Změna koalice v Břeclavi

Moderátoři: PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, Krajští zastupitelé, Komunální zastupitelé, PMS Slovácko, Zastupitele - HMP

Uživatelský avatar
Petr.Vlasak
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 130
Registrován: 28 úno 2018, 18:04
Profese: Místostarosta Břeclavi
Bydliště: Břeclav
Dal poděkování: 124 poděkování
Dostal poděkování: 179 poděkování

Změna koalice v Břeclavi

Příspěvek od Petr.Vlasak »

Na základě aktuální situace v Břeclavi, která se nás dotýká, vkládám na zdejší fórum popis vývoje posledních událostí.

Včera v průběhu dne oznámilo místní sdružení ANO vystoupení z koalice, která vznikla záhy po volbách ve složení Pro region, ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Ti se domluvili již před volbami na pokračování koalice dle předchozího modelu, jen mezi sebe přibrali lidovce. Postup mezi sebou dodrželi nehledě na nejvyšší počet obdržených hlasů a formální vítězství našeho spolku Mladí a neklidní (sdružení STAN, Pirátů a nezávislých). Jelikož se k nám poslední měsíc nesly zprávy z radnice, že staronová koalice příliš nefunguje a panují v ní spory, požádali jsme na našem Bobřím komitétu (členská schůze Mladých a neklidných) o udělení mandátu výboru MaN pro vyjednávání o dalších možnostech koaličního zapojení. Termín jsme si stanovili do léta tohoto roku, poněvadž pak už podle nás nemělo význam a dostatečný čas z pozice vedení města chystat a uskutečňovat, a tím pádem setrvat v přísné, ale konstruktivní opozici.

Po výzvě od místního sdružení ANO k vyjednávání o koalici jsme vyvolali hlasování na mimořádně svolané členské schůzi MaN, z něhož vyplynula podpora pro vstup do koalice za předem stanovených podmínek o spolupráci. Hned večer jsme se tedy sešli se zástupci ANO, KDU-ČSL a Společně pro Břeclav (koalice ODS, TOP 09 a Svobodných) a řešili možnosti domluvy dle návrhu, který byl na stole i po volbách. Po 6 hodinách jednání jsme došli ke koaliční dohodě na složení Rady města ve složení Mladí a neklidní (Jakub Matuška - 1 mistostarosta, Ondřej Duriš - členové STAN, Petr Vlasák - člen Pirátů), ANO (Svatopluk Pěček - starosta, Petr Dlouhý, Milan Klim), KDU - ČSL (Richard Zemánek - mistostarosta, Marcela Pardovská) a Společně pro Břeclav (František Zugar- za TOP 09). Řešily se jednoduché principy fungování koalice, programové priority i personální otázky. Několikrát zazněl požadavek na otevřená vícekolová výběrová řízení, na čemž panovala shoda. Koaliční smlouvu hodláme zveřejnit po zítřejším zasedání zastupitelstva města.

Dnes se k situaci vyjádřil stávající starosta s tím, že na zítřejším mimořádném zastupitelstvu se věc dořeší.

Petr Vlasák
Uživatelský avatar
pavel_sanda
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 137
Registrován: 19 črc 2018, 13:33
Profese: učitel
Dal poděkování: 89 poděkování
Dostal poděkování: 164 poděkování

Re: Změna koalice v Břeclavi

Příspěvek od pavel_sanda »

Proč jste se rozhodli pro koalici právě s ANO, KDU-ČSL, ODS, TOPkou a Svobodnými?
Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Změna koalice v Břeclavi

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Petr.Vlasak píše: 29 led 2019, 21:33
Petře existuje veřejně dostupná koaliční smlouva? Pokud ano, mohl bys sem dát link? Díky.
Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - Břeclav“