konspirační názory a média nedostaly prostor ani tehdy ačkoliv měli více pravdu než mainsteam. Nyní to bude díky cenzurním tlakům ještě jednodušší. Stačí ukázat prstem a nazvat nepohodlné názory "fake news" a je to automaticky lež. Tohle já tedy podporovat nehodlám.
"Prosíme ty, kteří tvrdí, že něco nejde, aby nezdržovali ty, kteří už to dělají!"
Odpovědět

Zpět na „Zjišťování názorů členů“